حتما برای همه ما پیش آمده است که مهمانی در پیش داریم که می خواهیم بهترین غذا را برای او طبخ کنید
مرغ شکم پر یکی از غذاهای مجلسی بسیار خوشمزه ای است که طرفداران زیادی دارد و خیلی هم مجلسی
محسوب می شود رسپی های مختلفی برای طرز مرغ شکم پر وجود دارد که ما در این مطلب از پرشین وی سعی
کرده ایم طرز مرغ شکم پر با روش های مختلف را به اشتراک بگذاریم در ادامه همراه ما باشید
مرغ و ماهی شکمپر از غذاهای خوشمزه و البته کمی پرهزینه است.
غذاهایی که جزو خوراکهای مجلسی محسوب میشود، اما با حضور چند مهمان عزیز هم میتوان آنها را پخت و سر
سفره آورد.
از ماهی شکمپر شروع میکنیم.
ماهی شکمپر را با روشهای مختلفی میتوانید تهیه کنید.اول یک یا چند عدد ماهی درسته بخرید.
میگوییم ماهی درسته چون در فروشگاهها ماهی فیله شده هم وجود دارد ولی برای این غذا باید ماهی حتما سالم
و درسته باشد.
البته فرقی هم نمیکند که ماهی سفید باشد یا ماهی کپور یا قزلآلا.
هر کدام را که خریدید بعد شستن، شکمش را باز کرده و درون آن را خوب تمیز کنید.
سپس روی پوست و همچنین داخل شکم ماهی را نمک بزنید و بگذارید چند ساعت درون یخچال بماند تا نمک
به خورد ماهی برود.
در این فاصله یکی دو عدد پیاز را درون روغن سرخ کنید.
مقداری گشنیز و جعفری را هم خرد کرده و روی پیازها بریزید.
اگر ذائقه افراد خانواده اجازه میدهد خوب است چند حبه سیر هم درون مواد رنده کنید.
حالا مقداری زرشک و کشمش را که از قبل خوب شستهاید همراه با کمی گردوی خرد شده و چند عدد
آلو قیسی تکه شده به مواد اضافه کرده و نمک و فلفل بزنید و آن را از روی حرارت بردارید.
سپس مقداری تمبرهندی را با آب ولرم خیس بدهید، بعد از یک ساعت عصاره آن را گرفته و داخل مواد
قبلی بریزید و خوب به هم بزنید.
آنچه به دست میآید همان چیزی است که باید داخل شکم ماهی بگذارید، پس از این کار با یک نخ
و سوزن تمیز شکم ماهی را بدوزید.
حالا روی پوست ماهی را چند برش عمیق بدهید و بنا بر ذائقه بچهها و بزرگترها، لیمو یا نارنج تازه
را خوب بشویید حلقهحلقه کرده و روی ماهی را با آنها بپوشانید.
ماهی را داخل فویل بپیچید و آن را درون فر که از قبل با حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم کردهاید،
۴۵ دقیقه بگذارید تا بپزد.
اگر میخواهید روی ماهی برشته شود، در پایان این مدت فویل را بردارید و بگذارید تا کمی در فر بماند
تا ماهی برشته شود.
یک روش دیگر
ماهی شکمپر را میتوانید به روش دیگری نیز طبخ کنید.
در این شیوه مقداری مغز گردو سائیده شده و کشمش و آب انار ترش و رب انار و مقداری گشنیز
خرد شده را با نمک و فلفل و گلپر مخلوط میکنیم و درون شکم ماهی قرار میدهیم و مثل روش
اول با نخ و سوزن آن را میدوزیم.
سپس این ماهی را به مدت نیم ساعت درون فر با حرارت متوسط قرار میدهیم.
اگر فر ندارید اصلا نگران نشوید، این ماهی را میتوانید در ماهیتابه نیز سرخ کنید.
همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، مرغ شکمپر نیز غذایی خوشمزه و مجلسی است.
برای تهیه این غذا بسته به تعداد مهمانها یک یا چند عدد مرغ کامل و با پوست بخرید، خوب آن
را بشوئید و داخل شکمش را تمیز کنید.
گوشت مرغ را از روی سینه با چاقو بشکافید ولی مراقب باشید که مرغ صدمه دیگری نبیند.
برای مواد داخل شکم مرغ، ۲ عدد پیاز را خلالی کرده و در روغن سرخ نمائید.
بعد سبزی مخصوص این غذا را که شامل جعفری، گشنیز و کمی ترخون است، خرد کرده و داخل پیازها بریزید.
چند عدد گردو را نیز خرد کرده با کمی زرشک شسته شده، آلو، نمک، فلفل و زردچوبه داخل بقیه مواد
بریزید و بعد از کمی تفت دادن آن را از روی شعله بردارید.
سپس مقداری زعفران را با کمی آبجوش مخلوط کرده، داخل مواد دیگر بریزید و خوب آنها را با هم مخلوط
کنید.
این مواد را داخل شکم مرغ بریزید تا پر شود.
حالا شکم مرغ را هم مانند ماهی با نخ و سوزن بدوزید و بگذارید داخل فر با حرارت ۳۵۰ درجه
سانتیگراد، به مدت یک ساعت بماند تا بپزد.
این مرغ را هم مانند ماهی شکمپر میتوانید در ماهیتابه سرخ کنید.
یک مرغ شکمپر دیگر
روش دیگر طبخ مرغ شکم پر نیز به این ترتیب است، اول مرغ را که خوب شستهایم سرخ کرده و
کنار میگذاریم.
سه عدد پیاز را در روغن سرخ میکنیم تا طلایی شود.
بعد سبزی مخصوص را که شامل پیازچه، جعفری، گشنیز، نعنا و شوید خرد شده است، ، داخل پیازها ریخته و
تفت میدهیم.
حدود ده عدد گردو را خرد میکنیم و همراه با مقداری رب انار ترش و تعدادی آلو در مواد ریخته
و با نمک، فلفل و زردچوبه تفت میدهیم.
با ماده به دست آمده داخل شکم مرغ را پر کرده و آن را میدوزیم و میگذاریم با مقداری آب
و بقیه مواد آرام آرام بجوشد و بپزد.
البته با اردک یا غاز نیز میتوانید این غذای خوشخوراک را تهیه کنید.
مواد لازم
مرغ پاک کرده ی بزرگ
۱ عدد
سیر له شده
۳-۴ حبه
سبزی ساطوری (تره، جعفری، کمی شنبلیله)
۴۰۰ گرم
اوجی ساطوری
۳۰۰ گرم
آلو
۱۵۰ گرم
گردوی آسیاب شده
۱۰۰ گرم
رب انار
۱ پیمانه
شکر
۲-۳ قاشق غذاخوری
پیاز بزرگ ساطوری شده
۲-۳ عدد
روغن و کره
به میزان لازم
دستور تهیه طرز مرغ شکم پر :
آلو را در آب خیس کنید. پس از نیم ساعت خوب بشویید و بگذارید آب آن گرفته شود.
حدود ۳-۲ قاشق روغن را در تابهای بر روی حرارت ملایم داغ کنید. پیاز را در آن تفت دهید تا طلایی شود.
سیر له شده را اضافه کنید و پیاز را کمی تفت دهید.
سبزی و اوجی ساطوری را به پیاز و سیر اضافه کنید و تفت دهید تا آب سبزی کشیده شود.
آلو، پودر گردو و رب انار را در تابه بریزید. این مواد را با پیاز، سیر، سبزی و اوجی مخلوط کرده و با هم تفت دهید. سپس شعله را خاموش کنید.
شکم مرغ را با نیمی از مواد پر کرده و بدوزید.
حدود ۴-۳ قاشق روغن یا مخلوطی از روغن و کره را در قابلمه بزرگی روی حرارت ملایم داغ کنید. مرغ را در آن تفت دهید و مرتب زیر و رو کنید تا روی مرغ طلایی شود.
مرغ را از قابلمه خارج کنید. باقیمانده مواد را در قابلمه بریزید، شکر را به همراه ۱ لیوان آب جوش به آن اضافه کنید و هم بزنید.
فرصت دهید تا سس درون قابلمه به جوش آید، سپس مرغ را در آن قرار دهید، حرارت را ملایم کنید و درب قابلمه را ببندید.
حدود ۱ الی ۲ ساعت فرصت دهید تا مرغ بپزد، در این فاصله گاهی به غذا سر بزنید و از سس داخل قابلمه روی مرغ بریزید تا همه قسمتهای مرغ مزه دار شود.
مرغ شکم پر شمالی با این مقدار مواد طعم شیرینی پیدا میکند. اگر ذائقه شما به خوردن غذاهای شیرین عادت
ندارد میتوانید شکر را از دستور پخت حذف کنید. اگر تمایل دارید مرغ شکم پر، طعمی ترش داشته باشد از رب
انار ترش استفاده کنید. اگر طعم و مزهی ملس را ترجیح میدهید از رب انار ترش و شیرین استفاده کنید.
علاوه بر رب انار، ترش یا شیرین بودن آلوچه مورد استفاده در غذا نیز در طعم آن موثر است.
در صورت تمایل میتوانید ۲ قاشق غذاخوری رب آلوچه را با نمک، فلفل و کمی محلول زعفران مخلوط کنید.
سپس داخل و بیرون مرغ را با آن بپوشانید. مرغ را در یک ظرف مناسب قرار دهید و روی ظرف سلفون بکشید.
سپس یک شب در یخچال قرار دهید تا حسابی مزه دار شود!
برای خوشرنگ شدن مرغ شکم پر شمالی علاوه بر رب انار میتوانید ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی به مواد اضافه کنید.
برای اینکه در حین سرخ کردن مرغ، روغن به بیرون نپاشد و همه جای مرغ به یک اندازه طلایی شود،
آن را قبل از سرخ کردن با دستمال کاغذی مخصوص آشپزی کاملا خشک کنید.
حرارت را تا جای که میتوانید ملایم کنید. درب قابلمه را محکم ببندید تا آب غذا تمام نشود.
هیچگاه مرغ را نیم پز رها نکنید. حتی با این تصور که بعدا به پخت ادامه خواهید داد.
در صورت استفاده از مرغ منجمد، قبل از استفاده باید یخ زدایی شود. در صورت داشتن زمان کافی،
آن را به مدت ۳۶ ساعت در یخچال قرار دهید تا یخ آن باز شود و یا آن را به مدت ۱۲ ساعت در جای خنک،
یخ زدایی کنید. گوشت مرغ پس از آب شدن یخ باید نرم، انعطلف پذیر و بدون یخ باشد. باکتری در مرغ
یخ زدایی شده و در دمای اتاق شروع به رشد میکند. اما طبخ آن با حرارت بالا باکتریها را از بین میبرد،
بنابراین مرغ را بلافاصله پس از یخ زدایی بپزید.
جام جم / ستاره