شامپانزه ها ۹۶ درصد به انسان ها شباهت دارند ، آنها مانند انسان ها خانواده دارند و بسیار اجتماعی هستند .
شامپانزه ها از کودکی به گروه های کوچک تر تقسیم میشوند و هر یک برای خود هم بازی انتخاب میکنند ، نکته قابل توجه در مورد شامپانزه ها این است که آنها با اعضای خانواده خود مانند مادر و خواهر جفت نمیشوند و از یک گلهی دیگر برای خود همسر انتخاب می کنند .
به دلیل شباهت زیاد شامپانزه ها به انسان ها در باغ وحش های کشور های پیشرفته از استاندارد های خاصی برای ساخت جایگاه آنها استفاده میکنند ، یعنی جایگاه آنها از نظر گرما ، سرما ، نور ، فضای داخلی ، نمای بیرونی ، کف سازی و تغذیه اهمیت بسیار زیادی دارد .
در شهر های ایران باغ وحش های زیادی وجود دارد ، که نام برخی از آنها را نمیتوان باغ وحش گذاشت و میتوان از آنها به عنوان مرکز نگهداری حیوانات یاد کرد ، مراکزی که هرساله تلفات زیادی دارند ، و پاسخگوی قانون نیستند .
بسیاری از باغ وحش ها و مراکز نگهداری حیوانات کشور به دلیل سهل انگاری ، عدم نظارت و نبود عزم جدی سازمان حفاظت محیط زیست برای برخورد و نظارت کافی ، شرایط مطلوبی ندارد ، و بسیاری از حیوانات در این مراکز با شرایط بسیار بدی نگهداری و تکثیر میشوند .
در این میان باغ وحش ارم تهران استاندارد ترین باغ وحش ایران است ، که برای مثال از جایگاه فیل ها یا هیرمان شیر ایرانی این باغ وحش که با استاندارد های اروپایی ساخته شده میتوان نام برد .
اما یکی از مشکلات بزرگ این باغ وحش که سالها به صورت راکد مانده ، جایگاه شامپانزه ها است ، به خصوص با شروع فصل سرما که آنهارا به جایگاه زمستانی منتقل میکنند ، جایگاهی که شباهت بسیار زیادی به سلول های انفرادی دارد و علاوه بر تاریکی و بوی نامطبوع ، صدا های گوش خراش شامپانزه ها مشکلات عصبی بسیاری را ایجاد میکند .
از طرفی دیگر جایگاه تابستانی آنها هم کف سازی مناسبی ندارد و جنس آن از سیمان و آسفالت است ، و با توجه به مدل راه رفتن شامپانزه ها به مرور زمان آنها برای فرار از درد راه رفتن بر روی جسم سخت از لاستیک های ماشین استفاده میکنند تا دچار زخم دست ، پا و نشیمن گاه نشوند.
به گفتهی کارشناسان ، شامپانزه که در طبیعت با اعضای خانواده خود ازدواج و جفت گیری نمیکنند ، اما در فضای باغ وحش به دلیل نبود اعضای گلهی دیگری ، به ناچار با اعضای خانواده خود که از یک خط خونی هستند جفت گیری میکنند که ممکن است مشکلات ژنتیکی را برای نسل بعدی ایجاد کند .
پرویز قندالی گفت : برای ساخت جایگاه جدید شامپانزه ها نیازمند دریافت استاندارد های اروپا ، زمین مناسب و بودجه کافی هستیم ، اما در حال حاضر برای اینکه جایگاه زمستانی آنها از حالت تاریکی خارج شود ، نورگیرهایی را احداث کردهایم ، تا در طول روز نور مناسب داشته باشند .
مدیر باغ وحش ارم گفت :در صورت ساخت جایگاه شامپانزه های باغ وحش ارم ، بازهم نمیتوانیم از این گله موجود استفاده کنیم ، و باید این گله را به صورت کامل به اروپا یا آفریقا ارسال و گله جدیدی که از ابتدا در کنار هم زندگی کردهاند را وارد کنیم .
به گفتهی قندالی ، هزینه جابجایی شامپانزه های باغ وحش ارم به خارج از کشور بسیار زیاد است ، فرستادن باران به کنیا در سال گذشته حدود ۱۶۰ میلیون تومان هزینه داشت و متاسفانه با غفلت مراقبین آن در کنیا کشته شد .
سالهاست که شامپانزه های باغ وحش ارم در این جایگاه ها زندگی میکنند ، برای مثال پیرترین شامپانزه این باغ وحش با نام مستعار پرویز ۶۰ سال سن دارد ، باید دید با توجه به تغییر مدیریتی این مجموعه جایگاه استاندارد برای شامپانزه های ارم ساخته میشود ، یا همچنان این گونه های بسیار شبیه به انسان باید در جایگاه های غیر استاندارد زندگی کنند .