به گزارش ایرنا، رامین صادقی روز چهارشنبه در نشست کمیته فرش استان اردبیل افزود: این استان در زمینههای مرتبط با فرش از تولید مواد اولیه تا استفاده از ماشینآلات و بافت جزو کشورهای برتر است و در بحث طراحی نیز کارشناسان متبحری دارد که نقشههای قدیمی را بهروز کردند.
وی بیان کرد: بحث خوشه فرش هم در چند سال گذشته فعال شده و استان اردبیل در زمینه علمی کردن حوزه فرش و فعالیت کسب و کارهای نوپا گامهای خوبی را برداشته است؛ چنان که در ۱۰ ماه گذشته از سالجاری با وجود شیوع ویروس کرونا و محدودیتها ۸۰ هزار مترمربع فرش تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۲ درصد افزایش نشان میدهد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل اضافه کرد: با وجود این بیشتر مشکلات موجود حوزه فرش در بحث بیمه، تامین مواد اولیه و سرمایه در گردش است که باید با تمهیدی هزینه تمام شده کاهش یابد تا تولیدکنندگان همچنان روی پای خود بایستند.
وی با بیان اینکه استان اردبیل در بحث پشتیبان و تولید متمرکز شرایط خوبی دارد، اظهار کرد: ۷۴ فقره پروانه صادر شده است و در زمینه پیشتیبان مشاغل خانگی در ۱۰ ماه گذشته از سالجاری آمارها ۵۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش نشان میدهد.
صادقی ادامه داد: انتظار میرود برای ایجاد زیرساختها از محل کمکهای فنی اعتباری، مرکز ملی فرش مبلغی را در قالب کمکهای بلاعوض و تسهیلات با کارمزد پایین برای استان اردبیل در نظر بگیرد.
وی با اشاره به فقدان راهاندازی پایانه تشخیصی تخصصی فرش در گمرکات استان اردبیل گفت: محصولات این استان با وجود چنین شرایطی به کشورهای اروپایی نیز صادر میشود اما نیازمند حمایت بیشتر است.
خوشه فرش اردبیل، الگوی موفق همکاری دولت و مردم
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و خوشه فرش استان اردبیل نیز در این نشست تشریح کرد: چهار سال است که استان اردبیل در بحث خوشه فرش فعالیت خود را آغاز کرده که تجربهای موفق از مشارکت دولت، مردم و دانشگاه است تا افراد بتوانند در یک گرایش صنعتی ورود کرده و بتوانند آن را ترویج و ارتقا دهند.
اسحاق رسولی افزود: صنعت فرش در استان اردبیل قدمتی دیرینه و ارزش هویتی و فرهنگی دارد و از جنبههای تاریخی و اقتصادی مهم است؛ زیرا هنر و ذوق زیبایی شناختی گذشتگان را نشان میدهد که بر این اساس باید در حفظ و نگهداری آن تلاش صورت گیرد.
وی بیان کرد: سه گلوگاه در این راستا شناسایی شده که نخست همگرایی بین تشکلهای مرتبط با فرش است و تلاش صورت گرفت تا واگرایی موجود بین آنها در این سالها تعدیل شود اما همچنان نیاز به همافزایی احساس میشود.
رئیس خوشه فرش استان اردبیل اضافه کرد: بازدیدی از خوشههای فرش تهران، تبریز و مشهد به منظور الهامگیری و یافتن ایدههای جدید انجام شده است که امید میرود با همکاری ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان صنعت، معدن و تجارت این همافزایی بیشتر تقویت شود.
وی اظهار کرد: فرش استان اردبیل ظرفیت بسیار قوی و هنرمندان خوبی دارد اما اگر همافزایی و سرمایه اجتماعی موجود ارتقا نیابد، نمیتوان از این ظرفیت به خوبی بهرهبرداری کرد.
رسولی ادامه داد: بازاریابی بحث دیگری است که باید مورد توجه باشد، چنان که پیشتر هر بافنده برای تولید خود به دنبال مشتری بود اما در چند سال گذشته با شرکت در نمایشگاهها، دورههای آموزشی گوناگون و دعوت از بازرگانان داخلی و خارجی تلاش شد تا این دیدگاه در بین فعالان هنر- صنعت فرش تغییر یابد.
وی با تاکید بر ذائقهسنجی گفت: طرح و نقشه فرش اردبیل در مطالعات گوناگون دیده شده است اما طرحی ویژه اردبیل که شناسنامه خود را داشته باشد، مکتوب نبود و بیشتر شامل طرحهای مشترک میشد که در این راستا روی تاریخ شفاهی ۱۰۰ سال گذشته فرش اردبیل کار شد.
رئیس خوشه فرش استان اردبیل بیان کرد: مطالبی که در سینه ریش سفیدان مستتر بود و هنوز مستند نشده بودند، تلاش شد با شناسایی چهرههای شاخص در قالب این کتاب جمعآوری و استخراج شود.
وی درگیر کردن نسل جدید با هنر- صنعت فرش، برگزاری آموزشهای استارتاپی، تجارت الکترونیکی و درگیر کردن با مسائل علمی و پژوهشی را مورد اشاره قرار داد و افزود: فرش استان اردبیل با وجود رقیبان جدیدی که پیدا کرده است، همچنان زنده و پویاست و امید میرود این هنر- صنعت با اقدامهایی مانند تسهیل فرآیندها همچنان پابرجا بماند.