همکاری دوجانبه ایران و ازبکستان در عرصه محیط زیست

صدا و سیما پنج شنبه 26 اسفند 1400 - 14:06
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در دیدار با وزیر توسعه نوآوری جمهوری ازبکستان گفت: ایران برای همکاری با ازبکستان در حوزه محیط زیست ظرفیت‌های علمی ارزنده‌ای دارد.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، علی سلاجقه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در دیدار با ابراهیم عبدالرحمن اوف وزیر توسعه نوآوری ازبکستان، درباره راه‌های توسعه همکاری و احیای طرح‌های محیط زیستی میان دو کشور گفتگو کرد.
سلاجقه با اشاره به این که تغییر اقلیم و تنوع زیستی، موضوع مشترک همه کشور‌های دنیا است، اظهار کرد: تمام ارکان حیات تحت تاثیر تغییر اقلیم است و از سوی دیگر دخالت غیرعالمانه بشر هم موجب مشکلات فراوانی برای محیط زیست شده است.همکاری دوجانبه ایران و ازبکستان در عرصه محیط زیست

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: درباره احیای طرح‌های مشترک محیط زیست دو کشور از تمام ظرفیت‌های علمی استفاده می‌کنیم و همکاری‌های محیط زیستی را گسترش خواهیم داد.
وی با اشاره به تنوع اقلیمی ایران و تغییرات بارش در پهنه این سرزمین کمتر از ۱۰ میلیمتر در بیابان تا بیشتر از دو هزار میلیمتر در بندرانزلی افزود: مدیریت شرایط طبیعی کشورمان از حد بسیار پایین خشکسالی تا حد سیلاب‌های عظیم است و بر این اساس در مدیریت مخاطرات طبیعی تجربه‌های ارزنده‌ای داریم.

سلاجقه با بیان این که به لحاظ علمی، مدیریت ریسک، پیش درآمدی بر مدیریت بحران زیست محیطی است، گفت: ایران در زمینه بیابان زدایی و مهار ریزگرد‌ها تجربه‌های ارزنده‌ای دارد که در سطح دنیا قابل ارائه است و در روش‌های مدیریت بیابان زدایی در تراز اول دنیا قرار داریم.
سلاجقه با اشاره به این که احیای دریاچه ارومیه به عنوان دستاوردی عظیم برای کشورمان و جهان محسوب می‌شود، افزود: در گام اول مدیریت دریاچه ارومیه به زیرساخت‌ها و امکانات سخت افزاری از جمله احداث سد، انتقال آب و انحراف رودخانه‌ها برای تغذیه آب پرداخته شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به گام دوم طرح احیای دریاچه ارومیه که نرم افزاری است، اشاره کرد و گفت: اجرای گام دوم احیای دریاچه ارومیه اهمیت بیشتری دارد و تمام نقشه‌های اجرایی آن آماده است و گام دوم مبتنی بر مدیریت مصرف بهینه آب است. در این مرحله ارائه نقشه الگوی کشت در حوزه آبخیز پنج میلیون هکتاری دریاچه ارومیه آماده است و استفاده از طرح‌های اقتصادی کم آب بر، مبتنی بر اکولوژی منطقه در نظر گرفته شده است.

سلاجقه استفاده از آب‌های سرگردان، بازچرخانی آب و استفاده از پساب‌ها و نیز جلوگیری از طرح‌های آب بر را از دیگر برنامه‌های نرم افزاری برای احیای دریاچه ارومیه عنوان و تصریح کرد: بر این اساس برای تمام تالاب‌های کشورمان حقابه‌های زیست محیطی تعیین کردیم که بر اساس مختصات گوناگون منطبق با شرایط آب و هوایی مناطق است.

وی با تاکید بر این که درباره دریاچه آرال هم همکاری‌های تنگاتنگی با کشور ازبکستان خواهیم داشت، افزود: درباره بهره گیری از شرکت‌های دانش بنیان در کاهش آلاینده‌ها و فناوری‌های پایش آلاینده‌های صنایع، مسائل مربوط به فرونشست زمین، سیلاب ها، مدیریت پسماند و مدیریت پوشش خشک گیاهی در ایران مرکزی تا جنگل‌های هیرکانی با بارندگی‌های فراوان تجربه‌های ارزنده‌ای داریم و بر این اساس برای گسترش همکاری‌های زیست محیطی دو کشور اعلام آمادگی می‌کنیم.

سلاجقه به تفاهم نامه زیست محیطی سال ۱۳۹۹ اشاره کرد و افزود: امیداوریم هرچه سریع‌تر این تفاهم نامه در دستور کار قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ظرفیت همکاری‌های منطقه اکو را بسیار مناسب دانست و اظهار کرد: در موضوع نوآفرین‌های زیست محیطی آماده برگزاری کارگاه‌های آموزشی در زمینه‌های گوناگون در ازبکستان هستیم و در موضوع جلوگیری از قاچاق حیات وحش و گونه‌های کمیاب گیاهی می‌توانیم همکاری داشته باشیم.
سلاجقه در این دیدار بر تشکیل اتحادیه کشور‌های حوزه دریای کاسپین و آسیای مرکزی برای حفاظت محیط زیست منطقه تاکید کرد و گفت: مشتاقیم در اولین فرصت با وزیر محیط زیست ازبکستان دیدارکنیم و با همکاری کشور‌های همسایه بدون دخالت بیگانگان، منطقه خوبی از جنبه‌های محیط زیستی و رفاه مردم کشورمان داشته باشیم.

ازبکستان علاقه‌مند به گسترش همکاری زیست محیطی با ایران است
ابراهیم عبدالرحمان اوف وزیر توسعه نوآوری ازبکستان هم در این دیدار با تبریک سال نو اظهار کرد: انتخاب این روز برای این نشست بیهوده نبوده است و در ابتدای سال همکاری‌های جدیدی را شروع خواهیم کرد.
وی با اشاره به این که برای سفر به ایران حدود دو سال تجربه‌های این کشور را در زمینه محیط زیست مطالعه کرده ایم، افزود: دو کشور شرایط مشابهی به لحاظ زیست محیطی دارند. نوع مقابله با شرایط بحرانی خشک شدن دریاچه ارومیه برای ازبکستان مهم است.

وی ادامه داد: شرایط دریاچه آرال در ازبکستان هم مشابه دریاچه ارومیه در ایران است. در سال‌های اخیر تغییرات بسیار شدیدی در اقلیم ازبکستان شاهدیم و انتظار می‌رود با توجه به کمبود آب و شور شدن زمین شرایط زیست محیطی منطقه رو به وخامت رود.
عبدالرحمان اوف بررسی تجربه‌های ایرانیان را در زمینه مقابله با خشکسالی از اهداف مهم این سفر بیان کرد و گفت: تمایل داریم از تجارب اندیشمندان ایرانی درباره مقابله با خشک شدن دریاچه آرال استفاده کنیم. از به کارگیری پوشش‌های گیاهی در مقابله با خشکسالی، بهینه سازی مصرف آب، ذخیره سازی آب و شرایطی که بتواند زندگی مردم منطقه را تغییر دهد، استقبال می‌کنیم.

وی اظهار کرد: بدون استفاده از علوم، دستاورد‌های علمی و تکنولوژی سایر کشور‌ها نمی‌توان مشکلات زیست محیطی را حل کرد و باید برحسب امکانات موجود از فاجعه‌های زیست محیطی جلوگیری به عمل آورد.
وزیر توسعه نوآوری ازبکستان با بیان این که سواحل آرال را به عنوان زون (منطقه) در نظر گرفته ایم، گفت: مقابله با خشکسالی دریاچه آرال نیاز به همکاری بین المللی گسترده‌ای دارد و ایران را به عنوان شریک بسیار مهم در این رابطه می‌دانیم و در این سفر از دستاورد‌های علمی ایران دیدار داشتم و به عنوان رئیس یک ارگان دولتی که مسئولیت امور علمی، فناروی و نوآوری را به عهده دارم آماده همکاری و برقراری تعامل دانشمندان و محققان دو کشور هستیم.

وی با بیان این که در مذاکرات با معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و همچنین با وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران از پیشنهادات ارائه شده استقبال شد، تاکید کرد: اگر تعلل کنیم اوضاع محیط زیست بدتر خواهد شد و دلیلی برای انتظار نمی‌بینیم و آماده ایم با ایران همکاری داشته باشیم. ما آماده ایم تجربه‌های ایران در کاشت بذر‌های درختانی که برای رشد در مناطق خشک شده و شوره زار استفاده شده است را کسب کنیم و این نشانه قدرت همکاری دو کشور در کاهش فاجعه‌های زیست محیطی است.

وزیر توسعه نوآوری ازبکستان با اشاره به این که هفته آینده فراخوانی مشترک با طرف ایرانی به منظور دریافت پیشنهاد‌ها درباره کاهش ریسک مربوط به فاجعه‌های زیست محیطی در منطقه آرال اعلام خواهیم کرد، حمایت سازمان حفاظت محیط زیست ایران در این ارتباط را ضروری دانست و از دکتر سلاجقه خواست که در این فراخوان مشارکت کند.
عبدالرحمن اوف همچنین بر ایجاد نوآفرین‌های زیست محیطی مشترک دو کشور که می‌توانند بخشی از مسائل محیط زیست را حل کنند، تاکید کرد.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.