جراحی قاعده جمجمه از انواع جراحی تخصصی متمرکز بر درمان شرایط بیماری در ناحیه قاعده جمجمه است. این بخش از بدن شامل سطح زیرین مغز، اعصاب و عروقی است که به منظور پشتیبانی از حواس بینایی، بویایی و شنوایی از مغز خارج میشوند. یکی از چالشهای بزرگ در جراحی قاعده جمجمه دستیابی به آن بدون نیاز به ایجاد برش و جمع کردن مغز است؛ که با کمترین میزان تأثیر بر روی مغز بتوانند عمل را به آسانی انجام دهند.
جمجمه بخشی از مغز است که از استخوانها و غضروفهایی تشکیل شده که صورت و جمجمه را میسازد. شما میتوانید استخوان جمجمه را در قسمت بالایی آن احساس کنید. حفره چشم، سقف حفره بینی، قسمتی از سینوسها و استخوانهای گوش داخلی از جمله استخوانهایی هستند که بخش پایینی جمجمه را تشکیل میدهند.
جراحی قاعده جمجمه با هدف برداشتن تومورهای سرطانی، غیر سرطانی، از بین بردن ناهنجاریهای زیرین مغز، قاعده جمجمه یا چند مهره بالایی ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به اینکه دستیابی به بخش جمجمه سخت و دشوار است، جراحی با ایجاد سوراخهای کوچک بر روی جمجمه یا بالای ابرو و دهان و بینی از طریق آندوسکوپی به محل مورد نظر رسیده و اقدام به حذف توده ایجاد شده میکند. برای انجام عمل جراحی قاعده جمجمه گروهی از متخصصان شامل جراح گوش، حلق و بینی، جراح فک و صورت، جراح مغز و اعصاب و رادیولوژیست نیاز است. تا قبل از به کار بردن تکنیک نوین آندوسکوپی، تنها راه دستیابی به قاعده جمجمه و از بین بردن توده ضایعات ایجاد شده، ایجاد سوراخ در جمجمه بود.
هر دو این نواحی در کنار هم، قاعده جمجمه را تشکیل میدهند که انواع تومور جمجمه از این محل منشأ گرفته میشوند. انواع تومور جمجمه میتوانند در داخل حفرههای سینوسی، بخش گوش یا مغز توسعه پیدا کنند. برخی از آنها از پیچیدهترین و سختترین نوع برای درمان به شمار میروند.
این دسته از تومورها معمولاً خوشخیم هستند و شامل موارد زیر هستند:
انواع تکنیکهای درمانی که برای از بین بردن تومور به کار برده میشوند، عبارتاند از:
۱. مشاهده
۲. جراحی
۳. پرتو درمانی
ازآنجاییکه عمل جراحی قاعده جمجمه یکی از مهمترین و حساسترین جراحیهای تخصصی است، کوچکترین اشتباه میتواند موجب وارد شدن آسیبهای جدی شود. برای کاهش عوارض جراحی قاعده جمجمه و افزایش ایمنی بیمار، لازم است تا علاوه بر انتخاب بهترین جراح به مرکز درمانی معتبر مراجعه کنید.
برخی از عوارض جراحی قاعده جمجمه را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
۱. نشت مغزی نخاعی در حین درمان یا پس از جراحی
۲. مننژیت که شامل عفونت مننژها شده
۳. آنسفالوسل یکی از انواع عارضه جمجمه
۴. سکته مغزی
۵. اختلالات بینایی
کلام آخر
قاعده جمجمه از استخوانهایی تشکیل شده که قسمت پایین سر تا برآمدگیهای پشت چشم و بینی را شامل میشوند. انواع تومور جمجمه در اثر عوامل مختلف مانند قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و سموم و یا اشعههای پرتو درمانی قبلی در این ناحیه رشد کنند. در اثر بزرگ شدن آنها، فشار به مغز وارد شده و علائمی مانند عدم تعادل، سرگیجه، حالت تهوع، سردرد و… بروز پیدا خواهد کرد. درمان این تومورها بسته به میزان رشد، نوع و محل قرارگیری آنها توسط فوق تخصص جراحی قاعده جمجمه انجام میشود.
منابع:
https://www.hopkinsmedicine.org
https://www.enthealth.org/be_ent_smart/what-is-skull-base-surgery/ https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/skull-base-surgery. https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/find-a-program-or-service/neurosurgery/skull-base-surgery https://healthcare.utah.edu/skull-base-tumors/what-are-skull-base-tumors.php |