خبرگزاری مهر، گروه استانها- مهدی رمضانی*: با افتخار اعلام شده که مازندران در لایحه بودجه سال آینده در رتبه هفتم قرار گرفته است، باید گفت رتبههفتم برای استانی با مشخصات مازندران، چندان افتخارآمیز نیست. مخصوصاً اگر بدانیمکه این رتبه در اعتبارات مربوطبه فعالیتهای فرهنگی و هنری، تا ردیف شانزدهم تقلیل یافته است، آنهم برای استانیکه همواره در معرض آسیبهای ناشیاز وجوهمنفی مسافرتهای بیسروسامان در طولسال قرار دارد.
در فصل فرهنگوهنر اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای استانی، از مجموع ۳۴۳ میلیارد تومان که در بخش «برنامه حمایتاز فعالیتهای فرهنگی، هنریو دینی استانها» میان سیویک استان توزیع شده است، استان مازندران پساز استانهای خوزستان، بوشهر، خراسانرضوی، اصفهان، کهگیلویهو بویراحمد، چهارمحالو بختیاری، فارس، هرمزگان، سیستانوبلوچستان، تهران، گلستان، لرستان، قم، ایلام و قزوین، با رقم ششمیلیارد و ۷۴۴ میلیون تومان، در ردیفشانزدهم یعنیدقیقاً میانه این جدول قرار گرفته است، با این توضیح که اعتبارات مربوطبه امور کتابخانهها در «برنامه گسترش و بهسازی کتابخانههای عمومی» و بودجه کانونهای فرهنگی مساجد نیز در «فصل دین و مذهب» بهطور جداگانه دیده شدهاند.
ما در میانه جدول چه میکنیم؟ ما که در دوازده ماهِ سال، میزبان یک کشور هستیم که نمیدانیم با میلیونها مسافر همیشگی که جاده خلوتی برایمان باقی نگذاشتند و بهلطف پارکنشینیهایشان، نهتنها کارتی برای کسبوکارهای استان نمیکشند، بلکه میراثشان چیزی بیشاز طبیعتی بههمریخته و خردهفرهنگهایی نامأنوس نیست، چه کنیم؟ کار فرهنگی کنیم؟ با ششمیلیارد تومان برای یکسال؟
آنها که این رقم را نوشتند، کم نوشتند؟ یا آنها که تأییدش کردند، از بالا و پاییناش زدند؟ معلومنیست! مهم هم نیست! مهم سکوت استان در این موضوع است کهگویی نشانه رضاست و قطعاً نمیتواند مورد رضایت مجمعنمایندگانمازندران در مجلس هم باشد. انتظار جامعه فرهنگوهنر استان و البته مردممازندران از نمایندگانشان در مجلس، جز ورود جدی بهاینموضوع و اصلاح این فصل در جریان تصویب لایحهبودجه نیست.
اما هرچه سهم مازندران در این بخش یعنی فصل «فرهنگ و هنر اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای استانی» قابلافتخار نیست، بخش «طرحو پروژههای استانی برنامه مشارکت عمومی و خصوصی» برای فرهنگ و هنر استان، قابلافتخار است.
اختصاص ۲۵ درصد از طرحو پروژههای برنامه مشارکت عمومی و خصوصی استانمازندران به دستگاه فرهنگی، هرچند نه در بودجهعمومیکشور بلکه در برآورد سرمایهگذاری تبصره ۱۹ لایحهبودجه، قابل توجه است.
در جدول «طرحو پروژههای استانی برنامه مشارکت عمومی و خصوصی»، تعداد سیونه پروژه مربوطبه استانمازندران است که ده مورد از آن، متعلقبه ادارهکل فرهنگوارشاد اسلامی است، سه پروژه احداثو توسعه شامل مجتمعهای فرهنگیهنری شهرستانهای رامسر، میاندرود و فریدونکنار مجموعاً با حدود پنجهزار مترمربع زیربنا و همچنین، هفت پروژه تعمیروتجهیز مربوطبه مجتمعهای فرهنگیهنری قائمشهر، ساری، سوادکوه، بابل، آمل، بابلسر و تنکابن، که تقریباً ۲۶ هزار مترمربع از فضاهای فرهنگیهنری استانرا شامل میشود.
قدر مسلم، احداثو راهاندازی سهمجتمع جدید در کنار تالار مرکزی ساری بهعنوان پروژهای ملی و همچنین بهسازی هفتمجتمع دیگر، فضایفرهنگی استانمازندران را متحول کرده و تأثیری قابلتوجه در تولیدات فرهنگیو هنری خواهد داشت.
آن بد اگر خوب شود و این خوب اگر محکم شود، ۱۴۰۰ برای فرهنگ و هنر استانمان، خوشیمن خواهد بود. هرچند، نقطه آسیب همیشگیمان، همین «اگر» ها است!
*فعال فرهنگی در مازندران