به گزارش ایرنا، "هر چه از اهمیت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر سخن بگوییم باز هم کم گفته ایم" این سخنی است که کارشناسان حوزه انرژی و اقتصادی بارها تکرار و تاکید کرده اند، وضعیت ناپایدار انرژیهای تجدیدناپذیر و ضربه ای که به محیط زیست و اقتصاد وارد میکند آنقدر زیاد است که بسیاری از کشورها برنامههای حال و آتی خود را تنها بر اساس انرژیهای تجدیدپذیر تنظیم میکنند.
از جمله انرژیهای پاک، سرشار و مفید میتوان به انرژی خورشیدی اشاره کرد که نقش بسزایی در تولید برق دارد و استفاده بهینه از آن رونق اقتصادی و حفظ منابع طبیعی در پی خواهد داشت.
ایران با داشتن ۳۰۰ روز آفتابی و برخورداری از بادهای موسمی مناسب، یکی از کشورهای مستعد برای بهرهبرداری از انرژیهای تجدیدپذیر به شمار میرود این در حالی است که همچنان ۹۰ درصد تامین برق کشور بر عهده نیروگاههای حرارتی است.
بر اساس آمار و ارقام اعلام شده نیروگاههای خورشیدی کشور در خرداد امسال با تولید ۴۳۳.۱ مگاوات برق سهم ۴۹ درصدی تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر را به خود اختصاص داده اند، این درحالی است که تابش خورشید در کشور نسبت به برخی کشورهای منطقه از شدت بیشتری برخودار است.
اصفهان با ۲۸ شهرستان و بیش از پنج میلیون نفر جمعیت، فعالیت ۹ هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ در کنار حدود ۸۴۰ معدن در حال بهره برداری، ۱۸۰ هزار واحد صنفی و مصارف روز افزون بخش خانگی، نیاز به انرژی برق را محسوستر از قبل کرده است.
فعالیت۸۶۱ سامانه برق خورشیدی در استان اصفهان
تعداد سامانههای برق خورشیدی در محدوده استان اصفهان۸۶۱ با مجموع ظرفیت ۲ هزار و ۴۶۷ کیلووات است.
بر اساس اعلام مسوولان شرکت توزیع برق اصفهان میزان انرژی مصرفی سالانه در محدوده شهرستان اصفهان در حدود ۶ هزار و ۶۰۰ میلیون کیلووات ساعت است، هم اینک میزان انرژی تولیدی خورشیدی سالانه در محدوده شهرستان برابر با چهار میلیون کیلووات ساعت و معادل ۰.۰۶۱ درصد انرژی مصرفی سالانه برآورد میشود.
هزینه سرمایه گذاری احداث هر مگاوات برق حرارتی به شکل تقریبی ۱۲ میلیارد تومان و هر مگاوات برق خورشیدی حدود ۱۵ میلیارد تومان و هزینه جاری ماهانه بهره برداری هر مگاوات برق حرارتی ۲۰ میلیون تومان و برق خورشیدی حدود ۲۰۰ هزار تومان است.
کاهش مصرف سوختهای فسیلی، کاهش تولید گازهای گلخانه ای، بهرهمندی از انرژی پاک، کاهش هزینههای جاری بهرهبرداری، تولید منطبق با بازه زمانی اوج بار، کمک به حذف پیک و قله بار مصرفی از مزایای استفاده از انرژی خورشیدی محسوب میشود.
شرایط مطلوب اصفهان برای بهرهگیری از آفتاب
به صورت کلی استان اصفهان از جهت تابش خورشید و محدوده دمایی، شرایط مطلوبی برای نصب و بهره برداری از انرژی خورشیدی دارد، متوسط بازده تولید در این استان ۲۰ درصد است و شرق منطقه به ویژه محدوده شهرستان کوهپایه به واسطه پاکی و متوسط دمای هوا بهترین بازده تولید را دارد.
ظرفیت تولید برق خورشیدی در اصفهان بهراحتی میتواند تا ۳۰۰ مگاوات افزایش یابد و علت بی توجهی به این موضوع باور نداشتن مدیران ارشد اصفهان به ضرورت و اهمیت انرژی خورشیدی، شرایط عمومی اقتصاد کشور، دیدگاه فرهنگی حاکم و ریسک ناپذیری سرمایه گذاران اصفهانی است.
کارشناس انرژیهای تجدیدپذیر شرکت توزیع برق استان اصفهان در این زمینه به ایرنا گفت که جذب و تشویق سرمایهگذاران، حمایت از تجهیزات ساخت داخل، اطلاعرسانی دقیق دستگاههای اجرایی و دولتی، اعطای زمین با کیفیت و نزدیک به شبکههای برق، تخصیص تسهیلات برای احداث نیروگاههای خورشیدی و حمایت دولت از طرحهای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر از جمله راهکارهای توسعه و افزایش نیروگاههای خورشیدی به شمار میرود.
همایون بروجی در گفت و گو با ایرنا افزود: کمک به حفظ محیط زیست، کاهش مصرف برق و آب کاهش هزینه مالی و زمانی بازگشت سرمایه در پنج سال و جلوگیری از انتشار گازهای گلخانهای از جمله مزایای احداث نیروگاههای خورشیدی محسوب میشود.
وی ادامه داد: حدود ۸۶۱ سامانه نیروگاه خورشیدی در استان اصفهان وجود دارد و با توجه به اینکه نیاز سالانه برق منطقه حدود ۲ هزار مگاوات است سهم نیروگاه خورشیدی کمتر از یک درصد برآورد میشود.
کارشناس انرژیهای تجدیدپذیر شرکت توزیع برق استان اصفهان همچنین در باره نصب سامانههای برق خورشیدی در واحدهای مسکونی گفت که خصوصیات یک سامانه پنج کیلو وات خانگی تولید روزانه ۲۴ کیلو وات ساعت و سالانه هشت هزار و ۷۶۰ کیلو وات ساعت و هزینه احداث آن حدود ۸۰ میلیون تومان است.
بروجی اظهارداشت: عمر مفید پنلهای خورشیدی حداقل ۲۰ سال و متوسط بازده تولید ۲۰ درصد است.
بهره برداری از نیروگاه خورشیدی در بهار ۱۴۰۰
افتتاح ۲ نیروگاه خورشیدی در استان اصفهان در بهار امسال از جمله اقدامات مرتبط با انرژی تجدید پذیر در منطقه بود.
نیروگاه خورشیدی یک مگاواتی طالخونچه واقع در شهرستان مبارکه با هزینهای بالغ بر هشت میلیارد تومان با سرمایهگذاری بخش خصوصی با هدف تولید تجمعی یک میلیون و ۷۵۲ هزار کیلو وات ساعت انرژی الکتریکی احداث شد.
صرفه جویی در مصرف ۵۰۰ هزار متر مکعب گاز طبیعی سوخت، ۳۸۵میلیون لیتر صرف جویی در مصرف آب و انتشار نیافتن ۲ هزار و ۱۰۰ تن گازهای گلخانهای در سال، اشتغال زایی ۱۲ نفر مستقیم و ۳۰ نفر غیر مستقیم از جمله مزایای این پروژه بود.
همچنین به طور همزمان نیروگاه خورشیدی یک مگاواتی زاد افشار در تیران و کرون با هدف تولید تجمعی یک میلیون و ۷۵۲ هزارکیلووات ساعت انرژی الکتریکی با سرمایه گذاری بالغ بر هشت میلیارد تومان توسط بخش خصوصی وارد مدار تولید شد.
صرفه جویی در مصرف ۵۰۰ هزار متر مکعب گاز طبیعی سوخت، ۳۸۵میلیون لیتر صرف جویی در مصرف آب، انتشار نیافتن ۲ هزار و ۱۰۰ تن گازهای گلخانهای و اشتغال زایی ۱۲ نفر مستقیم و ۳۰ نفر غیر مستقیم از مزایای این پروژه بود.