محسن موسوی خوانساری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم در رابطه با ساز و کار سد کمالخان اظهار کرد: کاملاً مشهود است که سرریز آبی که در کمالخان وجود دارد برای سیلابهایی با حجم زیاد طراحی شده که این سرریز به بیابان گودزره میرود. در پایین دست این سد نیز دایک آبی به نام باباافضل وجود دارد که هدف این دایک ذخیره مقداری از آب است که به سمت گودزره منحرف میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران در رابطه با عدم حصول حقآبه ایران از رودخانه هیرمند گفت: به نظر میرسد که در سفر وزیر نیرو به افغانستان پیرامون این موضوع، مذاکراتی مثبتی صورت گرفته و طالبان نیز اعلام کرد که به مذاکرات دید مثبتی دارد و آماده همکاری در این زمینه است اما در عمل شاهد این دیدگاه مثبت نبودیم و مشاهده میشود که آب همچنان به بیابان گودزره منحرف شده و حقآبه ما از رودخانه هامون پرداخت نشده است.
وی ادامه داد: بهتر این است که در مرحله اول مسائل را از طریق مذاکرات بین 2 کشور حل و فصل کنیم و اگر اختلافی وجود دارد باید در نشستهای کمیسارای آب مطرح شود اما اگر اختلافات حل نشده بماند و حقآبه ایران از رودخانه هیرمند محقق نشد، در مرحله بعد باید از ظرفیتهای قانونی مجامع بینالمللی استفاده کنیم.
این کارشناس محیط زیست بیان کرد: موضوع حقآبه دریاچه هامون جدای از کشاورزی سیستان و بلوچستان است و مقدار 26 متر مکعب بر ثانیهای که افغانستان ملزم به پرداخت آن است، برای کشاورزی و شرب سیستان و بلوچستان است اما نباید فراموش کرد که تالاب هامون یک تالاب بینالمللی است و پویایی اکوسیستم آن برای همه دنیا مهم است. لذا باید این تالاب با سیلابهای بهاره تغذیه شود و اگر مقدار 2 میلیارد مترمکعب آب از سیلابها وارد تالاب شود، هامون بازیابی شده و اکوسیستم پایداری را ایجاد میکند.
انتهای پیام/