به گزارش بهداشت نیوز، سرکه سیب یک محصول ارگانیک است که از ترکیب سیب با مخمر به دست میآید. در طی این فرآیند، مخمر قندهای موجود در سیب را به الکل تبدیل میکند. سپس با افزودن باکتریها، الکل در اسید استیک تخمیر میشود تا زمانی که به غلظت 5 تا 6 درصد برسد.
این اسید در رده «اسید ضعیف» طبقهبندی شده و این عامل بسیاری از فواید و اثرات مفید آن محسوب میشود. با این حال، این محصول حاوی آب و ریزمغذیهای دیگر است. نتایج پژوهشی که در Critical Reviews in Food Science and Nutrition به چاپ رسیده است نشان میدهد که اسیداستیک موجود در سرکه سیب به سوخت و ساز چربیها کمک کرده و باعث کاهش خطر ابتلا به چاقی مفرط و دیابت میشود. سؤال اینجاست: چرا نباید در مصرف سرکه سیب دچار افراط شد؟
اثرات جانبی زیادهروی در مصرف سرکه سیب
با وجود اینکه سرکه سیب را یک محصول سالم میدانیم اما زیادهروی در مصرف آن به نفع سلامتی بدن نیست. یادتان باشد که در حین مصرف سرکه سیب بهتر است آن را در آب حل کرده و بعد مصرف کنید. در ادامه به عوارض افراط در این محصول میپردازیم:
ایجاد تأخیر در تخلیه معده
مصرف زیاد سرکه سیب باعث تشدید علائم گاستروپارزی یا فلج معده میشود. این مشکل یک بیماری رایج در بین افرادی است که به دیابت نوع 1 مبتلا هستند. گاستروپارزی نوعی اختلال در عملکرد عصبهای معده است که پاکسازی معده را با مشکل مواجه میکند. آنچه اتفاق میافتد این است که سرکه سیب سرعت خروج مواد غذایی از معده و ورود آن به لوله گوارش تحتانی را کاهش میدهد. در نتیجه باعث افزایش جهش قند خون میشود و در عین حال جذب مواد مغذی به جریان خون را نیز با کندی مواجه میکند.
ممکن است این سرکه با داروهایی که مصرف میکنید دچار تداخل شود. در نتیجه اولاً از زیادهروی در مصرف بپرهیزید و ثانیاً قبل از مصرف حتماً با پزشکتان مشورت کنید. در نهایت اینکه سرکه سیب را به صورت خالص مصرف نکرده و حتماً آن را با آب رقیق کنید
علائم این اختلال شامل موارد زیر میشود:
حالت تهوع
سوزش معده
ورم شکمی
بروز ناراحتی گوارشی
برای برخی افراد مصرف سرکه سیب تحریککننده است و باعث ناراحتی معده میشود. با وجود اینکه نتایج برخی پژوهشها نشان میدهد که اسیداستیک باعث ایجاد احساس سیری طولانیمدتی میشود اما این فرضیه نیز وجود دارد که این تأثیر ناشی از سوءهاضمهای باشد که ایجاد میکند.
نتایج پژوهشی که در مجله بین مللی Obesity به چاپ رسیده نشان میدهد اشتهای گروهی از افرادی که یک نوشیدنی حاوی 25 گرم سرکه سیب مصرف کرده بودند کاهش پیدا کرده اما در کنار آن احساس تهوع ناخوشایندی را نیز تجربه کردهاند.
کاهش میزان پتاسیم و کاهش تراکم استخوان
تا به امروز تحقیقات کنترل شده کافی روی ارتباط بین مصرف سرکه سیب و میزان پتاسیم خون انجام نگرفته است. همچنین مطالعات کافی روی ارتباط آن با کاهش تراکم استخوانی نیز وجود ندارد. با این حال، زمزمههایی در خصوص این تأثیرات به گوش میرسد و باید مراقب بود. به طور دقیقتر اینکه مشاهده شده است خانمی که به مدت طولانی میزان زیادی سرکه سیب مصرف کرده است در بیمارستان بستری شده و دلیل آن کاهش پتاسیم و تغییرات شیمیایی خون بوده است. این زن به مدت 6 سال و به طور مرتب حدود 250 میلیلیتر سرکه سیب رقیق شده در آب مصرف کرده است. بررسیهای پزشکی نشان داد که این خانم مشکل پوکی استخوان و شسته شدن مواد معدنی از استخوانها دارد. پزشکان همچنین مشاهده کردند که اسید زیاد میتواند باعث کاهش تشکیل استخوانهای جدید شود.
تخریب مینای دندان
مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای بیش از حد اسیدی باعث تخریب مینای دندان میشود. بررسیهای دیگری نیز روی تأثیر نوشابهها و آبمیوهها روی مینای دندان انجام شده است که نشان از اثرات منفی آنها نشان میدهد؛ اما نتایج برخی از بررسیها نشان میدهد اسید استیک نیز به این لایه محافظتی دندان آسیب میزند. نتایج پژوهشی که در مجله پزشکی Clinical Laboratory به چاپ رسیده است نشان میدهد که سرکه سیب میتواند بعد از 4 ساعت باعث نابودی 1 تا 20 درصدی مواد معدنی دندانها شود. با این حال باید بدانید که این بررسیها در آزمایشگاه صورت گرفته است نه در دهان انسان. اما شرط عقل این است که اجازه ندهید سرکه سیب رقیق نشده به طور مستقیم با دندانهایتان تماس داشته باشد.
سوزش گلو و مری
بهتر است مراقب باشید. نتایج بررسیهایی که در Acta Paediatrica به چاپ رسیده است که در آن اثرات مصرف مایعات مضر نوشیده شده توسط کودکان بررسی شده است نشان میدهد مصرف بیش از اندازه سرکه سیب خالص میتواند باعث بروز سوزش مری شود. محققان به این نتیجه رسیدهاند که اسیداستیک موجود در سرکه سیب باعث ایجاد بیشترین میزان سوزش گلو میشود. به همین دلیل نیز در رده ترکیبات قوی طبقهبندیشده است که باید از دسترس کودکان دور باشد.
سوختگی پوست
برخی افراد بعد از استفاده موضعی از سرکه سیب روی پوستشان اثرات مثبتی مشاهده میکنند. با این حال زیادهروی در استفاده از سرکه سیب و بخصوص بدون رقیق کردن آن میتواند تأثیر برعکس و منفی داشته باشد. بر اساس گزارشی که در The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology به چاپ رسیده است یک دختر 14 ساله بعد از زدن سرکه سیب به پوست بینی خود دچار مشکل پوستی شده است. در گزارش دیگری یک پسر 6 ساله نیز بعد از تماس با سرکه سیب بهواسطه مادرش دچار سوختگی پوست پا شده است. به نظر میرسد این قبیل خطرات و عوارض با رقیق کردن سرکه سیب در مقداری آب کمتر میشود. با این حال توصیه میشود که قبل از استفاده از سرکه سیب روی تمام پوست مقداری از آن را روی قسمت داخلی مچ دستتان تست کنید.
حرف آخر
بهترین راه برای کاهش اثرات منفی سرکه سیب رعایت اعتدال و دوری از هر نوع زیادهروی در مصرف آن است. آنچه تاکنون مشخص شده این است که مصرف متعادل آن بلامانع و برای خیلی از افراد مفید بوده است. اما اگر در استفاده و میزان مصرف سرکه سیب مطمئن نیستید حتماً قبل از مصرف منظم آن با پزشک مشورت کنید. یادتان باشد که ممکن است این سرکه با داروهایی که مصرف میکنید دچار تداخل شود. در نتیجه اولاً از زیادهروی در مصرف بپرهیزید و ثانیاً قبل از مصرف حتماً با پزشکتان مشورت کنید. در نهایت اینکه سرکه سیب را به صورت خالص مصرف نکرده و حتماً آن را با آب رقیق کنید.
منبع: تبیان