به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، در روزگاری نه چندان دور، رودخانهای پرآب از کوههای بلند سبلان و ارتفاعات بزغوش سرچشمه میگرفت و به سمت رودخانه قرهسو میرفت که محلی برای تفریح و استراحت مردمان دیار اردبیل بود.
«بالیقلو چای» یا«بالیخلی چای» را در لغت، رودخانهای پر از ماهی معنا میکنند که زمانی مردم برای تفریح به ماهیگیری در این رودخانه مشغول میشدند و اما این روزها صدای مطالبه از مسؤولان اردبیل برای رسیدگی به وضعیت نامناسب رودخانه بالیقلوچای این شهر به عنوان یکی از اصلیترین تقاضای شهروندان اردبیلی در هر کوی و برزنی به گوش میرسد.
بالیقلوچای رودخانهای در دل شهر اردبیل بوده که با توجه به ظرفیتهای بالا میتواند با اجرای طرحهای نوین به یکی از مناطق گردشگری در شهر اردبیل تبدیل شود و اما امروزه طبق گفته مسؤولان امر بهواسطه خشکسالیهای اخیر از یک سو و معطلی در اجرایی شدن ساماندهی و زیباسازی این رودخانه از سوی دیگر، اکنون تنها شاهد پیکر نیمهجانی از این رودخانه هستیم.
رشد جلبک ها، تجمع لجن، انباشت و ورود زباله های اطراف به داخل رودخانه و ... سبب ایجاد چهره نامناسب از این رودخانه در مسیر ۱۱ کیلومتری آن از داخل شهر اردبیل شده و به خصوص در فصول گرم سال این موضوع به اوج خود رسیده و حتی در بخشهایی از این رودخانه هیچ آبی جاری نمیشود.
این موضوع همه ساله در اردبیل تکرار میشود و متاسفانه مسؤولان امر توجه جدی به این موضوع نداشته و شاهد پاسکاری بین مسؤولان برای رفع مشکل حقآبه این رودخانه هستیم.
کمبود آب در رودخانه بالیقلوچای که به یک داستان تکراری تبدیل شده،در سال گذشته نیز مرگ برخی از آبزیان، سبب ورود دادستانی وقت اردبیل به موضوع شد و دادستان وقت اردبیل از تشکیل پرونده برای بانیان وضع موجود در بالیقلوچای خبر داده بود.
عبدالله طباطبایی دادستان وقت اردبیل در ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ گفته بود: مقصران تلف شدن ماهیهای بالیخلوچای باید پاسخگوی قصور خود باشند و با عوامل و متخلفان تلف شدن ماهیان رودخانه با تشکیل پرونده قضایی به قید فوریت برخورد خواهد شد.
پس از ورود دادستانی وقت به این موضوع در سال گذشته آب باریکهای وارد رودخانه شد و آبزیانی که در تیررس مرگ حتمی بودند، نجات یافتند و سرزندگی تا حدودی به رودخانه بالیقلوچای بازگشت.
اما متاسفانه این موضوع فقط به صورت مُسکنی موقتی برای حیات دوباره بالیقلوچای تبدیل شد و در سال جاری مجددا شاهد بروز این اتفاق و خشکی آب رودخانه بالیقلوچای شدیم. رودخانهای که به دلیل قرارگیری در هسته مرکزی شهر به یک منطقه گردشگری نیز تبدیل شده و اما از وضعیت کنونی این رودخانه فقط بوی نامطبوع و منظره نامناسب برای شهر باقی مانده است.
خبرگزاری فارس اردبیل پیش از این نیز در گزارشی به بررسی چرایی وضعیت کنونی بالیقلوچای پرداخته بود که مسؤولان آب منطقهای بهانه کمبود آب و بارش باران و خشکسالی را دلیل اصلی خشکی رودخانه بالیقلوچای معرفی کرده بودند. بهانهای که همه ساله در فصول گرما از زبان مسؤولان مختلف در خصوص خشکی این رودخانه شنیده میشود.
آب منطقهای: خشکسالی سبب کاهش حجم ورودی آب به بالیقلوچای است
حمید فضایلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در اردبیل گفت: در سالجاری خشکسالی و کاهش بارش برف و باران و کاهش ورودی آب به رودخانهها به مراتب از سالهای گذشته بیشتر بود و همین مسئله باعث شده تا ذخیره آب کمی که در سد یامچی وجود دارد صرفا صرف تامین آب شرب مردم اردبیل شود.
وی ادامه داد: نیاز زیست محیطی رودخانهها ۱۰ درصد حجم ورودی است که با توجه به ورودی ۵۰۰ لیتر در ثانیه اگر بهصورت قانونی در نظر گرفته شود ۵۰ تا ۶۰ لیتر لیتر در ثانیه به رودخانه بالیقلوچای اختصاص مییابد که با این میزان آب حتی به شهر اردبیل نیز نمیرسد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای استان اردبیل افزود: میزان آب ورودی حاصل از ذوب برف نیز امسال به علت بارش کم برف در سطح استان مخصوصا ارتفاعات باعث شده حتی آب ذخیره شورابیل نیز در کمترین مقدار خود باشد که این مقدار علاوه بر تامین آب فضای سبز شهر، آب مورد نیاز بیمارستان ایثار و دانشگاه محقق اردبیلی را نیز تامین میکند و در کنار آن مصارف روستاهای پایین دست برای زمین کشاورزی خود را نیز از این حجم آب است.
فضایلی با تاکید بر اینکه تامین آب شرب در اولویت قرار دارد گفت: تامین آب مصرفی برای شرب مردم از نیاز زیست محیطی رودخانه بالیقلوچای اهمیت بیشتری دارد و در حال حاضر با شرایطی کمبود آبی داریم تامین آب شرب مردم مهم است.
وی ادامه داد: با این حال امیدواریم تا آخر شهریور جریان پایینی از آب را در رودخانه بالیقلوچای شاهد باشیم.
شهرداری اردبیل: لایروبی رودخانه با ۵۰ نفر نیرو انجام میشود
مهدی صفری، معاون خدمات شهری شهرداری اردبیل نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در اردبیل اصلی ترین مشکل رودخانه بالیقلوچای را کمبود آب بیان کرده و گفت: از سویی دیگر ریختن زباله از سوی برخی منجر به آلودگی آب و رشد جلبک و به دنبال مرگ و میر گونههای جانوری این رودخانه شده است.
وی با اشاره به اینکه ۱۰ نفر از نیروهای خدمات شهری بهصورت روزانه و ثابت در پاکسازی و لایروبی این رودخانه فعالیت میکنند افزود: در فصول مختلف و شرایط آب و هوایی که با تغییرات دمای هوا همراه است، جلبکها و گونههایی از شناورهای گیاهی با سرعت بیشتری تکثیر میکنند، تعداد نفرات افرادی که در پاکسازی رودخانه تلاش میکنند به بیش از ۵۰ نفر افزایش مییابد تا تعادل زیستی در این رودخانه حفظ شود
معاون خدمات شهری شهرداری اردبیل با بیان اینکه عملیات ساماندهی و زیباسازی بالیقلوچای به علت مخالفتهایی از سوی شرکت آب منطقهای و محیط زیست با چالش مواجه است افزود: شرکت آب منطقهای با سیمانکاری کف رودخانه به علت عدم نفوذ آبهای سطحی به زیرزمین و محیط زیست نیز از بین رفتن گونههای جانوری در پی سیمان کاری کف رودخانه را از دلایل مخالفت خود اعلامکردهاند و در سال ۹۲ طرحی توسط مسؤولان وقت مطرح شده بود که طی آن در انتهای شهرک زرناس مکانی در نظر گرفته شود که در آنجا آب به ابتدای رودخانه بالیقلوچای پمپاژ شود که بی نتیجه مانده است و در نهایت مشکلات رودخانه بالیقلوچای با افزایش دبی رودخانه قابل حل خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، آن چنان که به نظر میرسد عزم جدی از سوی مسؤولان امر در خصوص رفع مشکل حقآبه مورد نیاز در رودخانه بالیقلوچای وجود ندارد. چرا که این موضوع به پای ثابت هر ساله در شهر اردبیل تبدیل شده و متاسفانه گویا برنامه جامعی از سوی مسؤولان و متولیان امر برای رفع این مشکل در اردبیل اتخاذ نشده است.
گویا حل این مشکل مجددا نیازمند ورود دستگاه قضایی استان بوده و امیدواریم که این بار با ورود جدی دستگاه قضایی استان اردبیل به این موضوع شاهد رفع مشکل به صورت اساسی و کارشناسی شده در این رودخانه دورن شهری در اردبیل باشیم.
در نگاهی به گذشته نه چندان دور این رودخانه و تصاویر مختلفی از این رودخانه از زیباییهای گذشته تا تصاویری از تلف شدن ماهیهای این رودخانه و چهره نامناسب و نه چندان شایسته شهر اردبیل در سالهای اخیر نشان از مطالبهای عمومی برای تعیین تکلیف این رودخانه با وضعیت موجود و اتخاذ تصمیمات مناسب برای احیای این ثروت مغفول است.
امروز مردم انتظار دارند این ظرفیت عظیم ثروت سازی که در رفت و آمد افراد در پستهای سازمانی به دست فراموشی سپرده شده احیا و مسؤولان شهر گردشگری اردبیل بر روی نقش موثر این رودخانه محلی وجاذبههای گردشگری آن تمرکز بیشتری داشته باشند.
پایان پیام/