به گزارش ایرنا، زیتون از میوه هایی به شمار می رود که از زمان های بسیار قدیم مردم با آن آشنایی داشته و به منظورهای مختلف از آن استفاده می کردند و در حال حاضر نیز زیتون مصارف مختلفی دارد و فعالیت در تولید این محصول در اقتصاد منطقه و کشور نقش عمده ای ایفا می کند.
صادرات و واردات زیتون در جهان رو به افزایش است و در بیشتر کشورها این محصول علاوه بر مصرف داخلی برای صادر شدن نیز تولید می شود.
شهرستان طارم در استان زنجان یکی از ظرفیتهای مهم برای تولید زیتون و صادرات و فرآوری این محصول است که متاسفانه به این مقوله مهم که نقش تاثیرگذاری در اقتصاد ایران دارد توجه جدی نشده و یکی از مشکلات باغداران زیتون واردات روغن پومیس به جای روغن زیتون در نتیجه عدم نظارت های جدی است و این در حالی است که به اعتقاد باغداران با تشکیل تشکلهای مردم نهاد برای نظارت بر واردات روغن زیتون شاهد انقلابی در حوزه تولید این محصول فرآوری با هدف تامین نیازهای داخلی خواهیم شد.
روغن پومیس، تفالههای زیتون است که با ترکیب مواد شیمیایی کاربرد درمانی و صنعتی پیدا می کند. این روغن قابلیت مصرف خوراکی ندارد.
رئیس شورای ملی زیتون کشور گفت: صنعت زیتون، صنعتی است که در دنیا نهادینه شده ولی متاسفانه در ایران این موضوع برای مسئولان و مردم کم اهمیت است.
مهدی عباسی اظهار داشت: روغن پومیس صنعتی است و نباید به مصارف خوراکی برسد در حالیکه افراد سود جو با سوء استفاده از نبود نظارتهای کافی و لازم این روغن را وارد کشور می کنند و آن را به مصرف خوراکی می رسانند که این امر موجب آسیب تولید کنندگان داخلی که این محصول را با کیفیت بالا و بدون هیچ یارانه دولتی، تولید میکنند، میشود.
وی یادآورشد: در حال حاضر علاوه بر واردات روغن زیتون، مشکلی که در سطح استان زنجان زیتونکاران با آن مواجهند، کمبود آب است.
عباسبی تاکید کرد: در سطح شهرستان طارم در حدود یکهزار هکتار زمین در بستر رودخانه قزل اوزن محصول برنج با مالکیت دولت کشت می شود.
رئیس شورای ملی زیتون کشور گفت: با این میزان می توان ۶ هزار هکتار کشت زیتون را توسعه داد که هر هکتار ۲ و نیم برابر برنج نیز توجیه اقتصادی دارد چرا که درآمد حاصل از زیتون ۱۱ برابر درآمد فعلی برنج است.
به گفته عباسی، این مهم باید توسط شرکت آب منطقه ای و سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان مدیریت شود و در صورت همکاری و مشارکت این ۲ مجموعه، در اراضی شیبدار شهرستان طارم که توسط شرکت تعاونی روستایی و بخش خصوصی طرح های کشت اجرا می شود باید همچون طرح های تعاونی روستایی که حقابه آن محفوظ است حقابه بخش خصوصی نیز محفوظ شده و ابطال نشود.
وی یادآوری کرد: باید از سد شهریار واقع در بالادست شهرستان طارم که به طور کامل تکمیل و حدود ١٦٠میلیون دلار فایناس برای تکمیل آن هزینه شده و ١٣ سال بدون بهره برداری مانده است، آزادسازی آب آن انجام شود.
رئیس شورای ملی زیتون کشور گفت: آب به سد منجیل هدایت و سپس به دریاچه خزر سرازیر می شود و این در حالی است که در شهرستان طارم شاهد خشک شدن باغات میوه و زیتون هستیم که باید این مشکل رفع شود.
به گفته عباسی، کشت برنج موجب شده ۸۰ درصد باغات با بیماری طاوسی دست و پنجه نرم کند که منجر به کاهش ۵۰ درصدی محصول زیتون در طارم شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر جاده های دسترسی به این شهرستان نیز با وجود همسایگی با استان های قزوین، گیلان و اردبیل بسیار نامناسب است که خودروها باید تک رو تردد کنند.
رئیس شورای ملی زیتون کشور گفت: مسأله گردشگری با تعریف زیرساخت محقق می شود، نه اینکه این مهم شعاری باشد و هیچ اقدام عملیاتی نیز انجام نشود.
عباسی تاکید کرد: در کشورهای توسعه یافته در مناطق زیتون خیز بیشترین ظرفیت ها و زیرساخت های گردشگری وجود دارد و این مهم موجب شده تا کشت زیتون توسعه و زیر ساخت ها گسترش یابد که این زیر ساخت ها می تواند دسترسی به تلفن، جاده و مسائل حفاظتی باشد.
وی اظهارداشت: در حال حاضر که در تلاش برای برگزاری برخی دوره های بینالمللی هستیم برای پیدا کردن مکانی مناسب به لحاظ سرویس های بهداشتی دچار مشکل شده ایم.
رئیس شورای ملی زیتون کشور گفت: سرمایه گذاری که برای سرمایه گذاری به طارم مراجعه می کند جاده های دسترسی نامناسب موجب برگشت او می شود.
عباسی تاکید کرد: دامنه فعالیت دولت بسیار گسترده است و بزرگترین آسیب هایی که می بینم از بخش نظارتی بوده و در این بخش مشکل داریم.
وی یادآوری کرد: در حوزه واردات محصولات زیتون باید تشکل ملی که مردم نهاد و غیر انتفاعی است دوشادوش سازمان استاندارد، غذا و دارو نظارت کند تا روغن پومیس وارد کشور نشود.
رئیس شورای ملی زیتون کشور گفت: با این اقدام به حتم شاهد انقلابی در حوزه تولید روغن زیتون باهدف تامین بخشی از نیاز داخلی در روغن خواهیم بود.
به گزارش ایرنا، با توجه به استفاده نشدن از سموم شیمیایی در زمان تشکیل میوه تا زمان برداشت محصول زیتون شهرستان طارم و استفاده اصولی از کودهای شیمیایی و دامی و کمپوست، محصول تولیدی از نظر باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در حد مجاز و استاندارد قرار داشته و به همین دلیل، طرفداران زیادی در بازارهای داخل برای آن وجود دارد.
ارقام تولیدی زیتون شهرستان طارم شامل، زرد زیتون، روغنی، شنگه، ماری و گلوله زیتون است که زرد زیتون و روغنی بیشترین ارقام تولید زیتون منطقه را تشکیل میدهند.
زیتون تولیدی شهرستان در استانهای گیلان، قزوین، تهران، قم، مرکزی، همدان، مازندران، گلستان و سایر شهرستانهای استان زنجان به فروش میرسد، زیتون تولیدی شهرستان توسط شرکتهای صنایع غذایی اروم آدا، اروم آتا، یی و یی، مهرام و بلکا شرق به کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای ترکیه، مالزی، آلمان و کانادا بصورت کنسروی صادر میشود.
هم اکنون بیش از هشت هزار بهره بردار زیتون در ۹۷ روستای این شهرستان زیست میکنند.