با شروع فصل پاییز که هوا رو به سردی می رود بهتر است برخی از عادات غذایی
که در فصل تابستان داشتی و غذاهای سرد مصرف می کردید را کنار بگذارید و غذاهای
گرم مصرف می کردید در این فصل از میوه های پاییزی غافل نشوید زیرا مرکبات سرشار
از ویتامین های c هستند و ازبیماری های پاییزی پیشگیری می کند سعی کنید از رژیم
غذایی ساده استفاده کنید در این مطلب از پرشین وی نکاتی درباره رژیم غذایی پاییزی مناسب
به شما مطالب مفیدی خواهیم گفت
نوسان دما و سرد شدن هوا به همراه کوتاه شدن روزها در پاییز باعث شده
تا برخی متخصصان تغذیه، رژیم غذایی پاییزی را پیشنهاد نمایند.
رژیم غذایی پاییزی چیست؟
با شروع فصل سرد، ابتلا به بیماری های تنفسی از جمله انواع سرماخوردگی و عفونت های دستگاه تنفسی و آنفلو
آنزاها افزایش می یابد.
به علاوه این که با شروع فصل پاییز میزان ساعات تابش نور آفتاب در روز کمتر می شود و
یا این که روزهای ابری و بارانی در هفته بالا می رود.
به همین دلیل هدف پیروی از یک رژیم غذایی پاییزی تقویت سیستم ایمنی بدن و تامین مواد مغذی مورد نیاز
است.
از جمله مواد غذایی مفیدی که در فصل پاییز باید در رژیم غذایی به مقدار زیادتر استفاده شوند، می
توان به گروه مرکبات مانند لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و لیمو ترش اشاره کرد.
این مواد غدایی حاوی منابع غنی ویتامین C هستند که مصرف اینگونه میوه ها سبب پیشگیری از ابتلا به عفونتهای
تنفسی در فصل پاییز می شوند.
همچنین تحقیقات نشان می دهند که مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C حتی در زمان ابتلا به بیماری، طول دوره
درمان را کاهش می دهد.
از جمله منابع غنی دیگر ویتامین C که می توان در فصل پاییز از آنها بهره برد، می توان به
کلم بروکلی، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و سیب زمینی اشاره نمود.
همچنین مصرف شلغم با دارا بودن ترکیبات مفید آنتی اکسید می توانند در پیشگیری از ابتلا به عفونت های تنفسی
موثر واقع می شود.
اثر مصرف منابع ویتامین D در پاییز
از جمله ویتامین هایی مهم در یک رژیم غذایی پاییزی، می توان به ویتامین D اشاره کرد.
این ویتامین باعث استحکام استخوانها و افزایش جذب کلسیم می شود که سبب پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان می
شود.
با شروع فصل پاییز میزان اشعه آفتاب جهت جذب و سنتز این ویتامین به مقدار کافی نیست.
بنابراین، ممکن است برای افراد مسن یا افرادی که در معرض پوکی استخوان قرار داشته باشند، مصرف مکمل ویتامین D
در فصل پاییز ضروری باشد.
البته خوشبختانه امروزه شیر های غنی شده با ویتامین Dدر ایران موجود هستند.
به همین دلیل توصیه می شود که در فصل پاییز حتی الامکان از شیرهای ویتامنن D دار که به مقدار
کافی با ویتامینD غنی شده اند، استفاده شود تا از بروز کمبودهای ریز مغذی های کلسیم و ویتامین D در
امان بود.
مصرف ماهی کیلکا در رژیم غذایی پاییزی
برخی متخصصان تغذیه مصرف بیشتر ماهی کیلکا در پاییز را به عنوان یک ماهی حاوی مقادیر بالای ویتامین D توصیه
می کنند.
ازجمله سبزیجاتی که توصیه می شوند در فصل پاییز بیشتر در رژیم غذایی مصرف شوند، می توان به هویج، کدو
تنبل، اسفناج اشاره کرد.
در این زمینه مصرف سوپ کدو تنبل و یا انواع آش یا خورش حاوی اسفناج می توانند در بالا بردن
توان سیستم ایمنی بدن و کاهش بروز بیماری های عفونی و خستگی و افسردگی در فصل پاییز بسیار موثر باشند.
یک دید کلی در مورد رژیم غذایی پاییزی
در یک دید کلی رژیم غذایی پاییزی باید حاوی مرکبات از
گروه میوه ها، اسفناج، کدو تنبل، هویج و اسفناج از گروه سبزیجات، شیرهای غنی شده با ویتامین D باشد.
به علاوه این که توصیه می شود در صورت امکان در فصل پاییز از مصرف ماهی کیلکا نیز غفلت ننمایید.
با توجه به اینکه فصل پاییز سرد و خشک است باید از مصرف غذاهایی
که سردی و خشکی زیاد دارند همچون ترشیجات، عدس، بادمجان، کلم،
قارچ، گوجهفرنگی، میوههای ترش و آب یخ پرهیز کنید و برعکس تابستان،
از غذاهایی که مزاج گرم دارند و خونساز هستند استفاده کنید.
آبگوشت، گوشت گوسفند و شتر و بلدرچین، تخممرغ، حبوبات، غذاهای ادویهدار
و موادی که طعم شیرین دارند مانند شیره خرما و انگور، فرنی بادام، شیربرنج،
مرباها، میوههای شیرین مانند کشمش، توت خشک، مویز، انجیر و از میان
میوههای تازه مصرف به، سیب، انار و گلابی توصیه میشود .
دکتر میرغضنفری میافزاید از قدیم رسم بوده که در زمان مدارس از خوردنیهایی
مانند نخودچی، کشمش و توت خشک که مزاج رو به گرم دارند در جیب دانشآموزان
میریختند تا بچهها انرژی بگیرند و یادگیری آنها افزایش یابد .
سیمرغ / جام جم