حوزه استانهای ایرنا: یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم میگذرد، دولتی که به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولتهای پس از انقلاب، هیچ دولتی بهاندازه دولت سیزدهم و آیتالله رئیسی میراثدار مشکلات، ضعفها و کاستیهای برجایمانده از دولت پیش از خود نبوده است.
وضعیت بد شاخصهای کلان اقتصادی، کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالشها که ماحصل سیاستگذاریها و اقدامات نادرست سالهای پیش از ۱۴۰۰ بود شرایطی را رقم زد که به گفته آیتالله رئیسی در اولین حضور وی در جلسه هیات دولت که با وزرای دولت قبل برگزار شد، نخستین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!
با اینحال گرچه چالشها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسئولان دولت سیزدهم اعم از رئیس جمهور، وزرا و سایر ارکان دستگاه اجرایی، طی یکسال گذشته علاوه بر رفع بسیاری از چالشهای گذشته و تلاش برای ریلگذاری صحیح برای حرکت به سوی شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی نیز در حوزههای مختلف عملکردی صورت گرفته است که به نظر میرسد با گذشت یک سال از استقرار دولت اکنون نوبت به بازخوانی آن رسیده است.
در این گزارش به طرح های توسعه شهری، باز آفرینی و مسائل پیش روی آن خواهیم پرداخت.
قراردادن زمینهای ارزان قیمت و رایگان در اختیار نهادهای دولتی و ساخت خانه برای اقشار کم درآمد در ابتدای انقلاب شکل گرفت و این رویکرد تا کنون با قوت خود باقی ماند و بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی سازمان مسکن و شهرسازی استان اصفهان در اولین سال دولت سیزدهم ۴۲۲ هزار و ۳۶۴ نفر در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که از این تعداد بنابر گفته مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان، ۲۸۲ هزار و ۱۳ نفر حائز شرایط دریافت خانه دولتی هستند و تاکنون زمین برای ساخت ۹۱ هزار و ۲ واحد تامین شده و برای ۱۶ هزار و ۶۲ واحد پروانه ساختمانی اخذ شده است.
پیشرفت فاز یک طرح بازآفرینی محله همتآباد
علیرضا قاری القرآن به خبرنگار ایرنا گفت: اکنون فونداسیون ۱۰ هزار و ۸۰۱ واحد انجام و اسکلت و سقف ۵ هزار و ۷۰۹ واحد گذاشته شده است و سفت کاری ۲ هزار و ۸۶۴ واحد به اتمام رسیده است.
وی با اشاره به اینکه حدود ۱۰ درصد بافت فرسوده کشور در استان اصفهان قرار دارد که ۷۵ هکتار از بافت فرسوده مربوط به محله همت آباد است، گفت: پروژه همت آباد اصفهان مدل و برنامه ای از بازآفرینی در وسعت بزرگ است که نخستین بلوک آن با ظرفیت ۲۴ واحد به بهره برداری رسیده است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان به ۱۵ پروژه فعال بازآفرینی اشاره کرد و افزود: احداث مساجد، روکش آسفالت، احداث مدرسه، مرمت بناهای تاریخی، احداث سراهای محله و طرح های مطالعاتی را با اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان در حال انجام است.
قاری القران با اشاره به اینکه طرح بازآفرینی محله همت آباد یک مجموعه سه ضلعی متشکل از مردم «به عنوان ضلع اصلی و تامین کننده اراضی»، دولت و شهرداری به عنوان «ارائه دهنده تسهیلات و طرح ها» و بخش خصوصی به عنوان مجری است، افزود: مهمترین موضوع در اجرای این مدل پروژه ها حمایت و اعتماد مردم است و در صورت اجرای دقیق طرح هر سه گروه از منافع حاصل از آن بهره مند می شوند.
ابلاغ طرح تفصیلی ۳۰ شهر از استان اصفهان
مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان سهمیه قیر استان را در سال جاری بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: این میزان قیر از شرکت بازآفرینی به صورت ۱۰۰درصدی جذب شد و بر اساس نیاز شهرهای استان به صورت عادلانه بین ۷۰ شهر استان اصفهان تقسیم گردید تا بتوانند با اولویت گذرهای خاکی کوچه های بافت های فرسوده را آسفالت کنند.
وی خاطرنشان کرد: از مجموع ۱۰۱ شهر مشمول نظام تهیه طرح های جامع، ۹۸ شهر دارای طرح جامع مصوب و ابلاغی و ۳ شهر باغبهادران کامو چوگان و جوشقان قالی مصوب و در مرحله اصلاح و طی فرایند ابلاغ است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: از سال ۹۷ با توجه به پوشش حداکثری شهرهای استان از نظر تهیه طرح های جامع شهری رویکرد کیفی در تهیه این طرح ها بیش از پیش مد نظر اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان قرار گرفت و بر این اساس بازنگری طرح جامع شهر نطنز به عنوان اولین طرح جامع ویژه استان و طرح جامع نایین به عنوان اولین طرح جامع کشور با رویکرد بازآفرینی در دستور کار قرار گرفت .
وی با بیان اینکه برنامه جامع کلانشهر اصفهان با رویکرد نوین به عنوان نخستین پایلوت کشوری در دست تهیه است، افزود: از مجموع ۹۸ شهر دارای طرح جامع مصوب و ابلاغی اکنون ۴۴ شهر دارای طرح تفصیلی مصوب است که طرح تفصیلی ۳۰ شهر ابلاغ شد و ۱۴ شهر در مرحله نهایی ابلاغ است .
قاری القران با اشاره به اینکه تعداد ۴۴ شهر دیگر نیز دارای قرارداد طرح تفصیلی بوده و فرایند تهیه آنها در جریان است، خاطرنشان کرد: با توجه به اعتبار پیشنهادی تهیه طرح تفصیلی ۱۰ شهر دیگر استان طی سال جاری و تا پایان ۱۴۰۳ در دستور کار است.
دهه اول انقلاب بانک مسکن در خانه دار کردن مردم نقش کلیدی ایفا کرد
مجید صامتی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان که تفکر ساخت خانه برای محرومین را در قالب طرح های مختلف و با عناوینی چون طرح نهضت ملی مسکن عنوان کرد و گفت: امروزه ساخت مسکن برای اقشار محروم در قالب عناوینی متعددی شکل گرفته است و این حرکت دولت بعضا به خاطر حمایت از مستاجران و بالا رفتن اجاره بهای خانه ها است.
وی افزود: در دهه اول انقلاب بانک مسکن با تخصیص تسهیلات به متقاضیان مسکن، بیشتر افراد خانه دار شدند اگر چه امروزه هم این تسهیلات اختصاص می یابد اما تورم ۴۰ درصدی و گرانی مسکن مردم را با معضل تهیه مسکن مواجه کرده است.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه ساخت خانه برای محرومین از وظایف دولتها نیست، گفت: همواره پرداخت تسهیلات به اقشار ضعیف در تعهد دولتها است و اساسا طرز تفکر ساخت خانه به اوایل انقلاب بر می گردد و اگر چه طرح های دولتی زیادی برای رفاه شهری و اجتماعی مردم تدوین شده و گام های موثری برای خانه دار کردن مردم برداشته اند اما دولت با برداشتن تحریم و ایجاد شغل باید معیشت مردم را فراهم سازد.
به گزارش ایرنا، بازآفرینی محله همتآباد، از بافتهای فرسوده میانی شهر اصفهان از طرحهای شاخص اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان است که توانسته در فاز یک، پیشرفت ۹۰ درصدی داشته باشد. این طرح از طرحهای بازآفرینی شهری پایلوت در کشور است که میتواند تجربهای موفق برای اصلاح بافتهای ناکارآمد و فرسوده باشد.