به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، وضعیت تالابهای کشور به دلیل خشکسالی چندسال اخیر را بسیار حساس و شکننده توصیف و اظهار کرد: متاسفانه صرف نظر از پدیده تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی ها، سیاستهای آبی کشورهای همسایه نیز مشکلات ما را دوچندان کرده است.
وی افزود: وقتی تالابها به منشا گرد و غبار تبدیل میشوند، این نشان میدهد که مدیریت آب با مشکل روبروست چراکه حتی پس از چندین سال خشکسالی هم حداقل میبایست رطوبت زمین باقی مانده باشد.
اهم سخنان ذوالجودی در این نشست خبری بدین قرار است:
- آلودگیهای نفتی از مهمترین منشاهای آلودگی در پهنههای آبی کشور است.
- خط انتقال نفت از سکوی ابوذر به جزیره خارک یکی از اصلیترین عوامل آلودگی خلیج فارس بود که با پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری وزارت نفت، این خط نوسازی شد.
- پساب ناشی از آب شیرین کنها در سواحل جنوبی کشور و به ویژه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس از دیگر عوامل مهم در آلودگی این پهنه آبی است که از طریق مجامع بین المللی این موضوع را دنبال میکنیم.
- ساخت جزایر مصنوعی تبعات زیست محیطی به همراه دارد و میبایست با دیپلماسی به دنبال کاهش اثرات آن بود.
- بعد از آنکه موافقتنامه حقوقی بین ۵ کشور ساحلی دریاری خزر در سال ۱۳۸۵ امضا شد، برخی کشورها بندهایی از آن را مورد مناقشه قرار دادند. اما با تشکیل دولت سیزدهم، اجرای این موافقتنامه بعد از ۷ سال سکوت در دستور کار قرار گرفته است.
- ششمین نشست کشورهای ساحلی دریای خزر از ۲۷ تا ۲۹ مهرماه جاری با حضور وزرای محیط زیست این کشورها در جمهوری آذربایجان برگزار خواهد شد و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم به نمایندگی از کشورمان در این نشست شرکت خواهد کرد.
- پهنه بندی استقرار صنایع در سواحل را تهیه کردیم که آماده ارایه به صنایع است. بر اساس این پهنه بندی، هر صنعتی نمیتواند در هر مکانی که بخواهد مستقر شود و برای استقرار میبایست از آیین نامههای موجود پهنه بندی تبعیت کند.
- بازرسی از مراکز صنعتی و نفتی بویژه در جنوب کشور بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
- اجرای برنامه حفاظت از تالابهای ایران با همکاری UNDP و ژاپن و طرح هامون با همکاری UNDP و اتحادیه اروپا، از جمله تجربیات موفق کشور در حوزه همکاریهای بین المللی بوده است.
- ۲۳ چالش محیط زیست دریایی و تالابها را احصا کردیم و برای آن چشم انداز ۶ قسمتی در نظر گرفتیم.
- ۱۸ سیاست کلان برای توسعه پایدار پهنههای آبی در دست اقدام داریم.
- با صید ترال مخالفیم و دیگر برای هیچ کشوری مجوز آن صادر نمیشود. اگر هم مواردی در حال حاضر وجود داشته باشد، به صورت غیرمجاز است.
- میزان متوسط دریافت حقابه تالابها در سال جاری کمتر از ۱۵ درصد بوده و در برخی تالابها مانند گاوخونی صفر بوده است.