«یلدا» برگرفته از واژه سریانی به معنای زایش است و شب چله هم که مترادف شب یلداست از آن روست که چهل روز اول زمستان را «چله بزرگ» و بیست روز بعد از آن را «چله کوچک» نامیدهاند. ابوریحان بیرونی از این جشن با نام «میلاد اکبر» نام برده و منظور از آن را «میلاد خورشید» دانسته است.
در آثارالباقیه بیرونی، از روز اول دی ماه با عنوان «خور» نیز یاد و در قانون مسعودی نسخه موزه بریتانیا در لندن، «خُره روز» ثبت شده؛ اگرچه در برخی منابع دیگر «خرم روز» نامیده می شود.
و سال ها و قرن هاست که خانوادههای ایرانی شب یلدا را جشن گرفته و دور هم جمع می شوند و از جمله آیین مرسوم این شب تزیین سفره یلدا با انواع میوه از جمله مهمترین آن انار و هندوانه و تنقلات است و پس از سرو تنقلات، شاهنامه می خوانند و علاوه بر قصهگویی بزرگان خانواده به نیت رسیدن به آرزوهای خوبشان به دیوان حافط تفال می زنند.
امسال ولی به دلیل شیوع ویروس کرونا باید در برگزاری این رسم شیرین دیرینه تجدید نظر کنیم تا یلدایی که به معنی زایش و بهانه ای برای جشن و شادی ما بود، تبدیل به محل انتشار ویروس کرونا نشده و یک عمر خاطره تلخ برایمان به یادگار نماند.
رفتارهای زیبایی که بستر مناسب برای انتشار کروناست
فرهاد رحمان زاده، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان بندرانزلی در گفت وگو با ایسنا، ضمن اشاره به فرارسیدن شب یلدا که یکی از رسوم دیرینه ایرانیهاست، اظهار کرد: به رسم قدیم زمانی که عزیزانمان را می بینیم، دست میدهیم، همدیگر را در آغوش می گیریم و می بوسیم و رسم شیرین دید و بازدید و صله رحم را به جا آوریم؛ در حالی که این رفتارهای زیبای ما ایرانی ها برای ویروس کرونا یک بستر مناسب برای انتشار است.
وی افزود: ویروس کرونا با این شکل عجیب و غریب اش ناخواسته وارد زندگی ما شد و شاید از این به بعد تا مدت ها در کنار ما باشد؛ آنچه که مهم است نوع برخورد صحیح ما با این مهمان ناخوانده است که بودن یا نبودن این بیماری را تعیین می کند.
رحمان زاده با تاکید بر اینکه امسال علیرغم میل و باورمان باید در برگزاری رسمی که در قرن های گذشته شکل گرفته تجدید نظر کنیم، گفت: یلدای امسال باید براساس حضور این ویروس یک شکل جدیدی از زندگی را تعریف کنیم و توجه بیشتری به بهداشت فردی و اجتماعی داشته باشیم.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان بندرانزلی گفت: یکی از مراسم هایی که میتواند اثر مناسبی برای گسترش ویروس کرونا داشته باشد، دورهمی های خانوادگی مثل شب یلداست و علیرغم میل باطنی و مناسبات این سنت ها و باورها باید همه به این نتیجه برسیم که مثل سابق نمیتوانیم دور هم جمع شویم و صله رحم انجام دهیم، مخصوصا در شهرهایی که وضعیت قرمز دارند، اوضاع بدتر است.
وی تصریح کرد: در زمانه ای هستیم که تکنولوژی جای بسیاری از چیزها را برایمان پر کرده و در محیط مجازی چندین نفر در مکانهای مختلف میتوانند جمع شوند و تصویری همدیگر را ببینند لذا این را باید جایگزین دورهمی های واقعی کرد ولی بعضی از ما همچنان نمی خواهیم این قضیه را باور کنیم؛ در حالی که اگر قرار است در جامعه امروز زندگی کنیم باید واقعیت های آن را هم مورد توجه قرار دهیم.
رحمان زاده، با تاکید بر اینکه با استفاده از ظرفیت فضای مجازی باید جای خالی رفتارهای دور هم نشینی را یاد بگیریم تا به خودمان و دیگران آسیب نرسانیم، افزود: بسیاری از شهروندان خطر را احساس کرده اند
و از این دورهمی ها پرهیز می کنند ولی با این حال عده ای بی احتیاطی کرده و زمانی که از مجلس دورهمی بیرون میآیند اسباب گرفتاری خود و دیگران از جمله کادر درمان را فراهم میکنند لذا همه با هم تلاش کنیم تا یلدایمان به سلامت باشد.
برخورد با برگزارکنندگان شب یلدا
اسماعیل میرغضنفری، فرماندار شهرستان بندرانزلی در جلسه ستاد کرونا با اشاره به اعلام وضعیت قرمز این شهرستان، با تاکید بر اینکه در شب یلدا هیچ مراسمی در بندرانزلی برگزار نخواهد شد، تاکید کرد: میراث فرهنگی و اصناف توجه داشته باشند در هیچ نقطه از شهرستان برگزاری شب یلدا از جمله در باغ و رستوران و یا جاهای دیگر نداریم و قطعا نیروی انتظامی در صورت مشاهده برخورد قانونی خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه در اعلام تعطیلی مراکز تجاری و اصناف تابع دستورالعملها هستیم، افزود: سلامت مردم برای ما بسیار اهمیت دارد ولی در کنار آن معیشت نیز برای ما بسیار مهم است و نمی خواهیم وضعیتی ایجاد کنیم که اصناف را به دردسر انداخته و یا مردم برای تامین اقلام ضروری خود دچار مشکل شوند ولی اگر تذکر موثر واقع نشد، در اعمال محدودیت ها جدی خواهیم بود.
فرماندار شهرستان بندرانزلی تصریح کرد: داخل شهر اعمال محدودیت تردد از ۲۱ شب تا چهار صبح است که ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود لذا خواهش میکنم خود شهروندان در این زمینه رعایت لازم را داشته باشند.
میرغضنفری با تاکید بر اینکه اجرای دستورالعمل ها با همراهی مردم ما را نجات می دهد ولی اگر مردم تصمیمات ما جدی نگیرند، قطعا موفق نخواهیم بود، تصریح کرد: اگر ارتباط دو سویه مسئولان و مردم نباشد راه به جایی نبرده و در قطع زنجیره انتقال موفق نخواهیم شد لذا مردم همراهی لازم را داشته باشند.
قطع زنجیره انتقال کرونا با برگزاری یلدای مجازی
حجت الاسلام والمسلمین حسن اسکافی، معاون آموزشی حوزه علمیه قائمیه برادران شهرستان بندرانزلی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: صله رحم یکی از موارد رفتاری است که خدای متعال در قرآن کریم به آن اشاره کرده و در آیه ۳۶ از سوره مبارکه نسا احسان به پدر و مادر و خویشاوندان را در ردیف پرستش خود قرار داده است؛ همچنین یکی از کسانی که در روایات ملعون شمرده شده قطع کننده صله رحم هستند.
وی با تاکید بر اینکه شب یلدا یکی از مناسبت ها برای صله رحم است و خانواده ها در طولانی ترین شب سال دورهم جمع می شوند، تصریح کرد: البته صله رحم فقط دید و بازدید حضوری نیست و از نظر علما باید تابع ستاد ملی کرونا باشیم. اگر آنها اجازه ندادند و گفتند این کار ممنوع است باید این تجمعات و دید و بازدیدها که احتمال سرایت ویروس در آن وجود دارد را برگزار نکنیم.
اسکافی با تاکید بر اینکه طبق آیات و روایات کمک مالی و فکری هم به عنوان صله رحم هستند، گفت: در شب یلدا و با هدف رعایت دستورالعمل های بهداشتی و کمک برای قطع زنجیره انتقال می توانیم به صورت مجازی با عزیزان خود در ارتباط باشیم و این شب را برای خود و دیگران خاطره انگیز کنیم.
معاون آموزشی حوزه علمیه قائمیه برادران شهرستان بندرانزلی تصریح کرد: البته باید توجه کنیم همین فضای مجازی باعث ریخت و پاش و چشم و هم چشمی ها نشود تا مبادا زمینه ایجاد رنجش را فراهم کند؛ مخصوصا در این ایام حواسمان باشد پدرها شرمنده خانواده نشوند.
چقدر خوب است یلدای امسال در سایه توجه به دستورالعمل های بهداشتی و پرهیز از حضور در دورهمی ها، اولین و آخرین یلدایی باشد که کرونا در بین ما بود و سال ۱۴۰۰ طولانی ترین شب سال را در کنار همه عزیزانمان که این روزها قرنطینه را رعایت می کنند، برگزار کنیم.
انتهای پیام