به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، گاهی بخشی از تاریخ، چنان عزلت نشین تمدن کنونی میشود که فقط زمان است که سایه سپری کردن خود را حاکم میکند و عمری بر قدمت یک بنا میافزاید. بناهایی که در دورهای از عمر پیدایش خود میتوانستند فرصتی برای توسعه یک منطقه باشند، اما برخی وقایع، این فرصتها را از آنان دریغ کرد.
ساختمان " سانترال برق " در زیرآب سوادکوه، یکی از بناهایی است که دستخوش تغییر سرنوشتی ناخواسته شد. این ساختمان که به " چراغ برق " شهرت دارد در سال 1308 با هدف تاسیس نیروگاه حرارتی تولید برق و اتصال آن به شبکه مازندران، در زیرآب ساخته شد. ساختمان آماده استفاده که منتظر رسیدن ژنراتور، ترانسها و توربینها برای آغاز فعالیت بود، در اثر حوادث ناشی از جنگ جهانی دوم، محموله این پروژه بزرگ هرگز به مقصد نرسید و پروندهاش مختومه شد و تنها ساختمانی مستحکم و عظیم برجای ماند.
مصالح به کار رفته در آن، چنان قدرتی به بنا بخشید که بعد گذشت بیش از 90 سال، همچنان پابرجا در گوشهای از شهر خودنمایی میکند و تغییرات اقلیمی، اثر فرسایشی چندانی بر هیبت و ساختار این بنای مقاوم نداشته است. اما از طرفی به مخروبهای تبدیل شده که تا چند سال گذشته محلی برای بزه، مصرف و خرید و فروش موادمخدر بود که با مطالبات مردمی و پیگیریهای رسانهای، با محصور کردن آن، از دست بزهکاران در امان ماند.
ظرفیتی عالی برای بهرهوری و کاربریهای مفید به نفع اقتصاد منطقه، در گوشهای در حال رسیدن به صد سالگی است. در حال حاضر تملک این ساختمان در دست فنیوحرفهای بوده و بلااستفاده مانده است.
غلامعلی کریمی، رئیس فنیوحرفهای سوادکوه ، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درمورد وضعیت فعلی ساختمان سانترال برق که چندین سال در تملک این سازمان قرار دارد، گفت: درمدت کوتاهی که آمدهام، اطلاع دارم که شهرداری و شورای زیرآب در گذشته برای خریداری پیگیر شده بودند ولی به نتیجه نرسیدند. در حال حاضر نیز حدود 7 ماهی میشود که بر حسب دستور هیئت دولت درمورد مکانهایی که شرایط نگهداری ندارند، این ساختمان برای فروش در مزایده قرار گرفت.
کریمی افزود: مصوبه قانونی انجام و از سوی کارشناس دادگستری قیمتگذاری شده است.در طول مدتی که در مزایده قرار گرفته یا برای خرید کسی نیامده و یا تعداد معدودی که خواهان بودند بر روی قیمت نتیجه نگرفتند.
رئیس فنیوحرفهای سوادکوه با بیان اینکه خود سازمان برنامهای در جهت گردشگری برای این ساختمان داشت اما به ثمر نرسید، خاطرنشان کرد: سازمان فنیوحرفهای بهدنبال این بود که این ساختمان را در جهت گردشگری و هتلداری مورد استفاده قرار دهد اما در بحث سرمایهگذاری و مالی، ظاهرا موفق نشدند به همین علت برای فروش از طریق مزایده اقدام شد.
کریمی با بیان اینکه این ساختمان در مزایده قرار دارد و علاقهمندان میتوانند در سامانه مربوطه ثبت نام کنند، افزود: از طریق استانداری، مراحل قانونی برای فروش، انجام شده است. کسانی که تمایل به خرید ساختمان سانترال دارند می توانند در سامانه مربوطه فرم مورد نظر را تکمیل و در مزایده شرکت کنند.
وی تصریح کرد: شورا و شهرداری، سرمایهگذاران، خیرین و علاقهمندان به خرید میتوانند به سامانه مراجعه کنند. ما نیز استقبال می کنیم تا راهی برای خارج شدن این ساختمان از حالت مخروبه ایجاد شود و توسعهای شکل گیرد.
محمدحسین بزرگی، رئیس شورای اسلامی شهر زیرآب درمورد پیگیریهای شورا برای مالکیت ساختمان سانترال، گفت: درحال حاضر این ساختمان در تملک فنیوحرفهای قرار دارد. در دوره رئیس سابق فنیوحرفهای ، پیگیر بودیم تا بتوانیم این ساختمان را در اختیار بگیریم. قرار بر این بود تا مزایده فروش برگزار شود.
وی خاطرنشان کرد: حدود 10 ماه پیش در نشستی که با رئیس دانشگاه شهیدبهشتی داشتیم، پیشنهاد دادند که اجازه داده شود تا در مزایده، ساختمان سانترال از فنیوحرفهای توسطشان گرفته شود و سپس به شهرداری و شورا اجازه ایجاد فضا و طرحها داده شود، که ما مخالفت کردیم و گفتیم خود شهرداری باید تملک را از طریق مزایده در اختیار بگیرد.
رئیس شورای اسلامی شهر زیرآب درمورد پیگیریهای صورت گرفته از سوی شهرداری و شورا، گفت: پیگیر این قضیه شدیم و نامهنگاریهایی نیز انجام دادیم. قول دادند که مزایدهای برگزار شود و به مسئولان دانشگاه گفتیم در هر صورت شهرداری ساختمان را باید بگیرد. قرار بر این بود که در طی مزایدهای با تشریفات قانونی، شهرداری بتواند، تملک ساختمان سانترال برق را در اختیار بگیرد.
وی افزود: البته اعضای شورا پیگیر هستیم تا به نتیجه برسیم. حتی جلسهای نیز در این مورد در مرکز استان برگزار شد. امیدواریم بتوانیم با قیمت مناسبی خریداری کنیم.وقتی هم که اگر مشتری نباشد، فنیوحرفهای هم نمیتواند ادعایی داشته باشد که مشتری با قیمت بالا و نقد داشتیم و میتواند شرایطی شود که بهصورت اقساطی خریداری کنیم.
بزرگی درمورد طرحهای قابل اجرا در ساختمان سانترال، پس از دراختیار گرفتن از سوی شهرداری، گفت: اگر خرید از سوی شهرداری انجام شود، چند طرح صحبت شده است.باتوجه به اسکلت ساختمان و قدمتش، نمی توان هر نوع کاربری انجام داد. بنابراین باید در ابتدا یک کارشناس این مورد را بررسی کند تا بتوان طرحهایی نظیر سالن آمفیتئاتر، برگزاری جشنها و مواردی ازین قبیل را پایهریزی کرد.
بزرگی با بیان اینکه تمام تلاشمان را برای در اختیار گرفتن این ساختمان توسط شهرداری انجام میدهیم، تصریح کرد:ما پیگیریهایمان را انجام میدهیم و قطعا نمیگذاریم غیر از شهرداری، جاهای دیگری تملک را به دست بگیرد و مطمئناً اینطور خواهد بود و حتما شهرداری در اختیار خواهد گرفت.
ساختمان سانترال برق ، غبارآلود گذر زمان و در پیچ و تابهای تملک، در انتظار دیده شدن مانده است. ساختمان عظیم چند طبقه که میتواند موقعیتی برای بهرهوریهای مفید و پیاده کردن طرحهای مختلف به نفع شهر باشد ، بلااستفاده مانده و فقط بر قدمتش افزوده میشود. پتانسیل در دسترسی که سالها مورد بیمهری قرار دارد و تنها چندین بار مورد بازدید و موضوع جلسات بدون خروجی قرار گرفته است.
اکنون که در مزایده گذاشته شده و فنی و حرفهای نیز از کسانی که آمادگی خرید دارند، استقبال میکند ، انتظار میرود این فرصت مغتنم شمرده شود و سرنوشت امیدوار کنندهای برای این ساختمان رقم بخورد.
انتهای پیام/681/ش