زمین‌های فردیس دُرّ نایاب است؛ در مولد سازی حراجشان نکنید

خبرگزاری فارس یکشنبه 21 اسفند 1401 - 16:47

خبرگزاری فارس-مریم آقانوری؛ طبق گفته استاندار البرز، برای رسیدن به میانگین سرانه آموزشی‌ در استان، به ۵۵۰ مدرسه نیاز داریم.در این راستا به همت خیرین و پیگیری استاندار البرز، نهضت مدرسه‎سازی در استان به راه‎افتاد و احداث ۲۰۰ مدرسه در دو فاز در دستور کار قرارگرفت. اما طبق آنچه مدیران البرزی به آن اشاره دارند، برای احداث مدرسه در البرز ما با مشکل کمبود خیرین مدرسه ساز مواجه نیستیم؛ مشکل ما در البرز به ویژه فردیس، کمبود زمین برای احداث مدرسه است.

اما آموزش و پرورش البرز در حوزه املاک با مشکل دیگری نیز مواجه است. اسناد برخی مدارس آموزش و پرورش که توسط خیرین یا شهرک سازان درسال‎های گذشته به مدرسه اختصاص داده شده، به نام آموزش و پرورش منتقل نشده است؛ برخی مدارس از جمله مدرسه زمزمِ فردیس علیرغم اینکه چندسالی است بلااستفاده مانده و باید تخریب و بازسازی شود، امکان بازسازی ندارد. با وجود این مشکل، توسعه در مدارسی که ظرفیت افزایش فضای آموزشی را دارند هم ممکن نیست. علاوه براین ارزش افزوده نجومی املاک در سال‎های اخیر و نبود اسناد قابل ارائه به مراجع حقوقی، آموزش و پرورش را با چالش وجود معارضان برای برخی املاک مواجه کرده‎است؛ بنابراین نه تنها آموزش و پرورش با کمبود کلاس و کمبود زمین برای احداث مدرسه مواجه‎است، بلکه برخی املاک موجود هم توسط معارضان در تهدید از دست رفتن است.

گره کار به دست شهرداری باز می شود

گفته‎های سلیمانی معاون مالی و پشتیبانی آموزش و پرورش ناحیه ۲ کرج و شهرستان فردیس در نشست شورای آموزش و پرورش که اخیرا برگزار شد، به همه مشکلات فوق اشاره دارد: از ابتدای سال ۳ مدرسه ۱۲ کلاسه و یک مدرسه ۲۴ کلاسه در نقاط مختلف فردیس افتتاح و دو مدرسه در شهرک نگارستان و یک مدرسه در منظریه کلنگ‌زنی‌شد.

برخی مدارس فردیس مشکل اسناد دارند و نمی توانیم برای بازسازی یا توسعه فضای آموزشی اقدام‎کنیم. یعنی زمین توسط شهرک ساز (مهندس ترقی) و یا خیرین به مدرسه اختصاص داده شده، اما اسناد مدارس به نام آموزش و پرورش منتقل نشده است. برخی از این مدارس از جمله مدرسه زمزم و جنت باید تخریب و بازسازی شود،خیران هم آمادگی کمک دارند، اما مدارک موجود قابل استناد نیست و نمی‎توانیم برای ساخت اقدام‎کنیم. دو قطعه زمین هم توسط راه و شهرسازی به مدرسه‎سازی اختصاص داده شده که بناهایی مربوط به اداره ورزش و جوانان در این زمین‎ها وجود دارد. بنابراین بازهم امکان ساخت مدرسه در زمینی با مالکیت نامشخص میسرنیست.

اما گره برخی مشکلات در حوزه مدرسه‌سازی به دست شهرداری بازمی‎شود؛ یک قطعه زمین ۴۹۵۵ متری در شهرک کوثر در سال ۸۰ توسط شورای کرج به آموزش و پرورش واگذار شده و حالا می‎گویند باید صورتجلسه واگذاری داشته باشد؛ در حالیکه صورتجلسه دستی بوده و نتوانستیم آن را پیدا کنیم. باید دوباره این زمین توسط شهرداری لایحه و در شورای فردیس مصوب شود.

۵ مدرسه دارای ظرفیت ساخت را در نقاطی با تراکم دانش‎آموزی بالا، برای ساخت ضمیمه معرفی کردیم تا با ساخت حداقل ۶ کلاس بتوانیم تراکم جمعیت کلاس‎های موجود را کاهش‎دهیم. برخی از مدارس مستندات قابل ارائه ندارند و لازم است شهرداری در بر‎و‎کف با ما همکاری کند. مدرسه عدل در شهرک ناز با توجه به عبور معبر در طرح تفصیلی جدید به گرفتن بر‎و‎کف جدید نیاز دارد. یک قطعه زمین آموزش و پرورش در شهرک ارم را عبور یک معبر به دو نیم تقسیم کرده و شهرداری باید برای تامین معوض در این خصوص اقدام کند. در حال حاضر جز موارد فوق، دیگر زمینی برای ساخت مدرسه در فردیس نداریم.

مدرسه دکتر حسابی و شهید چمران در مشکین دشت نیز صلحنامه دارند و شورا و شهرداری مشکین دشت باید در این موارد به ما کمک کند. دو زمین هم قرار بوده توسط اوقاف واگذارشود که علیرغم آمادگی خیر برای ساخت، هنوز اقدامی انجام نشده است.

مدرسه سازی بدون زمین ممکن نیست !

البته که نهضت مدرسه‎سازی بدون زمین ممکن نیست؛ بنابراین طبق شنیده‎ها، شهرداری‎ها مکلف به واگذاری ۱۰ قطعه زمین به آموزش‎و پرورش می‎شوند. براین اساس در نیمه دوم سال گذشته اختصاص ۱۰ قطعه زمین از سوی شهرداری فردیس برای مدرسه‎سازی در شورای آموزش و پرورش این شهربه تصویب رسید. این موضوع به صورت طرح دو فوریتی در شورای اسلامی شهر فردیس مصوب شد و دو فوریت و اصل لایحه به تصویب رسید. فرماندار فردیس هم از زمان حضورش در فردیس که به یکسال نزدیک می‎شود اجرای این مصوبه را پیگیری و تاخیر در انجام آن توسط نمایندگان مردم را غیرقابل قبول می‎داند.

خداداد کاشفی فرماندار فردیس با اشاره به فقر سرانه‌های آموزشی در فردیس، میانگین تراکم دانش‌آموزی در مدارس فردیس در هر کلاس را ۳۷ نفر و تعدادمدارس مورد نیاز این شهرستان را ۷۰ باب اعلام کرده است. 

کاشفی می‌گوید: تامین زمین برای مدرسه‌سازی از سه طریق صورت می‌گیرد. برخی مدارس ظرفیت اضافه کردن بنا را دارند و با رفع مشکلات اسناد می‌توان در این خصوص اقدام کرد. این مشکلات باید احصا، جمع بندی و پیگیری شود.

راه و شهرسازی متولی اصلی تامین زمین است و نیازمندی در هر منطقه را باید آموزش و پرورش اعلام کرده تا راه و شهرسازی زمین معرفی کند. دیگر منبع تأمین کننده زمین شورا و شهرداری است که متاسفانه در فردیس همکاری مناسبی ندارند و پس از مدت‌ها هنوز مصوبه شورای آموزش و پرورش را اجرا نمی‌کنند. در حال حاضر خیران برای ساخت مدرسه پای کارند اما زمین نداریم اگر این مصوبه به اجرا نرسد، مجبوریم با افرادی که قصور می‌کنند، برخورد کنیم.‌ 

‌متاسفانه افرادی که از مردم رای گرفته‌اند برای رفع مشکلات مردم اقدامی نمی‌کنند و عزم و اراده‌ای برای اجرای آن در شورا و شهرداری نیست. اگر بهانه مدیریت شهری ایرادات قانونی سازمان بازرسی است، برای رفع مشکل اقدام‌می‌کنیم. 

دو پیشنهاد برای رفع مشکل تامین زمین با کاربری آموزشی در فردیس

ملیحه اکبری رئیس شورای شهرستان و نماینده مردم در شورای اسلامی شهر فردیس هم در مورد علت تاخیر شورا و شهرداری در اجرای مصوبه واگذاری ۱۰ قطعه زمین به آموزش‌و پرورش ‌می‌گوید: اعضای شورای فردیس هیچگونه مخالفتی با واگذاری ۱۰ قطعه زمین به آموزش و پرورش ندارند که اگر اینطور بود طرح واگذاری به تصویب نمی‌رسید. اما واقعیت این است که ما هیچ زمینی با کاربری آموزشی در سطح شهر فردیس نداریم. دو قطعه زمین در شهرک نگارستان داشتیم که در اختیار آموزش و پرورش قرار دادیم. مهمتر اینکه اسناد زمین‌ها هنوز هم به نام شهرداری فردیس نیست و در مرحله انتزاع، همچنان به نام شهرداری کرج است. 

ضمن اینکه طبق قانون در صورتی که ما در صورت تغییر یا فروش سرانه ها باید کسری آن را جبران کنیم. یعنی اگر زمینی را از سایر کاربری‌ها به کاربری آموزشی اختصاص دهیم باید جای آن زمین بخریم و تغییر سرانه‌ها را جبران و سرانه ‌های موجود را برای آینده شهر حفظ کنیم.‌ این در حالی است که آموزش و پرورش ۱۰ هزار متر از زمین‌های با کاربری آموزشی فردیس در شهرک راه آهن که حدود ۴ قطعه با مساحت‌های مختلف می‌شود را در طرح مولدسازی برای فروش قرارداده است. ظاهرا این زمین‌ها با دستخط یکی از شهرداران اسبق کرج پیش از انتزاع، به آموزش‌ وپرورش واگذار شده و مصوبه شورای کرج را هم ندارد. 

پیشنهاد می‌کنم؛ با توجه به اینکه شهرداری زمینی با کاربری آموزشی ندارد و ما باید زمین بخریم تا در اختیار آموزش و پرورش قراردهیم و از سوی دیگر زمین‌های موجود تنها دارایی شهر است که توسط آموزش و پرورش برای فروش گذاشته شده است، زمین‌هایی که آموزش و پرورش طی سالیان از شهرداری گرفته و در نقاط کم تراکم شهر است، با قیمت کارشناسی به شهرداری بازگرداند وبه جای آن در نقاط پرتراکم از شهرداری زمین بگیرد.

زمین می‌دهیم اما به شرطها و شروطها!

اکبری پیشنهاد دوم را اینطور مطرح می‌کند؛ با توجه به اینکه طبق قانون و دستور سازمان بازرسی، واگذاری زمین توسط شهرداری به دستگاه‌های دولتی تخلف است، برای رفع ایراد قانونی شهرداری اسناد زمین‌ها را به نام آموزش و پرورش منتقل نکند، بلکه پروژه مدرسه سازی به صورت مشارکتی انجام شود یعنی زمین از مدیریت شهری و ساخت و مدیریت از آموزش و پرورش.

تا وقتی هم که ساختمان به عنوان مدرسه استفاده می‌شود زمین در اختیار آموزش و پرورش قرار خواهد داشت. با توجه به قیمت نجومی املاک در مقابل احداث بنا، این مشارکت به نفع آموزش و پرورش خواهد بود. 

با این راهکار هم مشکل قانونی حل می‌شود و هم مردم از عملکرد نمایندگانشان در شورا آگاه می‌شوند. 

پیشنهاد اکبری موجب شد نشستی دیگر در فرمانداری برای همفکری و بررسی بیشتر تشکیل شود که در نتیجه آن مقرر شده کارگروهی ویژه از نمایندگان دستگاه‌های مرتبط تشکیل، موضوع پیگیری و راهکارهای قانونی آن بررسی شود. 

زمین‌های فردیس را در مولد سازی به حراج نگذارید

در این میان چند نکته قابل تامل است؛ 

اگرچه به گفته برخی شورانشینان شهرداری مرغ عروسی و عزاست و حداقل در فردیس مکان اغلب ادارات توسط شهرداری تامین شده و ادارات برای اغلب برنامه‌ها از شهرداری کمک می‌گیرند، پس قانون ممنوعیت شهرداری از کمک‌ به دستگاه‌های دولتی و پیگیری سازمان بازرسی در این خصوص برای چیست؟ یعنی هم باید کمک را بدهند و هم اتهام، آبروریزی و پرونده قضایی در انتظارشان است؟ ‌ایراد کار کجاست؟ نقص قانون یا نحو ه اجرا؟ یعنی هر کجا که گیر کردیم می شود قانون را شکست؟

 دیگر اینکه چرا با توجه به گفته مسؤولان، اداره کل راه‌وشهرسازی متولی تامین زمین در شهرهاست؛ تخصیص تعدادمشخصی زمین به ساخت مدرسه در هر شهر به این اداره تکلیف نشده‌است یا اگر هم شده پیگیری‌ها کافی نبوده که این اداره استان که حتی یک نمایندگی در فردیس ندارد، دو زمین در فردیس آن هم با مالکیت اداره ورزش در اختیار آموزش‌ و پرورش قرارداده است.

نکته دیگر اینکه در فردیس به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان که در نقشه البرز، نقطه کوچکی در جنوب غربی و به وسعت ۷۷ کیلومتر مربع را به خود اختصاص داده، زمین دُرّ نایاب محسوب می‌شود.

آیا در شرایطی که فردیس در اغلب سرانه‌ها در قعر جدول شهرهای کشور دست‌وپا می‌زند و شهر حتی حریمی برای توسعه آینده ندارد، آیا اجرای طرح مولدسازی و فروش زمین‌های دولتی که احتمالا عایدی‌اش برای شهرستان هیچ است، در فردیس محل اجرا دارد؟! آیا استثنا و تبصره‌ای برای فردیس با دست خالی از سرانه‌ها وجود ندارد؟

لطفا زمین‌های نایاب فردیس را در طرح مولد سازی حراج نکنید!

پایان پیام/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.