به گزارش "ورزش سه" و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه علوم ورزشی، در راستای پژوهش در حوزه ورزش قهرمانی، دکتر حسین زارعیان استادیار مدیریت ورزشی و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم ورزشی، "طراحی الگوی توسعه پهلوان پروری در ورزش ایران" را موردبررسی قرارداد.
به نظر می¬رسد که سه عنصر جامعه، ورزش و فرد در سیر تکامل و توسعه پهلوانی ورزشکار مؤثر است که راهبردهای پیشنهادی این تحقیق می¬تواند به تحقق آن کمک نماید. درنهایت الگوی پهلوان پروری ورزش ایران که بهصورت گامبهگام از قهرمانی در عرصه ورزش تا رسیدن به جایگاه پهلوانی بهصورت شکل 3-4 پیشنهاد گردید:
نکته مهم در خصوص پهلوان پروری ذکر این نکته است که جایگاه و مقام پهلوانی را مردم به یک فرد میدهند و این مردم هستند که بر پهلوانی فردی صحه میگذارند نه سازمان یا هر نهادی در کشور؛ و این جایگاه و منزلت اجتماعی زمانی باقی و ماندگار است که مردم آن را پذیرفته و تائید نمایند. لذا در سالهای اخیر شاهد هستیم چه بسیار افرادی که به آنان القاب پهلوانی دادهشده اما ماندگار نبوده است. هرچند فدراسیون ملی پهلوانی و زورخانه¬ای و فدراسیون بینالمللی ورزش های زورخانه ای با مشارکت معاونت فرهنگی وزارت ورزش و جوانان ایران هرساله اقدام به برگزاری مسابقات کشتی پهلوانی و اعطای بازوبند پهلوانی به ورزشکار برتر مسابقات مینماید اما بایستی به دو نکته مهم ذیل توجه داشت.
اول اینکه بهصرف قدرت جسمانی و شکست دیگر حریفان و قهرمانی در یک مسابقه و با توجه به شاخصهای احصا شده در تحقیق حاضر، نمیتوان فردی را لایق جایگاه پهلوانی دانست. به عبارتی، قهرمانی شرط لازم اما کافی برای پهلوانی نیست.
دوم اینکه پهلوانی فقط به رشته ورزشی کشتی مربوط نبوده و هر فرد ورزشکار قهرمان در دیگر رشتههای ورزشی ازجمله فوتبال، والیبال، بسکتبال و. نیز میتواند برای رسیدن به جایگاه پهلوانی تلاش و طی طریق نماید.