به گزارش ایسنا، تمامی انسانها نیاز اساسی و مهمی به دریافت عشق و محبت از سوی دیگران دارند، اما در این میان کودکان جایگاه ویژهتری دارند، به این معنی که نیاز به عشق و محبت در کودکان از هر فردی بیشتر است، زمانیکه کودک به دلایل متعدد پدر و مادر خود را از دست میدهد، در معرض خطرات روحی و روانی بسیاری قرار میگیرد و زمانی این خطرات بیشتر میشود که خانواده و بستگان نزدیک دیگری نداشته باشد تا در کنار آنها به زندگی خود ادامه دهد و درنتیجه به مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست منتقل میشود.
عموما کودکان بیسرپرست در مراکز مخصوص وابسته به سازمان بهزیستی نگهداری میشود و باوجود تمامی دلسوزیها و تلاشهای کارکنان این مراکز برای آنها، این مراکز نمیتوانند نیاز کودک به خانواده و پدر و مادر را برطرف کنند، بنابراین به سرپرستی گرفته شدن آنها از سوی یک خانواده اتفاقی بزرگ و خوشایند محسوب میشود.
اما با این وجود این کودکان با مشکلات دیگری مانند مسائل اقتصادی نیز درگیر هستند و به همین جهت لازم است خیرین نگاهی ویژه به ایتام داشته باشند، در دین اسلام نیز نگاهی بسیار مخصوص به ایتام شده و در قرآن سفارشات بسیاری در این خصوص به مومنان ابلاغ شده است، همچنین پیامبر اکرم (ص) و ائمه نیز نگاهی ویژه به ایتام داشتند برای مثال پیامبر(ص) میفرماید: «من و کسی که سرپرستی یتیمی را بر عهده بگیرد و مخارجش را تأمین نماید، در بهشت همچون دو انگشت ابهام و اشاره در کنار هم هستیم».
هم چنین امام علی(ع) در وصیت خود به فرزندانشان میفرمایند: «خدا را! خدا را! در مورد یتیمان، نکند آنها گاه سیر و گاه گرسنه بمانند، نکند آنها در حضور شما بر اثر عدم رسیدگی از بین بروند» بنابراین میتوان دریافت رسیدگی به امور یتیمان و حمایت از آنها یکی از ارکان مهم در دین اسلام و از سفارشات اساسی بزرگان دینی است.
البته امکان دارد، تمامی افراد توان و شرایط لازم جهت پذیرفتن سرپرستی کودک یتیمی را نداشته باشند، زیرا باتوجه به حساسیت موضوع واگذاری سرپرستی کودکان از سوی بهزیستی با دقت و سختگیری بالایی انجام میشود، اما در صورتیکه این افراد تمایل کمکرسانی به ایتام را داشته باشند راههای بسیاری وجود دارد که بتوانند از این کودکان حمایتهای مالی کرده و بهنوعی در شکلگیری یک آینده روشن برای آنها سهیم باشند.
یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کرد کودکان محسنین هستند، این کودکان به سبب نداشتن سرپرست مناسب و یا از دست دادن پدر در شرایطی قرار دارند که نیازمند کمک خیرین هستند.
ارسال ۱۹۰ درخواست جهت دریافت حضانت فرزندان بیسرپرست در چهارمحال و بختیاری
نرگس عسگری_مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: براساس قانون اصل ۲۱ و ۲۹ قانون اساسی و قانون مصوب حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست سال ۱۳۹۲ سرپرستی از این کودکان برعهده سازمان بهزیستی قرار گرفته است که این سازمان در چند غالب از این کودکان حمایت میکند یکی از این غالبها حمایت زیرچتر خانواده زیستی و یا جایگزین است.
وی افزود: زمانیکه پدر و مادر کودک به هر علتی توان نگهداری از او را ندارند و یکی از بستگان نزدیک وظیفه نگهداری از کودک را برعهده میگیرد در سازمان بهزیستی تحت عنوان کودکان امدادبگیر شناخته میشوند، درحال حاضر ۳۴۶ کودک امدادبگیر در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که تحت حمایت سازمان بهزیستی قرار دارند که این حمایت نیز بهصورت پرداخت مستمری انجام میشود و میزان این مستمری نیز حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در ماه است، همچنین کمک هزینههای تحصیلی، درمان، مسکن و لوازم ضروری نیز در اختیار این کودکان قرار میگیرد.
عسگری ادامه داد: بهصورت کلی ترجیح سازمان بهزیستی این موضوع است که کودک در خانوادهای که با او نسبت فامیلی دارد پرورش پیدا کند، زیرا مراقبتهای این خانواده از کودک کاملتر است مگر اینکه شرایط مهیا نباشد و خانواده زیستی قابل اعتمادی وجود نداشته باشد.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: مراقبت از کودکان بیسرپرست در خانههای شبانهروزی که زیرنظر سازمان بهزیستی فعالیت دارند، نیز یکی دیگر از حمایتهای این سازمان از ایتام است، در استان یک مرکز شیرخوارگاه در شهرکرد وجود دارد که کودکان صفر تا سه سال در این مرکز نگهداری میشوند، همچنین یک خانه نوباوگان نیز واقع در شهرکرد وجود دارد که در این مرکز کودکان سه تا شش سال نگهداری میشوند.
وی اضافه کرد: خانههای کودک و نوجوان نیز در چهارمحال و بختیاری وجود دارند که خانههای کودک مختص سنین هفت تا ۱۲ سال است و دو مرکز مجزا دخترانه و پسرانه در شهرستان فارسان وجود دارد، همچنین دو خانه نوجوان دخترانه و پسرانه که مخصوص سنین ۱۳ تا ۱۸ سال است نیز در استان وجود دارد که مرکز دخترانه در شهرکرد و مرکز پسرانه در شهرستان بروجن واقع است.
عسگری یادآور شد: در مجموع تعداد کودکان بیسرپرست که در مراکز گوناگون سازمان بهزیستی نگهداری میشوند ۴۸ نفر است، همچنین توسط موسسات خیریهای که درحال مدیریت این مراکز هستند به هر فرزند زیر ۱۲ سال یارانه یک میلیون تومانی تعلق میگیرد و برای کودکان بالای ۱۲ سال نیز مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و اگر فرزندی دارای معلولیت باشد یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اختصاص پیدا میکند، البته این در این مراکز و توسط موسسات ذکر شده امکان جمعآوری کمکهای مردمی وجود دارد.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: درحال حاضر مرکز شیرخوارگاه موجود در استان به صورت دولتی اداره میشود، اما سایر مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست به بخش خصوصی واگذار شده و در قالب موسسات خیریه مدیریت میشوند.
وی بیان کرد: برای کودکان زیر ۱۶ سال امکان واگذاری به عنوان فرزندخواندگی وجود دارد که به این منظور سامانه فرزندخواندگی ایجاد شده که لازم است افراد متقاضی برای برعهده گرفتن حضانت فرزندان در این سامانه ثبتنام کنند، همچنین در این سامانه شرایط خاص موجود نیز قرار گرفته است برای مثال یکی از این شرایط موضوع سن افراد است به این معنی که سازمان بهزیستی در هیچ موردی حضانت کودک شیرخواره را به افراد با سن بالا واگذار نمیکند.
عسگری گفت: درحال حاضر افرادی که در چهارمحال و بختیاری جهت دریافت حضانت فرزند درخواست ارسال کردهاند ۱۹۰ نفر است که صلاحیت این افراد در کمیتههای خاص بررسی میشود و پس از طی مراحل و تایید صلاحیت والدین، کودک بهصورت موقت شش ماهه در اختیار آنها قرار میگیرد که در طی این مدت به صورت مرتب کارشناسان سازمان بهزیستی شرایط خانواده و نگهداری از کودک را بررسی میکنند و اگر توسط این کارشناسان مشاهده شود برای کودک در خانواده خطری وجود دارد و یا والدین به اندازه کافی توجه و حمایت نسبت به فرزند ندارند کودک به بهزیستی برگردانده میشود، اما درصورتیکه حمایت خانواده کامل باشد حضانت دائم به آنها واگذار میشود.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری افزود: در مواردی که خانواده رفتار مناسب با کودک نداشته باشد و از او حمایت مالی و عاطفی مطلوبی نداشته باشند و یا فرزند در خانواده ناسازگاری داشته باشد با مداخله سازمان بهزیستی کودک برگردانده میشود، اما در مواردی نیز شرایطی برای خانواده ایجاد میشود که مجبور به بازگرداندن کودک میشوند برای مثال زمانیکه یکی از والدین فوت کند و والد دیگر به تنهایی توان نگهداری از کودک را نداشته باشد که در این شرایط بچه توسط بهزیستی پذیرفته میشود، اما متاسفانه فشار روانی سنگینی بر کودک وارد میشود.
وی ادامه داد: واگذاری حضانت کودکان بیسرپرست شرایط بسیار خاص و سختگیرانهای دارد و خانواده موردنظر از لحاظ روانی، اجتماعی، مالی و... کاملا ارزیابی میشوند، به همین دلیل مواردی که کودک به دلیل عدم صلاحیت خانواده به سازمان بهزیستی بازگردانده شود رخ نداده و موارد محدودی که وجود داشته و به دلیل شرایط خاص خانواده مانند فوت یکی از والدین است.
عسگری عنوان کرد: در برخی موارد به سازمان بهزیستی این ایراد وارد میشود که برای واگذاری کودکان بیسرپرست به خانوادهها سختگیریهای بسیاری صورت میگیرد، اما نتیجه این سختگیری ورود کودک به یک بستر امن و مطمئن و جلوگیری از آسیبهای احتمالی برای او است و به همین دلیل نیز موارد فسخ حضانت به ندرت رخ میدهد.
با توجه به شرایط اقتصادی ایتام نیازمند توجه ویژه هستند
علی منصوری_رئیس اداره اکرام ایتام کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر در استان ایتام که تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) هستند ۲۱۶۰ کودک یتیم و حدود ۳۰۸۰ فرزند محسنین است که در مجموع ۵۲۴۰ کودک فرزندان ایتام کودکانی هستند که فاقد پدر بوده و به سرپرستی مادر زندگی میکنند و برخی از این کودکان نیز فاقد پدر و مادر هستند.
وی افزود: فرزندان محسنین نیز کودکانی هستند که در خانوادههای بدسرپرست زندگی میکنند و تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) زندگی میکنند، در چنین خانوادههایی معمولا یا پدر اعضای خانواده را ترک کرده و یا دارای مشکلات اجتماعی است که از طریق مراجع قضایی تایید شده است، همچنین زمانیکه مادر خانواده طلاق گرفته و حضانت فرزند برعهده او باشد امکان قرار گرفتن تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی(ره) وجود دارد همچنین زمانی که بیماریهای زمینگیر والدین توسط کمیسیونهای پزشکی تایید شوند و این خانوادهها به مساعدت نیازمند باشند فرزندان آنها تحت عنوان محسنین خطاب میشوند، فرزندان سالمندانی که اغلب در روستا زندگی میکنند و تعدد عائله دارند نیز جزو کودکان محسنین قرار میگیرند.
رئیس اداره اکرام ایتام کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری، ادامه داد: خیرین و افرادی که قصد کمکرسانی به ایتام و کودکان محسنین را دارند میتوانند با مراجعه به سایت ekram.emdad.ir اقدام کنند، همچنین مشخصات کودکان مانند نام، نام خانوادگی، سن، کدملی، تاریخ تولد و نوع جنسیت آنها در این سایت مشخص است و خیرین میتوانند با مراجعه به این سایت فرزند موردنظر خود را انتخاب کنند و حتی امکان کمکرسانی به کودکان موجود در دورترین نقاط استان نیز وجود دارد.
منصوری عنوان کرد: پس از ثبت خیرین در سایت بیان شده یک شناسه ۱۶ رقمی در اختیار خیر قرار میگیرد که خیرین میتوانند با استفاده از این شناسه کمکهای مالی خود را به صورت مستقیم به حساب کودک واریز کنند.
وی اضافه کرد: همچنین خیرین میتوانند پیششماره چهارمحال و بختیاری که عدد ۰۳۸ است را به سامانه ۳۰۰۰۳۳۳۳ پیامک کنند که این پیام در دفتر مرکزی کمیته امداد امام خمینی(ره) به کمیته امداد استان مخابره میشود و توسط اداره اکرام موجود در کمیته امداد با شماره مربوطه تماس گرفته میشود و فرد به صورت کامل راهنمایی میشود.
رئیس اداره اکرام ایتام کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری، یادآور شد: درحال حاضر بیش از ۱۲۰ مرکز نیکوکاری در سطح استان وجود دارد که حدود ۹۴ مرکز فعالیت ویژه دارند که خیرین میتوانند جهت کمکرسانی به ایتام و کودکان محسنین به این ۹۴ مرکز نیکوکاری و یا ۱۸ اداره کمیته امداد امام خمینی(ره) مراجعه کنند که اطلاعات کودکان در اختیار آنها قرار گرفته و حامی کودکان باشند.
منصوری تصریح کرد: درحال حاضر ۴۰ خیر از خارج از کشور حامی کودکان ایتام هستند، همچنین کمیته امداد امام خمینی(ره) آمادگی دریافت کالاهای کمکی را دارند که در هر نقطه که خیرین تصمیم دارند به دست ایتام و خانوادههای نیازمند برسانند.
وی بیان کرد: باوجود اینکه موسسات خیریه موجود در سراسر ایران به ایتام کمکرسانی دارند، اما در مجموع و باتوجه به شرایط اقتصادی ایتام نیازمند توجه ویژه هستند، زیرا متاسفانه این کودکان دارای شرایط اقتصادی مناسبی نیستند، البته کمیته امداد امام خمینی (ره) براساس رسالتی که دارد نهایت تلاش خود را انجام میدهد، اما شرایط کودکان ایتام همچنان رضایتبخش نیست.
رئیس اداره اکرام ایتام کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری، خاطرنشان کرد: باتوجه به موضوعات تحصیل غیرحضوری دانشآموزان و دانشجویان و حتی نخبگان موجود در بین ایتام با وجود تمامی تلاشهای صورت گرفته همچنان مشکلاتی وجود دارد.
انتهای پیام