سد سازی افراطی متوقف شود

خبرگزاری میزان جمعه 01 اسفند 1399 - 05:19
مدیر دفتر اکوسیستم‌های تالابی سازمان محیط زیست گفت: تقریبا بر روی تمام رودخانه‌های دائمی کشور سد احداث شده و محیط زیست کشور بویژه تالاب‌ها و رودخانه‌ها را بشدت تحت تاثیر قرار داده است.
مسعود باقرزاده‌کریمی، مدیر دفتر اکوسیستم‌های تالابی سازمان محیط زیست در گفت‌وگو با میزان در خصوص ساختن افراطی سد در کشور به محیط زیست آسیب‌های جبران ناپذیر می‌زند، گفت: در حال حاضر علیرغم اینکه تقریبا بر روی تمام رودخانه‌های دائمی کشور سد احداث شده و محیط زیست کشور بویژه تالاب‌ها و رودخانه‌ها بشدت تحت تاثیر قرار گرفته اند، ولی متاسفانه مدیریت منابع آب کشور کماکان با مشکلات جدی از جمله تأمین آب با توجه به رشد جمعیت، عدم توازن بین تأمین و مصرف آب (در بخش‌های مختلف نیاز‌های انسانی، کشاورزی و محیط زیست)، افزایش آلودگی منابع آب و کاهش پتانسیل بهره‌برداری از منابع آب و پیدایش بحران‌های عمومی آب در مقیاس ملی و منطقه‌ای مواجه است.

باقرزاده کریمی توضیح داد: عملا راهبرد توسعه افراطی سدسازی در ایران نه تنها محیط زیست را بشدت تهدید کرده است، بلکه چشم انداز روشنی نیز حتی در زمینه مدیریت آب کشور پیش رو نگذاشته است و این درحالی است که مزیت هایی، چون تامین انرژی از منابع فسیلی و انرژی‌های پاک ناشی از باد و خورشید و ... می‌توانست جایگزین سدسازی حداقل در اهداف تامین انرژی باشد.

وی افزود: همچنین تقویت قنات‌ها و ذخیره اب در زیر زمین به جای سطح زمین و جلوگیری از تبخیر و سایر روش‌های پایدار مهار، هدایت و ذخیره سازی سیلاب‌های فصلی همگی راهبرد‌های سازگار با شرایط اقلیمی و اقتصادی اجتماعی کشور بودند که متاسفانه با فرصت سوزی‌های فراوان بخشی از این مزیت‌ها دیگر بخش زیادی از قابلیت‌های خود را از دست داده اند، از جمله دانش سنتی قنات که کم کم به فراموشی سپرده شده و این دانش بومی بهنگام سازی نشده است.

مدیر دفتر اکوسیستم‌های تالابی سازمان محیط زیست توضیح داد: متاسفانه در حال حاضرسالانه ۵ میلیارد مترمکعب از آب تجدید پذیر کشور در دریاچه‌های پشت سد‌ها تبخیر می‌شوند (معادل ۲۰ برابر حجم مخزن سد امیرکبیر کرج) و این درحالی است که ساخت شتابزده سد‌ها پیش از مطالعات جامع آبخیز‌ها و اجرای برنامه‌های کاهش فرسایش و رسوب موجب کاهش امر مفید سد‌ها و پرشدن زود هنگام مخزن سد با رسوبات شوند. مثال بارز این نوع نقیصه رسوبات انباشته شده در پشت سد سفیدرود می‌باشد که حجم زیاد رسوبات وارده عمر مفید ان را ۳۰ سال کاهش داده است.

باقرزاده کریمی افزود: شاید بتوان مهمترین چالش سدسازی با زیست بوم‌های تالابی کشور را عدم رعایت حقابه تالاب‌ها از آب مهار شده در پشت سد‌ها دانست. مثال‌های بارز این چالش‌ها در حال حاضر خشک شدن تالاب‌های گاوخونی در پائین دست زاینده رود، دریاچه ارومیه، بختگان در پائین دست رودخانه‌های کر و سیوند، هامون جازموریان در حوزه رودخانه جیرفت، تالاب شادگان در پائین دست رودخانه مارون و بسیاری از تالاب‌های دیگر مثل پریشان در فارس، الاگل در گلستان، هامون‌ها در سیستان، هورالعظیم در خوزستان و .. می‌باشد.

بیشتر بخوانید:

جزئیات تلف شدن پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله


انتهای پیام/

منبع خبر "خبرگزاری میزان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.