علیرضا قاسمی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: سیستان و بلوچستان دارای ۵۱ شهر در گسترهای برابر ۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع، معادل ۱۱.۴ درصد از مساحت کشور و دارای تراکم جمعیتی ۱۶ نفر در کیلومتر مربع بوده که این تراکم جمعیتی در کشور تقریبا ۴۹ نفر است.
وی با اشاره به اینکه متوسط بارش سالیانه سیستان و بلوچستان کمتر از ۶۵ میلیمتر و میانگین بارش زاهدان حدود ۱۱۰ میلیمتر است افزود: در شرایطی که ۴۸ درصد برداشتهای آب برای شهرها و روستاها وابسته به منابع زیرزمینی بوده سال گذشته با پنج میلیمتر بارندگی کم بارشترین استان کشور اعلام شد و متأسفانه بدترین سال زراعی را تجربه کردیم که این شرایط حاکی از تابستانی سخت و پرتنش است.
مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان وبلوچستان تصریحکرد:جمعیت کل استان حدود سه میلیون نفر است که از این تعداد حدود ۱.۶ میلیون نفر در شهرها و حدود ۱.۴ میلیون نفر در پنج هزارو ۵۹۴ روستا ساکن هستند.
وی ادامه داد: ۹۷ درصد جمعیت شهری سیستان و بلوچستان تحت پوشش خدمات آبرسانی هستند و شاخص بهرهمندی روستاهای استان تا پایان سال ۹۹ معادل ۷۰.۵ درصد بوده که ۱۱.۵ درصد از متوسط کشوری پایینتر است.
قاسمی خاطرنشان کرد: حداکثر ظرفیت منابع آب سیستان و بلوچستان ۲۱۸ میلیون مترمکعب در سال بوده که ۶۲.۹ میلیون مترمکعب در سال حدود ۴۲ درصد از منابع سطحی و ۸۴.۵ میلیون مترمکعب در سال از منابع زیرزمینی در مدار بهرهبرداری شامل ۱۷۶ حلقه چاه تامین میشود.
وی با اشاره به تصفیه خانههای در مدار بهرهبرداری بیان کرد: تعداد ۲ واحد تصفیهخانه با ظرفیت بهرهبرداری ۱۲۱ هزار مترمکعب در شبانهروز و ۲ واحد به ظرفیت ۱۳۷ هزار مترمکعب در شبانه روز در دست ساخت است.
مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان وبلوچستان خاطرنشان کرد: به منظور تامین آب پایدار در شهرها و روستاها در سالهای گذشته مطالعات مربوط انجام شد و بر این اساس چهار طرح بزرگ آبرسانی شامل آبرسانی به شهرهای سیستان، آبرسانی به شهرهای چابهار و کنارک، آبرسانی به شهر خاش و طرح آبرسانی از نوکآباد به روستاهای منطقه دهپابید در برنامه کاری شرکت قرار دارد که تا پایان سال ۹۹ چهار هزار و ۳۲۳ میلیارد ریال در طرحهای مذکور هزینه شده و برای تکمیل آنها ۱۰هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی با اشاره به طرح ملی آبرسانی به تعداد ۲ هزار و ۱۹۲ روستا با جمعیت حدود ۷۵۲ هزار نفر که در سال ۹۴ تعریف شد تصریح کرد: تا پایان سال ۹۹ در مجموع هفت هزار و ۵۰ میلیارد ریال به سیستان و بلوچستان تخصیص داده شده و متناسب با آن ۸۰۶ روستا با جمعیت ۲۳۰ هزار نفر از آب آشامیدنی پایدار بهرهمند شده و میزان شاخص بهرهمندی بخش روستایی با رشد ۱۱.۵ درصدی از ۵۹ در سال ۹۴ به ۷۰.۵ درصد تاکنون رسیده است.
قاسمی افزود: هماینک یکهزار و ۴۱۸ روستا با جمعیت ۵۲۹ هزار نفر در طرح ملی باقیمانده است که در قالب ۱۵ مجتمع آبرسانی و ۱۰ پروژه تک روستایی در برنامه اجرایی سیستان و بلوچستان قرار دارد و برای اتمام عملیات اجرایی آنها اعتباری حدود ۲۵ هزار و ۶۰۱ میلیارد ریال مورد نیاز است.
وی با بیان اینکه اعتبار سیستان و بلوچستان در سال ۹۹ یکهزار و ۵۸۰ میلیارد ریال با تخصیص ۴۳ درصدی بوده است ادامه داد: مطابق برنامه پویش« هر هفته الف- ب- ایران» در سال گذشته ۹۳ روستا با هزینه سرمایهگذاری یکهزار و ۲۱۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید و ۳۹ هزار نفر از آب آشامیدنی و پایدار بهرهمند شدهاند.
مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان وبلوچستان بیان کرد: هدفگذاری تأمین آب آشامیدنی پایدار ۲۰۵ روستا با جمعیت ۶۸ هزار نفر با اعتباری به مبلغ ۲ هزارو ۴۴۶میلیارد ریال در برنامه اجرایی استان قرار دارد که پیشبینی میشود از این تعداد ۸۰ روستا با جمعیت ۲۴ هزار نفر و اعتبار ۸۵۰ میلیارد ریال تا پایان تیر سالجاری تکمیل و وارد فاز بهرهبرداری شوند.