تزریق قطره‌چکانی اعتبار به سد مخملکوه خرم‌آباد/ جاذبه‌ای که مغفول مانده است

خبرگزاری فارس سه شنبه 25 آذر 1399 - 11:30
تزریق قطره‌چکانی اعتبار به سد مخملکوه خرم‌آباد/ جاذبه‌ای که مغفول مانده است

خبرگزاری فارس لرستان- نسرین صفربیرانوند، تامین آب آشامیدنی بلند مدت و پایدار شهر خرم‌آباد با بیش از 600 هزار نفر جمعیت از اهمیت قابل توجهی برخوردار بود، به همین دلیل طرح انتقال آب کاکا رضا به شهر سال 83 در قالب فازهای مختلف در دستور کار شرکت آب منطقه‌ی دستور شد، یکی از این فازها احداث سد مخملکوه بود.

در مقطعی یعنی سال 95 و 96 سد مخملکوه از اولویت وزارت نیرو خارج شد، اما با پیگیری و مکاتبات انجام شده سال 97 ردیف اعتباری گرفته و در نهایت عملیات اجرایی سد سال 98 آغاز شد، سد مخملکوه در ۷ کیلومتری شمال شهر خرم‌آباد و در ضلع شرقی مخمل‌کوه واقع شده است.

تخصیص آب اولیه طرح، ۱۳۵ میلیون متر مکعب بوده که شامل ۱۱۷ میلیون متر مکعب انتقال آب از تونل، ۱۲ میلیون متر مکعب آب میان حوضه روستای ده پیر و ۶ میلیون متر مکعب آب زیر زمینی بوده است، اما در برنامه جدید وزارت نیرو  تخصیص آب این پروژه به ۶۰ میلیون متر مکعب شامل ۵۵ میلیون متر مکعب برای شرب شهر خرم‌آ‌باد و ۵ میلیون متر مکعب برای مصارف صنعتی کاهش پیدا کرد و تخصیص کشاورزی آن حذف شد.

یکی از مشکلات  و چالش‌های پیش روی سد سازی در لرستان کمبود اعتبار و تخصیص آب است ، موضوعی که سبب شده ساخت بسیاری از سدهای استان سال‌ها به طول بیانجامد، این در حالی است که سد مخمل‌کوه علاوه بر تامین آب جمعیت شهر خرم‌آباد  و کنترل سیلاب اهداف و جاذبه‌های گردشگری  نیز دارد،  امیدواریم متولیان حوزه آب و نمایندگان مجلس از قدرت و توان خود برای تکمیل این پروژه استفاده کنند.

به منظور آگاهی از آخرین وضعیت پروژه سد مخمل‌کوه با معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ی لرستان گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

اعتبارها راهگشا نیست

معاون طرح و توسعه شرکت آب منظقه‌ی لرستان با اشاره به اینکه سد مخملکوه بخشی از طرح بزرگ انتقال آب کاکا رضا به خرم‌آباد است، عنوان می‌کند: هدف از ساخت این سد تامین آب آشامیدنی و صنعتی بلند مدت شهر خرم‌آباد است، بنابراین تکمیل و بهره‌برداری از آن حائز اهمیت است، تخصیص آب این سد 60 میلیون متر مکعب است که از این میزان  55 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی و 5 میلیون مترمکعب برای صنعت است.

سیاوش زیدعلی در پاسخ به این پرسش که علت تاخیر در ساخت سد مخمل‌کوه چه بوده، توضیح می‌دهد: کمبود اعتبار علت اصلی بود که باعث شد احداث سد به طول بیانجامد، کلنگ زنی سد مخمل‌کوه تیر ماه 98 آغاز و در حال حاضر از 6 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است، پیمانکار پروژه شرکت عمران و راه‌سازی ایران وابسته به صنایع دفاع است.

وی کل اعتبار سد مخملکوه را با مولفه‌های مرتبط  از جمله سامانه‌های انتقال و تونل  600 میلیارد تومان عنوان می‌کند و می‌افزاید: اعتبار سال جاری سد 6 میلیارد تومان است که رقمی ناچیزی است، اعتبار سال 1400 نیز 6 میلیارد تومان پیش بینی شده که جوابگوی طرح نیست، برنامه زمان بندی برای تکمیل سد سه سال است البته در حالی که اعتبار تخصیص یافته به اندازه کافی باشد.

 

استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای تامین منابع مالی

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ی لرستان می‌گوید: بنابراین به فکرتامین منابع  مالی از سایر ظرفیت‌های قانونی بودیم یکی از این ظرفیت‌ها ماده 56 است یعنی  سرمایه‌گذار بیاید طرح را تکمیل کند و سازمان مدیریت تعهد می‌کند در یک دوره مشخص سرمایه را بازپرداخت کند.

وی ادامه می‌دهد: کارهای اولیه و مکاتبات ماده 56 با وزارت نیرو انجام شده که در صورت تایید سازمان مدیریت  در لایحه بودجه 1400 تعریف می‌شود، به دلیل رفت و برگشت و بالا و پایین بودن جداول مشمول زمان شد امیدواریم به بودجه 1400 برسد.

نمایندگان مجلس ورودی جدی داشته باشند

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ی لرستان خاطر نشان می‌کند: تا جایی که به وزارت نیرو مربوط است ما پیگیری‌های زیادی انجام دادیم اما ورود به فاز بعدی یعنی سازمان مدیریت و مجلس زور سیاسی می‌خواهد، بنابراین مقامات ارشد استان و نمایندگان  مجلس باید حضور پررنگی داشته باشند.

زیدعلی بیان می‌کند: ما برای سد مخمل‌کوه مجوز ماده 56 را می‌گیریم اما یک گام دیگرهم برای تامین منابع مالی سد برداشته‌ایم و آن مشارکت بانک پاسارگاد است که منتظر موافقت دفتر مرکزی هستیم.


این مقام مسوول تاکید می‌کند: اگرماده 56 تحقق پیدا کند بانک پاسارگاد نیز برای مشارکت انگیزه بیشتری پیدا می‌کند زیرا این عزم را در بانک پاسارگاد می‌بینیم.

وی ادامه می‌دهد: مدارک مورد نیاز را در اختیار بانک پاسارگاد قرار داده‌ایم قول مساعد هم داده‌اند منتهی سرمایه‌گذاری پروژه‌های حوزه آب همواره با شک و تردید همراه است زیرا دربازپرداخت اصل سرمایه نگرانی‌هایی وجود دارد.

وجود جاذبه‌های گردشگری سد

زیدعلی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اهداف گردشگری سد مخملکوه نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: اهداف گردشگری خواه ناخواه در پروژه‌های آبی تعریف شده است، اما قرارگرفتن در نزدیکی شهر، وجود ارتفاعات مخمل‌کوه  و ایجاد دریاچه جاذبه‌های گردشگری را در  سد مخملکوه چند برابر می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: نکته  جالب دیگر در مورد سد احداث تونلی است با طول 600 تا 700 متر که فاصله سد را تا شهر کوتاه می‌کند علاوه بر ایمن بودن  وجود تونل دسترسی روستاها به شهر را نیز آسان می‌کند.

انتهای پیام/خ

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.