تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمر

صدا و سیما شنبه 29 آذر 1399 - 08:15
امروز شنبه، بیست و نهم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهارم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با نوزدهم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.

تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمربه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و نهم  آذر ) به شرح زیر است:

تولد ابن اثیر، مورخ و ادیب مسلمان
۸۸۷ سال پیش در چنین روزی، چهارم جمادی الاول سال ۵۵۵ هجری قمری  «ابن اثیر جزری» (Ebn-e Asir-e Jazari)، مورخ و ادیب برجسته مسلمان در عراق متولد شد.
ابن اثیر در موصل، شام و بغداد، نزد علمایی مانند خطیب طوسی کسب علم کرد. وی علاقه فراوانی به مطالعه و تحقیق درباره تاریخ داشت به همین دلیل آثاری که از ابن اثیر بر جای مانده، غالبا درباره تاریخ است که مهمترین آن‌ها «الکامل فی التاریخ» نام دارد. این کتاب درباره رویداد‌های مختلف تاریخی از ابتدا تا زمان نگارش کتاب، در اوایل قرن هفتم ه. ق است و ابن اثیر به گونه‌ای دقیق و جامع از رویداد‌های تاریخی یاد کرده است. از آن جهت که ابن اثیر در زمان استیلای مغول می‌زیست، کتابش از منابع مهم تاریخی در زمینه دوره مغول محسوب می‌شود. وی در سال ۶۳۰ هجری قمری در شهر موصل - در عراق - درگذشت.
تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمر
 
اشغال سیرالئون توسط انگلیس
۲۳۳ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم دسامبر سال ۱۷۸۷ میلادی کشور آفریقایی سیرالئون، پس از گذشت ۳۲۷ سال از تاریخ کشف آن توسط اروپائیان، ضمیمه انگلستان شد.
این کشور ابتدا توسط یک جهانگرد پرتغالی کشف و مستعمره این کشور شد. در سال‌های استعمار سیرالئون توسط پرتغال، هزاران نفر از مردان و زنان این کشور آفریقایی در بازار‌های اروپا به عنوان برده، فروخته شدند. پس از شکست پرتغال از انگلیس و با آغاز سلطه استعماری انگلیس بر سیرالئون، این روند نیز ادامه یافت. در سال ۱۹۶۱ میلادی، سیرالئون مستقل و دارای حکومت فرمانداری کل شد و سپس درسال ۱۹۷۱ میلادی حکومت آن تبدیل به جمهوری شد. سیرالئون با مساحت ۷۱۷۴۰ کیلومترمربع در غرب قاره آفریقا و سواحل اقیانوس اطلس واقع شده و با گینه و لیبریا همسایه است.
تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمر
 
تولد مایکلسون، کاشف سرعت نور
۱۶۸ سال پیش در چنین روزی نوزدهم دسامبر سال ۱۸۵۲ میلادی "آلبرت مایکلسون" (Albert Abraham Michelson) فیزیکدان امریکایی و کاشف سرعت نور متولد شد.
آلبرت آبراهام مایکلسون فیزیک‌دان آمریکایی روس‌تبار بود بیشتر به خاطر فعالیت‌هایش در اندازه‌گیری سرعت نور و آزمایش مایکلسون-مورلی مشهور است. او در سال ۱۹۰۷ جایزه فیزیک نوبل را دریافت کرد و اولین آمریکایی بود که موفق به دریافت جایزه نوبل در علوم شد. او از آکادمی نیروی دریایی ایالات متحده در رشته ریاضیات فارغ‌التحصیل شده بود و بعد‌ها در همانجا تدریس کرد. او با اختراع ابزاری که «تداخل‌سنج» نامیده می‌شد شروع به اندازه‌گیری سرعت نور کرد. او با اندازه‌گیری سرعت نور در جهت‌های مختلف نشان داد که سرعت نور مستقل از سرعت منبع نور است و در نتیجه این نظریه که امواج نوری در محیطی بنام «اتر» در فضا جریان دارند، بی اعتبار است. اینشتین بر پایه تحقیقات او موفق به اکتشاف نظریه نسبیت گردید.
تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمر
 
تولد برژنف، یکی از رهبران اتحاد جماهیر شوروی
۱۱۴ سال پیش در چنین روزی نوزدهم دسامبر سال ۱۹۰۶ میلادی "لئونید برژنف" (Leonid Brezhnev) رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق در خانواده ‏ای فقیر در اوکراین متولد شد.
وی پس از اتمام تحصیلات خود وارد حزب کمونیست شد و مدارج ترقی را پیمود. بِرِژنف در جریان نوزدهمین کنگره حزب کمونیست شوروی، به توصیه خروشچف به عضویت کمیته مرکزی حزب کمونیست برگزیده شد و پس از مرگ استالین نیز تحت توجه و حمایت خاص خروشچف به سرعت در تشکیلات حزبی ترقی کرد. بِرژنِف در سال ۱۹۶۰ م به سمت ریاست هیأت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی که یک مقام تشریفاتی و معاون ریاست جمهوری بود، انتخاب شد و در نهایتْ در سال ۱۹۶۴ م به مقام معاونت خروشچف در رهبری حزب، ارتقا یافت. بِرِژنف در همین موقعیت حساس، هنگامی که خروشچف برای استراحت در خارج از کشور به سر می ‏برد، به، ولی نعمت خود خیانت کرد و موجبات برکناری او را از نخست وزیری و رهبری حزب کمونیست شوروی فراهم ساخت. از این زمان، بِرِژنف ۵۸ ساله رهبری شوروی سابق را به عهده گرفت. لئونید بِرژنِف، صاحب دکترینی معروف به دکترین بِرِژنف بود که بر اساس آن تمام کشور‌های سوسیالیستی جهان به مثابه یک اردوگاه به شمار می‏ روند و با خلل آمدن به هر یک، بقیه باید در رفع آن مداخله کنند. او معتقد بود که پیوند نظامی، ضامن بقای اردوگاه کمونیسم خواهد بود. بر مبنای همین دکترین بود که در سال ۱۹۶۸ م و ۱۹۷۹ م، دستور تهاجم ارتش سرخ شوروی سابق به چکسلواکی و افغانستان را صادر کرد. لئونید بِرژنِف سرانجام پس از ۱۸ سال رهبری بلامنازع شوروی، در دهم نوامبر ۱۹۸۲ م بر اثر سکته قلبی در سن ۷۶ سالگی درگذشت و یوری آندروپوف به جانشینی او انتخاب شد.
تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمر
 
درگذشت آلزایمر، عصب شناس آلمانی
۱۰۵ سال پیش در چنین روزی نوزدهم دسامبر سال ۱۹۱۵ میلادی آلویز آلزایمر (Alois Alzheimer)، روانپزشک و عصب شناس المانی درگذشت.
این داشمند آلمانی در ۱۴ ژوئن ۱۸۶۴ در شهر مارکت ‌برایت (Marktbreit) در ایالت بایرن آلمان متولد شد. وی از همکاران امیل کریپلین (Emil Kraepelin) بود و بخاطر تشریح و پژوهش‌هایش در مورد بیماری زوال عقل، نام این بیماری را به افتخار وی بیماری آلزایمر نام نهادند. آلویز آلزایمر در ۱۹ دسامبر ۱۹۱۵ در شهر وروتسواف (Wrocław) در جنوب غربی کشور لهستان بر اثر نارسایی قلبی درگذشت.
تقویم تاریخ؛ از اشغال سیرالئون تا درگذشت کاشف آلزایمر

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.