دوران سالمندی و پیری به مانند دوران جوانی یا کودکی یکی از مراحل زندگی است، اما شخص سالمند در این دوران دیگر شور و انرژی جوانی را ندارند، قوای جسمانی او تحلیل رفته و میزان فعالیتهای فیزیکیاش کاهش مییابد به همین دلیل است که بیشتر از پیش نیاز به نگاه پر مهر و احترام اطرافیان و فرزندان دارد و نباید خاطرش آزرده شود و یا مورد بیمهری قرار گیرد.
یک کارگر بازنشسته به ایسنا گفت: سالمندان امروز، روزگار سخت و دشواری را برای تامین زندگی فرزندان خود پشت سر گذاشتهاند و تنها یک آرزو دارند که در خانه ای آرام و با محبت اعضای خانواده خود روزهایشان را سپری کنند.
وی اظهار کرد: احترام به سالمندان در جامعه امروز کم رنگ شده است، حتی اعضای خانواده ها نیز به کهنسالان و مشکلات آنها توجهی ندارد و فقط سرگرم زندگی خودشان هستند.
این کارگر بازنشسته افزود: ما که بچه بودیم با تمام وجود برای بزرگترهایمان، احترام قایل بودیم، حتی آنها که نمی شناختیم و سعی می کردیم به هر شیوه که بلد بودیم به آنها کمک کنیم، اما امروز نمی دانم چرا فرزندان، پدر و مادر خود را فراموش کرده اند و انگار که پیری و بیماری برای آنها نخواهد بود.
وی تصریح کرد: قدیمی ها به ما می گفتند که کودکان، از رفتار بزرگترهای خود الگو می گیرند. اگر به دیگران با احترام رفتار کنیم، فرزندان ما نیز، همین آداب و فرهنگ را یاد گرفته و با همین ادب و حق شناسی نسبت به پدر و مادر و بزرگترها عمل می کنند.
زمان دوری نیست، روزگاری که پدر بزرگ در تنهایی خود، عصایش را به دستم می داد و کلاه سیاهش را بر سرم میگذاشت و نگاهم می کرد و لبهایش مثل غنچه به خنده وا می شد. شاید به زبان بی زبانی به من می گفت که این روزگار همه است و حالا من به آن روزگار رسیده ام اما کسی نیست که عصایم را به دستش بدهم و کلاه سیاهی را به او بدهم.
یک عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان به ایسنا، گفت: دوران سالمندی نیازمند توجه بیشتر به جنبه های مختلف سلامت است و یکی از جنبه های مهم سلامت که اغلب نادیده گرفته می شود، سلامت معنوی است.
طیبه مرادی اظهار کرد: سالمندان، با بیماریهای طولانی مدت یا ناتوان کننده و بحرانهای جسمانی و گاه روانی روبرو مـی شـوند و در ایـن زمانهای بحرانی که افراد، آسیب پذیرتر هستند فرصتی برای رشد معنوی ایجاد می شود.
وی افزود: پژوهشهای پزشکی پیش از این سلامتی را بر اساس ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی بررسی می کرد، اما امروز سلامت معنوی نیز مورد توجه قرار گرفته است که شامل دو بعد سلامت مذهبی و سلامت وجودی است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان، تصریح کرد: سلامت مذهبی نمایانگر رابطه فرد با خدا یا قدرت نامحدود است، در حالی که سلامت وجودی نشان دهنده رابطـه ما با دیگران، محیط و روابط درونی ما است و به ما ظرفیت ادغام ابعاد متفاوت و انتخابهای مختلف را میدهد.
مرادی با اشاره به مطالعات پژوهشی تاکید کرد: معنویت، یکی از ابعاد وجود انسانی است که در مواقع بروز بحران و اسـترس بروز پیدا می کند. برخی مطالعات نشان دادهاند که بین سلامت معنوی با سلامت جسمی، سلامت عاطفی، بهبود افسردگی و اضطراب و ارتقا رفتارهای بهداشتی ارتباط مستقیم وجود دارد.
این پژوهشگر حوزه پزشکی گفت: باتوجه به شتاب روند پیری در ایران و جهان، توجه به استرسها واضطرابها و در کل سلامت افراد در دوران سالمندی از اهمیت بالایی برخورداراست زیرا ایـن دوره سرشار از احساس کمبودها به علت کاهش اعتماد به نفس، کمبود فعالیت و تحرک، از دست دادن دوســتان و نزدیکان، کاهش استقلال مادی و جسمانی و ابتلا به بیماری های مزمن است.
وی افزود: مطالعات نشان می دهد که ۹۰ درصد سالمندان، برای سازگاری با تنشها به معنویت و مذهب روی می آورند. در نتیجه مراقبان سالمندان حتی در بیمارستانها باید بـه نیازهای معنوی آنها توجه کنند.
مرادی اظهار کرد: پژوهشها نشان میدهد زمانی که شخص از مشکلات جسمی و روانی رنج میبرد، معنویت راهی است که اهداف زندگی را تغییر می دهد، به زندگی و حوادث موجود ساختار می بخشد و حس خوب بودن و رضایت، امیدواری، هدفمندی و معنادار بودن زندگی را القا میکند.
همچنین معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفت و گو با ایسنا گفت: احترام به سالمندان و تکریم مقام و منزلت آنان مورد سفارش پیشوایان دینی بوده و در کتابهای مقدس آسمانی و روایات و آموزههای دینی و فرهنگی از جایگاه والایی برخوردار است.
مهدی دلاوری اظهار کرد: جهان، با افزایش سریع در تعداد و نسبت جمعیت سالمندان روبرو است و پیش بینی می شود که جمعیت افراد بالای ۶۰ سال به رقم یک میلیارد و ۱۲۱ میلیون نفر در سال ۲۰۲۵ برسد و شناخت نیازها، مشکلات، تغذیه صحیح، طب و تحرکات بدنی سالمندان ضروری است.
وی تصریح کرد: سالمندان برای زندگی سالم باید تلاش خود را برای سازگاری با محیط بیشتر کنند و به موازات آن افرادی که با سالمندان زندگی می کنند نیز باید اطلاعات و راهنمایی های بیشتری در مورد شرایط دوران سالمندی کسب کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تاکید کرد: مطالعات نشان میدهد خطر مرگ در سالمندانی که روابط اجتماعی ضعیف دارند نسبت به آنهایی که اطرافشان پر از کسانی است که به او مهر میورزند و هم به آنها با مهرورزی پاسخ می دهد، چهار برابر خواهد بود.
دلاوری گفت: جمعیت سالمندان ساکن در شهرستان های کاشان و آران وبیدگل ۶۱ هزار و ۳۷۸ نفر است که بیش از یک سوم آنها سالمندان پرخطر با شرایطی نظیر تنهایی، بضاعت مالی کم و داشتن چند بیماری هستند.
همه روزه در مسیر نگاه شتابناک خود، پیرمردها و پیرزنهایی را دیدهایم که در گوشه پارک یا کنار جوی خیابان نشسته و با دستان لرزان خود خرده های نان یا دانه های جو و گندم را برای گنجشکها و پرنده ها میریزند. در این دوران تنهایی، انگار که همین پرنده ها همدل و همزبان آنها هستند.
سالمندان امروز همان جوانان دیروز هستند، پس در این دوران توانایی بهتر است به فردای خویش نیز بیندیشیم و سالمندان را تکریم کنیم که بزرگداشت آنها مایه شادی و برکت زندگی ما است.
اول اکتبر با هدف آگاه سازی از شرایط و نیازهای سالخوردگی و تکریم افراد سالمند در سراسر جهان به نام روز سالمند گرامی داشته میشود و در ایران از ششم تا دوازدهم مهر ماه به نام هفته سالمند نامیده شده است. شعار امسال، "بهره مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال" است.
انتهای پیام