پمپ ها از پرکاربرد ترین تجهیزات در صنایع مختلف هستند که نوع کارتریجی آن در بین صنعت داران بسیار معروف است و بدون آن صنایع مختلف رو به انزوال و نابودی پیش خواهند رفت.
عملکردی که پمپ های کارتریجی در بر دارند هیچ پمپ دیگری ندارد از این رو نمونه ای منحصر به فرد می باشند که در این مبحث قصد داریم تا شما را با مشخصات و ویژگی های پمپ های کارتریجی و ... آشنا کنیم تا در راستای خرید پمپ کارتریجی از هیدرولیک نادری به پاسخی مطمئن و جامع در زمینه چیستی پمپ کارتریجی، عملکرد آن، نحوه انتخاب نمونه مناسب آن و غیره برسید.
شاید این پمپ را با نام های دیگری همچون پره ای یا تیغه ای نیز شنیده باشید که از شناخته شده ترین پمپ ها در صنایع مختلف است که به طور کلی پمپ های کارتریجی، به عنوان پمپ های فشار متوسط در صنایع شناخته می شوند و جریان خروجی در این نمونه پمپ، می تواند دبی ثابت و متغیر باشد.
پمپ های کارتریجی از دسته پمپ های هیدرولیکی به شمار می رود که ساختاری بسیار ساده و غیر پیچیده دارند و در طراحی این نوع پمپ از تیغه هایی استفاده شده است که نقش مهمی در عملکرد دستگاه دارند از این رو به پمپ های تیغه ای نیز شناخته می شوند.
نحوه کار پمپ های کارتریجی به این شکل است که در نیم دور اول فضای بین روتور و رینگ بادامکی شروع به افزایش می کند و نیروی گریزی از مرکز تیغه ها به بیرون رانده می شود که این نیروی گریز از مرکز باعث حرکت و انتقال سیالات خواهد شد.
در صورت کلی، اساس کار پمپ های کارتریجی بر دوران شفت و نیروی گریز از مرکز حاکم است و نیرو از طریق الکتروموتور کوپل به تیغه های پمپ منتقل شده و موجب دوران می گردد که این دوران موجب مکش سیالات شده و سپس با اتصال به سطح رینگ بادامکی و در اثر کاهش حجم فضا، به سمت شیار خروجی هدایت می شود.
پمپ های کارتریجی به سیستم جبران کننده فشار مجهز هستند که سیستم پمپ را به طور خودکار در برابر افزایش فشار محافظت می کند که در بخش زیر به قطعات این پمپ ویژه اشاره کرده ایم.
پوسته پمپ پره ای:
جنس این پوسته معمولا از چدن است و بسیار آسیب ناپذیر و مقاوم است که سیستم کاتریج درون این پوسته قرار گرفته است.
کاتریج:
کاتریج از تعداد مشخصی تیغه یا پره هایی فلزی، روتور، ساچمه، رینگ بادامکی و دو عدد پلیت زیر و روی کارتریج تشکیل می شوند.
شافت پمپ:
تیغه ای فلزی که از چند جهت به الکتروموتور، روتور کاتریج و بلبرینگ متصل است.
لوازم جانبی پمپ:
کاسه نمد شافت، سیل ها و اورینگ های آب بندی، بلبرینگ و ... از اجزا پمپ کارتریجی هستند.
مهم ترین قطعه در اجزا پمپ کارتریجی، کاتریج می باشد و معمولا حساسیت این پمپ ها نسبت به پمپ های پیستونی کمتر است و جریانی نرم و بدون پالس را ایجاد می کند، همچنین سروصدای این نمونه پمپ ها بسیار کمتر از پمپ های دیگر است.
در این بخش قرار است با انواع پمپ های کارتریجی و دسته بندی مختلف آن آشنا شوید.
یکی از عوامل دسته بندی انواع پمپ ها، چگونگی انتقال سیال است که از این رو پمپ ها به انواع دینامیکی، هیدرولیکی و پمپ های انتقال مثبت تقسیم می شوند که پمپ های کارتریجی از نمونه های هیدرولیکی و انتقال مثبت است.
و پمپ های کارتریجی از نظر ساختار های مهندسی به دو نوع متعادل و غیر متعال تقسیم می شوند که در پمپ های کارتریجی معادل، ورودی و خروجی پمپ ها رو به روی یکدیگر قرار گرفته است و تعادل کاملی در این دستگاه هیدرولیکی ایجاد می کنند.
این نوع پمپ باعث کاهش فشار بر یاتاقان ها شده و بنابراین پمپ را برای فشار های بالاتر مناسب می سازد که این نوع پمپ ها از نوع دبی ثابت اند و نمی توانند دبی متغیر داشته باشند.
پمپ های کارتریجی که از نوع غیر متعادل باشند به علت فشار های ناهمسانی که به دستگاه وارد می شود، زمان استهلاک و خرابی این دستگاه ها زودتر از دستگاه های متعادل فرا می رسد.
در حال حاضر پمپ های پره ای با دبی متغیر، استفاده بسیار کمتری نسبت به پمپ های دبی ثابت دارند و بیشترین استفاده از این پمپ ها در فشار پایین و هیدرولیک صنعتی با سیالاتی رقیق انجام می گیرد.
در استفاده از پمپ های کارتریجی نکاتی وجود دارد که با رعایت آن ها، طول عمر دستگاه افزایش می یابد که در بخش زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
اگر به فکر خرید پمپ هایی از نوع کارتریجی هستید و اطلاعات در رابطه با خرید این محصول ندارید باید بدانید که همیشه قیمت بالا دلیل بر باکیفیت بودن محصول نیست و سعی کنید خرید خود را از مراکزی معتبر که محصولاتی درجه یک با قیمت مناسب ارائه می دهند، انجام دهید که اگر چنین مرکزی را نمی شناسید، پیشنهاد ما به شما خرید از فروشگاه https://hydkala.com/ است.
نکته اولی که در هنگام خرید باید مورد توجه قرار دهید، نوع سیال مدنظر است که قرار است با این پمپ جابه جا شود و شما باید با توجه به نوع صنعت و سیال نمونه پمپ را انتخاب کنید.
شما زمانی می توانید پمپ پره ای را برای صنعت خود مورد استفاده قرار دهید که فشار مدار کاری مدنظر از 600 تا کمتر باشد و رعایت این نکته الزامی است که برای فشار بیش از 600 نمی توان از این پمپ استفاده کرد همچنین حداکثر دبی خروجی نیز از مواردی میباشد که باید در هنگام خرید به آن توجه کرد.
و از دیگر مواردی که به انتخاب پمپ های کارتریجی درجه یک به شما کمک بسیاری می کنند می توان در دسترس بودن قطعات آن محصول را نام برد که در هنگام خرید حتما از این مورد که قطعات در صورت ایراد، قابلیت در دسترس بودن و تعویض را داشته باشند، اطمینان حاصل کنید.
وزن پمپ های کارتریجی نیز حائز اهمیت می باشد و به ابعاد دستگاه بستگی دارد که در صورت امکان سعی کنید دستگاهی با ابعادی متناسب با فضای خود انتخاب کنید که حمل و نقل آن نیز آسان باشد.