به گزارش خبرنگار ایرنا حسین رضایی روز شنبه در جمع خبرنگاران افزود: چهار اکیپ احیای قنوات در رفسنجان در حال فعالیت هستند.
وی اظهار داشت: کار احیای قنات های آسیب دیده از سیل را با جهاد کشاورزی رفسنجان به صورت امانی آغاز کردیم و مردم و کشاورزان هم در این زمینه کمک می دهند تا شبکه های قنات در این شهرستان طی چند ماه آینده به حالت اول برگردد.
سرپرست فرمانداری رفسنجان بیان کرد: در عکس های هوایی که سال ۱۳۴۳ گرفته شده مشخص است رشته قنات ها از زیرزمین اطراف و داخل شهر عبور کرده در حالی که مردم برای ساخت و ساز فقط زمین ها را تفکیک می کردند و در عمق زمین تحقیق نمی کردند.
وی ادامه داد: با این حساب احداث ساختمان ها انجام می شد غافل از اینکه روزی سیل می آید و موجب تخریب قنات، فروکش کردن زمین و حتی ساختمان ها می شود.
رضایی به تشریح خسارت های سیل اخیر که به حوزه های مختلف شهرستان به میزان ۴۴ هزار میلیارد ریال ضرر وارد کرد پرداخت و علاوه بر چگونگی جبران این خسارت ها راهکارهایی هم برای جلوگیری سیل در آینده ارایه کرد.
وی اظهار داشت: بارندگی های شدید ناشی از فعالیت مونسون به مدت چهار روز در رفسنجان شدت گرفت و آب از ارتفاعات سرچشمه و نیز از بدبخت کوه وارد شهر و روستاهای رفسنجان شد.
سرپرست فرمانداری رفسنجان تصریح کرد: میزان خسارتی که سیل به بخش های مختلف زیرساختی اعم از آب، برق، گاز؛ کشاورزی، مسکن، راهداری، آموزش و پرورش و غیره رفسنجان وارد کرد ۴۴ هزار میلیارد ریال است.
وی با اشاره به اینکه سیل هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال به شبکه تاسیسات آب آشامیدنی شهرستان رفسنجان خسارت زد ادامه داد: خسارب برق نیز در این حادثه غیرمترقبه ۷۰۰ میلیارد ریال برآورد شد و تاکنون برخی شبکه های برق تعمیر و تیرهای برق که توسط سیلاب سقوط کردند تعویض شدند.
رضایی تصریح کرد: برق در منطقه شهابیه ابتدای راویز و سعیدآباد رفسنجان هنوز قطع است و ۳۰ واحد تیر برق که در آن محل سقوط کرده توسط پیمانکار در حال احیا و تعویض است ضمن اینکه در اطراف این تیربرق ها باید مقدرای گارد نصب شود تا در خطرات احتمالی آینده دچار خسارت نشوند.
سیل ۲۰۰ منزل در رفسنجان را تخریب و غیر قابل سکونت کرد
وی در ادامه به موضوع خسارت های وارد شده به بخش مسکن در رفسنجان نیز اشاره و بیان کرد: تاکنون ۲۰۰ منزل بر اثر سیل اخیر در این شهرستان دچار خسارت شده اند که از این تعداد ۵۰ مسکن در کوثریز، سه واحد مسکن در همت آباد و ۶ واحد هم در روستای دره دُر کاملا تخریب شده و بقیه نیز غیرقابل سکونت است.
رضایی ادامه داد: کار آواربرداری از منازل در روستای کوثر ریز رفسنجان تمام شد و با کمک بنیاد مسکن احداث این واحدها از هفته جاری آغاز می شود و تا ۶ ماه آینده مردم سیل زده که خانه هایشان از دست رفته صاحب مسکن می شوند.
ساخت منازل ۷۵ متری برای سیلزدگان
وی گفت: پروانه ساخت و ساز برای این واحدها به طور رایگان صادر شده و ساختمان ها در روستاها با متراژ ۷۵ متر مربع ساخته می شود.
رضایی خاطرنشان کرد: هزینه ساخت و ساز منازل سیلزدگان در رفسنجان از طریق تسهیلات دولتی، بنیاد مسکن و کمک شرکت مس تأمین می شود.
وی گفت: برای احداث خانه های تخریب شده و نیازمند به تعمیر و بازسازی داخل شهر نیز با نظام مهندسی کار را پیش خواهیم برد البته تاکنون هنوز هیچ اعتباری هم جذب نشده ولی آوار برداری انجام شده و مصالح ساختمانی هم از طریق دهیاری ها در حال تامین است.
وی ادامه داد: در آینده نه چندان دور اعتبارات از محل بنیاد مسکن و ستاد حوادث غیرمترقبه تخصیص خواهد یافت تا بازسازی ها کامل انجام شود.
لایروبی هر هکتار باغ کشاورزی ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد
سرپرست فرماندرای رفسنجان در ادامه به بحث خسارت های وارد شده سیل به کشاورزی هم اشاره کرد و گفت: گِل و لای ناشی از سیلاب که به ۱۰ هزار باغ کشاورزی وارد شده باید از این باغ ها خارج شود.
وی افزود: از طریق بانک کشاورزی تسهیلاتی برای لایروبی و خارج کردن گل و لای از سح باغ های کشاورزی پسته اختصاص خواهد یافت.
رضایی بیان کرد: باید ۷۰ تا ۸۰ سانتی متر گل و لای در باغ ها را خارج کرد که این کار هر چه زودتر باید انجام شود تا ریشه درختان نخشکد.
وی خاطرنشان کرد: برای خروج گل و لای از هر هکتار باغ ۱۰۰ میلیون تومان اعتبا نیاز است؛ ۱۰ هزار هکتار باغ پسته در رفسنجان عمدتاً در منطقه کشکوئیه، احمدآباد، عباس خان، بهشت آباد رفسنجان دچار خسارت سیلاب شدند.
مردم برای جبران وسایل خانگی از بین رفته در سیل، به فرمانداری مراجعه کنند
وی گفت: بر اثر ورود سیلاب به برخی منازل رفسنجان وسایل برقی و هرآنچه در خانه مصرف می شد از بین رفت که متضرران می توانند به فرمانداری مراجعه کنند تا با بررسی ها بتوان خسارت آن ها را از محلی تأمین و پرداخت کنیم.
رضایی ادامه داد: جهیزیه برخی دختران و خودروهایی بر اثر سیل از بین رفته جبران خسارت می شود.
وی خاطرنشان کرد: سیل غیرمترقبه و پیش بینی نشده بود و ۸۰ درصد شهر را زیر آب برد امّا در کنار سیلزدگان و پشتیبان مردم هستیم تا به زندگی عادی و پایداری اولیه برگردند.
سه هزار دام سبک در سیل رفسنجان تلف شد
سرپرست فرماندرای رفسنجان در ادامه با اشاره به اینکه چهار واحد مرغداری درگیر سیلاب شده و هفت هزار و ۵۰۰ قطعه مرغ در این سیل تلف شدند گفت: همچنین سه هزار دام سبک نیز در این سیل از بین رفت.
وی با بیان اینکه باید نسبت به مطالعات طرح آبخواندرای اقدام کرد گفت: اجرای این طرح به مبلغی معادل ۱۰ میلیارد تومان نیاز دارد و اگر پخش سیلاب، سیل بندها، بندهای خاکی و دیگر تدابیر در حوزه منابع طبیعی اجرا شوند سفره های زیرزمینی پر می شوند که در آینده قابل استفاده است ضمن اینکه سیل به درون شهر و روستاها ورود نمی کند و خسارت های هنگفت به بار نمی آورد.
رضایی بیان کرد: مطالعات در مورد رودخانه گیودری انجام شده و دیگر مناطق و رودخانه های شهرستان نیاز به طرح مطالعاتی دارند تا از بروز سیل در آینده که ممکن است ۲۵ یا ۵۰ سال دیگر رخ دهد جلوگیری شود.
رفسنجان در ۱۰۰ کیلومتری شمال غرب مرکز استان کرمان قرار دارد.