به گزارش روابط عمومی مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران، حجتالاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجتپور، روز سه شنبه در آیین بزرگداشت هفته پژوهش حوزه های علمیه خواهران در سالن آیت الله شرعی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران گفت: حوزهای که باید تحویل بدهیم باید با برنامه قوی باشد.
وی گفت: اگر قرار است که از طلاب، دانشمندان پژوهشمحور تحویل بدهیم، کلید آن برنامه است، آنجا که فکرها را روی هم بگذاریم، آنجا حوزه سربلند شکل میگیرد؛ غفلتی که الان فراوان صورت میگیرد و انرژیهایی که جاهای دیگر صرف میشود و بن مایه رشد حوزه را نادیده میگیرد.
وی در بخش دیگر سخنان خود؛ بین تحصیل فقه تا فقاهت تخصصی، بین تحصیل متفکرانه تا اجتهاد فاصله معنیداری قایل شد و گفت: باید قبل از مواجهه با علم یا آیه، آن را عمیق بفهمیم، قرائن آیات را جویا شویم، خوب ببینیم؛ اینگونه نباشد کسی سخنی بگوید و مستند آن یک آیه یا روایتی از معصومین(ع) باشد برای زینت بخشی صحبت خود، بدون اینکه از دلایل و اسناد آن بگوید.
وی افزود: طلبه به حوزه آمده است تا مسایل را عمیق بررسی کند؛ زمانی در طول تاریخ اسلام برخی هر چه از پیامبر به دستشان میرسید، آن را عنوان سخن پیامبر بیان میکردند، اینها افراطیان بودند که اشعریون خواستند این را تلطیف کنند؛ اما در حوزه مکتب اهل بیت(ع) ما یک حرکت سنجیده را با محوریت معصومان داشتیم.
وی گفت: اهل بیت(ع) مسیری متعادل و سنجیده در اختیار ما گذاشتند که روز به روز توانستیم این را اعتلا ببخشیم؛ این نحوه برخورد با منابع اسلامی و سخنان و تشخیص و اتباع احسن، چیزی است که در فقاهت به معنای عام باید اتفاق بیفتد.
بهجت پور ادامه داد: تحصیل ما در حوزه باید بر این اساس شکل بگیرد؛ پژوهش به معنای حرفهای یا نیمه حرفهای آن به معنای درک دانش است و راههای نرفته را رفتن است؛ بزرگترین جفا به پژوهش آن است که بگوییم همین مطالعات پژوهشها هستند؛ سادهسازی امر پژوهش لطف و شکر این نعمت نیست، بلکه پژوهش یک امر فاخر در حوزههای علمی و فناوری است؛ پژوهش یک مرزگشایی و افقگشایی و تولید ثروت علمی است و هموار کردن راههای نرفته است.
مدیر حوزههای علمیه خواهران تصریح کرد: تمرکزی که مجموعه باید در امر پژوهش داشته باشد، به سمت شناسایی استعدادهایی و زمینهسازی مباحث علمی باشد که این استعدادها نمایان شود.
وی شعار هر طلبه یک پژوهشگر را اشتباه دانست و افزود: این تضعیف حوزه پژوهش است؛ جمع میشویم و میگوییم این جلسه نوآوری است، گاهی برخی ۳۰ یا ۴۰ سال در یک زمینه فکر میکنند، اما نمیتوانند یک نظریه تولید کنند.
وی وظیفه مجموعه خود را رفتن به سمت سرمایهگذاری برای پژوهش عنوان کرد و گفت: جشنوارههای مختلف و رایج، راههایی برای شناسایی افراد است؛ وقتی کل مطالب توسط خواهران نوشته نمیشود و تولیدگر دانش نیستند، یعنی پشتوانههای این منابع هم خواهران نیستند، معلوم است که ضعفهایی در این زمینه داریم و تا آن زمان باید شاگردی کرد.
بهجت پور خاطرنشان کرد: هیچ پژوهشگری بدون زانو زدن در برابر استادان بزرگ به جایی نمیرسد؛ حال باید در این مسیر تسهیل کنیم و حوزه را پیش ببریم.
وی جان گرفتن پژوهش را منوط به هم افزایی بخشهای مختلف دانست و تصریح کرد: با هم جمع شویم، انرژیهای خود را روی هم بریزیم، متراکم شویم، آن وقت است که انتظار ما در امر پژوهش به نتیجه میرسد.
مدیر حوزههای علمیه خواهران، حمایت از پژوهشگر را به منظور ادامه راه ارزشمند توصیف کرد و گفت: این حمایتها تنها برای تشویق و آفرین گفتن به او نیست.
وی با اشاره به انتظار زنان مسلمان از حوزه علمیه خواهران گفت: وظیفه ما درباره معاشرت در خانه، رابطه فرزندان با خانواده و بیرون چگونه باید باشد؟ خانواده پایدار چگونه خانوادهای است؟ است و اگر ما اینها را حل نکنیم و وارد مسایل دیگری شویم که دیگران هم ورود میکنند، کاری نکردهایم.
وی گفت: باید مساله جمعیت را حل کنیم، حداقل از نگاه اسلامی بگوییم، طرح ما چیست؛ مساله طلاق و به هم ریختگی و آشفتگی خانوادهها را باید حل کنیم، نگاه دین را شما باید حل کنید؛ نگاه با وضعیتهای مختلف را شما باید بگویید؛ اصلیترین حوزه دانش ما اینها است و تمرکز روی این مساله است.
ضرورت ارتقای میزان اثربخشی طلاب خواهر پژوهشگر
معاون پژوهش حوزههای علمیه خواهران نیز گفت: تغییر الگوی رفتاری طلاب باید براساس نظام مساله مدار باشد؛ الان طلاب ما اکنون فاقد مسایل صریح و شفاف و مشخص هستند؛ مساله هر طلبه باید به دنبال حل مسالهای در زمینههای مختلف باشد، اگر میزان اثربخشی طلاب خواهر پژوهشگر ارتقا یابد کنشگری طلاب هم متاثر خواهد شد.
فاطمهکبری متولیان، رونمایی از ۹ کتاب تالیفی و منتشر شده آغاز کلان طرح های پژوهشی براساس نیازها و اقتضائات احصا شده از سوی معاونان پژوهشی، تجلیل از برگزیدگان جشنواره علامه حلی و ۳۰۰ پایان نامه سطح چهار را از افتخارات معاونت پژوهش مرکز مدیریت خواهران عنوان کرد.
وی ایجاد فضای راهبری و ایجاد راهبران توانمند برای کنشگری موثر و به هم پیوسته در فضای ملی و بینالمللی برای فضای حقیقی و مجازی را از اهداف معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران دانست.
هفته پژوهش و فناوری در سال جاری از ۲۲ آذر ماه به مدت یک هفته برگزار می شود که مهمترین رویداد پژوهش و فناوری رسمی و گسترده در سطح کشور است.