به گزارش برنا، بعد از پیوستن ایران به اتحادیه تجاری اوراسیا، تجارت خارجی ایران با ارمنستان رشد چشمگیری را تجربه کرد. تراز تجاری ایران و ارمنستان هم در سال 98 مثبت شد و راهی تازه برای تجارت ایران با کشورهای منطقه را گشود. آنطور که آمار میگوید، ارمنستان در سال ۲۰۱۹ بیش از ۷ میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار واردات داشته است، از این مقدار واردات ۵ میلیارد دلار مربوط به واردات کالا و ۲ میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار مربوط به واردات خدمات است.
اما نکته مهم اینجاست که در طول یک ماه گذشته، ورود برخی کالاهای ترکیه به ارمنستان ممنوع اعلام شده است. از طرفی بخش مهمی از کالاهای وارداتی ارمنستان درست همان کالاهایی است که در لیست ممنوعهها قرار گرفته و درست از اینجاست که میتواند پای یک تجارت جدیتر میان ایران و ارمنستان به میان آید.
ماه آینده هم قرار است یک هیات بلندپایه از ارمنستان وارد ایران شود. این مساله در کنار اعلام ممنوعیت ورود برخی اقلام تولید ترکیه به ارمنستان، فرصت خوبی برای کالاهای ایرانی فراهم آورده تا با همراهی و پیگیری مسئولین وزارت خارجه و سازمان توسعه تجارت و سفارت ایران در ارمنستان به نتیجه مطلوب برسد.
هرویک یاریجانیان رئیس اتاق مشترک ایران و ارمنستان هم اخیرا عنوان کرده که یک فرصت طلایی برای ایران در ارمنستان ایجاد شده و این کشور واردات کالا از ترکیه را ممنوع کرده است. از آنجا که ارمنستان دارای مرز خاکی با ایران است، این فرصت میتواند منجر به افزایش صادرات کالاهای ایرانی به ارمنستان و حتی دیگر کشورهای حوزه اوراسیا شود.
وی تاکید کرده است: لازم است یک کارشناس تمامعیار برای سر و سامان دادن به فرآیندهای تجاری در مقاصد تجاری گماشته شود. در واقع اقتصاد ما به چنین خون تازهای نیاز دارد. آن هم در شرایطی که رقبای منطقهای ما همه بازارها را در سیطره خود قرار داده و عملا جای نفس کشیدن برای ما نگذاشتهاند.
در این میان میتوان نگاهی هم به آمار تجارت ایران با ارمنستان در طول سالهای گذشته داشت. آنطور که روح اله لطیفی، سخنگوی گمرک پیش از این اعلام کرده بود، در سال 97 واردات از ارمنستان بیش از 5 هزار تن و به ارزش 23 میلیون دلار رسیده بود.
صادرات ایران به ارمنستان در سال 98 به حدود 376 میلیون دلار و واردات ایران از ارمستان به 41 میلیون دلار رسیده که نسبت به سال های قبل از آن رشد قابل توجهی را نشان می دهد.
البته ایران یک بار چنین فرصتی را در ارتباط با روسیه از دست داده است. آن هم درست زمانی که مثل حالا، واردات کالا از ترکیه به مقصد روسیه ممنوع شده بود. در آن زمان، ظرفیتهای ایران نتوانست این بازار را پوشش دهد و ترکیه دوباره به بازار روسیه بازگشت. شاید بتوان این بار امید داشت که بازار به دست آمده در یک کشور همسایه، به راهی برای رشد صادرات ایران در منطقه تبدیل شود.