ایجاد ۶۰۰ اشتغال در مراکز رویش/ وضعیت نامطلوب حوزه درمان در حاشیه شهر مشهد

خبرگزاری ایسنا دوشنبه 16 مرداد 1402 - 11:36
مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد گفت: در حال حاضر در مراکز رویش شهرداری ۶۰۰ اشتغال ایجاد شده است.

علی‌رضا رضازاده همدانی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مأموریت این سازمان در پنج محور عملیاتی که توسط قانون‌گذار تکلیف شده انجام می‌شود؛ بخش اول سکونت‌های غیررسمی است که متأسفانه در شهر مشهد نسبت به وسعت و تعداد جمعیت و مرزی که در آن قرار گرفتیم، بیشترین آمار را در کشور دارد که به حاشیه شهر معروف شده است.

وی با اشاره به اینکه بخش دوم، بافت‌های فرسوده در بافت میانی شهر است، ادامه داد: قسمتی از بافت شهر به سمت پیری می‌رود و باید نسبت به نوسازی و بهسازی آن بافت‌ها اقدام شود. از این جهت با ورود به این موضوع، نسبت به ترغیب مردم برای بهسازی ونوسازی این بخش‌ها اقدام می‌کنیم. بخش سوم، بافت‌های تاریخی است، نه از این جهت که در فعالیت‌های حوزه میراث فرهنگی دخالت داشته باشیم، بلکه قانون‌گذار با ایجاد شرایطی، با توجه به تغییر کاربری که ما برای ترغیب مالکین و سرمایه‌گذاران در نظر می‌گیریم تا بتوانند از ملک خود به خوبی بهره‌برداری کند، انگیزه مرمت و احیای بافت ملک خود را بیابند.

مشهد؛ بزرگترین بافت تاریخی را از لحاظ وسعت در کشور دارد

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد در خصوص بخش سوم ماموریت این سازمان عنوان کرد: در مشهد بزرگترین بافت تاریخی را از لحاظ وسعت در کشور داریم. متأسفانه با بی‌مهری‌های صورت گرفته، این حوزه مغفول مانده و تنها حرم مطهر رضوی نمونه به عنوان شاخص باقی مانده است، در حالی که غنای فضای مشهد از بسیاری شهرهای تاریخی بالاتر است و ظرفیت بالایی در این حوزه دارد، زیرا مهاجرپذیر بوده و مردم از نقاط مختلفی آمده‌اند در اینجا ساکن شده‌اند. 

با احیای لکه‌ها و تجمیع آنها به سمت احیای بافت تاریخی می‌رویم

وی اظهار کرد: فعلا در بافت تاریخی به صورت لکه‌ای ورود پیدا می‌کنیم؛ زیرا اصل بافت از بین رفته است و ما تا بخواهیم بافت را احیا کنیم، زمان می‌برد، بنابراین با احیای لکه‌ها و تجمیع آنها به سمت احیای بافت تاریخی می‌رویم. با توجه به اهمیت ملک‌های تاریخی در خصوص برخی ملک‌های واجد ارزش که تا چند سال آینده، نام ملک‌های تاریخی را به خود خواهند گرفت، به کمک همکاران در سازمان میراث فرهنگی به ثبیت این موارد اقدام می‌کنیم.

 رضازاده همدانی گفت: بافت‌های ناهمگون محور چهارم این حوزه است، یعنی پلاک‌‎های بزرگ مقیاسی که در فضای شهری قرار دارد، اما کاربری شهری ندارند، مانند کارخانه نخ ریسی، کارخانه قند آبکوه و کارخانه کوکا کولا که البته کارخانه کوکا کولا تبدیل به کارخانه نوآوری شد، انبارهای بزرگ صنعتی، پادگان‌ها، راه‌‍آهن، زندان و... . اینها از جمله مواردی هستند که در بافت ناهمگون تعریف می‌شوند. جزء افتخارات ماست که در این دوره مدیریت شهری، بزرگترین اتفاق ناهمگون در حوزه بازآفرینی در کل کشور را  مشهد انجام داد، آن هم با حمایتی که مجموعه‌های بالادستی انجام دادند و توانستیم پادگان را آزاد کنیم و این اتفاق خوب برای مشهد رقم خورد.

وی افزود: با وجود مشوق‌ها و امتیازاتی که برای چنین مجموعه‌هایی تعریف شده، اما متاسفانه هنوز برای بسیاری پذیرش و اتفاق این موضوع سخت است. اگر مالکین یا افرادی که در برهه‌های زمانی در این مکان‌ها حضور داشتند، در لوای قانون بیایند و با قانون همراهی کنند، اتفاقات خوبی، به‌ویژه برای شهری مثل مشهد می‌تواند رقم بخورد. 

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد بیان کرد: بافت‌های الحاقی محور پنجم وظیفه ماست. این بخش شامل روستاهایی است که در طرح تفصیلی به شهر الحاق شدند. در این دوره مدیریت شهری  تمرکز بیشتر بر روستاهایی مانند کلاته برفی و چهاربرج در حوزه بلوار توس است.

رغبتی برای الحاق سکونت‌گاه‌های غیررسمی به شهر نداریم

وی در خصوص تفاوت بافت‌های الحاقی با سکونت‌گاه‌های غیررسمی به کمتر بودن قیمت زمین در اطراف شهر، کم بودن نظارت، ورود مهاجران و ساخت‌وسازها اشاره کرد و افزود: شهرک باهنر سال ۸۶ به فضای شهری الحاق و آنقدر جمعیت‌اش اضافه شده که به شهر چسبیده است، از آنجا که سکونت‌گاه‌های غیررسمی عایده جدی برای شهر ندارد و در بحث هزینه‌ها تعریف می‌شوند، ما رغبتی برای الحاق آنها به فضای شهری نداریم، اما بنا به شرایط و سیاست‌هایی به شهر الحاق می‌شوند.

رضازاده همدانی ادامه داد: با توجه به ضرورت‌های پیش‌آمده در این باره، موضوع بازآفرینی در سال ۹۷ مصوب و به شهرداری‌ها تکلیف شد. در این حوزه مشوق‌های بسیار خوبی را دیده‌ایم که بتوانیم معضلات را حل کنیم. شاید بزرگترین عاملی که در به وجود آمدن چنین سکونت‌گاه‎‌هایی نقش ایفا کرده، کم‌توجهی به روستاها بوده است. همچنین در دوره‌های مختلف سیاست‌های دولت در روستاها  اقناع‌کننده نبوده و باعث شده این پدیده پیش آید. علاوه بر آن قرار گرفتن در مرز کشور افغانستان که همیشه در بحران است و مهاجرت‌های خارجی در این جغرافیا اتفاق می‌افتد، در این زمینه تاثیر دارد. پس از جنگ طالبان، ۶ میلیون نفر از کشور افغانستان خارج و طبق آنچه اعلام شده ۵میلیون نفر وارد ایران شده‌اند، البته بخشی از این تعداد از ایران نیز خارج شده‌اند، اما بخشی از آن سربار جمعیت ایران و از جمله مشهد شده‌اند.  

بی‌توجهی به خشکسالی‌های استان‌های همجوار از عوامل مهاجرت به مشهد است

وی افزود: بی‌توجهی به خشکسالی‌های استان‌های همجوار همچون سیستان و بلوچستان، همچنین شرایط امنیتی آنجا از دیگر عوامل مهاجرت برون استانی به مشهد است. شرایط مشهد نسبت به شهرهای دیگر برای آنها مهیاتر است، از این جهت که راحت‌تر اشتغال انجام می‌شود. همچنین از لحاظ معنوی شرایط بهتری حاکم است و شاید رغبت مردم برای کمک به این افراد به واسطه حضور امام هشتم و پیگیری مسیر معنویتی که ایجاد شده، باشد.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد ادامه داد: عامل دیگری که در مشهد، منجر به ایجاد سکونت‌گاه‌های غیررسمی شده، شرایط بحرانی و فشارهایی است که بر مردم وارد می‌شود، این موضوع باعث شده که بسیاری نتوانند در موقعیت‌های خوب شهری قرار گیرند که موجب مهاجرت از درون شهر به اطراف شهر می‌شود. این نوع مهاجرت به‌ویژه در چند ساله اخیر به شدت رشد یافته و تأثیرگذار بوده است.  

بهره‌مندی از فضای معنوی شهر مشهد

وی با اشاره به هویت زیارتی شهر مشهد بیان کرد: علاوه بر موارد بالا، افراد بسیاری دوست دارند که در فضای معنوی شهر مشهد حضور داشته باشند. بسیاری از این جمعیت را افراد مسن و بازنشسته شکل می‌دهند و با توجه به سرمایه‌ای که در دست دارند و قیمت مناسب زمین در حاشیه شهر، اقدام به سکونت در این مکان‌ها می‌کنند.

رضازاده همدانی با اشاره به حضور و تنوع قومیت‌ها در مشهد اظهار کرد: از تمام اقوام کشور در اینجا حضور دارند؛ به عنوان مثال در شهرک شهید رجایی و شهید باهنر بیشتر سیستانی‌ها و بلوچ‌ها حضور دارند، در مهرآباد حضور ترکمن‌ها را داریم، عرب‌ها و جنوبی‌ها در شهرک شهید بهشتی ساکن هستند و کمی آن سوتر تجمع اهالی جنوب خراسان را می‌بینیم. همچنین کم و بیش حضور اهالی یزد را داریم که با مشهدی‌ها همگنی خوبی هم دارند.

توجه به ظرفیت‌های گردشگری اقوام در بسیاری کشورها

وی با اشاره به تهدیدهای این حضور تأکید کرد: از این موضوع می‌توان به عنوان ظرفیت بزرگی برای این شهر استفاده کرد. چنانکه در بسیاری از کشورهای دنیا گردشگری اقوام تعریف شده و ما در اینجا بسیاری از این اقوام را با خصوصیات رفتاری ویژه‌، آداب و رسوم، سبک زندگی، تنوع صنایع دستی و تنوع غذاهایشان شاهد هستیم. علاوه بر آن حضور افغان‌ها، هندو و پاکستانی‌ها قابل توجه است، به عنوان نمونه منطقه گلشهر محل حضور افغان‌ها است که جذابیت‌های ویژه‌ای دارد.  

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد با اشاره به برگزاری رویداد ماه امت در ماه رمضان گذشته در مشهد بیان کرد: از هیچ جای دنیا برای عرضه غذا دعوت نکردیم و فقط ظرفیت‌های درون مشهد حضور یافتند و ما شاهد حضور افرادی از آفریقا، هندوستان و پاکستان و افغانستان بودیم.  این رویداد با اقبال خوبی مواجه شد و هر شب حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر در آنجا حضور می‌یافتند.  این موضوع نشان می‌‎دهد که چه کشش و ظرفیتی عظیمی در این حوزه وجود دارد و اگر مقداری چاشنی گردشگری و توجه به این موضوعات افزوده شود، می‌تواند سرمایه و فضای بسیار زیبایی را ایجاد کند.

وی در خصوص مشکلات اجتماعی جمعیت سربار در مشهد در کنار ایجاد ظرفیت‌های ویژه بیان کرد: افرادی که به هر دلیلی به حاشیه شهر مشهد می‌آیند، وسع مالی خاصی دارند و اگر وضعیت مالی مناسب‌تری داشتند، هیچ‌گاه به این سمت نمی‌آمدند، بنابراین یک سری آسیب‌های جدی از جمله اعتیاد، انواع بیماری، مشکلات ذهنی و فکری و انواع بزهکاری هم در این جریان تعریف می‌شود که سربار شهر می‌شود.        

رضازاده همدانی ادامه داد: حضور فرهنگ‌های مختلف در این مناطق می‌تواند بسیار کمک‌کننده به ما باشد. اگر توجه ویژه‌ای مخصوصا در سطح ملی به این قسمت شود ظرفیت عظیمی در ارائه فرهنگ ما به تمام دنیاست.

وی افزود: از حرم رضوی تا دورترین نقطه در طرف شرق و شمال مشهد که کلونی حاشیه شهر مشهد است، حداکثر ۸ کیلومتر است. این فاصله در سمت دیگر یعنی غرب و جنوب ۲۴ کیلومتر فاصله است. برای گردشگر و زائری که به این شهر می‌آید و بخواهد در فرصت کوتاهی از ظرفیت‌های ویژه استفاده کند، در این حوزه مهیاست تا بتواند یک سری چیزها را دریافت کند، ظرفیت‌ها  را ببیند و بعد این‌ها را به عنوان یک نگاه و فرهنگ  با خود ببرد و در دنیا گسترش دهد.  همچنین می‌توان از حضور کلونی ادیان مختلف مسیحی، بودایی، ارمنی و به طور شاخص اهالی تسنن به عنوان فرصت استفاده کرد.    

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد با اشاره به اینکه عدم استفاده درست از این فرصت‌ها ممکن است زمینه پیدایش تهدیداتی را فراهم کند، خاطرنشان کرد: در توری که برای عکاسان مشهد گذاشتیم، به گفته خودشان بیش از ۹۰ درصدشان نمی‌دانستند در حاشیه شهر چنین چیزهایی وجود دارد.از سوی دیگر باید از بازخورد مردم در این مناطق بگویم که از این حرکت به عنوان توجه ویژه از سوی دولت  و نظام یاد کردند، یعنی آنقدر سبک و سیاق زندگی و فضای آنها ارزشمند است که می‌خواهند در فضای رسانه‌های مختلف انتشار دهند.

ایجاد ۶۰۰ اشتغال در مراکز رویش/ وضعیت نامطلوب حوزه درمان در حاشیه شهر مشهد

حاشیه شهر؛ تهدیدی که می‌توان از آن بزرگترین فرصت را ایجاد کرد

رضازاده همدانی بیان کرد: اگرچه ضرورت نگاه امنیتی و انتظامی در این مناطق وجود دارد، اما باید بتوانیم کمی نوع نگاهمان را تغییر دهیم، و خودمان را از دید تهدیدگونه به این مناطق خارج کنیم و ببینیم که با این فضا به چه شکل می‌شود برخورد کرد. چنانکه لازمه برخوردهای قهری، افزایش نیروهای امنیتی و انتظامی است، اما اگر توجهات را بیشتر کنیم، می‌توان از این تهدید بزرگترین فرصت را ایجاد کرد و با توجهات بیشتر و فعال کردن ظرفیت‌هایشان، آنها را با خودمان همراه کنیم.

وی با اشاره به ظرفیتی که دفتر تسهیلگری در گلشهر معرفی کرده و میزان بودجه‌های بین‌المللی که می‌توانست برای ساخت مدرسه، بیمارستان و معیشت به کمک‌شان بیاید، تأکید کرد: هنگامی که توجه مسئولان هست، ظرفیت‌ها از دیگر جاها وارد می‌شوند و برای افزایش سطح رفاه و بهتر شدن فضا کمک می‌شود.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد ادامه داد: از سوی دیگر این جذابیت‌ها ایجاد آورده برای شهر می‌کند. با توجه به شرایط و اینکه در ساختار دولت به دنبال ایجاد دستیار مردمی‌سازی هستیم و به این نتیجه رسیده‌ایم که برای حل برخی مشکلات باید مردم وارد شوند. بدین ترتیب در این نقاط بهترین فرصت مهیاست تا خود مردم تنها با توجه و تسهیلاتی که می‌توان برای آنها تعریف کرد و در اختیارشان گذاشت به حل معضل بپردازند.

رضازاده همدانی با اشاره به اینکه در فضای حاشیه شهر ۶۸ محله هدف در ۸ پهنه داریم که هر محله در یک سری شاخص‌ها کمبود دارند، اظهار کرد: اولین شاخصی که سازمان نوسازی را براساس تکالیف وادار می‌کند در این مناطق ورود یابد، مدل شهرسازی است که متأسفانه هیچ کدامش رعایت نشده و وظیفه ماست که ورود پیدا کنیم. فضای ریزدانگی و معابر غیراستاندارد تعریف می‌شود، همچنین هنگامی که املاکی تعریف می‌شوند که فاقد قوانین و استانداردهای معمول هستند، زمینه‌های ورود ما را فراهم می‌کنند.

 وی گفت: با ایجاد مشوق‌هایی آنها را به تجمیع و استانداردسازی مسکن دعوت می‌کنیم، همچنین موضوع تعریض معابر را داریم که لازمه رسیدن حداقل امکانات و خدمات در بحران‌ها است تا بتواند عبور و مرور خدمات بهداشتی، آتش‌نشانی را ممکن ‌سازد.  

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد ادامه داد: این مناطق در مواقع بحران از لحاظ استحکام بنا به شدت آسیب‌پذیر هستند، در بناهای قدیمی این مناطق  که عموماً کاهگلی و دارای سقف‌های چوبی هستند، همچنین  بناهای جدیدی که به دلیل عدم حاکمیت و رعایت قوانین تنها صرف داشتن سقف و دیوار شکل یافته، علاوه بر آن مراودات قولنامه‌ای املاک حاشیه شهر موجب عدم حاکمیت ضوابط شهرسازی در این مناطق شده که می‌تواند به ایجاد بحران در شرایط خاص بیانجامد. 

وی با اشاره به این موضوع که شرکت‌های خدماتی آب، برق و گاز را در این مناطق بدون توجه به استاندارد نبودن ساخت و سازهای این مناطق ارائه می‌دهند، گفت: اینکه چرا ارائه چنین خدماتی به ملکی که پروانه ندارد، صورت می‌گیرد، یکی از چالش‌های مهم ما دراین منطقه است؛ از جمله در اسماعیل‌آباد و آن بخشی که در مسیر رود و کال است و با کمترین بارشی، خانه‌هایشان در بحران قرار می‌گیرد، اما همچنان در این مناطق ارائه خدمات صورت می‌گیرد، بنابراین اولین تذکر را هم ارگان‌های خدماتی چون آب و برق و گاز گرفته‌اند.

در حوزه درمان وضعیت مطلوبی در حاشیه شهر نداریم

 رضازاده همدانی افزود: به واسطه ریزدانگی‌ها و عدم ظرفیت ملکی در این مناطق، بسیاری از سرانه‌ها هم به صورت استاندارد تعریف نشده است. این سرانه‌ها در حوزه بهداشتی، آموزشی، ورزشی، فضای سبز و... است و در برخی جاها به حدی بحران بالاست که شاخص جمعیتی به حدود ۲۰۰ هزار نفر می‌رسد و در کل آن منطقه، تنها یک درمانگاه وجود دارد. بیشتر ورود بهداشت ما در حوزه مراکز بهداشت تعریف شده تا بتواند پیشگیری را افزایش دهد، اما در حوزه درمان وضعیت مطلوبی در حاشیه شهر نداریم و دچار معضلاتی هستیم که باید بدان ورود یافت.

فعالیت سه نوبته برخی مدارس

وی با اشاره به مهاجرت‌های اخیر از افغانستان به ایران بیان کرد: سرانه آموزشی نیز در برخی مناطق به شدت پایین است و برخی مدارس در سه نوبت فعالیت دارند. بنابراین تأمین سرانه آموزشی را در دستور کار قرار دادیم، علاوه بر درگیرکردن تمامی ارگان‌ها از کمک خیرین در این حوزه استفاده کردیم تا از ملک‌هایی که می‌توان در این حوزه تعریف کرد برای بهبود اوضاع آموزش بهره‌برداری کنیم.

 مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد درخصوص وضعیت حمل‌ونقل عمومی در این مناطق اظهار کرد: در سطح معابر اصلی و حتی معابر فرعی که استانداردهای اولیه در آن وجود دارد، تأمین حمل‌ونقل عمومی انجام شده است. همچنین در حیطه فضای تفریحی به سطحی از استاندارد منطقه‌ای نزدیک می‌شویم، به‌ویژه با توافقات جدیدی که بین شهرداری و آستان قدس رضوی صورت گرفته، می‌توانیم در آینده نزدیک شاهد رسیدن به سطح استاندارد محلی باشیم.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد درخصوص افراد بی‌هویت در حاشیه شهر افزود: یکی از اتفاقاتی که ذهن خیلی از مسئولین را درگیر کرده  بحث بی‌هویت‌هاست که سالیان سال وجود داشته و در این مناطق زندگی می کنند. برخی از این افراد بی‌هویت و بدون شناسنامه به دلیل نگاه، نوع فرهنگ و منافعشان دوست دارند به همین وضعیت زندگی کنند. از نگاه مسئولین این یک موضوع جدی است و باید به این امر ورود شود. در این راستا ظرفیت‌هایی فعال شده است اما هنوز موفقیت جدی در این خصوص نداشته‌ایم.

وی گفت: یک مشکل بزرگ در این مناطق حاشیه‌ای اشتغال است. بیشترین کارگران در این مناطق هستند؛ لذا بیشترین آسیب در دوران کرونا به این منطقه وارد شد و یک موضوع که در این خصوص معضل ایجاد کرد افزایش توجه خیرین بود که باعث شد به شرایط کاری که ما تعریف می‌کنیم رغبت نداشته باشند.

ایجاد ۶۰۰ اشتغال در مراکز رویش/ وضعیت نامطلوب حوزه درمان در حاشیه شهر مشهد

رضازاده با بیان اینکه موضوع اشتغال جزء موارد جدی است که باید به آن توجه شود، ادامه داد:  ظرفیت خوبی هم در این خصوص وجود دارد. در این راستا بر اساس ابتکار مدیریت شهری برای اینکه حمایتی انجام شود مرکز رویش ایجاد شد و از این طریق پیشران‌های تولید محله را فعال کردیم تا با توجه به ظرفیت‌ها اشتغال ایجاد کنند. در این خصوص مجوزها و تسهیلات هماهنگ شد و با اقبال خوبی هم همراه بود.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد اضافه کرد: ما مجموعه‌هایی داریم که پوشاک خاورمیانه و بعضا اروپا را تامین می کنند که شناسایی کردیم و از طرفی در حوزه توانمندسازی نیز پیشران‌ها فعال شدند. اکنون بازار مهیاست و نیروی کار می خواهیم.

وی عنوان کرد: می‌توانیم بگوییم که بازار عروسک و ترشی همین جاست. ما منطقه ای داریم که ترشی کشور را تامین می‌کند. با ابتکار مرکز رویش پیشران را شناسایی کردیم و به کسی که ظرفیت و بازار دارد، مشوق‌هایی معرفی کردیم نیروهای مستعد شناسایی و پس از آموزش توانمندسازی شده و بازارشان را تامین می کنیم.

رضازاده بیان کرد: در حال حاضر در مراکز رویش ۶۰۰ اشتغال ایجاد شده است. در حوزه تسهیلات با همکاری سایر نهادهای انقلابی از جمله بنیاد برکت، بنیاد علوی و بنیاد مستضفعان اقداماتی صورت گرفته و از ظرفیت آنها استفاده کرده و برای بیش از ۱۷۰۰ نفر توانستیم این تسهیلات را فراهم کنیم. ظرفیت وجود دارد، بازار در داخل و خارج وجود دارد و اصل کار ما شناسایی، تقویت ظرفیت‌ها، صدور مجوز و هدایت به مسیرهای قانونی و استاندارد است.

افزایش درخواست‌ بازارهای موقت

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد تصریح کرد: ما برای ایجاد اشتغال ورود پیدا کردیم  در حالی که جزو شورای اشتغال نبودیم و الان عضو شورای اشتغال شدیم و به آن بخش که نیازمند تعریف بازار هستند کمک کرده و ظرفیت‌ها را فعال می‌کنیم. استقبال خوبی هم در این خصوص بوده ضمن اینکه درخواست بازارهای موقت از جمله شب‌بازار و... زیاد شده است. همچنین بازارهای ثابت موضوعی به عنوان مثال بازار سنگ‌تراشان، بازار تولید کیف، پوشاک و.... خواسته مردم است.

وی اظهار کرد: برخی از محله‌ها در حوزه بازار ثابت شاخص هستند. در منطقه رسالت در بازار ترشی شاخص است و حتی صادرات هم دارند. علاوه بر این نیز در منطقه دره‌وی بخش عظیمی از شیرینی کشور تامین می‌شود.این ظرفیت‌ها باید فعال شود و نیازمند توجه و تسهیلگری است. از طرفی ضرورت دارد بسترهای قانونی برای این امر تعریف شود.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد عنوان کرد: بحث دیگر این است که بی‌ضابطه‌ای‌ها، عدم دریافت مجوزها و ... مواردی است این کسب و کارها را از فضای قانونی دور کرده؛ لذا دفاتر تسهیلگری از این باب است که مردم را به حقوق خود آشنا کنیم. مردم در خصوص ضوابط شهرسازی باید ترغیب شوند تا ساخت و سازهای بی ضابطه منظم شود که  در این خصوص هم ظرفیت هست اما هزینه‌ها مانع است.

وی در پاسخ به اینکه آیا در مدیریت حاشیه شهر هماهنگی و دیدگاه مشترک و استراتژی مشخص است؟ عنوان کرد: در کلیت این امر وجود دارد اما در جزئیات و نحوه اجرا متفاوت است. بازآفرینی یعنی فضایی ایجاد کنیم تا سطح استانداردی ایجاد و کمبود سرانه‌ها تامین شود. این اصل کار است که باید برای این منطقه صورت گیرد. اولین معضل تهیه زمین است؛ لذا اگر بخواهیم ساخت و ساز مسکن انجام شود باید این بازآفرینی باشد و برای اینکه ساخت و ساز  انجام شود باید از تراکم برای ساخت معابر کم شود که این سیاست‌ها وجود دارد.

اگر عزم راسخ وجود داشته باشد در آینده نزدیک می توانیم از بافت‌های بازآفرینی به راحتی خارج شویم

رضازاده بیان کرد: در حوزه مدیریت حاشیه شهر عزم راسخ موجود است. اگر حمایت باشد در آینده نزدیک می‌توانیم از بافت‌های بازآفرینی به راحتی خارج شویم چون شرایط وجود دارد. در حال حاضر ۵۲ درصد بودجه امسال مدیریت شهرداری و ۴۱ درصد بودجه سال گذشته برای حاشیه شهر تخصیص داده شد و در این خصوص اتفاق خوبی افتاده است.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد گفت: هر روز بازدید از حاشیه شهر داریم، در معابر پیاده و سواره حاشیه شهر عالی پیش می‌رویم، در کمبود سرانه‌ها ظرفیت‌های ویژه فعال شده و لذا با همین شیب اگر بتوانیم برویم و موانعی نباشد وضعیت در آینده نزدیک به وضعیت مطلوب می‌رسد.

وی تصریح کرد: رسانه‌ها باید مسئولین را نسبت به ظرفیت‌های حاشیه شهر متوجه کنند. شاید هیچ یک از مسئولین ما این تصور را نداشته باشند که اینجا می‌تواند به منطقه آزاد تجاری تبدیل شود اما با یک تلنگر می‌تواند یک اتفاق خوب بیفتد و یک سرمایه عظیم ایجاد شود ما الان کریدورهای حمل و نقلی را داریم و مشهد می‌تواند در این حوزه به صورت ویژه تعریف شود که این خود می‌تواند یک آورده عظیم باشد و استعدادهای آن هم وجود دارد از طرفی ما ظرفیت ۶۷ تا ۷۰ درصدی هتل‌ها و و مراکز خدمات در حوزه گردشگری را در این شهر داریم. فقط در حوزه اسباب بازی ۳۰ هزار میلیون دلار به ایران می آید اگر این برای حاشیه شهر بیاید و این منطقه در حوزه اسباب بازی فعال شود اتفاق بزرگی است اینجا استعداد و ظرفیت وجود دارد در این منطقه افراد بی ادعا و فعال هستند.

نگاه مسئولین را از ایجاد مراکز تولیدی بزرگ باید به مراکز تولیدی کوچک متوجه کنیم

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد ادامه داد: نگاه مسئولین را از ایجاد مراکز تولیدی بزرگ باید به مراکز تولیدی کوچک متوجه کنیم همان اتفاقی که در چین افتاد و این کشور را به سطحی از اقتدار برد. اگر محصولی بخواهد تولید شود وقتی خرد شود و به خانه‌ها برده شود به شدت مورد استقبال قرار می‌گیرد؛ همراهی بالاست و برای شهر آورده عظیم دارد این باید به مسئولین گوشزد شود تا تلنگری باشد که اینجا می‌تواند اتفاقات بزرگی رقم بخورد.

رضازاده اضافه کرد: برای مسئولین استان و مشهد در واقع مسائل حاشیه شهر در متن شهر قرار دارد که در راس آن نماینده ولی فقیه هستند که در این خصوص توجه ویژه دارند شخص اول نظام اولویت مشهد را توجه به حاشیه شهر می‌دانند، بر این اساس توجه برای مسئولین شهر ما ایجاد شده است.

مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد اظهار کرد: در خصوص سرمایه گذاری در حاشیه شهر باید گفت بسته به نگاه سرمایه گذار دارد اگر سرمایه گذاری در موارد خرد باشد بازدهی خوبی هم خواهد داشت.

وی گفت: در راستای فعال کردن چند کلونی در حاشیه شهر نیز فعالیت‌هایی انجام شد و در حوزه گردشگری نیز مورد توجه قرار گرفت که از آن می‌توان به جذابیت‌های گلشهر، تاجر آباد و شهرک عربها که بازار ماهی آن مشهور است اشاره کرد همانطورکه در موضوع مبلمان شهری این مناطق اقدامات موثری صورت گرفت.

انتهای پیام 

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.