به گزارش همشهری آنلاین، چهار محال و بختیاری همیشه جزو ۵ استان پربارش کشور بوده است، اما اکنون نزدیک به یک دهه است که گرفتار خشکسالی شده و میزان بارشها در این منطقه به شدت کاهش پیدا کرده است. تاثیر این پدیده ناخوشایند تا حدی است که جهاد کشاورزی این استان اعلام کرده که خشکسالی در سالزراعی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ به ۲۴ هزار و ۱۹۱ هکتار از باغهای استان خسارت زده است.
وضعیت نامطلوب منابع آب استان
گستردگی خشکسالی طولانی در چهارمحال وبختیاری فقط روی بخش کشاورزی اثر منفی نگذاشته، بلکه به نوعی کل استان را درگیر خود کرده و شرایط بحرانی به وجود آورده است. شرایط پیش رو آنقدر ناگوار است که استاندار هم در این باره واکنش نشان داه و میگوید: خشکسالیهای مستمر ۱۰ سال گذشته موجب شده تا منابع آب این استان در بخشهای مختلف وضعیت مطلوبی نداشته باشد.
اقبال عباسی تاکید میکند: به دلیل کاهش ۴۰ درصدی بارندگیها، اکنون ۱۰۰ روستای این استان با کمبود آب آشامیدنی مواجه است و امکان دارد تعداد روستاهایی که با بحران آب آشامیدنی روبهرو هستند به ۲۰۰ روستا برسد.
عباسی تصریح می کند: خشکسالی موجب شده برای کشاورزان، باغداران، دامداران و پرورش دهندگان ماهی در استان مشکلاتی به وجود بیاید که باید از طریق اختصاص کمکهای بلاعوض و تسهیلات بانکی نسبت به مدیریت آن اقدام کرد.
وجود ۱۱ دشت بحرانی و ممنوعه در استان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری هم میگوید: به دلیل بروز خشکسالی اکنون ۱۱ دشت این استان ممنوعهبحرانی و ممنوعه است.
احمدرضا محمدی با تاکید بر اینکه از مجموع ۱۲ دشت استان در حال حاضر ۴ دشت ممنوعهبحرانی، ۷ دشت ممنوعه و یک دشت در حال تبدیل به حالت ممنوعه است، می افزاید: خشکسالیهای افزونبر یک دهه گذشته در چهارمحال و بختیاری، وضعیت منابع آبی ۳۰۲ شهر و روستای استان با بیش از ۷۱۸ هزار نفر جمعیت را در حالت تنش آبی قرار داده است.
وی اضافه می کند: گذر از بحران آب در ۱۰۲ شهر و روستای استان به ۲۸۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد. همچنین آب آشامیدنی افزونبر ۱۳۸هزار نفر از مردم۲۰۰ شهر و روستای این استان باید بهزودی از طریق تانکر سیار تامین شود.
محمدی میگوید: حفر چاه جدید در برخی از مناطق چهارمحال و بختیاری بهویژه شهرهایی مانند سفیددشت شهرستان بروجن پاسخگوی نیاز مردم نیست و عمر برخی از این چاهها به کمتر از یک سال رسیده است.
نگرانیها در بخش کشاورزی
خشکسالی اگرچه همه ابعاد زندگی در استان را تحت تاثیر قرار داده، اما آثار منفی آن بربخش کشاورزی بیشتر و نگران کنندهتر است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری نیز در این باره اظهار می کند: در سالزراعی جاری ۸۶ هزار و ۳۵۳ هکتار از مساحت استان به کشت گندم، جو و کلزا در بخش دیم و آبی اختصاص پیدا کرد. از این سطح ۲۴ هزار و ۱۹۱ هکتار بهعلت خشکسالی با خسارت و کاهش ۴۹ هزار و ۹۷۹ تنی محصولات کشاورزی مواجه شده است.
عطاءالله ابراهیمی می افزاید: همچنین در سطح ۴۵ هزار و ۴۹۱ هکتار از باغهای چهارمحال و بختیاری، ۱۵ هزار و ۹۰۰ هکتار دچار خسارت سرمازدگی و خشکسالی شده است.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری براساس برآوردهای اولیه در سالزراعی جاری، تولید محصول در باغهای چهارمحال و بختیاری ۴۷۹ هزار و ۴۲۹ تن کمتر شده است.
وی با اشاره به خسارتهای ناشی از پدیده خشکسالی در بخش دام، زنبورداری، مزرعههای پرورش ماهی سردآبی و ماکیان یادآور میشود: میزان تولید در این حوزهها ۴۳۴ هزار و ۲۰۰ تن کاهش داشته است.
اکنون مردم استان به ویژه کشاورزان و دامداران چشم به آسمان دوختهاند تا شاید این خشکسالی به پایان برسد و دشتها و مراتع چهارمحال و بختیاری دوباره زیر سایه ابرهای بارشی سیراب شود. با این وجود اما، خشکسالی در این استان چنبره زده و شرایط را برای مردم آن دشوار کرده است.