مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: پوشش گیاهی هر تالاب جدا از نقش ویژه در تنظیم چرخه اکوسیستم هر منطقه همچنین در افزایش جذابیت هر تالاب، جلوگیری از طوفان و گرد و غبار و آلودگی هوا موثر است.
وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در خصوص اهمیت پوشش گیاهی تالاب هامون در گفتگو با میزان، گفت: تالاب بینالمللی هامون بهصورت مشترک در خاک ایران و افغانستان قرارگرفته که تأمین آب آن از کشور افغانستان انجام میپذیرد. در دو دهه اخیر پوشش گیاهی بستر این تالاب تحت تأثیر آوردهای سیلابی قرار دارد، لذا پایش تأثیر آورد سیلاب بر میزان احیاء پوشش گیاهی بستر این تالاب میتواند کمک شایانی در راستای مدیریت احیاء پوشش گیاهی این تالاب داشته باشد، و از طرفی با توجه به وسیع بودن سطح این تالاب و قرار گرفتن قسمتی از آن در خارج از خاک ایران بررسی وضعیت پوشش گیاهی آن را بهصورت میدانی کاری بسیار دشوار و گاهی غیرممکن میسازد.
پورمردان گفت: ازاینرو هدف از تحقیق حاضر بررسی تغییرات زمانی و مکانی پوشش گیاهی تالاب بینالمللی هامون با استفاده فنآوری سنجشازدور و GIS در دو سال ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ و مقدار شاخص NDVI میباشد. بهمنظور بررسی تغییرات کیفی پوشش گیاهی مقادیر عددی این شاخص به چهار کلاس بسیار ضعیف، ضعیف، متوسط و خوب طبقهبندی شدهاست. نتایج نشان میدهد که با تعریف نسبت سطح پوشش گیاهی احیاء شده به سطح آبگیری در هر قسمت از تالاب، هامون هیرمند، هامون صابوری و هامون پوزک به ترتیب ۷/۳۴، ۵/۹ و ۴/۷۹ درصد، سیلاب باعث احیاء پوشش گیاهی گردیده است.
وی ادامه داد: کم بودن این مقدار در هامون صابوری را میتوان در افزایش کیفیت پوشش گیاهی بجای کمیت آن دانست و در مورد زیاد بودن آن در هامون پوزک با توجه به عدم سکونتگاههای انسانی در اطراف آن و همچنین آبگیری آن از رودخانههای خاش رود و خوسپاس در فصل زمستان دانست. در ادامه بیان نتایج بررسی میتوان گفت آورد سیلاب در بازه زمانی سهماهه بهطور کلی باعث احیاء ۹۳/۲۳ درصدی کل پوشش گیاهی (انواع گز، بونی و نی) این تالاب بینالمللی شده است که ۲۳/۸ درصد آن متعلق به احیاء پوشش گیاهی در ایران و ۷/۱۵ درصد آن مربوط به افغانستان میباشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان ادامه داد: در ابتدا اینکه تالاب بستری از فضای جغرافیایی کره زمین است که حالتی میانی بین خشکی و آب دارد. آنچه تالابها را از سایر فضاهای طبیعی جدا میکند، اکوسیستم منحصربفرد و چرخه حیات ویژه آن است. یکی از ویژگیهای مهم هر تالابی حیات گونههای متنوع جانوری در آن است. در همین باره تالابهای ایران نیز از این قاعده مستثنی نیستند. پرندگان، دوزیستان، خزندگان و پستانداران از جمله جاندارانی هستند که در درون و حاشیه تالابهای ایران زیست میکنند. پرندگان مهاجری و غیر مهاجری است.
وی ادامه داد: تلاقی آب و خشکی و پوشش گیاهی آنها است. پوشش گیاهی هر تالاب جدا از نقش ویژه در تنظیم چرخه اکوسیستم هر منطقه همچنین در افزایش جذابیت هر تالاب، جلوگیری از طوفان و گرد و غبار و آلودگی هوا موثر است. جدا از فواید زیست محیطی گیاهان تالابی این گیاهان به دلیل تنوع خیره کننده منابع علوفه مناسبی را برای دامهای اهلی و تولید گیاهان دارویی فراهم کرده است.
بیشتر بخوانید:
انتهای پیام/
منبع خبر "
خبرگزاری میزان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.