به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تک اکسپلور، در این فناوری جدید که میتواند پاکسازی را در مقایسه با روشهای فعلی به طور قابل توجهی بهبود بخشد، از یک غلتک توری دو لایه همراه با تکنیک گرمایش القایی استفاده شده است.
به گفته محققان، مواد بکاررفته در این دستاورد دارای خواصی هستند که امکان جدا کردن نفت و مواد روغنی از اقیانوسها را به بهترین شکل فراهم میکند.
این گروه تحقیقاتی در آزمایشهای خود نشان دادند که این روش از پتانسیل بازیابی ۱۴۰۰ کیلوگرم نفت چسبناک در هر متر مربع در ساعت برخوردار است که تقریباً ۱۰ برابر بهتر از روشهای مرسوم در پاکسازی دریاهاست.
گیهوا یو، استاد علوم مواد دانشگاه تگزاس و یکی از پژوهشگران این گروه میگوید: «وقتی یک نشت نفت گسترده در اقیانوس رخ میدهد، نفت به آرامی در آب پخش میشود؛ بنابراین اینکه چقدر سریع و کارآمد میتوانید نفت را بازیابی کنید، تأثیر زیادی بر محیط زیست دریایی دارد.»
محققان میگویند در این روش، قایقها غلتکها را در منطقهای که نفت نشتشده میکشند، جایی که میتوانند عملیات پاکسازی را در یک یا دو روز کامل کنند. این در حالی است که در روشهای کنونی، این فرآیند چند هفته طول میکشد.
در این گزارش آمده که ماهیت چسبناک بودن نفت، فرآیند جدا کردن آن از آب را چالش برانگیز میکند. اما این غلتک پوشش داده شده با ژل میتواند به نفت در نقطه تماس با آب سرد دریا در سمت پایین بچسبد و مخلوطهای چسبناک نفت و آب را در قسمت بالایی غلتک جدا کند. سپس، دستگاهی در بین دو لایه، روغن جدا شده را خارج میکند.
محققان همچنین گرمایش القایی بدون تماس را به لایه بالایی غلتک اعمال کردند تا با این روش، سرعت واکنشی را که روغن را از آب جدا میکند، افزایش دهند. در آزمایشها، محققان توانست با اثربخشی بیش از ۹۹ درصد نفت را از آب جدا کنند. با این روش، روغن جمع آوری شده نیز میتواند بازیافت شود و مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
شرح کامل این تحقیق در Nature Sustainability منتشر شده است.