به گزارش ایرنا، قزوین با ۱۸ هزار و ۵۴۹ کیلومتر مربع وسعت و یک درصد از مساحت میهن اسلامی در گذرگاههای جنوب به شمال و شرق به غرب کشور واقع شده و زمینه ارتباط بیش از ۱۱ استان کشور را فراهم آورده است.
وجود بیش از چهار هزار واحد تولیدی و صنعتی، مزارع و باغ های کشاورزی و در عین حال بهره مندی از آثار و مناطق تاریخی، این استان را از ویژگی های خاص و منحصر به فردی بهره مند ساخته است.
با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی و جغرافیایی استان، طی سال های گذشته علاوه بر بهره برداری از طرح های عمرانی، پروژه های زیرساختی مهم ملی در حوزه راه، ریل و خدماتی مانند طرح های بخش درمان در آن آغاز شده که با گذشت سال ها، بنا به دلایلی به بهره برداری نرسیده است درحالی که با افتتاح حتی بخشی از آنها، تحولات شگرفی را می توان در منطقه شاهد بود.
به همین منظور و برای بررسی آخرین وضعیت طرح های یاد شده، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی استان قزوین (ایرنا) نشستی را با علی فرخزاد، معاون هماهنگی امور استاندار قزوین ترتیب داده و از او در این باره پرسیده است.
ایرنا. طرح ملی احداث جاده قزوین - تنکابن در قالب طرح سفر مقام معظم رهبری از سال های دور مطرح بوده اما تاکنون هیچ یک از فازهای اجرایی آن به بهره برداری نرسیده، در این باره توضیح دهید؟
این پروژه از حدود ۱۵ سال پیش به مرحله اجرا درآمد اما به دلایل مختلف از جمله مشکلات زیست محیطی که شاید در اوایل اجرا از اهمیت چندانی برخوردار نبود با مشکل مواجه شد در حالیکه موارد زیست محیطی این پروژه نیز به تایید سازمان محیط زیست نرسیده بود.
در ادامه با توجه به فراز و نشیب های این طرح، در نهایت سازمان محیط زیست با اجرای عملیات احداث این مسیر در استان قزوین موافقت کرد و در استان مازندران نیز این سازمان با قبول برخی الزامات و لحاظ کردن تمهیدات لازم، اجازه ادامه این پروژه را داد.
این پروژه که ۶۲ کیلومتر آن در استان قزوین واقع شده، هم اکنون با پیشرفت فیزیکی ۷۲ درصدی روبه رو است و با روکش آسفالت، از بخش های باقیمانده می توان بهره برداری کرد اما برای تکمیل نهایی این پروژه نیازمند پایان عملیات احداث بناهای فنی مانند پل و تونل هستیم و در حال حاضر نیز این مسیر مورد استفاده ساکنان محلی به عنوان جاده قرار دارد.
در حوزه تامین مالی نیز در زمان دولت دهم با فروش سهام فولاد، بخشی از اعتبارات مورد نیاز این طرح تامین شد و برای امسال نیز علاوه بر کمک ۷۰ میلیارد تومانی از سوی دفتر مقام معظم رهبری، به همین میزان نیز از اعتبارات عمرانی استان تخصیص خواهد یافت و با اضافه شدن اعتبارات ملی برای آن، پیش بینی می شود این رقم به ۲۰۰ میلیارد تومان برسد.
یکی دیگر از مشکلاتی که باعث طولانی شدن اجرای این پروژه شد، نادیده گرفتن رانش خاک در برخی از مسیرها بود تا جایی که رانش زمین در ۱۵ کیلومتر این جاده، علاوه بر راکد گذاشتن طرح به مدت ۲ سال، هزینه های زیادی را نیز برای رفع نواقص پروژه تحمیل کرد.
احداث و بهره برداری از جاده قزوین - تنکابن با مشخصات راه اصلی علاوه بر کوتاه کردن مسیرهای دسترسی، در کمک به رونق اقتصادی و گردشگری مردم منطقه الموت و همچنین تنکابن نقش حیاتی می تواند ایفا کند.
ایرنا. جاده قزوین - کلاچای نیز به عنوان یک طرح ملی طی یک دهه گذشته عملیاتی شده اما از پیشرفت قابل ملاحظه ای برخوردار نبوده است، دلیل این مساله چیست؟
این پروژه ملی نیز از اهمیت بسیار بالایی برای استان برخوردار است تا جایی که با احداث این مسیر می توان قزوین را به شرق استان گیلان متصل ساخت، عبور این جاده با مشخصات راه اصلی از امامزاده باراجین قزوین آغاز و با عبور از رودخانه شاهرود به روستای سپارده و از آن نیز به شهر کلاچای واقع در استان گیلان امتداد پیدا می کند.
این پروژه که بیشتر با عملیات خاکبرداری همراه بوده، در قزوین با پیشرفت فیزیکی ۱۸ درصدی همراه است و متاسفانه به لحاظ فنی این پروژه علاوه بر قزوین، در استان گیلان نیز فاقد تاییده های زیست محیطی می باشد.
با پیگیری های صورت گرفته در سازمان محیط زیست استان و با توجه به اینکه موضوعات زیست محیطی قزوین متفاوت تر از استان گیلان بوده، قرار شد این مساله به صورت جداگانه در قزوین دنبال شود و به همین جهت ما توانستیم این مشکل را در ۹ کیلومتر آغازین طرح، یعنی از قزوین تا میزوج مرتفع کنیم.
به رغم مشکلات مالی پروژه، خوشبختانه قرارگاه خاتم به عنوان پیمانکار همچنان احداث این مسیر را در دستور کار خود قرار داده است چرا که با تکمیل این جاده، منطقه الموت از حالت بن بست خارج و دسترسی های آن نیز با سرعت بالا انجام می شود و با صرفه جویی در مصرف سوخت، شاهد تحولات عدیده ای در حوزه اقتصاد و گردشگری منطقه خواهیم بود.
با توجه به حجم ترافیک بالای آزادراه قزوین - رشت در بسیاری از مواقع سال، این مسیر نقش مهمی در کاهش ترافیک و به دنبال آن کاهش سوانح رانندگی خواهد داشت و برای همین منظور امسال ۱۵ میلیارد تومان برای این پروژه اختصاص داده شده است.
ایرنا. در حوزه ریلی، سرانجام طرح مطالعاتی خط آهن قزوین - قم به کجا رسید؟
استان قزوین طی سال های گذشته تحولات خوبی را در حوزه ریلی شاهد بوده است تا جایی که علاوه بر پایان عملیات دو خطه شدن خط آهن قزوین - تهران و مراحل پایانی این پروژه در مسیر قزوین - زنجان، شاهد بهره برداری از خط آهن قزوین - رشت از سال گذشته بوده ایم.
در خصوص پروژه خط آهن قزوین - قم نیز باید گفت که به لحاظ اهمیت این طرح، هم اکنون این پروژه در دست مطالعه توسط مشاور که راه آهن جمهوری اسلامی است، قرار دارد.
با توجه به محدودیت های مالی، در سال ۹۷ موضوع تامین اعتبار توسط یک شرکت چینی مطرح شد و مذاکراتی هم صورت گرفت اما در حال حاضر این مساله متوقف شده است و امیدواریم با برطرف شدن مشکل سرمایه گذاری های خارجی و تامین اعتبارات مورد نیاز، این مساله نیز در استان محقق شود.
با اجرای طرح یاد شده، مسیر ریلی کوتاه تر می شود و کمک قابل توجهی نیز به خطوط ریلی شمال کشور، یعنی قزوین، رشت و در نهایت منطقه آزاد بندر انزلی صورت خواهد گرفت.
ایرنا. پس از مسکن مهر، در اواخر دولت دوازدهم شاهد اجرای پروژه اقدام ملی مسکن و در دولت سیزدهم نیز طرح جهش تولید مسکن بودیم، از آخرین وضعیت پروژه های یاد شده در استان توضیح دهید.
با عملیاتی شدن طرح مسکن مهر در دولت نهم و دهم، قزوین کمترین مشکلات را در این حوزه داشت و توانست تا حدود زیادی به وعده های داده شده عمل کند و در حال حاضر نیز تنها یک هزار واحد از این پروژه باقی مانده که تا پایان امسال شاهد واگذاری آنها به مالکانشان خواهیم بود.
مهمترین مشکل ما در پروژه مسکن مهر، تامین زیرساخت های لازم در شهرک مهرگان قزوین بود که این مساله نیز به مرور زمان در حال مرتفع شدن است.
در بخش اقدام ملی مسکن نیز با برگزاری چهار مرحله ثبت نام از متقاضیان، حدود ۱۰ هزار متقاضی ثبت نام کردند که در نهایت نیمی از آنها حایز شرایط شناخته شدند.
در راستای اجرای این طرح، قزوین جزو استان های شاخص محسوب می شود تا جایی که عملیات ساخت حدود یک هزار و ۲۰۰ واحد ساختمانی در ۲ طبقه و بدون پیلوت در ناحیه شهری مهرگان آغاز و ۲ هزار واحد هم از سوی بنیاد مسکن به عنوان یکی از کارگزاران این پروژه در مهرگان و سایر شهرهای استان عملیاتی شده است.
علاوه بر تخصیص یک هزار واحد مسکن در پروژه اقدام ملی به فرهنگیان از سوی بنیاد مسکن، ۵۰۰ واحد نیمه کاره مسکن مهر نیز با هماهنگی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، برای کارگران در نظر گرفته شده است.
نسل سوم احداث مسکن در قالب پروژه جهش تولید مسکن نیز آغاز شده و در حال عملیات ثبت نام از متقاضیان این طرح هستیم.
ایرنا. علت ارایه نشدن تسهیلات بانکی در حوزه اقدام ملی مسکن چیست؟
متاسفانه به رغم پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی برخی از پروژه ها در اقدام ملی مسکن، هنوز هیچگونه تسهیلات بانکی در اختیار پیمانکاران طرح قرار داده نشده و پیشرفت کار نیز از محل آورده سهم متقاضیان صورت گرفته است.
این مشکل در جلسات شورای تامین مسکن استان مورد آسیب شناسی قرار گرفت و دلیل آن نیز ارایه نشدن اسناد مالکیت از سوی اداره کل راه و شهرسازی عنوان شد که با رفع این مشکل، مقرر گردید از اواخر آبان ماه جاری، کار ارایه تسهیلات از سوی بانک اجرایی شود.
ایرنا. طرح نسیم شمال که نقش اساسی را در حوزه ترافیکی جنوب شهر ایفا می کند، کی به بهره برداری کامل خواهد رسید؟
در ابتدا باید اذعان کنیم که قزوین تنها مرکز استان کشور بوده که فاقد کمربندی است و دلیل عمده این مساله نیز به وجود باغستان های سنتی در حاشیه این شهر باز می گردد.
برای رفع مشکل، تصمیم گرفتیم جاده ای را که به عنوان مسیر نگهداری از سطح رینگ گاز شهر استفاده می شود، مرمت کنیم اما آسفالت این راه به رغم مرمت هر ساله آن توسط شهرداری به دلیل آبیاری غرقابی باغستان، عمر چندانی پیدا نمی کرد.
از آنجایی که این مسیر در حوزه وظایف شهرداری قزوین نیست اما براساس توافقات صورت گرفته در سال ۹۷ بین شهرداری قزوین و اداره کل راه و شهرسازی استان قرار شد عملیات زیرسازی و آسفالت این جاده در مدت یک سال به انجام برسد و ۳۰ درصد اعتبار آن نیز با تامین قیر رایگان از سوی اداره کل راه و شهرسازی انجام شود که در نهایت این مساله نیز به انجام نرسید.
در نهایت شهرداری قزوین با انجام برخی توافقات و با استفاده از فناوری های جدید موفق شد سال گذشته فاز نخست این طرح را مورد بهره برداری قرار دهد و فاز دوم نیز تا اواخر ماه جاری به پایان خواهد رسید.
ایرنا. گویا مشکل اراضی عظیمیه قزوین نیز مرتفع شده، در این باره توضیح دهید
اطلاع رسانی های کامل در این زمینه به عمل آمده، مصوبات لازم استانی نیز برای اجرای این پروژه صورت گرفته و در شورای برنامه ریزی توسعه استان و حفظ حقوق بیت المال نیز مطرح شده است و در نهایت نیز انتظار ۲۰ ساله مالکان این محدوده برآورده شد.
براین اساس، ۳۳۰ هکتار از پنج هزار هکتار اراضی بالای اتوبان برای رفع مشکل تعاونی های مسکن تخصیص داده شد و مابقی آن هم برای طرح های بزرگ مقیاس نظیر پروژه های پژوهشی، دانشگاهی، درمانی و فضای سبز پیش بینی شده است.
ایرنا. علت توقف ساخت بیمارستان یک هزار تختخوابی قزوین چیست؟
۲ پروژه بیمارستانی در قزوین، شامل بیمارستان ۷۰۰ تختخوابی که باید توسط دولت انجام شود و یک بیمارستان یک هزار تختخوابی که براساس موافقت نامه بانک پاسارگاد و وزارت بهداشت و درمان در پنج شهر کشور، از جمله قزوین در استان پیگیری می شود، در دستور کار قرار دارند.
بیمارستان یک هزار تختخوابی در حاشیه مجتمع چشمه نور واقع شده که فرآیند خرید زمین با همکاری دانشگاه علوم پزشکی انجام شد اما با توجه به انجام تغییر کاربری، این طرح متوقف و قرار شد موضوع در وزارت راه و شهرسازی، شورایعالی معماری و شهرسازی و وزارت بهداشت پیگیری شود.
ایرنا. از آخرین وضعیت پروژه پل امام رضا (ع) قزوین توضیح دهید.
اجرای این پروژه در چارچوب مصوبات طرح جامع ترافیک استان صورت گرفته و مراحل قانونی آن نیز در گذشته طی شده است.
شورایعالی معماری و شهرسازی به این طرح به دلایلی از جمله عبور بخشی از آن از باغستان سنتی قزوین ورود پیدا کرد و قرار شد بخش هایی از آن حذف و برایش جایگزین هایی در مسیر ایجاد شود.
به عنوان مثال، در حال حاضر و در انتهای پل جمهوری و در نزدیکی میدان تهران قدیم اتصال آن به بلوار مرحوم ابوترابی باید انجام شود که این مساله به علت اینکه باید از باغ ها انجام شود، مسیر حذف شده و برایش جایگزین دیگری تعیین گردیده است.
بخش دیگری از این مسیر، بین میدان مینودر و کمربندی سبز بود که در شورایعالی معماری و شهرسازی، بخشی از آن حذف و از میدان شورا تا میدان قدس مورد تایید قرار گرفت که عملیات اجرایی آن نیز در حال انجام است.