آبخوان دشت اصفهان- برخوار تا سال ۱۴۰۹ دیگر هیچ آبی ندارد

خبرگزاری ایسنا پنج شنبه 08 مهر 1400 - 13:27
مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی اصفهان با بیان اینکه امروز اصفهان تنها شهری است که فرونشست زمین به داخل منطقه مسکونی آن نفوذ کرده است، گفت: ما دیگر زمانی برای احیای آبخوان دشت اصفهان- برخوار نداریم و تنها تا سال در ۱۴۰۹ و در خوشبینانه ترین حالت تا سال ۱۴۱۸ فرصت برای نجات آبخوان داریم.
آبخوان دشت اصفهان- برخوار تا سال ۱۴۰۹ دیگر هیچ آبی ندارد

رضا اسلامی امروز (پنجشنبه-۸ مهر ماه) در نشست «بررسی راهکارهای جلوگیری از فرونشست اصفهان» که در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، با بیان اینکه آبخوان دشت اصفهان- برخوار تا سال ۱۴۰۹ بیشتر آب ندارد، اظهار کرد: در حالیکه شورای عالی آب ۱۷۶ میلیون مترمکعب حقابه زاینده رود را تعیین کرده، اما هنوز اصرار به اجرای طرح انتقال آب بن- بروجن دارد و زاینده رود در اصفهان خشک است.

وی تاکید کرد: امروز تنها موضوع جریان زاینده رود برای کشاورزی و صنعت مطرح نیست بلکه موضوع جمعیت دو و میلیون نفری مطرح است.

به گزارش ایسنا، مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی اصفهان با بیان اینکه ما فرصتی برای احیای آبخوان اصفهان- برخوار نداریم و این آبخوان در حال از بین رفتن است، گفت: با توجه به خشکسالی و تغییر اقلیم در آینده نزدیک بارندگی های ما سیل آسا خواهد بود و اگر نتوانیم این آبخوان را احیا کنیم، وقوع هر بارندگی فرقی به حال این دشت و زاینده رود نخواهد داشت.

وی تاکید کرد: ما دیگر زمانی برای احیای آبخوان دشت اصفهان- برخوار نداریم و تنها تا سال در ۱۴۰۹ و در خوشبینانه ترین حالت تا سال ۱۴۱۸ فرصت برای نجات آبخوان داریم.

اسلامی با اشاره به اینکه در دشت اصفهان- برخوار زیرساخت های حیاتی و استراتژیکی همچون نیروگاه، پالایشگاه، ورزشگاه نقش جهان، فرودگاه، کریدور شمال به جنوب، شرق به غرب و همچنین آثار تاریخی بسیاری قرار دارد، تصریح کرد: امروز اصفهان تنها شهری است که فرونشست به داخل منطقه مسکونی شهر نفوذ کرده و باید توجه داشت هیچ شهری جنس آبرفت و ضخامت آن همانند اصفهان نیست.

وی توضیح داد: ۲۸۰ متر ضخامت دانه ریز دشت اصفهان -برخوار است و فرونشست لحظه به لحظه در حال پیش روی است.

فروشست زمین و تهدید جمعیت ۲.۵ میلیون نفری اصفهان

مدیر دفتر منطقه ای مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی اصفهان نیز در این نشست با اشاره به اینکه از ۳۵ دشت و محدوده مطالعاتی در استان اصفهان، ۲۷ دشت ممنوعه بحرانی است، اظهار کرد: دشت مهیار، گلپایگان نجف آباد، کاشان، اردستان، اصفهان-برخوار و ... ممنوعه بحرانی هستند.

حسین حجتی به اهمیت دشت اصفهان- برخوار اشاره کرد و افزود: این دشت یکپارچه است و شهر اصفهان، شاهین شهر، خمینی شهر، دولت آباد، حبیب آباد در داخل آن قرار دارند.

وی با بیان اینکه در وهله نخست جمعیتی بالایی معادل ۲.۵ میلیون نفر در داخل دشت اصفهان-برخوار متمرکز شده اند، توضیح داد: بیش از ۵۰ درصد جمعیت استان اصفهان در دشت اصفهان برخوار زندگی می کنند، از سوی دیگر زیرساخت های مهمی از جمله ورزشگاه نقش جهان، فرودگاه، پالاشگاه، نیروگاه، پتروشیمی و ... در این دشت قرار گرفته اند و همچنین بیش از ۶ درصد بافت فرسوده استان در داخل دشت اصفهان- برخوار است.

مدیر دفتر منطقه ای مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی اصفهان با بیان اینکه ۸۱۵ هزار واحد مسکونی جمعیتی در داخل دشت اصفهان- برخوار متمرکز شده اند، افزود: ۶ هزار اثر تاریخی، ثبت ملی و میراث فرهنگی در داخل این دشت واقع شده است و این نشان از اهمیت دشت اصفهان برخوار به لحاظ ویژگی های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی دارد.

وی درباره اینکه برای حل بحران فرونشست دشت اصفهان- برخوار چه باید کرد، اظهار کرد: پایش های متعددی توسط ارگان های مختلف پیرامون موضوع فرونشست انجام شده است، اما باید توجه داشت که در حال حاضر در این دشت بازگذاری جمعیتی جدید در حال شکل گیری است و از ۴ میلیون واحد مسکونی که قرار است در کشور ساخته شود سهم استان ۳۳۰ هزار واحد مسکونی است که باید فکری برای تامین آب این جمعیت شود.

وی همچنین ادامه داد: متاسفانه بر روی پساب این دشت هم سرمایه گذاری کرده ایم، درحالیکه باید پساب ها را برای آبخوان داری و آبخیز داری دشت استفاده کنیم.

حجتی در ادامه بیان اینکه آبخوان دشت اصفهان- برخوار از سه جهت شمال (ارتفاعات باقرآباد)، غرب (دشت دهق- علویجه) و جنوب و جنوب غربی از زاینده رود تغذیه می شود، تاکید کرد: زاینده رود تنها رودخانه وسط شهر نیست، بلکه مادی هایی که آب را تغدیه و به داخل دشت پخش می کنند نیز بسیار حایز اهمیت است.

وی تصریح کرد: برخی صحبت ها مبنی بر آب چرخانی و بازچرخانی آب داخل زاینده رود اشتباه است و اینکه زاینده رود را تبدیل به حوضی بزرگ کنیم، هیچ اثری در تغذیه آبخوان دشت اصفهان- برخوار نخواهد داشت.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.