به گزارش خبرگزاری فارس از شهرکرد، بخش مسکن در کشور همواره با فراز و نشیبهای زیادی همراه بوده است و از آن جایی که مشاغل بسیاری وابسته به بخش مسکن است اگر رکود و تورم در این بخش حاکم باشد قسمت اعظم اقتصاد دچار رکود و تورم میشود.
با روی کار آمدن دولتهای مختلف در کشور سیاستهای مسکن در کشور نیز دچار تحولاتی میشود هر رئیسجمهوری با روی کار آمدنش وعده و وعیدی را در تولید مسکن به مردم میدهد.
مسکن مهر، مسکن ملی و حالا هم طرح نهضت ملی مسکن از جمله طرحهایی است که در ۱۸ سال اخیر در کشور اجرا شده است و هر کدام با نقاط قوت و ضعفی روبهرو بودهاند و گاهی هم به بنبست خوردهاند.
دولت قبل که عملا برنامهای برای تولید مسکن نداشت و در سالهای پایانی عمر خود با رو کردن طرح اقدام ملی مسکن و طراحی یک سایت از مردم متقاضی ثبتنام به عمل آورد اما این طرح به دلیل تمام شدن عمر دولت عملا نیمهکاره رها شد و هیچ واحدی به مردم تحویل داده نشد و تنها ثبتنام و بعضا واریز وجه صورت گرفت.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم ساخت مسکن با ادامه طرح اقدام ملی مسکن در استانهای مختلف از سر گرفته شد.
چهارمحال و بختیاری یکی از استانهایی است که مردمش استقبال خوبی از طرح ملی مسکن و همچنین نهضت ملی مسکن کردند.
بلاتکلیفی برخی متقاضیان مسکن در بعضی از شهرها
اما در این بین همین متقاضیان به مشکلاتی نیز برخوردند. طولانی شدن روند تایید مدارک، واریز وجه و حتی آغاز عملیات اجرایی متقاضیان را به دردسر انداخته است.
یکی از متقاضیان مسکن ملی اواخر سال ۱۳۹۹ مبلغ ۴۰ میلیون تومان به حساب بانک مسکن واریز وجه داشته است اما تا امروز که اسفند ۱۴۰۱ است هیچ خبری از واریز وجه مرحله دوم نشده و حتی نمیداند ساخت واحد مسکونیاش آغاز شده یا خیر؟
از این دست متقاضیان در استان زیاد هستند در برخی از شهرهای استان حتی تکلیف زمین طرحهای مسکن مشخص نیست و همین سبب بلاتکلیفی متقاضیان شده است.
در لردگان و فارسان مشکل زمین داریم
مرتضی رفیعی، معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در این باره گفت: ما در شهرهای فارسان و لردگان مشکل زمین داریم اما نسبت به شناسایی زمین اقدام کردیم و هماکنون درگیر روال اداری هستیم و ظرف چند ماه آینده مشکل زمین در این شهرها حل میشود.
وی ادامه داد: در هفشجان به دلیل نبود زیرساختها عملیات اجرایی شروع نشده بود که با نصب یک انشعاب موقت آب این مشکل حل شد.
رفیعی افزود: در شهر بن متقاضیان خواهان ساخت منازل به صورت تک واحدی بودند که به دلیل نبود زمین برآورده شدن این خواسته امکانپذیر نبود و هم اکنون در حال انجام طرح تفکیکی به صورت منازل ۲ واحدی هستیم.
وی اضافه کرد: در گندمان، فرادنبه، نقنه و نافچ گروهبندیها و تحویل زمین انجام شده است و متقاضیان در حال پیگیری پروانه ساخت هستند.
در برخی شهرها کار ساخت مسکن به کُندی پیش میرود
آقای مصطفوی یکی دیگر از متقاضیان مسکن ملی شهر فرخشهر در مصاحبه با خبرنگار فارس گفت: تاکنون ۹۰ میلیون تومان به حساب بانک مسکن واریز کردهام اما تاکنون اقدام خاصی صورت نگرفته است و بعید میدانم این خانهها تا سه سال دیگر هم به ما تحویل داده شود.
در استان چهارمحال و بختیاری به غیر از شهرهای بروجن، فرخشهر و شهرکرد ساخت مسکن به صورت گروه ساخت است و این یعنی زمین و زیرساختها از سوی ادارهکل راه و شهرسازی تامین میشود و در اختیار متقاضیان قرار میگیرد و حالا متقاضیان تصمیم میگیرند که کار ساخت را خودشان انجام دهند و یا دست پیمانکار بسپارند.
تاکنون بیش از ۱۸ هزار متقاضی افتتاح حساب کردهاند
حسینعلی مقصودی، مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تاکنون ۸۳ هزار و سه نفر در قالب مسکن ملی و نهضت ملی مسکن در شهرهای استان ثبتنام کردهاند، گفت: از این تعداد حدود ۲۷ هزار و ۷۷ نفر حائز شرایط تشخیص داده شدند.
وی افزود: از این تعداد تاکنون ۱۸ هزار و ۵۲۶ نفر افتتاح حساب کردهاند و ۱۵ هزار و ۲۷۲ نفر واریز وجه کردهاند.
ساخت بیش از ۵ هزار و واحد مسکونی در منظریه
مقصودی اضافه کرد: هماکنون پنج هزار و ۱۸۴ واحد مسکونی توسط ادارهکل راه و شهرسازی استان در محلات ۳۴ و ۴۰ منظریه شهرکرد در حال ساخت است.
وی عنوان کرد: همچنین عملیات اجرایی یکهزار و ۹۰۰ واحد توسط بنیادمسکن انقلاب اسلامی و ۴۵۲ واحد توسط ستاد اجرایی فرمان امام در شهرکرد و شهرهای دیگر آغاز شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری توضیح داد: اراضی نهضت ملی مسکن در شهرهایی که اراضی ملی مناسب در داخل محدوده و حریم شهر وجود ندارد طبق ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن از اراضی مازاد دستگاههای و یا توافق با مالکین تامین میشود.
وی گفت: قابل ذکر است تاکنون حدود ۳۳۰ هکتار زمین با ظرفیت احداث ۲۳ هزار واحد مسکونی در استان تامین و در اختیار کارگزاران و متولیان اجرای طرح قرار گرفته است.
مقصودی با اشاره به اینکه قیمت پایه هر واحد مسکونی در استان پس از ابلاغ توسط وزارت راه و شهرسازی میبایست به تایید شورای تامین مسکن استان برسد، اضافه کرد: در حال حاضر امکان تعیین قیمت نهایی هر واحد مسکونی برای متقاضی میسر نیست.
نقش افزایش تولید مسکن در کاهش قیمت اجارهبها
وی با بیان اینکه دلایل زیادی باعث افزایش قیمت اجارهبها میشود، توضیح داد: یکی از عوامل کنترلکننده اجارهبها افزایش تولید مسکن و همچنین کاهش نرخ مهاجرت از روستاها به مرکز استان است.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: همچنین تشکیل بانک اطلاعاتی مسکن، اجرای سیاستهای حمایتی از بخش خصوصی در ساخت مسکن و همچنین اعطای تسهیلات خودمالکی به مالکین برای حمایت از بهسازی و نوسازی بافت فرسوده از دیگر برنامههایی است که میتوان با اجرای آنها مبلغ اجارهبها را کاهش داد.
قیمت هر واحد مسکونی برای متقاضی چقدر آب میخورد؟
احمدیان یکی از متقاضیان مسکن ملی در شهرک منظریه شهرکرد است، وی با انتقاد از اینکه ما هنوز نمیدانیم چقدر باید آورده داشته باشیم، گفت: هر روز به ما یک رقم را میگویند و این در توان ما نیست من یک کارگر ساده هستم که با فروش هر چه داشتم توانستم ۳۰۰ میلیون پول جور کنم اما ظاهرا خیلی بیشتر از اینها باید پرداخت کنیم.
معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در این باره به خبرنگار فارس گفت: مشکل اصلی طرحهای فعلی مسکن همین تورم است ما برای تهیه سیمان و میلگرد هر روز با یک قیمت روبهرو هستیم و اگر دولت در این خصوص چارهای نیندیشد برای ساخت واحدهای مسکونی به مشکل میخوریم.
وی ادامه داد: شرایط اقتصادی متقاضیان به گونهای نیست که ما بخواهیم سهم آورده متقاضی را افزایش دهیم.
رفیعی با بیان اینکه از طرف وزارتخانه راه و شهرسازی قولهای مساعدی داده شده است، افزود: افزایش میزان تسهیلات و کاهش اقساط از جمله این موارد است و ما هم منتظر اجرای این تمهیدات هستیم.
دولت برای ساخت مسکن قیمت مصالح را به قیمت درب کارخانه حساب کند
وی در پاسخ به این سوال که آیا نمیشد از قبل مصالح تهیه و انبار شود، توضیح داد: مشکل نخست ما پول بود که ما نمیتوانستیم طبق قانون بدون انجام عملیات اجرایی از متقاضیان پول دریافت کنیم و دوم اینکه موضوع انبار این مصالح هم بود که آیا مکان مناسبی وجود داشت یا خیر.
معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت: ما پیشنهاد دادیم دولت در خصوص تامین مصالحی چون میلگرد و سیمان به ما یارانه بدهد مثلا قیمت مصالح را با ما به همان قیمت درب کارخانه حساب کند.
پایان پیام/۶۸۰۲۴