فرونشست زمین باید به گفتمان ملی تبدیل شود

ایرنا پنج شنبه 08 مهر 1400 - 15:52
اصفهان - ایرنا - نماینده مردم برخوار، شاهین‌شهر و میمه در مجلس شورای اسلامی گفت: خطر فرونشست زمین باید در یک گفتمان ملی مطرح شود زیرا با طرح آن در استان اصفهان به تنهایی به نتیجه‌ نمی‌رسیم.
فرونشست زمین باید به گفتمان ملی تبدیل شود

به گزارش ایرنا، حسینعلی حاجی دلیگانی روز پنجشنبه در نشست تخصصی فرونشست زمین که به همت اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، به موضوع فرونشست زمین در استان اصفهان اشاره کرد و افزود: نخستین ضرورت این است که فرونشست زمین را به‌صورت گفتمان ملی مطرح کنیم زیرا هر چقدر آن را در استان بررسی کنیم نتیجه آنچنانی نخواهیم گرفت.

وی اظهار داشت: باید برای دشت اصفهان - برخوار با حدود دو و نیم میلیون جمعیت یک کار ویژه کرد زیرا در حبیب آباد ( در شهرستان برخوار) و چاه‌های منطقه از عمق  ۲۵۰ متری آب برداشت می‌کنند.

نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما باید افرادی که در سطح کشور بدلیل اتفاق ناگوار فرونشست زمین نگران هستند را به صحنه بیاوریم، خاطرنشان کرد: از اتاق بازرگانی اصفهان  انتظار داریم که این موضوع در قالب یک نشست تخصصی در اتاق ایران و تهران  به‌طور کشوری  برگزار شود.

حاجی دلیگانی تصریح کرد: هر مطالبه ای که ما از زبان اصفهانی ها مطرح می کنیم حمل بر افراطی گری می شود و عده ای اهمیت و جدیت موضوع را متوجه نمی شوند.

به گفته وی، برخی مسوولان کشوری از وضعیت واقعی آب در اصفهان بی‌اطلاع هستند و وضعیت این استان برای آنها قابل باور نیست زیرا اطلاعات صحیحی به آنها داده نشده است.

نماینده مردم برخوار، شاهین شهر و میمه در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: ما به منظور تبیین موضوع باید کار بیشتری انجام بدهیم هر چند نمایندگان مجلس این دوره پیگیری کردند ولی تا کنون به نتیجه چندانی نرسیدند.

اصفهان دیگر ظرفیت مهاجرپذیری ندارد

مدیر کل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در این نشست با تاکید بر اینکه اصفهان دیگر توان و ظرفیت پذیرش مهاجر را ندارد، گفت: ما باید آمایش زمین و سرزمین را مد نظر قرار دهیم و جلوی  بارگذاری های جدید در بخش صنایع و مهاجرت را بگیریم.

رضا شهبازی افزود: برای کاهش اثر فرونشست زمین باید  به فکر آمایش جمعیت باشیم هر چند تا کنون در این زمینه صدای واحدی در کشور برای حل بحران فرونشست نداشته ایم.

مدیر کل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی تصریح کرد: یکی از چالش های دولت های گذشته نبودن این صدای واحد برای حل بحران فرونشست بوده است و در این زمینه  دولت باید ورود کند و هماهنگ با تصمیم گیران در دولت و مجلس باشد.

وی با اشاره به اینکه فرونشست زمین یکی از بدترین مخاطرات است، گفت: نرخ فرونشست با مخاطره فرونشست دو مقوله مجزا هستند چنانچه در دشت مهیار ما  خطر فرونشست زمین را به شکل  شکاف های طولانی و عمیق در مرز بین دشت و کوه مشاهده می کنیم.

وی تاکید کرد: اما خطر فرونشست زمین در شهر اصفهان  به درون سازه های تاریخی نفوذ کرده و این مساله هشدار خطرناکی برای کشور  است.

شهبازی بیان داشت: اگر تمام انرژی ها معطوف به جریان زاینده رود شود، بسیاری از چالش های فرونشست در این شهر را می توان مدیریت کرد بعنوان مثال دشت اصفهان - برخوار بعنوان یکی از منابع اصلی تغذیه زاینده رود اکنون خشک است.

مدیر کل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی اضافه کرد: یکی از  مخاطرات ناشی از جریان ناپیوسته آب در زاینده رود در سازه ها و پل های تاریخی اثر گذاشته و این در حالی است که بسیاری از آثار تاریخی اصفهان جزو سازه‌های ملی و جهانی بشمار می آید که باید فکری اساسی برای آن کرد.

 پدیده فرونشست، پایین رفتن تدریجی سطح زمین است که دلیل اصلی آن برداشت بی‌رویه از سفره‌های آبی زیر زمینی است و در سال های گذشته این پدیده با توجه به مصرف بی‌رویه آب، تبدیل به مسئله ای مشکل‌ساز و سرطان خاموشی شده است که بیشتر دشت های ایران را تهدید می‌کند.

تداوم خشکسالی‌، کاهش بارندگی‌ها و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی در دهه‌های اخیر باعث شد تا از حدود ۶۰۰ دشت کشور بیش از ۴۰۰ دشت در شرایط بحرانی فرونشست زمین قرار گیرند و استان‌های اصفهان، فارس، کرمان، خراسان‌رضوی و خراسان‌جنوبی در صدر مناطق دارای بیشترین تعداد دشت ممنوعه از نظر برداشت منابع آبی هستند.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.