به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، استان مازندران با توجه به گستردگی خدمات درمانی و بهداشتی روزانه میزبان تولید حدود ۹ تن زباله در بیمارستانها و مراکز درمانی و شیمیایی است. ساماندهی پسماندهای عفونی (بیمارستانی) از دیرباز معضل جدی و نگرانکننده در استان مازندران بوده که به دلیل جغرافیای طبیعی حساس، بسیار آسیبپذیر است. شهرستان تنکابن در غرب مازندران از مناطق حساس استان است که به دلیل میزبانی از بیماران و مراجعان درمانی از شهرهای همجوار سالها از تولید قابل توجه زبالههای عفونی رنج میبرد که اکنون با راهاندازی دستگاه زبالهسوز این نگرانی به طور کامل در تنکابن رفع شده است.
اما در تنکابن تا سال گذشته این پسماندهای بسیار خطرناک توسط شهرداری از بیمارستانها، مطبها، درمانگاهها و دیگر مراکز بهداشتی و درمانی جمعآوری و همراه با پسماندهای خانگی به سایت زباله پردهسر انتقال و سپس انباشت میشد که خطرات زیادی را در حوزه محیطزیست و آلودگی آبهای زیرزمینی به همراه داشت و همین مسئله مسئولان مربوطه را بر آن داشت تا هر چه سریعتر نسبت به رفع این معضل اقدام نمایند.
امحای زبالههای عفونی از بیخطرساز تا زبالهسوز
رضا پورقاسم، نماینده شبکه بهداشت و درمان شهرستان تنکابن درباره فعالیت زباله سوز پسماندهای عفونی گفت: در این راستا، ابتدا برای امحای پسماند عفونی با استفاده از دستگاه زبالهسوز انجام میشد اما محیطزیست با این شیوه مخالفت کرد و تاکید داشت باید از دستگاه بیخطرساز استفاده شود بنابراین برای اولین بار در استان مازندران دستگاه بیخطرساز با ظرفیت ۲ هزار لیتر در سایت پردهسر مستقر شد و فعالیت آن تا زمان شیوع کرونا ادامه داشت. با افزایش میزان پسماندهای عفونی در دوران کرونا و پس از رایزنی وزارت بهداشت با محیطزیست مقرر شد روند امحای زبالههای عفونی با همان دستگاه زبالهسوز انجام شود. این دستگاه از یک نمونه آلمانی بومیسازی شد و دارای سه مشعل زبالهسوز، دودسوز و بوسوز است که زبالههای عفونی را به خاکستر تبدیل میکند و خروجی آن فقط گرماست.
پورقاسم با اشاره به اینکه برای خرید این دستگاه ۷۶ میلیارد ریال هزینه شده گفت: این دستگاه قابلیت آن را دارد تا یکصد کیلوگرم زباله عفونی را به پنج کیلوگرم خاکستر تبدیل کند و فاقد هرگونه آلودگی شیمیایی و میکروبی است. کل زبالههای تولید شده عفونی در بیمارستانها و مطبهای شهرستان تنکابن بین ۱.۵ الی ۲ تن است که ۲ روز در هفته جمعآوری و سپس امحا میشود. تمامی پزشکان و مراکز درمانی موظف هستند پسماند عفونی خود را به مراکز امحای استاندارد زباله عفونی تحویل دهند و مخلوط کردن اینگونه زباله با زبالههای عادی تخلف محسوب میشود.
ساماندهی زباله های عفونی با همکاری بخش خصوصی
مسعود ردایی، سرپرست شهرداری تنکابن هم درباره فعالیت زبالهسوز پسماندهای عفونی گفت: با هماهنگی که در این راستا با شبکه بهداشت و محیطزیست داشتیم توانستیم پیمانکاری را برای جمعآوری و حمل زبالههای عفونی در نظر بگیریم و امروز دیگر زبالههای عفونی با زبالههای شهری ادغام نمیشود و آسیب کمتری را در این زمینه شاهدیم. هماکنون بیمارستان خصوصی، بیمارستان دولتی شهید رجایی و ۸۲ درصد مطبهای پزشکان سطح شهر با این پیمانکار همکاری دارند و امیدواریم پزشکان باقیمانده هم در این زمینه ورود کنند. این اقدام در راستای حفظ سلامت شهروندان و پیشگیری از مشکلات زیستمحیطی انجام شده است. در سالهای اخیر با حمایتهای رهبری و دولت تدبیر اقدامهای ارزشمند در حوزه مدیریت پسماند در شهرستان تنکابن انجام شده است.
در شهرستان ۱۷۰ هزار نفری تنکابن به طور متوسط در هر شبانه روز حدود ۹۰ تن پسماند تولید میشود که در برخی از ایام بویژه در تعطیلات تابستان و نوروز این رقم به واسطه ورود گردشگران و مسافران تا حدود ۲ برابر افزایش مییابد و از این میزان تقریبا ۲ هزار کیلوگرم زباله بیمارستانی است.