تاکید بر تدوین تقویم گردشگری مذهبی در کاشان/ گردشگری را نباید فصلی کرد

خبرگزاری تسنیم دوشنبه 09 آبان 1401 - 10:49
گردشگری مذهبی منطقه کاشان نیازمند توجه مسئولان ، تدوین تقویم گردشگری و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای رونق بخشیدن به آن است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  کاشان ، گردشگری یکی از شاخصه‌های توسعه برای هر منطقه محسوب می‌شود و این صنعت پربازده در حوزه‌های مختلف از جمله گردشگری سلامت، گردشگری مذهبی، گردشگری بومی و محلی و سایر حوزه‌ها فعال است.

یکی از حوزه‌های گردشگری، گردشگری مذهبی است که این حوزه در شهرهایی نظیر کاشان که پیشینه مذهبی دارند، بیش از پیش فعال است و وجود مسجد جامع، مسجد آقابزرگ و سایر اماکن مذهبی در این منطقه گواه بر این مطلب است.

همین موضوع باعث می‌شود تا گردشگران متعددی از کشورهای مختلف به منطقه کاشان سفر کنند و از جاذبه‌های گردشگری مختلف این منطقه بازدید کنند؛ گردشگرانی که از کشورهای مختلف اروپایی، آسیایی و سایر نقاط دنیا در کاشان حضور پیدا می‌کنند.

گردشگران داخلی و خارجی با بازدید از جاذبه‌های گردشگری حوزه گردشگری مذهبی به خاص بودن معماری و جذابیت ابنیه تاکید دارند و این موضوع نشان می‌دهد گردشگران متعددی را می‌توان به منطقه جذب کرد.

آیین‌های مذهبی نظیر مراسم سنتی مذهبی قالیشویان مشهد اردهال کاشان اگرچه یک مراسم مذهبی است اما به دلیل ثبت جهانی آن و معرفی این آیین به دنیا هر ساله گردشگران زیادی از سراسر کشور و دنیا برای تماشای این آیین به منطقه کاشان سفر می‌کنند.

میان گردشگران خارجی که به کاشان سفر کردند، حضو پیدا کردیم؛ آنان از معماری اصیل ایرانی به کار رفته در بناهای تاریخی مذهبی نظیر مسجد جامع و مسجد آقابزرگ اظهار شگفتی کردند.

دوانفسکی یکی از گردشگرانی است اهل کشور ارمنستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن اشاره به سفر به کاشان و بازدید از چندین شهر ایران از جمله کاشان اظهار داشت: کاشان دارای جاذبه‌ها و ابنیه تاریخی متعددی است که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند.

وی با بیان اینکه مسجد آقابزرگ کاشان و معماری به کار رفته در آن زیبا و مسحور کننده بود، افزود: به واسطه شغل مهندسی ساختمان که دارم مقداری با معماری هم آشنا هستم و از این رو برایم خیلی جالب است که این مسجد صدها سال پیش با ابتدایی ترین مصالح و لوازم چگونه در دو طبقه روی هم ساخته شده است و در طول این سال ها و با وجود اینهمه باران، برف، آفتاب و غیره صدمه ندیده است.

این توریست اهل کشور ارمنستان با بیان اینکه بازدید از اماکن مذهبی جاذبه‌های گردشگری خاص خود را به دنبال دارد، ابراز داشت: معماری اماکن مذهبی در نوع خود منحصر به فرد است و سرشار از معنی و مفهوم است و حتی کوچکترین نقش و نگار در این اماکن معنی خاص خود را دارد.

بیان پتانسیل گردشگری مذهبی از سوی یک توریست خارجی نشان از عمق بالای نگاه از بیرون به داخل منطقه است و از این رو لازم است تا علاوه بر حفظ ابنیه تاریخی در راستای توسعه گردشگری به فراخور شرایط از هیچ تلاشی دریغ نکنیم در حالی که گردشگری مذهبی در منطقه کاشان به شایستگی به آن پرداخته نشده است.

علی صادقی از استادان دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، با بیان اینکه در گردشگری مذهبی توریست از اماکن مذهبی و فرهنگی دیگر شهرها و کشورها دیدن می‌کنند، اظهار داشت: گردشگری مذهبی با زیارتی متفاوت است و می توان گفت گردشگری زیارتی زیرشاخه‌ای از گردشگری مذهبی است.

وی یکی از مزیت‌های مهم گردشگری مذهبی این است که موانع آب و هوایی تاثیر چندانی بر آن ندارد، تصریح کرد: در گردشگری تفریحی گردشگر و توریست ممکن است با تغییرات آب و هوایی تصمیمی جدید برای سفر خود بگیرد اما در گردشگری مذهبی آب و هوا نمی‌تواند مانعی برای توریست باشد و انجام سفر بر آب و هوا غلبه دارد.

این استاد دانشگاه ضمن اشاره به وجود پتانسیل‌های متعدد حوزه گردشگری مذهبی در استان اصفهان ابراز داشت: در سال بیش از 300میلیون نفر را می‌تواند به خود جذب می‌کند و از این رو دارای ظرفیت‌های فراوانی برای ارزآوری و رونق اقتصادی در هر منطقه است.

وی ضمن اشاره به پتانسیل‌های گردشگری مذهبی گفت: گردشگری مذهبی یکی از شاخصه های مهم صنعت توریست است که مشتاقان زیادی در همه دنیا دارد و چند سالی است که در کشور ما با توجه به بافت فرهنگی و مذهبی کشور به آن پرداخته شده است.

صادقی ضمن ابراز تاسف از عدم سرمایه‌گذاری شایسته در حوزه گردشگری مذهبی تصریح کرد: بیشترین سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در صنعت توریست در بخش تفریحی است در حالی که در گردشگری مذهبی متاسفانه تاکنون بخش خصوصی ورودی جدی نداشته و از این رو لازم است تا دولت مشوق هایی را به این منظور ارائه دهد.

احمد دانایی‌نیا در این زمینه ضمن تاکید بر لزوم رونق گردشگری مذهبی در منطقه کاشان اظهار داشت: فعال کردن مثلث گردشگری با محوریت اماکن مذهبی در سه شهر کاشان، آران وبیدگل و بادرود یکی از راهکارهای رونق و توسعه گردشگری مذهبی به ویژه در منطقه شمال استان اصفهان است.

دانایی‌نیا با اشاره به اینکه منطقه کاشان یکی از مراکز مهم انجام رسوم و آئین های مذهبی و شیعی است، گفت: برای مثال برای مشاهده مراسم های مذهبی در ایام محرم امسال فقط 130 گردشگر و توریست خارجی به کاشان سفر کردند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کاشان ابراز داشت: گردشگری مذهبی مختص طبقه‌ خاصی از جامعه نیست و تا جایی که در برخی از کشورهای در حال توسعه سفرهای مذهبی تنها فرصت سفر برای برخی طبقات اجتماعی است.

وی با اشاره به اینکه به نحو شایسته ای می توان با گسترش گردشگری روستایی گردشگری مذهبی را هم در استان و حتی کشور گسترش داد، افزود: بسیاری از روستاها دارای مخزن شگرفی از فرهنگ‌ها و آئین‌های مذهبی متنوع هستند که با تبلیغات و حضور فعال بخش خصوصی می‌توان در این زمینه علاوه بر ارزآوری شاهد رونق اقتصادی و بهبود معیشت خانواده هم باشیم.

وی با اشاره به تنظیم تقویم گردشگری در کاشان بیان کرد: با تدوین تقویم گردشگری در کاشان از فصلی شدن گردشگری در کاشان جلوگیری می‌شود و توسعه گردشگری مذهبی نیز یکی از مؤلفه‌های نیل به این مهم است.

حسین مطهریان‌فر از استادان دانشگاه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: به لحاظ موقعیت فرهنگی مذهبی خاص ایران و نقش مهم و برجسته مذهب در شکل‌گیری بسیاری از شهرهای ایران قابلیت‌های فراوانی برای جذب گردشگران مذهبی وجود دارد.

وی افزود: با این وجود گردشگری مذهبی در ایران با وجود هشت هزار و 919 مکان مذهبی مقدس، هنوز فاقد ساماندهی تخصصی و متمرکز بوده و این وضعیت حتی در اکثر استان های کشور نیز دیده می‌شود.

این استاد دانشگاه در حوزه گردشگری ابراز داشت: آنچه بیشتر از هر چیز ضرورت توجه به مقوله گردشگری مذهبی را آشکار می‌کند علاوه بر رونق اقتصادی معرفی فرصت‌های فرهنگی و مذهبی و مقابله با تبلیغات منفی خارج از کشور است که جذب گردشگران مذهبی برای هر کشور به ارمغان می‌آورد.

وی با بیان اینکه لزوم اتخاذ سیاست های پایدار و ماندگار در حوزه گردشگری مذهبی از صنعت گردشگری برای مدیران و مسئولان را الزام می‌کند، افزود: حضور بخش دولتی نتوانسته است آنچنان که باید و شایسته است باعث رونق گردشگری مذهبی شود.

مطهریان‌فر با بیان اینکه به شدت حضور بخش خصوصی این حوزه گردشگری مذهبی احساس می‌شود که امیدواریم این امر با حمایت های دولتی محقق شود، تصریح کرد: یکی از مهمترین مزیت های گردشگری مذهبی محفوظ ماندن استانداردهای فرهنگی و مذهبی هر منطقه از گزند آسیب فرهنگ‌های گوناگون گردشگران مختلف است چراکه توریست و گردشگری که از یک مکان مذهبی و آئینی بازدید می کند با رعایت کامل باورها و هنجارها و قوانین آن مکان و منطقه کمتر باعث صدمه فرهنگی به اطرافیان خود می‌شود.

انتهای پیام/801/ن

منبع خبر "خبرگزاری تسنیم" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.