به گزارش ایرنا، حوادث ناشی از غرق شدگی سالیانه باعث مرگ و میر تعداد افراد زیادی در سراسر جهان و به تبع آن کشورمان میشود به طوری که حوادث ناشی از غرق شدن در آب هفتمین علت منجر به مرگ در تمام گروههای سنی به شمار میرود.
با ورود به فصل تابستان و گرم شدن ناگهانی هوا، شمار زیادی از مردم بویژه جوانان و نوجوانان برای فرار از گرما و تفریح با حضور در حاشیه رودخانهها و دریاچههای پشت سدها برای خنک شدن به آب میزنند تا ساعاتی را با دوستانشان بدون توجه به خطرات زیادی که میتواند آنها را تهدید سازد به تفریح و شادی بپردازند.
وجود تعداد زیادی سد در کنار آب و هوای فوق العاده آنها موجب شده مردم نیز به همین منظور برای پیک نیک یا تفریح این بخشها را انتخاب کنند، با وجود حس و حال فوق العاده تفریح در کنار سدها، یک خطر بسیار جدی همواره افرادی را که به این نقاط سفر می کنند تهدید میکند و آن همانا خطرات شنا در آنهاست؛ افرادی که بی اعتنا و ناآشنا به این خطرات در دریاچه پشت سدها به آب میزنند و به سمت مرگ شنا میکنند.
دریاچه پشت سدهای مهاباد، حسنلوی نقده، شهرچایی ارومیه، شهید کاظمی بوکان، دریک سلماس، قجور و بابااحمد تکاب و رودخانههای زاب و سد سردشت، زرینه رود و سیمینه رود میاندوآب و ساروق تکاب، آبشار شلماش سردشت و کانالهای انتقال آب شهرهای مهاباد و میاندوآب از جمله مکانهایی است که گزارشهای مختلف از غرق شدگی در آن هر سال در طول فصل گرما داده میشود.
هرساله با فرا رسیدن فصل گرما شاهد بروز حوادث ناخوشایندی در حاشیه سدها، رودخانهها و کانالهای انتقال آب در استان هستیم که بیتوجهی جوانان به تابلوهای شنا ممنوع و نیز نبود و یا کمبود استخر در برخی نقاط استان شاید به توان گفت دلیل بروز این حوادث تلخ است.
بیشترین آمار غرقشدگی در آذربایجان غربی در ماههای تیر، مرداد و شهریور گزارش میشود و بیشتر غرق شدگان نیز در گروه سنی نوجوانان و جوانان و خطرناکترین نقاط نیز رودخانهها اعلام شده است.
آمارهای پنج سال اخیر نشان میدهد که شمار جانباختگان در رودخانهها و دیگر منابع آبی استان هر ساله رو به افزایش است؛ وجود ۲۷ نفر فوتی در آذربایجان غربی در حالی به وقوع پیوسته است که این استان جزو استانهای ساحلی نبوده ولی آمار غرق شدن در آبهای آن از برخی استانهای ساحلی در حال پیشی گرفتن است.
براساس آمارهای موجود تعداد قابل توجهی از موارد غرق شدگی در رودخانه ها و آبهای کم عمق اتفاق میافتد که همزمان با آغاز فصل گرما و شنا در دریاها، دریاچهها و رودخانهها با آموزش و اطلاعرسانی های اصولی به مردم نسبت به پیشگیری از غرق شدن میتوان از بسیاری از مرگهای ناشی از غرق شدگی پیشگیری کرد.
اما اینجا این سوال مطرح میشود که آیا صرف صدور یک اطلاعیه از سوی مسوولان در سایتهای سازمانهای متبوع و رسانههایی چون صدا و سیما و برخی خبرگزاریها برای آگاه سازی جمعیت کثیری از مردمی که دوست دارند اوقات گرم روزهای تابستانی تن خود را به آب بسپارند کافی است؟
آیا نصب چندین تابلوی هشداردهنده که سالهای سال از نصب آنها زمان سپری شده و در گذر زمان حتی جملات هشدار آمیز آن نیز کاملا محو و ناخوانا شده است در حاشیه دریاچههای پشت سدها و یا سایر منابع آبی برای جلوگیری از حوادث ناشی از غرق شدگی کفایت میکند؟
بررسیها نشان میدهد سن بیشتر غرق شدگان در منابع آبی استان بطور عمده در رده سنی ۱۵ تا ۲۵ سال است به این معنی که میتوان بخش عمده ای از این آموزشها را حتی در مدارس و دانشگاهها آغاز کرده و به تدریج آن را به میان کانون خانوادهها و سطح جامعه کشاند، موردی که تاکنون مورد غفلت مسوولان قرار گرفته است.
اما نکتهای که در این زمینه نیز تاکنون مورد غفلت قرار گرفته است آشنا کردن مردم با شنای درست، نکات پیشگیرانه برای شنای ایمن، مشخص کردن مکانهای امن برای شنا و کمکهای اولیه به غرق شدگان است، تجربه سالهای گذشته نشان میدهد که آبهای رودخانهها و دریاچهها همچنان برای شنا وسوسهانگیزند و گروهی از شهروندان علیرغم همه هشدارها باز برای شنا به این مناطق میروند پس چه بهتر برای این گروه ضمن آنکه میتوان آموزشهای لازم را تدارک دید در برخی نقاط که همه ساله پذیرای شمار زیادی گردشگر براس شنا کردن هستند نیز تیمهای غریق نجات پیش بینی کرد.
آمارها همچنین نشان میدهد که بیشتر غرق شدگان در منابع آبی با فنون شنا آشنایی کافی نداشتهاند از این رو سوق دادن آنها به سمت یادگیری شنا پیش از ورود به مکانهایی که نیاز به داشتن تجربه شناست میتواند آمار مرگ و میر را در این حوزه به شدت کاهش دهد.
طبیعتا، آشنایی با فنون اولیه شنا و آشنایی با محدودیتها و رعایت آن از ابتداییترین الزامات قبل از شنا محسوب میشود با این حال هیچگاه نباید به مهارت شنای خود مغرور شد چون یک سوم قربانیهای غرقشدگی نیز با فن شنا به طور کامل آشنا بودهاند.
شهروندان از شناکردن در دریاچه پشت سدها و تاسیسات آبی آذربایجانغربی خودداری کنند
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجانغربی گفت: همه ساله در فصل گرما تعدادی از هموطنان عزیز بدون توجه به علایم هشدار دهنده و اطلاعیههای این شرکت، مبادرت به شنا در مخازن سدها، کانالهای آبیاری و تاسیسات آبی استان میکنند که عموما با خطرات جانی و احتمال غرق شدن همراه است.
مجید دستگاهی افزود: شنا در دریاچه پشت سدهای استان ممنوع است و شهروندان در همه شهرها به این ممنوعیت توجه کنند تا حوادث ناگواری برای آنها به وقوع نپیوندد.
وی با اشاره به صدور اطلاعیههای هشدارآمیز از رسانهها برای آگاه سازی مردم در این زمینه اضافه کرد: این تاسیسات تنها برای آبرسانی طراحی و احداث شده و به هیچ وجه برای شنا کردن مناسب نیست.
دستگاهی تاکید کرد: در صورت بروز هرگونه حوادث احتمالی، این شرکت و واحدهای تابعه هیچ گونه مسوولیتی بر عهده نخواهد داشت.
وی افزود: هم اکنون ۱۶ سد در آذربایجان غربی شامل سد شهرچای ارومیه، آغ چای چایپاره، زولا و دریک سلماس، حسنلوی نقده، شهید قنبری ماکو، ساروق تکاب، قیقاج و ارس ۲ پلدشت، سد بوکان، سد مهاباد، سد سیلوه پیرانشهر، کرم آباد پلدشت و سد ماکو در حال بهره برداری است.
دستگاهی تاکید کرد: شهروندان برای حفظ سلامتی خود و خانوادهها به تابلوهای هشداردهنده که با هدف اطلاع رسانی از ممنوعیت شنا و نزدیک شدن به این مکانها نصب شده توجه بیشتری داشته باشند.
مخازن سدها برای شنا کردن مکان مناسبی نیست
مخازن و دریاچههای پشت سدها هرچند در ظاهر با چهره شفاف، زلال و آرام شبیه به استخرهای بزرگ است اما به دلایلی از جمله شرایط رسوبی درون مخزن، نبود دید کافی، مکش جریان آب و لغزندگی، مکانهای مناسبی برای شنا نیست.
گاهی حتی کار به شنا کردن هم نمیرسد و به علت نرم و لغزنده بودن حاشیه مخزن، شناگر سُر میخورد یا در لایههای مختلف آب به خاطر تغییر ناگهانی دما دچار گرفتگی عضله و از دست رفتن توان و تعادل شده و در نهایت دچار سکته میشود.
رییس امور آب مهاباد معتقد است که شنا کردن در دریاچه سدها مخاطرات به مراتب بیشتری دارد و به دلایل مخلف ممکن است شناکردن در این آب ها نه تنها برای افراد غیرحرفه ای بلکه برای شناگران حرفه ای نیز آبستن خطرات زیادی باشد.
رضا جهین میگوید: برخلاف ظاهر آرام دریاچه و مخزن سد مهاباد، شرایط در داخل آب به مراتب بسیار خطرناکتر از دریاهای مواج است.
وی با بیان اینکه با توجه به فصل گرما و افزایش دما افراد از هر فرصتی برای شنا و آبتنی استفاده کرده و برای شنا کردن وارد آبهای پشت سد میشوند، گفت: شنا کردن در دریاچهها و مخازن پشت سدها یکی از خطرناکترین فعالیتهایی است که افراد میتوانند انجام دهند چرا که خطر غرق شدن را بدنبال دارد.
جهین با تاکید بر وارد نشدن گردشگران و مسافران به حریم سدها و کانالهای آبی، اضافه کرد: مردم هشدارها را جدی بگیرند و با بیتوجهی به علایم و هشدارها خود را با حوادث مواجه نکرده و بهرهبرداری از منابع آبی را با اختلال روبرو نکنند.
وی افزود: تابلوهای هشداردهنده متعددی در مناطق مختلف حاشیه دریاچه سد مهاباد نصب شده ولی با این وجود با آغاز فصل گرما شماری از شهروندان و گردشگران بی توجه به این علایم اقدام به شنا کردن در این دریاچه میکنند.
جهین با بیان اینکه از آب این سد برای مصارف شرب نیز استفاده میشود و شناکردن شهروندان موجب آلودگی آن میشود، گفت: خوشبختانه با فروکش کردن کرونا شاهد بازگشایی استخرها هستیم که مردم میتوانند برای شنا به این اماکن مراجعه کنند.
بیشتر غرق شدگان در آب دریاچه سدها، گردشگران هستند
برای پیدا کردن علت استقبال روزافزون شهروندان از شنا در دریاچه سد مهاباد با وجود تمامی هشدارها و نصب تابلوهای مختلف «شناکردن ممنوع» بعدازظهر یک روز تابستانی به حاشیه این سد و مکانی میروم که شاهد بیشترین تعداد شناگر است.
سد مهاباد در ضلع غربی این شهر احداث شده و تنها یک کیلومتر با شهر فاصله دارد، به همین لحاظ نزدیکترین سد به مناطق مسکونی در جهان به شمار میآید و بسیاری از شهروندان حتی با پای پیاده برای شنا به این سد میروند.
زیلوی حصیری خود را از خودرو خارج کرده و روی دوشم انداخته و به این مکان که پایین تر از جایی است که بین شناگران به «جزیره» معروف است میروم، زیرسایه درختی زیلویم را روی زمین پهن کرده و نظاره گر شنای شماری زیادی از مردم میشوم که در یک حساب سرانگشتی تعدادشان به بیش از ۸۰ نفر میرسد.
در این مکان که نشستهام به طور ناخودآگاه هوس میکنم تا تنی به آب بزنم ایجاد این حس در وجودم مرا به این نتیجه میرساند که هر کسی به ویژه در روزهایی که هوا گرم است به حاشیه سد و یا رودخانهها می رود به صورت ناخودآگاه علاقه مند میشوند تا در آب آن نیز شنا کند! شاید برای مخاطبی که این مطلب را میخواند کمی اغزاق آمیز باشد ولی باید این واقعیت را پذیرفت که آب نوعی گیرایی دارد که کمتر کسی میتواند در مقابل آن بویژه در فصل تابستان مقاومت کند.
این مکان به دلیل شیب ملایم آن همواره در فصل تابستان محل شنای شمار زیادی از شهروندان مهابادی است؛ با وجود اینکه شنا کردن در آب سد میتواند برایم خطرآفرین باشد علیرغم میل باطنی ام دل به دریا زده و برای تجربه کردن لذت شنا در آب سد و یا خطراتی که میتواند در کمین ام باشد به میان شناگران رفته و تنی به آب میزنم تا در حین آب تنی و شنا در حاشیه آب با چند نفر از شناگران نیز گپی بزنم.
تازه وارد آب شده بودم که متوجه «لقمان» یکی از هم دانشگاهیهای قدیمی خودم شده و در حالیکه اندکی از دیدن من داخل آب متعجب شده بود سرصحبت را با وی باز میکنم.
وی میگوید: هر روز بعدازظهر از حوالی ساعت ۱۷ بعدازظهر تا حدود ساعت ۱۹ تا ۲۰ گاهی یک روز در میان به همراه پسر ۱۵ سالهاش و شماری از دوستانش برای شنا و فرار از گرما به این مکان آمده و از شنا کردن در آب آن بسیار لذت میبرد.
سالار که دلیل آمدنم به داخل آب رو متوجه شده بود، گفت: تمامی شهروندان مهابادی به طور کامل با فنون شنا در حد بسیار بالا آشنا بوده و حتی قادرند از یک سمت ساحل سد به سمت دیگر آن بدون هیچ مشکلی شنا کنند.
وی میگوید: تجربه نشان داده است که کمتر کسی از شهروندان به دلیل آشنا بودن با مکان مناسب و نیز آشنایی با فنون شنا در آب آن غرق شدهاند و کسانی که غرق شدند نیز گردشگر و مسافرانی بودند که یا مکان مناسب شنا را نمیدانستند و یا اصلا شنا بلد نبودند.
هزینه های بالای استخرهای خصوصی موجب گرایش بیشتر مردم به شنا در سد مهاباد شده است
پس از اندکی شنا کردن به همراه دوستم در آب سد، به میان دستهای از جوانان و نوجوانانی میروم که بین ۱۵ تا ۲۲ سال سن داشتند و بگفته خودشان هفته ای ۲ مرتبه برای تفریح و شنا به این مکان میآیند.
پیش یکی از آنها که دوستانش وی را «رحمت» صدا میزدند و نحوه شنا کردنش نشان میداد بسیار در این کار متبحر است میروم ضمن تمجید از نحوه شناکردنش سرصحبت را با وی باز کرده و از وی سوال میکنم کجا به این خوبی شنا کردن را یاد گرفته است.
رحمت در حالیکه نفس نفس میزد، گفت در حاشیه همین سد در کلاس شنایی که یکی از غریق نجاتهای معروف مهاباد دایر کرده بود در طول ۲ ماه توانسته شنا را بطور کامل یاد گرفته و به مرور زمان در آن تبحر پیدا کند.
وی در جواب این سوال که چرا در استخرهای سطح شهر شنا نکرده و با وجود خطرات زیاد به این مکان برای شنا میآید، گفت: هزینه این استخرها زیاد بوده و وی و دوستانش هر بار توانایی پرداخت آن را ندارند از این رو برای شنا به سد میآیند.
رحمت همچنین معتقد است در فصل تابستان شنا در آب استخرها برایش لذت کافی نداشته و شنا در آب خنک سد را که از طبیعت لازم و زیبا نیز برخوردارست را ترجیح میدهد.
با صدای دوستم سالار که در ساحل، چای درست کرده و من را به نوشیدن آن دعوت میکند از آب خارج شده و در زیر سایه درختی کهنسال به وی ملحق میشوم.
هشتمین مورد غرق شدگی در رودخانه زرینه رود میاندوآب ثبت شد
عبور ۲ رودخانه زرینه و سیمینه از حاشیه شهر میاندوآب موجب شده تا همه ساله این شهرستان شاهد هجوم شهروندان برای شنا به آب این ۲ رودخانه بوده و در نتیجه بیشترین تلفات ناشی از غرق شدگی در آب رودخانهها را در آذربایجان غربی باشد.
شمار زیادی از خانوادهها در این شهرستان ایام تعطیل را بویژه در فصل گرما و برخی از نوجوانان و جوانان برای سپری کردن اوقات فراغت خود به حاشیه این رودخانهها رفته و اقدام به شنا کردن در آب آن کنند.
سرپرست سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری میاندوآب گفت: با غرق شدن یک مرد ۵۰ ساله در رودخانه زرینه رود این شهرستان در روز گذشته که براثر بی احتیاطی و به دلیل شنا جان خود را از دست داد شمار موارد غرق شدگی در این رودخانه طی تابستان امسال به هشت نفر رسید.
سامان محمدی اظهار کرد: در این حادثه که در محدوده شهر و روبروی کارگاه ماشین آلات شهرداری روی داد، پس از دریافت خبر از طریق سامانه ۱۲۵ این سازمان، ماموران آتشنشانی بلافاصله به محل حادثه اعزام شدند.
وی افزود: این فرد به منظور کمکرسانی به سه نفر در حال غرق، وارد رودخانه شده بود ولی خودش دچار حادثه شده و جان خود را از دست داد.
سرپرست سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری میاندوآب با بیان اینکه جسد وی پس از حدود یک ساعت تلاش توسط نیروهای آتش نشانی، امدادی و مردمی از آب بیرون کشیده شد، گفت: سه نفر دیگر که دچار حادثه غرق شدگی بودند نیز توسط نیروهای مردمی از آب بیرون کشیده شده و از مرگ نجات یافتند.
وی یادآور شد: هفته گذشته نیز ۲ نفر شامل یک مرد ۳۵ ساله اهل تبریز و دختر ۱۵ ساله ای در این رودخانه غرق شده و جان خود را از دست دادند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری میاندوآب گفت: در حادثه مشابه دیگری نیز سه نوجوان ۱۲، ۱۳ و ۱۶ ساله در حین شنا بر اثر غرق شدگی در سد باداملو در روستای «قرمزبلاغ» از توابع باروق جان باختند.
وی اضافه کرد: با توجه به خنک بودن آب رودخانهها، برخی افراد به ویژه نوجوانان و جوانان برای فرار از دست گرما به آبتنی در چنین محلهای خطرناکی روی میآورند که با توجه به احتمال خطر غرق شدگی، بهتر است از این کار خودداری کنند.
محمدی با بیان اینکه شهروندان باید از شنا در آب رودخانه ها خودداری کرده و خطر غرق شدگی در رودخانهها، سدها و کانالهای آب را جدی بگیرند اظهار داشت: از والدین انتظار میرود فرزندان نوجوان و جوان خود را با خطرات شنا در این مکان ها، آگاه سازند تا با غرق شدن عزیزان خود، یک عمر ندامت و پشیمانی به بار نیاید.
وی تاکید کرد: به دلیل عمق زیاد آب در برخی از نقاط این رودخانه ها و عدم آشنایی کامل با فنون شنا برخی اوقات شاهد وقوع حوادث تلخ و غرق شدن هستیم بطوریکه سالانه چندین نفر بر اثر بیاحتیاطی و آشنا نبودن به فنون شنا جان خود را در رودخانههای زرینهرود و سیمینهرود میاندوآب از دست میدهند.
محلهای شنا در حریم بستر زرینهرود ایجاد شود
فرماندار ویژه میاندوآب میگوید: با تعامل امور منابع آب، شهرداری و میراث فرهنگی این شهرستان، مکانیابی مناسب برای ایجاد مناطق ویژه شنا در حریم بستر رودخانه زرینهرود با رعایت استانداردهای لازم ایجاد شود تا مردم بتوانند با اطمینان خاطر از تفریحات آبی بهرهمند شوند.
علی پیام اظهار کرد: متأسفانه آمار غرق شدگیها در رودخانههای این شهرستان بویژه زرینهرود هر سال رو به افزایش است.
به گفته وی، جوانان شهرستان به دلیل کمبود اماکن ورزشی و تفریحی برای شنا به رودخانهها میروند که عدم آشنایی با محل و فنون شنا موجب غرق شدگی جوانان و عزادار شدن خانوادهها میشود.
وی افزود: اغلب اماکن ورزشی در گذشته به بخش خصوصی واگذار شده و چون بخش خصوصی بدنبال کسب درآمد است شاهد هزینههای بالا برای استفاده از اماکن ورزشی و استخرها هستیم که خود باعث هدایت جوانان به سمت شنا در رودخانهها میشود لذا از اداره ورزش و جوانان انتظار داریم اقدامات لازم برای جلوگیری از ادامه این روند را انجام دهد.
فرماندار ویژه میاندوآب گفت: تجهیز آتشنشانی، هلال احمر و ایجاد گروه نجات غریق در اولویت کاری قرار گیرد و مدت زمان حضور در محل حادثه نیز باید به حداقل برسد.
پیام همچنین با اشاره به اینکه مدیران شهرستان به ویژه اعضای شورای شهر از برخورد سلیقهای با سرمایه گذاران خودداری کنند، گفت: نیازمند جذب سرمایه گذار برای احداث اماکن ورزشی و تفریحی در حریم بستر رودخانه های زرینه رود و لیلان چای هستیم و دستگاههای اجرایی و خدمات رسان نیز موظف هستند برای جذب سرمایه گذار از طریق فراخوان عمومی و در چهارچوب قانون اقدام کنند.
۲۷ نفر امسال بر اثر غرق شدن در منابع آبی استان جان خود را از دست دادهاند
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۳۸ مورد غرق شدگی در مناطق مختلف استان ثبت شده که از این تعداد ۲۷ نفر در منابع آبی از جمله رودخانه ها، مخازن آبی پشت سدها و کانال های آب در استان جان خود را از دست داده اند و ۱۱ نفر نیز با اقدامات پزشکی به موقع از مرگ نجات یافته اند.
باقر بهرامی افزود: شمار غرق شدگی ها و قربانیان امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ترتیب ۱۱ و چهار درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: با توجه به آغاز فصل گرما تعدادی از مردم بدون توجه به هشدارها و اطلاعیهها در سدها و تاسیسات آبی آذربایجان غربی شنا میکنند و این امر همواره با خطرهای جانی و احتمال غرق شدن همراه بوده است.
میاندوآب و سردشت بیشترین تعداد غرق شدگی
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی ادامه داد: شهرهای میاندوآب با هشت و سردشت با هفت مورد غرق شدگی بیشترین آمار را در استان به خود اختصاص دادهاند و شهرهای ارومیه با ۶، شاهین دژ با پنج، مهاباد با چهار، چایپاره و پیرانشهر با ۲ و نقده با یک مورد در ردههای بعدی قرار دارند.
بهرامی افزود: از مجموع غرق شدگان ۲۳ نفر در رودخانهها، ۹ نفر در سدها، ۲ نفر در استخرهای آب کشاورزی، ۲ نفر در کانالهای انتقال آب، یک نفر در آبشار، یک نفر در چاه آب و یک نفر نیز در دریاچه ارومیه دچار غرق شدگی شدهاند.
وی با بیان اینکه بیشترین رده سنی حادثه دیدگان بین ۲۰ تا ۴۰ سال است، تاکید کرد: در میان غرق شدگان امسال ۶ مورد زیر ۱۵ سال نیز دیده میشود.
بهرامی همچنین یادآور شد: از مجموع فوتیهای ناشی از غرق شدگی ۲۵ نفر مرد و ۲ نفر زن هستند.
شنا نکردن در منابع آبی بهترین توصیه به شهروندان است
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی با بیان اینکه شنا نکردن در منابع آبی مختلف بهرین و ایمن ترین توصیه به شهروندان برای مواجه نشدن با مرگ است، افزود: شنا کردن در این اماکن حتی برای افرادی که با فنون شنا نیز آشنایی لازم را دارند خطرآفرین است.
بهرامی تاکید کرد: مواردی دیده شده که افراد حتی با فنون شنا نیز آشنایی لازم را دارند ولی بدلیل نبود آمادگی جسمانی لازم هنگام شنا دچار حوادث مختلف شدهاند که یکی از مواردی که زیاد مشاهده شده «اسپاسم عضلانی» است.
وی به اختلاف دمای لایههای آب به ویژه در سدها اشاره کرد و افزود: لایههای زیرین آب سدها بسیار سرد است و ورود ناگهانی شناگران به این لایهها ممکن است سبب سکته یا اسپاسم عضلانی شود ضمن آنکه شنا در رودخانههای نیز خطرات ویژه خود از جمله جریانهای شدید و اعماق آب ناشناختهای دارد که همگی خطرآفرین هستند.
آیا امکان استقرار «نجات غریق» در حاشیه سدها و برخی رودخانه ها نیست؟
با وجود آنکه در کنار تمامی دریاچه سدهای استان بگفته مسوولان تابلوهای شنا ممنوع نصب شده ولی هر ساله دهها جوان و نوجوان بدون توجه به این تابلوها و سایر هشدارها و اطلاعیهها برای شنا به این دریاچهها و رودخانهها رفته و غرق میشوند.
با وجود هشدارهای متعددی که همیشه درباره خطرناک بودن شنا در دریاچه سدها داده میشود، اما بعید است در هر سال خبری از غرق شدن در این مکان ها نشنویم و نکته ناراحت کننده آنجاست که برخی به صورت خانوادگی و چند نفری غرق میشوند، زیرا با غرق شدن یک نفر سایرین برای کمک کردن به او دست به کار میشوند و همین امر باعث میشود چند نفر همزمان غرق شوند.
اینجا این سوال مطرح می شود که ایا با وجود این مساله نمیتوان اکیپهای نجات غریق را در حاشیه برخی سدها خصوصا سدهایی که گردشگر پذیر هستند و یا برخی رودخانهها با مشخص کردن مکانهای امن مستقر کرد؟
رییس هلال احمر مهاباد در جواب این سووال میگوید: در تیرماه سال ۱۴۰۰ دستورالعملی صادر شده که بر اساس آن با توجه به اینکه سدها به لحاظ قانونی به شرکتهای آب منطقهای ارتباط دارند و باید اطراف آن فنس کشی شود از این رو در این اماکن هیچ ماموریتی برای هلال احمر تعریف نشده است.
نادر قادرزاده با بیان اینکه در دهه ۸۰ این امر اتفاق افتاده و اکیپی از امدادگران هلال احمر مجهز به قایق در حاشیه سد مهاباد استقرار یافته بودند، افزود: بر همین اساس این تصور هنوز در بین مردم و برخی مسوولان وجود دارد که هلال احمر میتواند این عمل را انجام دهد در حالیکه این کار جزو فعالیتهای این جمعیت تعریف نشده است.
وی تاکید کرد: هلال احمر هم اکنون ضمن عمل به ماموریتهای تعریف شده برای وی قادر است تنها به عنوان یک نیروی پشتیبان کننده برای آتش نشانی در صورت درخواست کمک وارد عمل شود.
شنا در آب پشت سدها بسیار خطرناک بوده و خطر غرق شدن را به دنبال دارد
رییس گروه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت آب منطقه ای آذربایجانغربی میگوید: این شرکت با اقداماتی چون انسداد راه های دسترسی به مخازن سدها، نصب تابلو و بنرهای هشدار آمیز، تعیین حریم، صدور اطلاعیه های مکرر هشدارآمیز در فصل تابستان از طریق رسانه های جمعی و نیز فنس کشی نقاط حساس اقدام به جلوگیری از ورود و شنا کردن مردم در تاسیسات و منابع آبی این شرکت کرده است.
مجید جلیلی فرد با بیان اینکه خطر غرق شدگی در مخازن سدها، بندهای انحرافی و سایر تاسیسات آبی بسیار زیاد است و مردم به راحتی از کنار این خطرات عبور میکنند، افزود: متاسفانه مردم به این منابع آبی به چشم یک استخر بزرگ نگاه میکنند که میتوانند در فصل تابستان ساعاتی از اوقات فراغت خود را در آن سپری کنند در حالیکه همین اماکن می تواند شرایط مرگبار و خطرناکی را برای آنها ایجاد کند.
وی با بیان اینکه خطر شنا کردن در آب پشت سدها به حدی جدی است که در تمامی سدها، بندهای انحرافی و تأسیسات کشور وزارت نیرو تابلو شنا کردن ممنوع را نصب کرده است، گفت: باتوجه به اینکه احداث سدها و تاسیسات آبی در بستر طبیعی و کوهها و ارتفاعات منشعب از آنها صورت میپذیرد و با جمع شدن آب در پشت آنها، پستی و بلندیهای طبیعی نمایان نیستند خطر غرق شدگی در این تاسیسات بسیار جدی است و افراد زیادی به خاطر علاقهمندی به شنا در این مکانها قربانی شرایطی شدهاند که تصور آن را هم نمیکردند.
جلیلی فرد اضافه کرد: شرایط پیچیده این مکان ها از جمله لغزنده بودن کف سواحل که ناشی از انباشته شدن رسوبات است و موجب از دست دادن تعادل در فرد شود، وجود لایه بندیهای آب که برخی از آنها سردتر از حد معمول بوده و موجب گرفتگی و اسپاسم عضلات فرد شناگر می شود و جریانهای زیر سطحی علی رغم به ظاهر آرام بودن سطح آب و نیز تصادم به تاسیسات آبی از جمله مهمترین خطراتی است که شهروندان را تهدید کرده و حتی ماهرترین شناگران را به کام مرگ میکشاند.
وی ادامه داد: ورود و شنا کردن در مخازن سدها و بندهای انحرافی و تاسیسات آبی ممنوع است و از مردم انتظار میرود از شنا کردن در این اماکن پرهیز کنند زیرا در صورت بروز حوادث احتمالی با توجه به نصب تابلوهای هشدار دهنده عواقب ناشی از آن به عهده شخص خاطی است.
رییس گروه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی یادآور شد: شاید افرادی با خود فکر کنند افراد مبتدی و کسانی که شنا بلد نیستند در این آبها غرق میشوند اما آمارها و شواهد نشان میدهد که حتی افراد حرفهای در شنا نیز در آب پشت سدها غرق شدهاند و از این رو همه باید به این هشدار توجه لازم را داشته باشند.
آذربایجانغربی علاوه بر داشتن دریاچه ارومیه به عنوان نگین آبی غرب کشور با ۲۰ سد در حال بهرهبرداری، به سرزمین سدها و رودخانههای پرآب شهرت پیدا کرده است.
این استان دارای سه حوضه آبریز دریاچه ارومیه و رودخانههای زاب و ارس است که متوسط بارشها در این استان در حدود ۴۰۰ میلیمتر برآورد شده و رودهای متعددی در آن در جریان است که تعداد آنها قریب به ۳۰ رودخانه است و جریان امتداد اغلب رودها از غرب به طرف شرق استان بوده و به ۲ دسته رودهای دائمی و فصلی تقسیم میشود از مهمترین رودخانههای دائمی و عمده استان میتوان به رودخانه زرینه رود، سیمینه رود، مهاباد رود، گدار چای، شهر چای، قطور چای، زولای چای، باراندوز چای، نازلو چای، اشاره کرد.