ضرورت حمایت از فرش دستباف برای رونق اقتصادی و اشتغال

صدا و سیما سه شنبه 10 خرداد 1401 - 15:51
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف گفت: حمایت دولت از فرش دستباف موجب ایجاد اشتغال و رونق تولید می‌شود.

حمایت از فرش دستباف برای رونق اقتصادی و اشتغالبه گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمدعلی زرینه‌کفش، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف در گفتگو با برنامه «زنجیره» رادیو اقتصاد گفت: متأسفانه تاکنون دولتی روی کار نیامده که بهای درستی به فرش دستباف دهد، فرش دستباف می‌تواند پتانسیل مؤثری در اقتصاد داشته باشد چرا که با ایجاد اشتغال باعث رونق تولید می‌شود.


مجری: چرا قیمت فرش گران است؟
زرینه‌کفش: به نظر من قیمت فرش گران نیست، چرا که فرش کالای دست است و اگر قیمت فرش دستبافی گران به نظر می‌آید به دلیل انجام کار زیاد دست بر روی آن است. با توجه به تنوع بسیار بالای فرش دستباف در ایران همه نوع رنج قیمتی در این صنف مشاهده می‌شود.
هم‌اکنون قیمت برخی از فرش‌های دستباف با قیمت فرش ماشینی برابری می‌کند. گاهی اوقات فرش‌هایی در کشور موجود است که قیمتشان خیلی پایین است و ما اطلاع نداریم.

مجری: هم‌اکنون به طور متوسط قیمت فرش معمولی متری چند است؟
زرینه‌کفش: فرش معمولی ماشینی از متری یک تا یک و نیم میلیون شروع می‌شود که قیمت آن با قیمت فرش دستبافی که گره خورده، برای آن زحمت کشیده شده است و از مواد طبیعی بافته شده، برابر است.

به طور مثال یک فرش دستباف ۶ متری را با قیمت ۱۲ میلیون تومان می‌توانید خریداری کنید و هم اکنون فرش ماشینی هم به همین قیمت عرضه می‌شود، این در حالی است که فرش دستباف را می‌توانید چندین سال با ارزش افزوده استفاده می‌کنید و یا حداقل با قیمت خودش به فروش برسانید.

مجری: دو فرش دستباف جهیزیه می‌شود ۴۸ میلیون تومان، خوب است؟

زرینه‌کفش: بله، دو فرش ۱۲ متری می‌فرمایید.

مجری: از این مبلغ چه مقدار سهم قالی‌باف است؟
زرینه‌کفش: ۴۸ تا ۵۰ درصد سهم قالی‌باف و ۲۰ درصد به طور تقریبی قیمت مواد است.

مجری: یک فرش ۱۲ متری چند ماه طول می‌کشد تا بافته شود؟
زرینه‌کفش: بستگی دارد برای کدام منطقه باشد، حدود هشت ماه تا یک سال طول می‌کشد تا بافته شود.

مجری: با توجه به آنکه فرش گران است، از بافت دو تخته فرش ۵۰ میلیون تومانی، قالیباف ماهیانه یک تا یک و نیم میلیون تومان کسب درآمد می‌کند، اعداد و ارقام به نظرتان عجیب و غریب نیست؟
زرینه‌کفش: با توجه به زمان کم برنامه، نمی‌توانیم روشن کنیم فرش چه قیمتی دارد. مناطق بافت مختلفی در کشور وجود دارد به عنوان مثال ارزش قیمتی یک فرش یک‌ متر و نیم، بیش از ۵۰ میلیون تومان است. در هر استان می‌توان ۷،۸ نوع بافت مختلف با قیمت و متریال مختلف داشته باشیم. در برخی فرش‌ها ابریشم کار شده و یا ریز بافت‌تر است و به تناسب تبحر بافنده، درآمد هم متفاوت خواهد بود.

مجری: وضعیت هزینه‌های تولید، نخ، پشم، ابریشم، رنگ و سایر مواد اولیه چگونه است؟
زرینه‌کفش: مواد اولیه فرش دستباف پشم طبیعی است و در ایران مناطق مختلف زیادی وجود دارد که دارای پشم‌های کاملاً فراخور فرش دستباف است اما استفاده کامل از آنها نمی‌شود، یعنی فناوری نمی‌شود و پشم یا به صورت خام صادر می‌شود و یا به صورت نخ به خودمان بازمی‌گردد.
متأسفانه کارخانه‌های ریسندگی کامل و درستی نداریم که همین پشم‌ها را دسته‌بندی کند تا بتوانیم به طور صحیح از آن استفاده کنیم.

حدود صد در صد از ابریشم مصرفی کشور وارد می‌شود، البته بیست سال پیش، ابریشم صومعه سرا مواد اولیه فرش‌های دستباف را تأمین می‌کرد، اما به‌طور کامل تعطیل شد و ما انتظار داشتیم حمایت‌های ویژه‌ای از طرف دولت شکل می‌گرفت تا امروز شاهد تعطیلی این کارخانه نبودیم.

مجری: چرا ما که بانی صنعت فرش در جهان بودیم به اینجا رسیدیم و فرش ایرانی که سابقه چند هزار ساله دارد، پشم را صادر و برای بافت فرش، نخ وارد می‌کنیم؟
زرینه‌کفش: متأسفانه تا کنون دولتی روی کار نیامده که بهای درستی به فرش دستباف دهد، فرش دستباف می‌تواند پتانسیل مؤثری در اقتصاد داشته باشد چرا که با ایجاد اشتغال باعث رونق تولید می‌شود.
امروز باید ببینیم برای ترویج فرش دستباف، اشتغال‌زایی که ایجاد می‌کند و همچنین برای صادرات آن چه کردیم؟ آیا موانع آن را برطرف کرد‌ه‌ایم؟ قانون‌های درستی مدون کرد‌ه‌ایم؟ آیا قانون‌هایی که نوشتیم، درست اجرا می‌شود؟ 

بخش اعظم مشکلات ما به دولت‌ها بازمی‌گردد، دولتی که روزی احساسی برخورد می‌کند و از بافنده‌ها حمایت می‌کند و روزی دیگر بدون دلیل می‌گوید بودجه نیست، مشخص است پشم صادر می‌شود و نخ باز‌می‌گردد.

به بافندگان وعده دادند؛ تمام بافنده‌ها بیمه می‌شوند و بعد از دو سال گفتند بودجه نداریم! یعنی آن روز با وجود این همه اقتصاددان نمی‌توانستند محاسبه کنند این تعداد بافنده چه مقدار هزینه دربردارد و چگونه باید بیمه شود؟ اتفاق خاصی است که کارخانه‌ای تسهیلاتی بخواهد و کمکی به آن نشود؟!

 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.