حبیب نیکخو در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مبارزات انقلابیون چهارمحال و بختیاری در دوران پهلوی برای سرنگونی حکومت طاوغوت، اظهار کرد: جریان انقلاب اسلامی در این استان نیز همپای جریان عمومی انقلاب در سراسر کشور بود، بخشی از مبارزات مردم این استان مربوط به قبل از سال ۵۶ که هنوز شاهد حضور فراگیر مردم در اعتراضات خیابانی به رژیم پهلوی بودیم، است.
این مبارز سیاسی دوران پهلوی افزود: مردم حامی انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تحت تاثیر حرکت مراجعی از جمله امام خمینی(ره) در داخل استان فعالیت و مبارزات سیاسی خود را دنبال میکردند، این گروهها از عناصر شاخص برای سخنرانی و روشنگری دعوت بهعمل میآوردند.
وی با اشاره به اینکه قبل از سال ۵۷ عموما جلسات مبارزین سیاسی حامی انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری بهصورت خانگی و یا بهصورت پوششی در مساجد برگزار میشد، گفت: در مبارزات سیاسی حوزههای علمیه، فرهنگیان، دانشجویان و دانشآموزان نیز درگیر بودند و حرکتهای خاصی را نیز انجام میداند، دعوت از سخنرانان سیاسی مانند آقایان بشارتی و پرورش برای روشنگری از جمله این برنامهها بود.
نیکخو بیان کرد: مبارزینی مانند شهید رحمن استکی در چهارمحال و بختیاری حرکتهای عمومی بچههای موافق با انقلاب اسلامی در قبل از سال ۵۷ را مدیریت میکردند، حوزه علمیه شهرکرد نیز با حضور علمایی چون حجتالاسلام نورالهی و احمدی این جریان را حمایت میکردند.
این مبارز سیاسی دوران پهلوی ادامه داد: مسجد صاحبالزمان و حوزه علمیه شهرکرد مراکزی برای تجمع جوانان حامی انقلاب اسلامی در دوران طاغوت بود و اقشار مختلف بهصورت شبانهروزی در این مکانها حضور داشتند، اما عموما خط مشی مبارزات از حوزه علمیه شکل میگرفت، در تظاهراتهای خیابانی علیه رژیم پهلوی جامعه روحانیت در صفوف ابتدایی قرار داشتند.
وی با بیان اینکه قشر دانشجویی در چهارمحال و بختیاری نیز نقش موثری در مبارزات سیاسی داشتند، یادآور شد: در استان تنها یک دانشگاه ملی ( در محل فعلی آموزشکده فنی پسران شهرکرد) وجود داشت و تعداد قشر دانشجویی نیز معدود بود، اما همین دانشجویان متدین جلسات روشنگری برگزار میکردند و سایر گروههای مبارزین نیز آنها را حمایت و در جلساتشان شرکت میکردند.
نیکخو افزود: در شهر شهرکرد نیز شاهد حضور دانشآموزان مدارسی چون شهیدبهشتی(شاپور سابق) و امیرکبیر بودیم، این دانشآموزان در صفوف ابتدایی تظاهرات کنندگان حرکت و از مردم محافظت میکردند و بههمین دلیل نیروهای امنیتی با باتوم و ... آنها را مورد حمله قرار میدادند، همانطور که در کشور بر جمعیت تظاهرکنندگان افزوده میشد، در چهارمحال و بختیاری نیز شاهد افزایش جمعیت افراد حامی انقلاب اسلامی بودیم.
این مبارز سیاسی دوران پهلوی دیوارنویسی، توزیع شعارها و سخنان امام خمینی(ره)، درج عکس امام راحل در بر دیوارها و ... را از دیگر اقدامات مبارزین چهارمحال و بختیاری در دوران طاغوت عنوان کرد و توضیح داد: روزی که تصمیم گرفته شد که مجسمههای شاه و افراد وابسته به رژِیم پهلوی پایین کشیده شود، در شهرکرد نیز مردم در میدان انقلاب حاضر شدند و با پایین کشیدن مجسمه شاه به سمت ساختمان ساواک واقع در فلکه بسیج شهرکرد حرکت کردند.
وی بیان کرد: در مبارزات سیاسی چندین نفر از هماستانیها در شهر فرخشهر و فارسان توسط چماق به دستان پهلوی به شهادت رسیدند، در آن دوران شبها در حسینه اعظم شهرکرد سخنرانیهای روشنگری برگزار میشد، در سایر نقاط استان نیز شاهد این برنامهها بودیم.
نیکخو در ادامه با اشاره به اقدامات رژیم پهلوی برای ایجاد ارعاب و ناامیدی در بین مبارزین و افراد حامی انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: این رژیم تعدادی از افراد را اجیر و آنها را تجهیز میکرد، این افراد با حضور در خیابانها فریاد "جاوید شاه" سر میدادند، اما این اقدامات تاثیری نداشت و مردم هر روز آگاهتر میشدند.
این مبارز سیاسی دوران پهلوی در خصوص مرکز ساواک در شهرکرد، تصریح کرد: در ۱۷ و ۱۸ بهمنماه بنا بر دستور سازمان ساواک، این مراکز در استانها تخلیه شد و اسناد و مدارک نیز از بین رفت، بنابراین در استان وقتی مرکز ساواک به دست انقلابیون افتاد با یک ساختمان خالی مواجه شدیم.
وی در پایان تاکید کرد: سازمان ساواک در چهارمحال و بختیاری تحت مدیریت اصفهان بود، عموما افرادی که در راهپیماییها دستگیر میشدند بعد ۲۴ یا ۴۸ ساعت آغاز میشد و زندانیان سیاسی که تحت تعقیب بودند به ساواک اصفهان منتقل میشدند، خوشبختانه همزمان با سایر نقاط کشور طومار رژیم پهلوی در کشور بسته شد.
انتهای پیام