افزایش شمار مالباختگان طرح های پانزی

ایرنا سه شنبه 16 دی 1399 - 14:23
تهران- ایرنا- پلیس در اعلام مهم ترین حوادث 24 ساعت گذشته از افزایش شمار مالباختگان طرح های پانزی در حوزه ارز مرزها خبر داد.
افزایش شمار مالباختگان طرح های پانزی

ترفند پانزی یک عملیات سرمایه‌گذاری کلاهبردارانه‌است که عایدی‌هایی را از همان پول سرمایه‌گذاری شده یا پولی که بوسیله سرمایه‌گذاران بعدی پرداخت شده‌ است، به سرمایه‌گذاران خودش پرداخت می‌کند بجای اینکه عایدی را از هر سود واقعی حاصل شده توسط شخص یا سازمانی که عملیات را اجرا می‌کند، پرداخت کند. ترفند پانزی معمولاً سرمایه‌گذاران جدید را با ارائه عایدی‌هایی که دیگر سرمایه‌گذاری‌ها نمی‌توانند تضمین کنند اغواء می‌کند. این عایدی‌ها سودهای به‌طور غیرعادی بالا در کوتاه مدت یا به‌طور غیرعادی ثابت و با دوام هستند. دائمی بودن عایدی‌هایی که یک ترفند پانزی تبلیغ و پرداخت می‌کند نیازمند یک جریان پول همیشه در حال افزایش از جانب سرمایه‌گذاران است تا سیستم را در حال کار نگه دارد.

سرنوشت این سیستم فروپاشی است زیرا سودهای واقعی آن که هیچ سودی در کار باشد، کمتر از مقدار پرداخت به سرمایه‌گذاران است. معمولاً این سیستم قبل از آنکه دچار فروپاشی شود بوسیلهٔ مراجع قانونی برهم زده می‌شود زیرا چنین سیستمی مورد سوءظن قرار گرفته یا مروج آن اسناد اعتباری ثبت نشده می‌فروشد. همچنان که سرمایه‌گذاران بیشتری درگیر می‌شوند، احتمال اینکه توجه مراجع قانونی به آن جلب شود بیشتر می‌شود.

اسم این سیستم بر اساس اسم چارلز پانزی که برای استفاده از این ترفند در سال ۱۹۲۰ بدنام شده بود انتخاب شده‌است. پانزی این سیستم را اختراع نکرده بود اما عملیات او چنان پولی را به خود جذب کرد که اولین موردی بود که در سرتاسر ایالات متحده شناخته شد. سیستم پانزی ابتدا بر اساس خرید و فروش همزمان کوپن‌های بین‌المللی تمبر پستی بود، اما او به زودی پول سرمایه‌گذاران را برای پشتیبانی پرداخت به سرمایه‌گذاران قبلی و خودش بکار گرفت.

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری پلیس، سرهنگ جواد جهانشیری رئیس پلیس فتا استان خراسان رضوی از افزایش چشمگیر دهها میلیارد ریال کلاهبرداری در بازه زمانی کوتاه به روش پانزی به ویژه در حوزه ارز رمزها خبر داد و گفت:پس از افزایش نسبتا قابل توجه قیمت ارز رمز ها بویژه بیت کوین کلاهبرداران با روشهای متعددی در کمین افراد زود باور نشسته و با پهن کردن دام های خود سرمایه های افراد را به یغما می برند.

وی ادامه داد: با توجه به حجم قابل توجهی از وقوع کلاهبرداری ها معروف به پانزی و تشکیل تعداد چشمگیری از پرونده ها با موضوع سرمایه گزاری در حوزه ارز رمز ها موجب بالاگرفتن خطر شیوع این کلاهبرداری در سطح جامعه شده است.

جهانشیری ادامه داد: قربانیان این کلاهبرداری که غالباً تطمیع دریافت سود های چند صد درصدی به ازای سرمایه گزاری ارز رمز ها بدون پرداخت کمترین مالیاتی می شوند اکنون در پلیس فتا بدنبال راه چاره ای برای بازگرداندن سرمایه اصلی خود هستند ...

رئیس پلیس فتا خراسان رضوی ادامه داد: کلاهبرداران با دنبال کردن افرادی که در پیج خود مخاطبین و اخبار حوزه ارز رمز ها را پیگیری می کنند پیشنهادات مالی داده و با کپی برداری از شرکت های معتبرفعال درحوزه ارز رمز ها از قربانی می خواهند با خرید ارز رمز و انتقال کیف پول دیجیتالی خود به آدرس اعلام شده در دوره زمانی کوتاهی،   سود بالای سیصد درصدی را دریافت نمایند و در ازای معرفی افراد دیگر نیز پورسانت دریافت کنند همین پیشنهاد موجب شده تا قربانیان به طمع دریافت سود بالا سرمایه خود را از دست بدهند.

این مقام مسئول افزود: طی 10 ماهه نخست امسال بویژه طی یک ماه اخیرشیب جرایم به سمت ارز رمزها و کلاهبرداری پانزی خیز برداشته و جای پرونده های فیشینگ و رمز دوم را گرفته است.

جهانشیری با اشاره به نکته ظریفی از این نوع کلاهبرداری گفت: متاسفانه قربانیان طرح های پانزی پس از یک یا دو دوره دریافت سود پول و جلب اعتمادشان به سایت مربوطه به طمع دریافت سود بیشتر اقدام به سرمایه گذاری با ارقام بالا کرده و همین حس ولع دریافت سود بیشتر در ابعاد روانی موجب وسوسه سرمایه گذاری بیشتر خواهد بود و بدین ترتیب آخرین مرحله از کلاهبرداری یا همان مسدود شدن سایت می باشد اتفاق می افتد و کلاهبرداران که مشخص نیست در کدام نقطه جغرافیایی درحال کلاهبرداری می باشد به هدف خود می رسد.  

این مقام انتظامی خاطر نشان ساخت: با توجه به ویژه گی های ذاتی فضای سایبری و عدم وجود مرز جغرافیایی کلاهبرداران در هر نقطه ازکره زمین قادر به رسیدن به مطامع شوم خود هستند بنابراین علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد و قبل از اینکه سرمایه های شهروندان و کاربران فضای سایبری توسط برخی سودجویان فضای سایبری به تاراج برود به تمام پیشنهادات دریافتی در فضای سایبری با دیده تردید نگریسته و تا قبل از اطمینان و آگاهی لازم در حوزه ارز رمز ها اقدام به سرمایه گزاری نکنند.

کلاهبردار 42 میلیارد ریالی ارز دیجیتال کشور 

سرهنگ سامع خورشاد رئیس پلیس فتا استان مازندران فردی را که با راه اندازی سایت‌های واسط ارز دیجیتال و همچنین تبلیغ آن در کانال‌های تلگرامی و پیج های اینستاگرامی هموطنان را فریب داده و اقدام به کلاهبرداری از 21 نفر از هموطنان کرده بود، شناسایی و دستگیر شد.

وی افزود: با مراجعات هموطنان کل کشور به این پلیس مبنی بر سرمایه گذاری و دریافت سود به صورت ارز دیجیتال از یک وب‌سایت اینترنتی موضوع در دستور کار کارشناسان پلیس فتا مازندران قرار گرفت.

رئیس پلیس فتا مازندران گفت: شاکیان در تحقیقات مقدماتی اظهار داشتند توسط دوستان و آشنایان با وب ‌سایتی که تحت عنوان سرمایه‌گذاری فعالیت می‌کرد آشنا شدن و نیز با اعتماد بی‌جا و عدم انجام تحقیقات در این زمینه اقدام به عضو شدن در این وب‌سایت کردن و  جمعا به مبلغ 42 میلیارد ریال جهت سرمایه‌گذاری به حساب متهم و فرد ناشناس دیگری انتقال داده‌اند و قرار شده پس از گذشت یک ماه طی یک نوبت مبالغی به عنوان سود حاصله از سرمایه گذاری پرداخت شود که با گذشت مدتی متوجه شدن وب‌سایت مذکور از دسترس خارج شده و دیگر فعالیتی ندارد.

سرهنگ خورشاد ادامه داد: با توجه به ارائه مستندات توسط شاکیان و با بررسی‌های اولیه و اقدامات تخصصی صورت گرفته، مشخص شد متهم ساکن استان مازندران بوده، در این خصوص با هماهنگی مقام قضائی نامبرده در پایتخت دستگیر و به پلیس فتا استان مازندران منتقل شد.

این مقام انتظامی بیان داشت: متهم پس از دستگیری در ابتدا منکر هرگونه بزه ارتکابی شد و با سخنان گمراه کننده قصد فریب پلیس را داشت که با هوشیاری کارشناسان پلیس فتا و روبه‌رو شدن با ادله دیجیتال انکارناپذیر جمع‌آوری گردیده لب به سخن گشود و به کلاهبرداری از حساب 47 نفر که از این نفرات 21 نفر تشکیل پرونده داده به مبلغ 42 میلیارد ریال از هموطنان کشور تا این لحظه اعتراف کرد.

دستگیری عاملان انتشار مطالب خلاف واقع بر علیه یک سازمان خصوصی

سرهنگ مهدی دانش پور رئیس پلیس فتا استان کردستان گفت: افرادی که با ادعاهای کاذب، اقدام به انتشار مطالبی خلاف واقع بر علیه یک سازمان خصوصی  در فضای مجازی می کردند، در تحقیقات پلیس فتا استان کردستان شناسایی و دستگیر شدند.

وی افزود: با راه‌اندازی کانال تلگرامی و انتشار مطالب به‌منظور تخریب برخی چهره‌ها که منجر به تشویش اذهان عمومی و هتک حیثیت آن افراد شده بودند شکایت‌های متعددی در این پلیس مطرح شد.

این مقام انتظامی اظهار داشت: با توجه به حساسیت موضوع و دامنه وسیع فعالیت این کانال با بیش از پنج هزار عضو، شناسایی گردانندگان آن در دستور کار کارشناسان این پلیس قرار گرفت.

وی افزود: مدیر اصلی کانال که از شگردهای متعددی جهت مخفی کردن هویت خود استفاده کرده بود با هوشیاری کارشناسان این پلیس و به‌کارگیری اقدامات فنی و پلیسی، در استان کردستان مورد شناسایی قرار گرفت و ضمن تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی شد.  

وی توصیه کرد: از کاربران فضای سایبری می‌خواهیم با توجه به اینکه فضای سایبری فضایی حقیقی است ضمن استفاده صحیح از بستر این فضا هرگز خصومت‌های شخصی را به فضای سایبر منتقل نکرده و برای تسویه‌حساب شخصی به استناد اینکه در فضای سایبر هویت افراد قابلیت پنهان شدن دارد، اقدام به نشر اکاذیب و یا انتشار مطالب بدون اجازه فرد یا افراد دیگر ننمایند چراکه در صورت شکایت؛ پیگرد قانونی و مجازات به دنبال خواهد داشت.

کلاهبرداری اینترنتی با فروش مدارک معاینه فنی جعلی 

سرهنگ احسان آنقی رئیس پلیس فتا استان مرکزی از دستگیری فردی که با تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی و صدور برگه‌های جعلی معاینه فنی خودرو، از مالکان خودروها کلاهبرداری می‌کرد، خبر داد و گفت: طی بررسی و رصدهای شبانه‌روزی پلیس در فضای مجازی، مشخص شد فردی به صورت برنامه‌ریزی‌شده، با مراجعه به سایت‌های درج آگهی، مالکان خودروهایی که به دلیل مشکلات فنی، مستهلک بودن و بالا بودن سال ساخت خودرو قادر به تهیه برگ معاینه فنی خودرو نیستند را شناسایی و با وعده صدور برگ معاینه خودرو با آنان ارتباط می‌گیرد.

وی اظهار داشت: بعد از دریافت مبالغی، این فرد برگه معاینه خودرویی که به صورت جعلی تهیه‌ کرده بود، به مالکان این خودروها تحویل می‌داد. با تحقیقات گسترده و اقدامات اطلاعاتی و عملیاتی کارشناسان پلیس فتا، سرانجام فرد موردنظر در شهرستان اراک شناسایی و پس از هماهنگی با دستگاه قضائی، دستگیر شد.

سرهنگ آنقی یادآور شد: متهم با مشاهده اسناد و مدارک موجود، چاره‌ای جز اعتراف نداشت و سرانجام به جرم خود مبنی بر کلاهبرداری از 60 شهروند اراکی به مبلغ 90 میلیون ریال با تهیه برگه‌های جعلی معاینه فنی از مالکان خودروهایی که از مسیر قانونی قادر به تهیه برگ معاینه فنی خودرو نبودند، اعتراف کرد.

رئیس پلیس فتا فرماندهی انتظامی استان مرکزی اظهار داشت: متهم دستگیرشده در این عملیات، پس از تکمیل تحقیقات و شناسایی شاکیان با تشکیل پرونده مقدماتی، برای سیر مراحل قانونی به دستگاه قضائی معرفی شد.

کلاهبرداری سایبری با ترفند فروش کالای بهداشتی

سرهنگ امین یادگارنژاد رئیس پلیس فتا استان کرمان از شناسایی عاملان کلاهبرداری از شهروندان با ترفند فروش کالای بهداشتی خبر داد و گفت: با مراجعه فردی به این پلیس با در دست داشتن مرجوعه قضایی و درخواست رسیدگی به شکوائیه خود مبنی بر کلاهبرداری از طریق سایت دیوار با آگهی جعلی لوازم بهداشتی عنوان کرد؛ در این خصوص موضوع به طور ویژه در دستور کار این پلیس قرار گرفت.  

رئیس پلیس فتا استان کرمان افزود : شاکی در اظهاراتش عنوان داشت در سایت‌ دیوار با یک آگهی تحت فروش لوازم بهداشتی مواجه و ضمن برقراری تماس با فروشنده، وی برای دریافت ضمانت از متقاضی درخواست مبلغ 100 میلیون ریال به عنوان بیعانه به حساب خود می کند اما پس از دریافت وجه تلفن همراه خاموش و دیگر پاسخگو نیست.

وی ادامه داد: با انجام تحقیقات علمی، پلیسی و با بررسی‌های به عمل آمده با اقدامات فنی و شگرد خاص پلیسی متهم به هویت معلوم که با درج آگهی جعلی فریبنده و توضیحات دروغین در این شرایط اقتصادی در یکی از استان های شمالی مورد شناسایی قرار گرفت.

 این مقام انتظامی گفت: در استفاده از فضای مجازی برای تبادل یک کالا باید همواره این مهم را در نظر داشت که ممکن است تبلیغ صورت گرفته برای کالا ماهیت واقعی نداشته باشد و در پس شماری از این تبلیغات، افرادی شیاد فعالیت می‌کنند که ممکن است قصد کلاه‌برداری داشته باشند.

ناکامی قاچاقچیان در انتقال موادافیونی

سردار غلامرضا جعفری فرمانده انتظامی استان هرمزگان گفت: با هوشیاری و سرعت عمل پلیس مبارزه با مواد مخدر استان وشهرستان رودان قاچاقچیان در انتقال 662 کیلو مواد مخدر ناکام ماندند. مأموران انتظامی شهرستان رودان و پلیس مبارزه با مواد مخدر استان با اشرافیت اطلاعاتی از تصمیم قاچاقچیان مبنی بر جابه جایی مواد مخدر به وسیله 5 دستگاه خودرو سواری در استان مطلع و پیگیری موضوع را در دستور کار خود قرار دادند.

وی افزود:ماموران با تشکیل تیمی منسجم به محل و مسیر تردد قاچاقچیان اعزام و ضمن شناسایی، در یک اقدام ضربتی با توقیف دو دستگاه کامیون ایسوزو و یک دستگاه خودرو پژو 405 در شهرستان رودان 457 کیلو و 500 گرم تریاک و در ادامه این عملیات پلیس مبارزه با مواد مخدر استان 205 کیلو تریاک را از 2 دستگاه پژو 405 کشف و 9 سوداگر مرگ را دراین رابطه دستگیر کردند.

فرمانده انتظامی استان هرمزگان با بیان اینکه در این عملیات 662 کیلو و 500 گرم مواد مخدر کشف و 9 قاچاقچی دستگیر شده اند، اظهار داشت : متهمان دستگیر شده با تشکیل پرونده جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی و تلاش ماموران برای شناسایی و دستگیری دیگر اعضای احتمالی این باند ادامه دارد.

کشف 5 هزار سکه طلای تقلبی از کلاهبرداران

سردار حسن مفخمی شهرستانی فرمانده انتظامی استان مرکزی از دستگیری اعضای باندی که تحت پوشش فروش اشیاء عتیقه و سکه های قدیمی از 14 نفر کلاهبرداری کرده بودند خبر داد و گفت: ‌از این افراد 5 هزار سکه تقلبی کشف شد.

وی افزود: با اعلام شکایت هایی تحت پوشش فروش اشیاء عتیقه و سکه های قدیمی در برخی از شهرستان های استان، بررسی موضوع به صورت تخصصی از سوی کارآگاهان پلیس استان پیگیری و در دستور کار قرار گرفت. در تحقیقات انجام شده از سوی مال باختگان مشخص شد که پیامک هایی که به ظاهر از سوی فردی کم سواد مبنی بر پیدا کردن تعداد زیادی سکه طلا برای آنها ارسال شده و آنها به طمع کسب سود کلان با این افراد وارد معامله شده و بعد از انجام معامله متوجه تقلبی بودن سکه ها شده اند.

فرمانده انتظامی استان مرکزی افزود: با توجه به سرنخ هایی که در مراحل رسیدگی به این پرونده ها به دست آمد، سرانجام اطلاعاتی از یک باند کلاهبرداری و حضور آنان در شهرستان خمین به دست آمد.  در یک برنامه ریزی عملیاتی، سه نفر از اعضای این باند با دو دستگاه خودروی سواری در محورهای مواصلاتی شهرستان خمین شناسایی و در عملیات مشترک پلیس آگاهی استان و ماموران انتظامی شهرستان خمین دستگیر شدند و در بازرسی از خودروی آنها مقدار 10 کیلوگرم سکه های تقلبی و چندین دستگاه تلفن همراه که برای اقدامات مجرمانه خود استفاده می کردند، کشف شد.

وی با بیان اینکه تا کنون 5 هزار سکه طلای تقلبی از این افراد کشف شده است، ادامه داد:‌ در بررسی تخصصی کارشناسان پلیس، مشخص شد که این افراد با 250 نفر برای فروش سکه های تقلبی در سراسر کشور در تماس بوده اند که در پیگیری های پلیس، 15 نفر از این افراد که  حدود 16 میلیارد و 500 میلیون ریال از آنان کلاهبرداری شده بود، شناسایی شدند.

سردار مفخمی شهرستانی با بیان اینکه تمام مبلغی که از مال باختگان کشف شده، کلاهبرداری شده بود، به آنان مسترد شد، خاطر نشان کرد:‌ اعضای این باند با تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی و با صدور قرار قانون روانه زندان شدند و با توجه به احتمال کلاهبرداری دیگر آنان از افرادی دیگر در سطح کشور، تحقیقات پلیس در این پرونده همچنان ادامه دارد.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.