به گزارش برنا؛ هر ساله این نهاد با تعیین یک موضوع، از اعضای خود و دوستداران کوهستان در سرتاسر جهان دعوت مینماید تا با برگزاری آیینهای ویژه، به منظور جلب توجه جهانیان به اهمیت کوهها، بکوشند.
کوهها از نظر تنوع زیستی بسیار غنی هستند و نیمی از مناطق گرمِ (Hotspot) تنوع زیستی کره زمین را در خود جای دادهاند. کوهستان تأمینکننده غذا، دارو و همچنین تنظیمکننده آب و هوا، جریانهای آب شیرین و کیفیت خاک است.
بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری که در پایین دست منقرض شدهاند، هنوز در کوهها به حیات خود ادامه میدهند. بعضی از گونههای گیاهی که بعدها انسان به کِشت آنها مبادرت نموده، خاستگاه کوهستانی دارند؛ مانند خاستگاه اولیه گندم و جو در کوههای زاگرس.
"اکوسیستمهای کوهستانی ایران از جمله غنیترین و متنوعترین رویشگاههای گیاهی کشور و آسیای غربی به شمار میروند. مهمترین تودههای جنگلی و مراتع کشور در کوهستانها گستردهاند." (هنریک مجنونیان)
با وجود این ارزشها، کوهها و تنوع زیستی آنها تحت فشارهایی از جمله تغییر کاربری، بهرهبرداری بی رویه، اثرات ناشی از تغییر اقلیم و آلودگی قرار دارند.
حمایت و محافظت از تنوع زیستی کوهها وظیفه همگانی از جمله کوهنوردان است. هر کوهنورد میتواند یک "سفیر محیط زیست کوهستان" باشد و در راستای توسعه پایدار کوهستان تلاش نماید.
11 دسامبر، فرصتی است برای همکاری و مشارکت همه گروهها و ذینفعان برای حفظ کوهها و تنوع زیستی آنها برای نسل حاضر و نسلهای آینده.
انجمن حفظ محیط کوهستان ضمن گرامیداشت 11 دسامبر، فرا رسیدن این روز را به دوستداران کوهستان، کوهنوردان و همه کسانی که دل در گروی محیط زیست و کوههای کشورمان دارند، تبریک میگوید.
پیشنهادهای انجمن کوهنوردان ایران
انجمن کوهنوردان ایران به مناسبت روز جهانی کوهستان پیشنهادهایی ارائه کرده است:
ارزشهای طبیعی و فرهنگیِ یکی از کوههایی را که میشناسیم، معرفی کنیم.
تنوع زیستیِ یک کوهستان را دریابیم و بشناسانیم.
برای حفاظت از یک کوه با مشارکت کوهنوردان، برنامه بدهیم.
با رسانهها تماس بگیریم و از آنان بخواهیم که مسایل کوهستان را بیشتر مطرح کنند.
یک مسیر کوهپیمایی را پاکسازی کنیم.
همایش، جشن، یا سمینار مجازی با موضوع کوهستان و کوهنوردی برگزار کنیم.
درباره کوهستان و «کوه نوردی مسوولیتپذیر» بنویسیم.
از مسوولان، حفاظت مؤثرِ کوهستانها را بخواهیم.