به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه ، آب آشامیدنی سالم یکی از مهمترین امکانات زندگی جوامع روستایی و شهری محسوب میشود، امکانی که تاثیر مستقیم به سلامت انسانها و توسعه فعالیتهای روزمره دارد در جوامع روستایی تامین آب شُرب با استانداردهای به روز، گاهی با مشکلاتی همراه میشود با این حال اساس سیاستهای کلان، حفظ سلامت انسانها در هر جامعهایی اعم از شهری و روستایی است.
وابستگی زندگی بشر به آب، حساسیت نسبت به چگونگی تامین و سلامت آن را افزایش میدهد از این رو کوچکترین تغییر حالت کیفی آن، واکنشهایی را در پی خواهد داشت.
استان مازندران اگر چه استانی پر باران و بسیاری از شهرستانهای آن غنی از تامین آب شُرب و کشاورزی است با این وجود در برخی مناطق هنوز این تامین با مسائلی که البته قابل حل است روبهرو میشود، مسائلی که حساسیتهای مردمی را نسبت به سالم بودن آب آشامیدنی برمیانگیزد، حساسیتی که مدتها است مردم روستاهای " بهمنان"، " وِلوکَش" و " امیرکلا" در دهستان کسلیان سوادکوه را پیگیر سلامت آب شرب کرده است، آب شربی که از چاه مجاور رودخانه و زمینهای کشاورزی تامین میشود، زمینهای کشاورزی که سرشار از سموم و آفتکُشهای زراعی بوده و این سموم به راحتی به جریان آب چاه نفوذ پیدا میکنند، اگر چه مدیریت آبفا سوادکوه، سلامت آب شرب را خط قرمز دانسته اما مردم و شورای محلات نگران خَدشه در این خط قرمز هستند.
ناسالم بودن آب شرب سلامت روستائیان را تهدید میکند
علی بابایی عضو شورای روستای بهمنان که پیگیر موضوع آب شُرب روستاهای "بهمنان، امیرکلا و ولوکش" است با بیان اینکه سالها پیگیر تکمیل طرح آبرسانی از مخزن بالای منطقه بهمنان به سه روستای مجاور هستیم اما متولیان توجهی به پیگیریها ندارند، اظهار داشت: یک منبع صد هزار لیتری خالی آماده استفاده در بالا دست بهمنان وجود دارد در جایی که زمین اهدا شد، منبع ذخیره آماده و دورش نیز محصور است اما با وجود پیگیریها، مردم از آبی که سلامتش برایمان تضمین شده نیست استفاده میکنند.
وی تصریح کرد: درحال حاضر مردم بهمنان، امیرکلا و ولوکش از آب چاهی که در مجاورت رودخانه قرار دارد استفاده میکنند، جایی که در مجاورت چندین هکتار زمین کشاورزی قرار داشته، زمینی که سرشار از کودهای شیمیایی و آفتهای زراعی است.
این عضو شورا افزود: آلودگی سموم کشاورزی و املاح رودخانهای وارد چاه میشود و به دلیل نبود تصفیهخانه سلامت اهالی مورد تهدید قرار میگیرد، صحبت جان انسانها است اما توجهی نمیشود.
بابایی با تاکید بر اینکه آب شرب این سه روستا سالم نیست، افزود: آبی که به سه منبع میآید کلرزنی نمیشود، با وجود نامهنگاریهای زیاد به فرماندار وقت، بخشدار، شورا و آبفا و اداره کل اما نتیجهای حاصل نشد، چرا کلر زنی نمیشود؟ بیماری گوارشی مردم را تهدید میکند.
این عضو شورا تصریح کرد: اکنون که آن منبع صدهزار لیتری در مدار قرار نمیگیرد، بحث کلرزنی آب شرب که از چاه کنار رودخانه و زمین کشاورزی تامین میشود را چرا انجام نمیدهند؟
بابایی افزود: پنج منبع در منطقه متولی ندارد و حتی ماهی یک بار برای بررسی آن کسی نمیآید از فرماندار شهرستان تقاضا داریم بازدیدی از شرایط آب شُرب این روستاها داشته باشند.
سلامت آب شُرب خط قرمز است
محمدرضا اسماعیلی مدیر امور آبفا شهرستان سوادکوه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه سلامت آب شُرب خط قرمز شرکت آب و فاضلاب است، تصریح کرد: اگر کمترین شبههای در بحث کیفیت آب شرب وجود داشته باشد حتی در نقاطی که منابع تامین آب شرب، حداقل بوده و چاهی وجود داشته باشد و آب چاه مشکلدار باشد، نمیگذاریم از آبی که کوچکترین مشکل کیفی را دارد، استفاده کنند.
مدیر امور آبفا شهرستان سوادکوه درمورد بحث سلامت آب شرب روستاهای " امیرکلا"، " وِلوکَش" و " بَهمنان" با تاکید بر سالم بودن آب شرب این مناطق، خاطرنشان کرد: اخیراً سیستم گندزدایی آب ژاول را نصب کردیم، قبلا کُلر خشک بوده و الان آب ژاول نصب شده که البته کلرزنی هم میشود.
وی تاکید کرد: از آب نمونهبرداری میشود و در آزمایشگاه آب و فاضلاب سوادکوه نتایج موجود است و تاکنون موردی مبنی بر آلودگی آب یا مشکلات بحث کیفی آب شرب نداشتیم.
مدیر امور آبفا سوادکوه، خاطرنشان کرد: در تامین آب شرب این روستاها، مخزن و پمپ وجود دارد و پمپاژ نیز بیش از یک ماه پیش تعویض شده و پمپ نو است، حتی اگر پمپ قدیمی باشد دلیل بر آلودگی آب نیست.
اسماعیلی درمورد بحث تصفیهخانه، عنوان کرد: تصفیهخانه و احداث آن یک فرایندی است که نیاز به مطالعه، تامین اعتبار، زمین و کلی تجهیزات دارد در هر حال آب این روستاها سالم است و مشکل کیفی ندارد.
صفر بودن کلر باقیمانده در بررسیهای کارشناسی
نصرالله رشیدی رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان سوادکوه با بیان اینکه این سه روستا تحت پوشش آبفا هستند، خاطرنشان کرد: بحث کلرزنی آب شرب این سه روستا مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به نظر کارشناس منطقه کلر باقی مانده صفر بوده است.
وی افزود: با وجود اینکه دستگاه کلرنیاتور نصب شده ولی طبق نظر کارشناس کلر باقی مانده صفر بود که موضوع بررسی میشود.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان سوادکوه اظهار داشت: بحث آلودگی میکروبی آب شرب این سه روستا و همچنین آلودگی شیمیایی با توجه به مجاورت با زمین کشاورزی در حال بررسی و پیگیری است.
رشیدی افزود: اگر چه آخرین نتایج میکروبی را اخیرا بررسی کردهایم اما این موضوع مجدد بررسی و پیگیری میشود.
به گزارش تسنیم، تامین آب شرب سالم از وظایف اصلی متولیان محسوب شده و اطمینان بخشی نسبت به این سلامت نیز مورد توجه است، نگرانیهای مردمی نسبت به سلامت آب مصرفی از جمله دغدغههایی به شمار میآید که نسبت به رفع آن باید توجه ویژه داشت.
حفظ جمعیت روستایی نیازمند تامین و حفظ امکانات اولیه زندگی است، زندگیهایی که وابستگی به آب همچون جوامع شهری، موضوعی مشخص شده است، کیفیت مناسب آب شرب مطالبه مردمی است که نگاه ویژه نسبت به سلامت آن را در عمل باید سنجید، پیگیریها جهت بررسی سلامت آب شرب وجود داشته تا ضمن حفظ سلامت جامعه روستایی، نگرانیها نیز کاهش یابد.
انتهای پیام/ح