این سیستم اولین کروز کنترلی است که بر روی یک سری از خودرو ها نصب شده و دارای سیستم بسیار ساده ای است. این سیستم روی بعضی از خودروها نصب میشود و اجازه نمیدهد که سرعت خودرو از حدی که تعیین شده زیادتر شود مانند خودروهای حمل و نقل عمومی در آمریکا. که این سیستم روی اتوبوس های شهری نصب میشود و به راننده اجازه نمیدهد تا از سرعتی که برای اتوبوس تعریف شده سرعت بیشتری برود.
این سیستم ساده برروی خودرو های مختلفی مانند: سیتروئن ، فورد، رنو، ون ها و...توسط کارخانه سازنده نصب میشود و کارایی آن اینگونه است که اگر راننده کنترل کروز را فعال کند خودرو از سرعتی که برایش تنظیم شده است بالاتر نمی رود. این سیستم به راننده کمک میکند که طبق سرعت هایی که روی تابلوهای رانندگی نوشته حرکت کنند اما در این سیستم راننده خودش از پدال گاز استفاده میکند که خودش یک عیب محسوب میشود.
کروز کنترل یا سیستم نگهدارنده سرعت دستگاهی است که بر روی خودرو شما نصب میشود و به شما این امکان را میدهد که با فشردن کلیدی خودروی خود را در سرعتی که مد نظر دارید کنترل کنید و همواره سرعت ثابتی داشته باشید بدون اینکه نیاز داشته باشید که پدال گاز را فشار دهید.
این قطعه یا دستگاه به خودرو های جدید به عنوان یک ویژگی یا اصطلاحا آپشن اضافه میشود و راحتی و آسایش بیشتری را برای راننده ایجاد میکند و در جاده های طولانی به کمک راننده می آید.
البته این را هم باید اضافه کنیم کروز کنترل ها محدودیت سرعت دارند به این معنا که در سرعت های زیر 50 کیلومتر عمل نمیکنند. در هر حال این آپشن طرفداران خاص خود را دارد و این افراد بر این باورند که کروز کنترل میتواند به راننده کمک کند تا تمرکز بیشتری در هدایت خودرو داشته باشد.
این سیستم کنترل کننده از قسمت هایی مختلفی تشکیل شده است که در زیر،هر قسمت را با بیان توضیحاتی معرفی میکنیم.
این قسمت که معمولا بر روی فرمان خودرو یا بر روی دسته کنار فرمان قرار دارد از چند عدد کلید تشکیل شده است که با توجه به سازنده خودرو کلیدها نام های مختلفی دارند.کلید ها عبارتند از:
وظیفه این کلید ثبت سرعتی است که مورد نظر فرد است و اگر هنگامی که خورو به سرعت مورد نظر میرسد فشرده شود کروز کنترل فعال میشود.
این کلید کروز کنترل را لغو میکند و در خودرو هایی که این کلید وجود ندارد با فشردن پدال ترمز یا کلاج کروز کنترل لغو میشود.
با هر بار فشردن این کلید سرعت خودرو به میزان 1کیلومتر برساعت از سرعتی که تنظیم شده است افزایش پیدا میکند.
این کلید عکس کلید آسل عمل میکند.
این کلید سرعت تنظیم شده قبل را در خود ذخیره دارد و با فشردن آن دوباره را اندازی میشود.
این قسمت در واقع کامپیوتر مجموعه است و از یک برد الکترونیکی که یک آی سی با قابلیت برنامه نویسی و تعدادی قطعات الکترونیکی است تشکیل شده است و این قسمت اطلاعاتی که از قسمت های دیگر دریافت میکند را دریافت و دستوراتی را ارسال میکند. محل قرار گیری آن معمولا داخل کاپوت خودرو است .
این قسمت از تعدادی قطعات کنترل کننده و سنسور تشکیل شده است و فرمان هایی که از طرف واحد پردازش که به او داده میشود اجرا میکند.
این قسمت به سه شکل الکتریکی، خلأ و بدون عملگر در اتومبیل های مختلف وجود دارد.
هنکامی که فرمان کروز کنترل از صفحه کلید فعال میشود به قسمت پردازش میرسد.این قسمت هم با پردازش فرمان ،کنترل سرعت خودرو را در اختیار میگیرد و با دستوراتی که صادر میکند قسمت اجرا یا عملگر شروع به باز و بسته کردن دریچه هوای محفظه احتراق میکند و این گونه سرعت خودرو در بادهای شدید یا سربالایی و سراشیبی ثابت میماند.
اگر چه که گفته شد این سیستم مانع از خستگی راننده میشود اما مزایای دیگر هم دارد.
از دیگر مزایای کروز کنترل به صرفه جویی در مصرف سوخت خودرو و کاهش آلودگی میتوان اشاره کرد. مزیت دیگر استفاده آسان از آن است و همچنین این امکان را به فرد میدهد تا در مسافت های طولانی به راحتی دل به جاده بزند.
یکی دیگر از مزیت های این سیستم این است که به راحتی بر روی خودرو های دیگر هم نصب میشود. البته منظور از خودرو، پراید و دوستانش نیست.
تمام مطالبی که گفته شد در رابطه با کروز کنترل برای مسیر هایی است که بدون ترافیک باشد یا از ترافیک کمی برخوردار باشد و در ضمن شرط فعال شدن کروز کنترل سرعت بالای 50کیلومتر است.
همچنین باید گفت که از کروز کنترل باید درست استفاده شود و تنظیم کردن خودرو روی سرعت های بالا میتواند خطرناک باشد. استفاده ار کروز کنترل در ترافیک ها و جاده های برفی و لغزنده و همچنین جاده های پر پیچ و خم نیز پیشنهاد نمیشود.
در نسخه پیشرفته تر کروز کنترل سیستم کروز کنترل تطبیقی ساخته شده است که این سیستم توسط رادارهایی که دارد میتواند فاصله خود را با خودرو جلویی حفظ کند و بسته به شرایط جاده سرعت خودرو را کنترل کند. این سیستم سعی کرد عیب سیستم قبل را بپوشاند و در سرعت های کمتر مانند 10 تا 20 کیلومتر بر ساعت نیز عمل میکند و راننده را در ترافیک های شهری یاری میکند. یک رادار خودرو در این سیستم تعبیه شده است که فاصله خودرو شما را با خودرو جلو تنظیم میکند.
در خودرو های لوکس این سیستم با کمک گرفتن از حسگرهای کناری فاصله خود را با خودروهای کناری نیز تنظیم میکند. این سیستم هنگام رانندگی در هوای بارانی و برفی به درستی کار نمیکند زیرا سنسورها باید همیشه تمیز باشند.
استفاده از این سیستم در ایران چندان مناسب نیست چون در ترافیک های شهری فاصله ای که این سیستم با خودروهای جلویی ایجاد میکند زیاد است و راننده های دیگر مدام خودرو خود را در جلوی شما قرار میدهند.
سیستم کروز کنترل تطبیقی توسط بعضی از شرکت های سازنده ی خودرو بر روی خودرو ها نصب میشود مانند: خودروهای بی ام و، لکسوس، مرسدس بنز ،فورد و خودروهای فولکس واگن. امروزه استفاده از این سیستم در حال افزایش است و مورد استقبال قرار گرفته است.
آخرین نسل از سیستم های کروز کنترل تکنولوژی کروز کنترل نیمه اتوماتیک است. این سیستم در هنگام فعال شدن سیستم گاز ، ترمزو فرمان خودرو را در اختیار میگیرد و این قابلیت را دارد تا در مواقع نیاز خودرو را از یک لاین جاده به لاین دیگر هدایت کند. در ضمن این سیستم قادر است سرعت خودرو را کنترل و کاملا متوقف و مجددا راه اندازی کند.
این سیستم نیز بر روی خودروهای آئودی، بی ام و، بنز و ولوو توسط شرکت های سازنده نصب شده است. در این سیستم مانند سیستم کروز کنترل تطبیقی سنسورها همیشه باید تمیز باشند و راننده نیز در هنگام استفاده از کروز کنترل نیمه اتوماتیک همواره باید هوشیار باشد.
اگر چه کروز کنترل میتواند کمک بسیار زیادی برای راننده ها باشد اما همچنان نیاز هست که در هنگام رانندگی راننده کاملا هوشیار باشد. با پیشرفت تکنولوژی و تلاش شرکت های خودروسازی موفقیت های زیادی در زمینه اتوماتیک کردن کامل خودرو به دست آمده است و خودروسازها توانستند خودروهایی طراحی کنند که بدون نیاز به راننده توانایی حرکت و پیماش مسیر را دارند و تنها با فشردن یا لمس چند کلید و انتخاب مبدأ و مقصد روی نقشه خودرو، خودرو به صورت خودکار حرکت کرده و شما را به مقصد میرساند.
خودروی خودران خودرویی است که محیط اطراف خود را به خوبی میبند و درک میکند و فاصله خود را با خودروهای اطراف و موانع حفظ میکند و نقش راننده در آن بسیار کمرنگ است. خودروهای تمام اتوماتیک توانایی عوض کردن لاین ، پارک کردن، جهت یابی از طریق جی پی اس ، کنترل سرعت و کنترل سرعت در ترافیک را دارند.
یکی از شرکت هایی که ساخت خودروهای خودران بسیار پیشرفت کرده است و خودروهای خودران زیادی را ساخته و به بازار عرضه کرده است شرکت خودروسازی تسلا است که مدیر این شرکت خودرو سازی آقای ایلان ماسک میباشد.زمانی که اقای ایلان ماسک ایده خودرو خودران را داد هیچ یک از متخصصان در زمینه خودرو این موضوع را باور نداشتند اما در سالهای اخیر خودروهای خودران زیادی توسط لین شرکت عرضه شد.
گردآوری:بخش مجله خودرو بیتوته