به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد، مقام معظم رهبری مانند چند سال گذشته، سال جاری را نیز از عناوین اقتصادی استفاده کرد تا این موضوع را گوش زد کند که در حال حاضر مهمترین موضوع که باید موردتوجه همگان قرارگیری، رشد تولید و اشتغالزایی و به طبع آن رشد اقتصادی است، سال جدید نیز «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نام گرفت تا توجه همگان به پیوند دانش و اقتصاد معطوف شود.
به همین دلیل با مهران گرمهای، رئیس پارک علم و فناوری خراسانشمالی درباره اهمیت حوزه دانشبنیان و راهکارهای اتصال این حوزه به موضوع اقتصاد به گفتوگو نشستیم.
فارس: ابتدا معرفی از خودتان داشته باشید
من مهران گرمهای، دکتری کامپیوتر، گرایش معماری سیستمهای کامپیوتری دانشگاه علم و صنعت ایران، عضو هیئتعلمی دانشگاه بجنورد و چند سالی است که توفیق خدمت در حوزه پارک علم و فناوری خراسانشمالی را دارم.
فارس: نظر شما در خصوص شعار سال چیست؟
گرمهای: بهشخصه از پیام و دستور مقام معظم رهبری در سال جاری که حمایت از حوزه دانشبنیان است و طبیعتاً توجه مسئولیت ما را بیشتر میکند و به ما دلگرمی میدهد خوشحال هستم.
فارس: در حوزه فناوری چه خبر است و سیاستهای حمایتی کشور در این حوزه به شکل است
گرمهای: طبیعتاً نهایت موضوع در این حوزه تبدیلشدن یک شرکت از یک شرکت نوپا یا حتی یک واحد فناور که هنوز تبدیل به یک شرکت نشده به یک مجموعه دانشبنیان دارای یک اقتصاد پایدار، مقاوم و شکوفاست که اشتغال چشمگیری ایجاد میکند و در حوزه اقتصاد تأثیرگذاری شگفتانگیزی دارد.
در این مسیر برای اینکه یک شرکت تبدیل به یک شرکت دانشبنیان شود ۲ راه و مسیر وجود دارد یکی این است که وقتی این هسته اولیه تشکیلدهنده هنوز وارد فرآیند تولید نشده در شکل یک واحد فنآور در مراکز رشد و مراکز نوآوری در کشور درجاهای مختلف در زیرمجموعه پارک علم و فنآوری یا در دانشگاهها کار خودشان را شروع کنند و بهتدریج با حمایتهایی که ارائه میشود رشد و توسعه پیدا کنند و بزرگ شوند و نهایتاً وارد بازار شوند و طبیعتاً باگذشت زمان و زحمت و تلاش، خودشان را به سطح عالی برسانند.
مسیر دیگر نیز این است که صنایع موجود وقتی متوجه میشوند که فناوری میتواند برگ برنده آنها در بازار باشد بیایند بر روی فناوری سرمایهگذاری کند و شرکتهایشان را توسعه دهند و کارشان را به شکل فنّاوری و بعد بتوانند با ارزیابیهایی که انجام میشود به این درجه دانشبنیان برسند و بتوانند از آن حمایتهایی که وجود دارد بهرهمند شوند طبیعتاً این ۲ مسیر وجود دارند هر دو نتیجه میدهند.
فارس: در خراسانشمالی وضعیت شرکتهای دانشبنیان چگونه است؟
گرمهای: امروز در خراسانشمالی ۳۱ شرکت دانشبنیان داریم، در سطح کشور کمی با استان متفاوت است و تقریباً ۲۰ درصد شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای دانشبنیان پارکی هستند و در استان ما از ۳۱ شرکت ۲۲ شرکت در حال حاضر در پارک مستقر هستند و این نشانه این است که ما هنوز در حوزه صنایع استان جای کار زیادی داریم.
طبیعی است که هرچقدر اکوسیستم و مجموعه بیشتر رشد کند و بزرگ شود بیشتر به خودش کمک میکند و توسعه را تسریع میکند و این دقیقه همان چیزی است که مقام معظم رهبری مطالبه میکنند، یعنی سرعت رشد حوزه دانشبنیان اگر افزوده شود خودبهخود یک همافزایی در آنجا شکی میگیرد.
در این حوزه یک واژه در آن دستور وجود دارد که انتخاب آن را خیلی هوشمندانه است، اشغال آفرینی در شرکتهای دانشبنیان خیلی وقتها اشتغالزایی فقط اتفاق نمیافتد اشتغال جدید پدیده میشود یعنی اشتغالی که درگذشته اصلاً وجود نداشته است کسی به آن پیشه مشغول نبوده پس این هم خودش یک نکته بسیار حائز اهمیت است.
فارس: در پارک سیاست چیست و باید چه اتفاقی رخ دهد؟
گرمهای: یکی از وظایف پارک این است که واحدهای کوچک را که هنوز بعضی از آنها تبدیل به شرکت نشدهاند اما نوآوری جدی در آنها هست و علاوه بر پژوهشهای معمول یا نوآوری عادی در آن امید اقتصادی هم وجود دارد پس ما به دنبال هر نوع نوآوری و فناوری نیستیم ما به دنبال آن دسته از نوآوریهایی هستیم که میتوانند تبدیل به فرصتهای اقتصادی جدی شوند.
طبیعتاً یکقسمتی از دستاوردهای علمی که در دانشگاههای کشور ایجاد میشود و یا یک قسمت از نوآوریهایی که در سطح جامعه بروز پیدا میکند، خوراک پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد میشود.
واحدها به پارک مراجعه میکنند و شناسایی میشوند، نوعاً دیده میشود، آسیب ندانستن وجود دارد مثلاً اینکه در جمهوری اسلامی ایران حمایت جدی بر سر این حوزه وجود دارد اما میبینیم بعضی وقتها جامعه از این موضوع آگاهی ندارد طبیعتاً پس ما هم تلاش میکنیم تا با امور ترویجی در سطح دانشگاههای و در سطح جامعه این فرصتهای حمایتی را که چه نزد ما هست چه نزد سایر حامیان این حوزه اینها را بشناسانیم تا ورودی بیشتر شود.
پس گام اولی که برمیداریم سعی میکنیم امور ترویجی خودمان را بیشتر کنیم و برای اینکه به لحاظ فرهنگی در جامعه تأثیرگذار باشیم در همین زمینه هم سعی میکنیم از سایر نهادهای حامی در این حوزه چه در سطح ملی و چه در سطح استانی کمک بگیریم دانشگاهها، سازمانهای مختلف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق شکوفایی نوآوری کشور در کنار ما هستند و کمکمان میکنند این واحدهای کوچک وقتی به ما مراجعه میکنند حتی درزمانی که تبدیل به شرکت نشدند به شکل رشد مقدماتی میتوانند تحت حمایت قرار بگیرند.
فارس: چه مدتزمان به شرکتها داده میشود؟
گرمهای: یک بازه ۶ تا ۹ ماهه در این بازه میتوانند دستاوردهای فکری خودشان را تثبیت کنند اگر اختراعی دارند آن را به ثبت برسانند تبدیل به چارچوب حقوقی بشوند تا چهارچوب حقیقی یعنی به شکل شرکت ثبت کنند و گروهشان را منسجم کنند و بسازند.
یکجاهایی علیرغم اینکه مخصوصاً افرادی که سن و سال آنها بیشتر است یا به لحاظ اجتماعی و علمی جاافتادهتر هستند این مشکلات را بیشتر داریم افراد فکر میکنند که همه ملزومات موردنیاز و همه آگاهیهای لازم برای پیش بردن آن کسبوکار نوآورانه رادارند که در اغلب موارد چنین نیست ما کارهای مشاورهای جدی انجام میدهیم هم دانه به دانه مشاوره میگیریم مشاورین خبره، هم در مواردی که نیازمندیهای فکری دارند سعی میکنیم که برویم و کارگاههای آموزشی مؤثری برگزار کنیم که اینها را در این مسیر احتمال اشتباهات را کاهش بدهد و احتمال شکست را پایین بیاورد و کار را تسریع میکند.
در دوره رشد و مقدماتی و در تمام دوران رشد، شرکتها از این حمایت فکری برخوردار هستند اما اتفاقاتی که میافتد در طی این دوران وقتی یک شرکت شکل نگرفته است یا سالهای ابتدایی کار آن است تهیه کردن دفتر کار الزامات و ملزومات یک محیط اداری تهیه کردن کارگاه و تجهیز کردن آن در اختیار گرفتن اختیارات آزمایشگاهی که برای کارهای جدید لازم است، اینها بعضی وقتها تبدیل به چالشهای بزرگ میشود ما این چالشها را حل میکنیم. مثلاً اگر شرکتی چه در مرحله رشد و مقدماتی چه در مراحل بعدی نیاز به دفتر کار داشته باشد ما تعدادی دفتر کار با مساحتهای مناسب داریم که در اختیار آنها قرار میگیرد.
اصطلاحاً ما ساختمانهای چند مستاجره داریم و در این ساختمانهای چند مستاجره هر شرکت دفتر کار خودش را دارد محیط خصوصی خودش را دارد اگر نیاز به امکانات اداری داشته باشد آن امکانات در آنجا مهیا است و بهطور اشتراکی میتوانند از آن استفاده کنند امکانات پذیرایی همچنان سالن جلسات که طبیعتاً یک شرکت نوپا به تعداد بسیار زیادی جلسات و پیگیریها ارائه و غیره نیاز دارد و ما این را ما تدارک میبینیم و ما داریم در اختیار آنها میگذاریم.
فارس: بعد از مدت معینشده چه اتفاقی میافتد؟
گرمهای: وقتیکه ۶ تا ۹ ماه را در رشد مقدماتی طی کرد و تبدیل به شرکت شد و چارچوب پیدا کرد میتواند تا ۳ سال در دوران رشد خودش مهمان ما باشد در طی این مدت تمام تلاش بر این است که محصول یا خدمت این دوستان به سطح جامعه ارائه بشود و به فروش برسد و اشکالات آن رفع شود رقابتی بشود و اقتصادی شود و اصطلاحاً این کسبوکار راه بیافتد در این مسیر آنهایی که به لحاظ فنّاوری و فناوری و نوآوری چشمگیر هستند آنها را معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارزیابی میکند و آنها نشان دانشبنیان دریافت میکنند وقتی این نشان را دریافت کردند آن موقع حمایتهای آنها یک پله بالاتر میرود و در سطح ملی اتفاق میافتد.
فارس: وضعیت شرکتهای دانشبنیان در خراسانشمالی چگونه است؟
گرمهای: تقریباً ۱۴۰ واحد فناوری در استان در حمایت پارک و مراکز رشد هستند از این تعداد ۲۲ واحد دانشبنیان هستند طبیعتاً تسهیلات و حمایتهای ما برای اینها لازم نیست و از سطح ملی این حمایتها دریافت خواهد شد بنابراین ما خودمان رویکرد و دیدگاهمان این است که هر چه بیشتر شرکتهای ما موفق شوند به درجه دانشبنیان نائل بیایند که ما منابع مالی و منابع حمایتی برای شرکتهای کوچک و نوپا باقی بماند و آنجا بتوانیم مؤثرتر حمایت کنیم.
طبیعتاً برنامههای ما برای سال جدید باید متفاوت باشد و خودمان به این فکر میکردیم که باید با سرعت در این حوزه پیش رفت و برنامهها و فکرهایی داشتیم شاید یک مقدار با طمأنینه سعی میکردیم پیش برویم و فکر میکنم الآن وقت این است که آن طمأنینه کنار بگزاریم و با سرعت و با تلاش مضاعف یا دو برابری مضاعف در این مسیر پیشبریم تا حدی برای خودمان مسیر روشن است اما طبیعتاً در سطح ملی سیاستگذاران و متفکرینی هستند که به جد به دنبال اجرای این دستور هستند و طبیعتاً آن دستورات و سیاستها و تفکرات وارد خواهد شد.
فارس: حمایتهای مالی باید در سال جدید چگونه مدیریت شود؟
گرمهای: در صحبتهای مقام معظم رهبری موضوعی بود که پول پاشی نتیجه نمیدهد اصطلاحاً باید پول هوشمندانه هزینه کرد ما هم این مسئله را لمس کرده بودیم که خیلی وقتها حمایت مادی نیست که کار را به نتیجه میرساند کارهای دیگری باید کرد کارهای انسانی باید انجام داد حتی حیطههای مهندسی بهعنوانمثال شبکهسازی از قدیم گفتند یکدست صدا ندارد وقتی ما میتوانیم توفیقات بزرگ پیدا کنیم که واحدهای فناور و شرکتهای دانشبنیان اینها باهم دیگر تبدیل به شبکه شوند و هرکدام گوشهای از کار تولید را بگیرند و یا باهم معامله کنند این بهشدت کمک میکند.
در رویدادهای نمایشگاهی یکی از مواردی که به شرکتها پیشنهاد میدهیم این است که بروید شرکتهای رقیب را رفیق کنید بروید در نمایشگاه شرکتهای همکار پیدا کنید که این اتفاق تا الآن دستاوردهای جدی داشته یکی از برنامهها این است که در این مسیر قدم برداریم.
یکی دیگر از موضوعاتی که ما به آن رسیدیم این است که یکقسمتی از مشکلات در این حوزه ناشی از مشکلات فرهنگی است، بدون تعارف ماسالهای سال است که در معرض یک جنگ فرهنگی قرار داریم که به دنبال این است که جوان ایرانی نمیتواند و نمیشود یا نمیگذارند با انعکاس اخبار منفی و چنین چیزهایی را القا کنند.
یکی دیگر از موضوعاتی که ما واقعاً به آن میپردازیم و چند سالی هست که در این حوزه تلاش میکنیم ولی باید این تلاش با شدت بیشتری اتفاق بیافتد کار فرهنگی در این حوزه است این کار فرهنگی میتواند در رویدادهای فناوری و کارآفرینی رقم بخورد به همین دلیل هر آنیک از دستگاهها دانشگاهها و مجموعههای استانی که شروع کردند به برگزاری یک رویداد ما در کنارشان قرار گرفتیم.
فارس: فرایند کمکهای مشاورهای در پارک چگونه است؟
گرمهای: یکی از موضوعاتی که خودمان متوجه شدیم وجود دارد و باید در جهت حل آن قدم برداریم این است که بعضی وقتها اتفاق میافتد واحدهای فناور گروههایی کوچکی دارند هسته اولیه یک شرکت را بنیانگذاری میکنند نیازهای فکری دارند که ما آن نیازهای فکری را اغنا نکردهایم بعضی وقتها این نیازهای فکری را اظهار کردند که ما درزمینهٔ فلان کار نیاز به مشورت داریم و توانایی آن را بهطور کامل شاید نداشته باشیم.
اینیک جنبه موضوع است جنبه دیگر موضوع این است که، نمیدانیم که نمیدانیم! این بدتر است در هر دو این حالتها باید در کنار آن شرکت یک یا چند مشاور امین قرار بگیرد یک مشاور امین مشاوری است که خیلی چیزها را میداند و بلد است برای هر چیزی لازم نیست برود جای دیگر و کمکی بردارد بیاورد و آن چیزی را هم که نمیداند راه به دست آوردن آن را بلد است این تیپ مشاوره و این تیپ کار حمایتی را ما در دانشگاهها میتوانیم پیدا کنیم پس اینجا دست نیاز بهسوی دانشگاهها دراز کردیم.
فارس: وضعیت زیرساختی پارکها در خراسانشمالی چگونه است:
گرمهای: یک حوزه حمایتی از جنس زیرساخت فیزیکی وجود دارد، در طی یک بازه سهساله زیرساختهای استقرار و فضاهای فیزیکی پارک علم و فناوری تقریباً ده برابر رشد کرده و امیدواریم با همین سرعت این موضوع بهپیش برود.
طبیعتاً وقتیکه ۱۴۰ واحد فناور در حمایت وجود دارد اینکه بهطور مثال الآن ۱۱ هزار مترمربع به تخمین فضای فیزیکی در اختیار ما هست و من فکر میکنم که عددی شبیه به مثلاً ۲.۵ الی ۳ برابر دیگر باید رشد کند در یک بازه چشمانداز یک الی دوساله تا ما بتوانیم بهطور مؤثرتر میزبان این واحدها باشیم.
فارس: آیا رشد چند برابری شرکتهای دانشبنیان شدنی است؟
گرمهای: در سفر آقای دکتر ستاری، معاون محترم ریاست جمهوری به استان و آقای دکتر خیرالدین معاونت فناوری وزارت علوم در گزارشهایی که داشتیم و خدمت دوستان ارائه شد یک نکته مثبتی را باافتخار عرض کردم قبل از فرمان اخیر، رهبری فرموده بودند اینکه سهم اقتصاد دانشبنیان در کشور حول یک درصد است کم است ایشان فرمودند که باید ۵ برابر شود در آن گزارش خدمت دوستان عرض کردم که ما در یک بازه بهطور مثال سهساله یا کمتر تعداد شرکتهای دانشبنیان استانمان بیش از ۵ برابر رشد کرد و از ۶ الی ۷ عدد به ۳۰ رسید من این را به این جهت عرض کردم که بگویم شدنی است.
فارس: آیا شرکتهایی در خراسانشمالی وجود دارند که اکنون به دوره بلوغ و اشتغال آفرینی رسیده باشند؟
گرمهای: من برای مثال ۲ شرکت را نام میبرم، یکی از شرکتهایی که پارکی هم نیست یکی از حامیان جدی حوزه فناوری استان هم هست و یکی از سرمایهگذاران اصلی صندوق پژوهش و فناوری استان شرکت آذین فورج است یک شرکت دانشبنیان جدی که با ۷۰۰ نیرو و اقتصاد بسیار شکوفا، آذین فورج ۵ محصول دانشبنیان، ۷ محصول دیگر در حال داوری دارد اینها از حوزه صنعت آمدند و طبیعتاً یکی از افتخارات استان است.
شرکت دومی به نام آرادیان فرآور آریا مخفف آلفا محل استقرار شاید یکی از نامساعدترین مکانهای برای صنعت در استان باشد در شهرک شهید محمد زاده در درق شرکت دانشبنیان بسیار موفق با سرعت توسعه بسیار چشمگیر که ریشهاش در پارک علم و فناوری قرار دارد و توسعه چشمگیری برای آن منطقه ایجاد کرده و من اطمینان دارم آینده آن منطقه این شرکت و این مجموعه که از دوروبرهای آن شرکت شکل میگیرد.
فارس: مشکلات سد راه کدامند؟
گرمهای: اگر بخواهیم کاستیها و موضوعاتی که ممکن است چالش ایجاد کند را نام ببریم، یکی از آنها، کمبود زمین است که در حوزه پارک علم و فناوری که این موضوع ناشی از این است که درزمانی که پارک علم و فناوری استان تأسیسشده به مقدار کافی و در جای مناسب این واگذاری اتفاق نیفتاده موانع قانونی هم در واگذاری وجود دارد.
یکی از کارهایی که پارک علم و فناوری انجام میداده این است که وقتی این شرکتها توسعه پیدا کردند و بزرگ شدند اگر مقیاس آنها شد مقیاس استقرار در شهرکهای صنعتی طبیعتاً مهاجرت میکنند به شهرک صنعتی فقط حوزه پژوهشی و تحقق و توسعه آنها در پارک میماند اگر اینها کارشان به شکلی بود که در مقیاس کارگاهی اتفاق میافتاد کارگاه خودشان را میتوانند در اراضی پارک علم و فناوری یکتکه زمین به آنها واگذار میشود بسازند و آنجا مستقر بشوند ما در این حوزه یک مقدار مشکلات قانونی داریم یک مقدار مشکلات زیرساختی داریم این آن چیزی است ما را نگران میکند.
طبیعتاً در یک بازه کوتاه به دلیل حمایتهای معاونت علمی و کمک استان تعداد واحدهای فناور استان بهشدت رشد کرده و همه جوان هستند و من نگران این هستم که همه این واحدهای جوان بهسرعت به مرحلهای میرسند که ما باید گامهای بعدی حمایت را در کنار اینها باشیم و طبیعتاً این مسئله و این معضل را حل کنیم.
موضوع بعدی این است که مقداری در بحث مجوزها در استان محدودیتهایی داریم که البته اینها را خودمان از پس حل کردن آن بر خواهیم آمد.
طبیعتاً این نگاه ویژهای که امسال وجود دارد به ما کمک خواهد کرد که بتوانیم این موضوع را راحتتر پیش ببریم یک کارگروهی که در سطح استانهای مختلف کشور در حال شکل گرفتن است و ما پیشنهاد دادیم در استان ما همشکل بگیرد «کارگروه حمایت از دانشبنیان و فناوری» است این هم میتواند بسیار تأثیرگذار باشد مخصوصاً وقتیکه شخص آقای استاندار در رأس مدیریت موضوع قرار بگیرند.
یکی از مهمترین کارها این است که دستوری که مقام معظم رهبری صادر کردند برای خودمان و برای جامعه مرور کنیم و کار فرهنگی روی موضوع کنیم که جوانان ما در رؤیاهایشان خودشان را یک کارمند پشت میز یا کارگر یک کارخانه نبینند و کارآفرین ببینند.
فارس: با توجه به اینکه حدود ۴۵ درصد مردم استان روستانشین هستند، چه تدبیری برای این موضوع شده است؟
گرمهای: در خراسانشمالی میزبان مرکز نوآوری روستای خلاق هستیم که در معاونت علمی برای حمایت ملی دوشاخه به رسمیت شناخته میشود، یکی از این شاخهها حوزه دانشبنیان است یکی دیگر حوزه صنایع خلاق در حوزه صنایع خلاق ما از استانهای دیگر زودتر موضوع را شروع کردیم در پارک علم و فناوری زودتر متوجه شدیم که این چهل تیکه فرهنگی که اسمش خراسانشمالی است خودش سرمایه بزرگی است.
نتیجه آن شد که سه سال پیش مرکز نوآوری روستای خلاق را در شیروان راهاندازی کردیم در این مرکز تعداد قابلتوجهی شرکت وجود دارند که دارایی فرهنگی را با خلاقیت و داراییهایی که بهطور خاص در روستاها داریم داشتههای ما و پتانسیلهای ما در روستاها به حوزه اقتصاد وصل میکنند.
فارس: ارتباط با ادارات و سازمانها چگونه است؟
گرمهای: با میراث فرهنگی و ما برنامه ویژه داریم، با جهاد کشاورزی همچنین و تا حدی اداره کار و صنعت و معدن و در این حوزهها باید بیشتر پیش برویم.
وقتی در خیلی از شاخصها استان را در سطح ملی مقایسه میکنیم در رده بعد از ۲۰ قرار میدهیم اما در این حوزه ما در رده ۷ تا نهم با استانهای بزرگ داریم رقابت میکنیم و شرکتهای خراسانشمالی در این حوزه موفق شدند که به توفیقاتی برسند.
نکتهای که در خصوص جهاد کشاورزی وجود دارد و یکی از گلایههای بجای مقام معظم رهبری در صحبتهایشان بود این بود که چرا در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی ما داشتههایمان در حوزه دانشبنیان کم است.
اشکال کار اینجاست که در این حوزه برخلاف بعضی دیگر از حوزههای علمی که کار زود به ثمر مینشیند و کار به این زودیها به ثمر نمیرسد در همین حوزه بخواهیم مقایسه کنیم و بخواهیم مثالی بزنیم ما آنجایی که فعالیت اقتصادی شبیه به کاشتن گندم است طبیعتاً یک سال سرمایهگذاری زمانی لازم است.
فعالیت در حوزههای صنعتی خیلی جاها واقعاً در یک سال نتیجه به دست میآید اما در حوزه کشاورزی اینطور نیست.
وضعیت استان در حوزه کشاورزی چگونه است؟
گرمهای: در استان ما این حوزه کارش شروعشده همین الآن بیش از ۳۵ درصد واحدهای فناور در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و بهطورکلی گرهخورده در روستا قرار دارند، اما تعداد شرکتهای دانشبنیانمان کم است یکی از دلایل ساده این است که در این حوزه سختگیری در حوزه دانشبنیان زیاد است اما یک دلیل دیگر این است که باید مدت طولانیتری حمایتها را به شکل مستمر پشت شرکتهای این حوزه گذاشت تا نتیجه به دست بیاید.
ما در این حوزه میتوانیم قول بدهم که با تغییراتی که دارد پیش میآید و با سرمایهگذاری که در استان اتفاق افتاده در ۲ الی ۳ سال آینده شاهد رشد خواهیم بود، شاهد رشد چشمگیری هم خواهیم بود.
الآن شرکتهایی داریم که توفیقات جدی پیدا کردند تعداد و کیفیت و تنوع و میزان موفقیت اینها رو به رشد جدی خواهد بود و باید حمایتها در این حوزه را حفظ کنیم اما اگر یک بازه کوتاهی حمایت از این شرکتها دچار وقفه شود هر آنچه در چند سال به دست آوردیم از دست میرود.
در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی این اتفاق میتواند تأثیر بدتری داشته باشد من امیدوارم که با حمایتهایی که در این حوزه اتفاق میافتد ما نتایج خیلی چشمگیرتری هم در طی سال جاری و سالهای بعد دریافت کنیم.
در حوزه جهاد کشاورزی بهطور خاص من فکر میکنم نیاز به کمکهای بیشتر داریم، با توجه به اینکه در استان هنوز خیلی از واحدها دانشبنیان نشدهاند از ۱۴۰ واحد فناور استان تقریباً ۵۰ واحد در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی است تقریباً ۵۰ تا در حوزه الکترونیک، آیتی و هوشمند سازی هستند بهطور ویژه با جهاد کشاورزی میشود کارکرد شاید اصلاً مصلحت بر این باشد که از آن دوستان خواهش کنیم یک چارچوب و یک ساختار به مجموعه خودشان برای حمایت از این شرکتها اضافه کنند.
ما خیلی وقتها در حوزه جهاد کشاورزی مانعی که پیدا میکنیم این است که مثلاً در سطح استان درک کافی و اغنا از کفایت تلاشها در یک حوزه برای یکی از شرکتها وجود دارد اما وقتی میخواهیم که در سطح ملی در مورد آن تصمیمگیری شود مثلاً سازمآنهای بالادستی آنجا گیر میافتد و اینها از استان ما دوستان جهاد کشاورزی پیگیریها را شروع میکنند.
ما بهعنوان نهاد بیرونی علاقهمندیم که جهاد کشاورزی استان با توجه به بلوغی که دارد اختیارش را داشته باشد.
بهعنوانمثال در حوزه ماشینآلات کشاورزی شرکتی داریم که تراکتور باغی و تیلر تولید میکند این نیازمند مجوزی است که کشاورز با داشتن آن مجوز روی این محصول بتواند از تسهیلات بانکی برخوردار شود، این خیلی طول کشید دوستان در استان هم پیگیریهای مفید انجام دادهاند ما خودمان هم خیلی پیگیری کردیم اما اینجا واقعاً خواسته ما این است که دست اداره کل جهاد کشاورزی استان ما در این زمینهها بازتر باشد و به تشخیص خودشان بتوانند اقدام کنند حداقل در سطح استانی به تشخیص خودشان بتوانند اقدام کنند.
فارس: وضعیت همکاری اداره کار با شرکتها و پارک چگونه تعریف میشود؟
گرمهای: با اداره کار اتفاقاً جهت پیش برد اهدافمان خیلی همراستا و نزدیک است آنها متمرکز بر اشتغال هستند و ما متمرکز بر ثروت آفرینی از حوزه فناوری، نقطه اشتراک ما آنجایی پررنگتر میشود که وقتی یک شرکتی فناوری و نوع آوری دارد سود حاصل از فعالیت آن شرکت بیشتر از اینکه متمرکز بر ابزارآلات و سرمایهگذاری و غیره از علم و دانش و نوع آوری به دست میآید در این صورت آن عواملی که میتوانند اشتغال افراد را تهدید کنند خیلی کمتر هستند.
امیدواریم در سال جاری این کمکها را پررنگتر هم ببینیم، چه اداره کار چه اداره صنعت و معدن یا جهاد و میراث در کنار اینها صندوقهای حمایتی برای توسعه کسبوکارها در آن حوزه وجود دارد، واقعاً باید تشکر کنیم از صندوق کارآفرینی امید بهعنوان نمونه که اصلاً دیدگاه و تفکرشان از گذشته در استان ما برخلاف خیلی از استانها دیگر بر این بوده است که بیایند از شرکت دانشبنیان پارکی و شرکتهای دانشبنیان حمایت کنند همچنین جای تشکر ویژه وجود دارد از بنیاد برکت واقعاً بعضی وقتها به دوستان میگویم اگر در کمبود منابع در سالهای گذشته صندوق کارآفرینی امید و بنیاد برکت در کنار ما نبودند حداقل نیمی از دستاوردهای امروز نبود.
فارس: وضعیت ارتباط با شهرکهای صنعتی چگونه است؟
گرمهای: ما در منطقه ویژه اقتصادی بجنورد، یکی از واحدهایمان در حال ساختن کارخانه است در شهرک صنعتی شهید محمد زاده، در شهرک صنعتی شماره ۳ بجنورد و یکی دیگر از واحدهایمان در حال گرفتن زمین است که برود و صنعت خودش را شروع کند.
تفکر شهرک کارگاهی تفکر بسیار پسندیدهای بوده است کارگاه کوچک خب آنجا هم ما شرکت داریم شرکت پارکی که از پارک شروعشده و به آنجا رفته و الآن شرکت دانشبنیان است و محصولات و تجهیزات حوزه اینترنت اشیا تولید میکند.
در شهرک صنعتی اسفراین واحدی داریم که تولید فولاد انجام میدهد واحد آذین فورج دیواربهدیوار شهرک صنعتی اسفراین است در روستاها هم همچنین بعضی از واحدهای ما به دلیل فعالیتشان در روستاها پراکنده هستند.
انتهای پیام/آ/ی