خبرگزاری فارس مازندران ـ سارا امید وندچالی|دانشآموزان نخبهای در استان وجود دارند که با ایده و طرحهای خود دستگاههای اختراع کردهاند که در جشنوارههای بینالمللی رتبه برتر و مدال طلا را کسب کردهاند و میتوان از اختراع آنها برای آسانتر کردن برخی از کارهای روزمره و همچنین برای استفاده در کارگاههای تخصصی استفاده شود.
در این گزارش یکی از دانشآموزان مخترع و نخبه استان مازندران از اختراع و مشکلات مربوط به دانش آموزان نخبه با ما میگوید.
محمدصالح صیدانلو ۱۷ سال دارد، اهل شهرستان گلوگاه در استان مازندران، دانشآموز رشته برق الکترونیک از هنرستان پیامبر اعظم (ص) گلوگاه و در سال دوازدهم در حال تحصیل است.
وی حدود ۵ سال است که در قسمت پژوهش و اختراعات در حال فعالیت است، ابتدا به صورت آماتور، اما اکنون به صورت حرفهای در عرصه طرح، ایده و پژوهش فعالیت دارد.
صیدانلو تاکنون دو اختراع داشته که هر دو مربوط به الکترونیک است، اختراع اول شبیه سازیهای کامپیوتری است، این اختراع مربوط به شبیهسازیهای اتفاقات کامپیوتر به بیرون از آن است، یعنی برای اجرای یک بازی رانندگی یک شبیهساز رانندگی بوجود آورده است.
*بازی با کامپیوتر و شروع طرح یک ایده
وی در ارتباط با این طرح چنین میگوید: من هم مانند بقیه افراد در حال بازی رانندگی با کامپیوتر بودم که این فکر به ذهنم رسید تا برای استفاده از فرمان و پدال و ... با دکمهها کار نکنیم و آنها را در بیرون داشته باشیم، در این مورد یک سال تحقیق و تجربه کسب کردم ولی همه به من میگفتند که این کار امکانپذیر نیست اما من خواستم این کار را انجام دهم و اکنون دستگاهی که اختراع کردم با دستگاههای مشابه در بازار تفاوتهای زیادی دارد، آن دستگاهها المانها و آپشنهای این دستگاه را ندارند.
این شبیهساز کامپیوتری که توسط دانشآموز نخبه گلوگاهی اختراع شده است، میتواند در آموزش رانندگی مورد استفاده قرار گیرد، مثلا کسانی که میخواهند آموزش رانندگی ببینند، میتوانند از این دستگاه استفاده کنند و یک آموزش بیخطر را داشته باشند، کسانی هم که دنبال بازی رانندگی هستند میتوانند با هیجان بیشتری این بازی را انجام دهند.
*اختراع دستگاه برای کارگاه الکترونیک مدرسه
این دانشآموز نخبه گلوگاهی از اختراع دوم خود نیز چنین میگوید: اختراع بعدی تخصصیتر است دستگاهی برای اندازهگیری پارامترهای الکترونیکی، تامین تغذیه مطلوب، تولید و نمایش شکل موجها که در کارگاه الکترونیک وجود دارد، در کارگاههای مدرسه استفاده از دستگاههای کارگاه سخت و هزینهبردار بود علاوه بر آن خیلی هم بزرگ بود و من هم با وجود این مشکلات یک ایدهای دادم و دستگاهی ساختم و جایگزین آن کردم که این مشکلات مرتفع شود.
صیدانلو میگوید: در ابتدای کار به فکر اختراع نبودم تفکراتی در ذهنم شکل گرفت که توانستم آنها را به سمت اختراع ببرم، هیچ کدام از دو دستگاهی که اختراع کردم به مرحله انبوه نرسیده، این دستگاهها میتوانست خیلی به مردم کمک کند آموزش رانندگی و همچنین برای تجهیزات کارگاه الکترونیک.
*برای اختراعاتم هیچ استادی نداشتم
وی در ادامه بیان میکند: همه وسایل را با هزینه شخصی خریدم هیچ استادی هم برای ساخت این دو دستگاه نداشتم، هیچ کمکی نبود تا بتوانم ایدهام را اجرایی و ثبت کنم. برای یک اختراع تعداد زیادی از تجهیزات و قطعات باید خریداری شود تا یک نمونه از آنها استفاده شود.
این دانشآموز نخبه میگوید: سازمان بسیج علمی تنها جایی بود که به حمایت از من پرداخت، بسیج علمی پا به پای نخبگان در تمام استان مازندران با دانش آموزان نخبه همراه است، این دو اختراع من در بسیج علمی نیز ثبت شده است، بعد از آشناییام با بسیج علمی به کارگاههایی معرفی شدم تا بتوانم از تجهیزات آنها استفاده کنیم.
*دریافت مدال طلا از کنفرانسی به میزبانی ناسا در امارات
صیدانلو از رتبههایش در جشنوارههای داخلی و خارجی میگوید: برای دستگاه شبیهساز رانندگی در جشنواره بینالمللی ESI که در سال ۲۰۱۹ در امارات برگزار شد سهمیه حضور کسب کردم و به صورت حضوری در آن شرکت کردم، در مبحث مکاترونیک در طرحهای دانش آموزان مدال طلا گرفتم، همچنین در آنجا کنفرانسهای علمی برگزار میشد، کنفرانسی با موضوع هوش مصنوعی به میزبانی ناسا برگزار شد از هر کشور یک نماینده شرکت کردند من هم توانستم به عنوان تنها نماینده ایران شرکت کنم طرحی که من در آن کنفرانس ارائه دادم مورد توجه قرار گرفت و مدال طلایی به عنوان طرح خوب از آن کنفرانس دریافت کردم.
وی ادامه میدهد: با دستگاه شبیهساز رانندگی در جشنواره ابنسینای دانشگاه تهران در قسمت اختراعات فنی مهندسی رتبه اول را کسب کردم و طلا گرفتم، همچنین در جشنواره لکوکاپ دانشگاه صنعتی شریف در قسمت اختراعات رتبه طلا دریافت کردم، برای دستگاه و اختراع دومم هم در المپیاد بینالملی جوانان جهانI۲ASPO ۲۰۲۰ که در اندونزی برگزار شد به دلیل شرایط بیماری کرونا به صورت غیرحضوری در این جشنواره شرکت کردم و توانستم در بخش اختراعات و فنی و مهندسی رتبه دوم جهان را کسب کنم که مدالها را برای ما ارسال کردند، در جشنواره ابن سینا و لکوکاپ هم با دستگاه دوم شرکت کردم و برای این اختراع هم دو مدال طلا از این دو جشنواره دریافت کردم.
*ثبت دو اختراع در سازمان بسیج علمی
صیدانلو میگوید: هر دو اختراعم در سازمان بسیج علمی ثبت شده و گواهی دریافت کردهام سال گذشته هم به عنوان پژوهشگر برتر استان شناخته شدم، در جشنواره دستاوردهای بسیج با حضور سردار سلامی فرمانده کل سپاه و سردار سلیمانی رییس سازمان بسیج مستضعفین شرکت کردم و مورد تشویق قرار گرفتم.
این دانشآموز نخبه گلوگاهی میگوید: اگر کسی به شما گفت نمیشود حتی استاد و عالیرتبه هم بود توجه نکنید اگر بخواهید میشود، طرحی که ارزش کار داشته باشد به مرحله اجرا میرسد، با نه شنیدن ناامید نشوید من برای طرح اولم از چندین نفر پرسیدم گفتند شدنی نیست، اما من توانستم طرحها را به سرانجام برسانم.
وی از مشکلات دانشآموزان دارای طرح و ایده چنین میگوید: اگر حمایتها از ما دانشآموزان صورت نگیرد این طرحها در کشورهای دیگر بوجود میآید و ثبت میشود و به بهرهبرداری میرسد، برای یک دانشآموز واقعا جایی وجود ندارد که به دادش برسند تا در زمینه علمی کمکش کنند البته به جز بسیج علمی که حمایتمان میکند، از بقیه مسؤولین انتظار حمایت و کمک داریم حداقل مکانی باشد تا دانشآموزان بتوانند در آنجا اختراعات و طرحهای خود را عملی کنند، دانش آموزان پتانسیل آن را دارند که هر کدام چند اختراع داشته باشند باید از جایی حمایت شوند این حق دانشآموزان نیست که در این زمینه به آنها توجه نشود.
به گزارش فارس، استعدادهای برتر و نخبگان هر جامعه سرمایه ملی آن جامعه محسوب میشوند و نباید با نادیده گرفتن و یا حمایت نکردن از آنها، دلسردی و خروج بی بازگشت آنها از را رقم زد، جذب نخبگان و مغزهای کشورهای دیگر، جزو سیاستهای کشورهای پیشرفته است اما ما باید با حمایت و توجه معنوی و مادی از مهارت و تخصص نخبگان داخلی برای پیشبرد و توسعه کشور خود استفاده کنیم.
امید است مسؤولان و متولیان امر، زین پس بیش از پیش به مسائل مربوط نخبگان جامعه توجه داشته و در این زمینه برنامه ریزیهای لازم را داشته باشند تا نه تنها دانشآموزان و دانشجویان نخبه را جذب کنند بلکه حتی زمینه برای بازگشت فرزندان نخبه ایرانی که در کشورهای دیگر مورد استفاده کشورهای پیشرفته قرار میگیرند، را فراهم کنند.
انتهای پیام/۸۶۰۴۱/ج/خ