رئیس کتابخانه عمومی شهرستان بابل در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه ۱۲ کتابخانه شهر زیر پوشش نهاد کتابخانه های عمومی کشور هستند، اظهار کرد: از این ۱۲ کتابخانه هشت کتابخانه شهری و چهار کتابخانه روستای است که برای این ۱۲ کتابخانه ۴۸ پرسنل مشغول ارائه خدمات هستند.
علیرضا اوشیب نتاج افزود: پنج کتابخانه در شهرستان بابل بهصورت مشارکتی فعالیت میکنند که شامل کتابخانه امامزاده یحیی، امام خمینی، شهیدآباد، دلاورکلا و شهید بهشتی است که مدیریت، حقوق و مزایا با خود آنها بوده و تنها در تامین بخشی از منابع به آنها کمک می کنیم.
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان بابل تصریح کرد: برای نخستین بار در سال گذشته شهرستان بابل در جشنواره روستاها و عشایر کتاب که توسط وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی برگزار میشود، رتبه برتر کشور را کسب کرد، تصریح کرد: در این جشنواره روستای درویش خیل مرزون آباد به سبب فعالیت کتابخانه شهید عشقعلی آقاجانی آن روستا حائز رتبه برتر شد.
اوشیب نتاج با اشاره به اینکه هزینه آماده سازی ابنیه و امکانات اولیه کتابخانه ها را از نیم درصد بخشی از درآمد شهرداریها که باید به حساب انجمن کتابخانه همان شهر واریز شود انجام می دهیم گفت: در این راستا شهرداری های بابل، زرگرمحله و مرزی کلا با ما همکاری خوبی داشته ولی شهرداری های امیرکلا و گلوگاه طی سال ۱۴۰۲ ریالی واریزی نداشتند.
امسال ۱۸ هزار نسخه به منابع کتابخانه های بابل اضافه شد
این مقام مسئول با بیان اینکه امسال بیش از ۱۸ هزار نسخه به منابع ما اضافه شد و خوشبختانه شاهد رشد در میزان امانت دهی منابع بوده ایم، تصریح کرد: هفت هزار نسخه کتاب اهدایی داشتیم ، بیش از ۵۶ هزار نسخه کتاب امانت داده شده که صرفا ۱۵ درصد کتاب های امانتی ما کتاب های کمک درسی بوده است.
وی ادامه داد: در کتابخانه نجاریان در ۶ ماه نخست ۱۴۰۱ تعداد نسخه امانتی ما ۱۶ هزار و ۶۹۴ کتاب بوده که در ۶ماه نخست ۱۴۰۲ به ۱۹ هزار و ۴۶۲ نسخه افزایش یافت.
اوشیب نتاج تصریح کرد: در کتابخانه امام علی(ع) در ۶ ماه نخست ۱۴۰۱ حدود ۶ هزار و ۶۲۴ نسخه امانت دادیم که در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۲ به ۱۰هزار و ۶۸ نسخه افزایش یافت.
وی یادآور شد: همچنین میزان امانتی ما در کتابخانه عمومی روحانی(ره) در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱ حدود ۸۰۳۰ نسخه بود که در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۲ به ۱۰ هزار و ۸۵۲ نسخه افزایش داشت.
ایجاد کارگاه های فرهنگی، اجتماعی در راستای توانمندسازی جامعه
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان بابل تصریح کرد: اواخر سال ۱۴۰۱ با توجه به نیاز علاقمندان به نویسندگی و نویسندگان بومی در تمام مقاطع سنی برای ایجاد فرصت بیان سوالات خود در حوزه نویسندگی و ادبیات، از افراد برجسته و اساتید ادبی ملی دعوت به عمل آورده شد تا علاقه مندان به نویسندگی طی دیدار چهره به چهره در کتابخانه به بیان سوالات خود بپردازند.
وی افزود: در این راستا در تاریخ های مختلف از افراد برجسته ادبی ملی از جمله داوود امیریان، کلرژوبرت نویسنده ملی فرانسوی، عزتی پاک، محمدرضا سرشار رهگذر و مرتضی سرهنگی دعوت به عمل آمد و برای علاقه مندان در کتابخانه نجاریان کارگاه یک روزه برگزار کردیم که با استقبال زیادی همراه بود.
اوشیب نتاج با اشاره به اینکه در حوزه محافل ادبی نیز فراخور مناسبت های مختلف عصرهای شعر از جمله شعر عاشورایی و غزه با حضور شاعران برگزار کردیم که دعوت از شاعر ملی را در برنامه های آتی در دستور کار قرار دادیم.
وی با اشاره به اینکه در حوزه کسب وکار هم ورود پیدا کردیم تصریح کرد: در این راستا کارگاه "کاتی" را در کتابخانه نجاریان برگزار کردیم.
وی با اشاره به اینکه این کارگاه با حضور یک کارافرین برتر ملی دکتر خسروی و با حضور کارآفرینان کسب و کارهای مختلف برگزار می شود یادآور شد: در نخستین کارگاه برگزار شده کارآفرینانی که نیازمند به مشاوره هستند راهنمایی لازم را دریافت می کنند و با استقبال خوبی همراه بوده که همچنان ادامه دارد.
اوشیب نتاج از اجرای برنامه رونمایی کتاب در چندین کتابخانه شهرستان خبر داد و خاطرنشان کرد: در حال حاضر کتابخانه های مرحوم خانپور مرزیکلا، شهید علی بابایی بیشه سر، مرحوم کیانژاد زرگرشهر، شهیدان نجاریان و امام علی (ع) از جمله این کتابخانه ها بودند.
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان بابل از برگزاری کارگاه قصه گویی در بیشتر کتابخانه ها خبرداد و یادآور شد: به مناسبت روز کودک برای والدین با حضور روانشناسان، کارگاه هوش موفق برای کودکان آینده برگزار کردیم که با استقبال خانواده ها مواجه بودیم.
وی با اشاره به اینکه کارگاه های مختلفی در کتابخانه برگزار میگردد که از جمله آن میتوانم به کارگاه های تخصصی افراد با نیازهای ویژه نام ببرم، برای ناشنوایان ما بصورت دائمی کارگاه های مهارت زندگی، ازدواج، بازارچه صنایع دستی و لبخندبی صدا برگزار میشود.
وی ادامه داد: همچنین برای ناشنوایان کارگاه بهیاری تشکیل دادیم تا تزریقات و کمک های اولیه را آموزش ببینند.
اوشیب نتاج بیان کرد: تامین بخشی از منابع مورد نیاز کتابخانه زندان، دیدار باخانواده شهدا، برگزاری کارگاه فرزندپروری، کارگاه اتاق آموزشی، از دیگر برنامه های درحال اجراست.
اتاق آموزش کتابخانه نجاریان، رایگان در اختیار صاحبان حرفه قرار میگیرد
وی یادآور شد: با نشستی که با رئیس میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی بابل داشتیم مقرر شد صاحبان حرف مختلف از حصیربافی، سوزن دوزی، چرم دوزی و...از اتاق آموزش کتابخانه بصورت رایگان استفاده کنند به شرطی که به کارآموزان خود تخفیف دهند.
وی با بیان اینکه امسال از کمک ۷۰۰ میلیون تومانی خیرین برخودار بودیم گفت: کتابخانه نجاریان نمونه استانی و یکی از همکاران ما در شهرستان نمونه ملی شد.
ضرورت بازطراحی کتابخانه شهید نجاریان
اوشیب نتاج با اشاره به اینکه در دنیا کتابخانه ها از جمله زیباترین ساختمان های شهر هستند یادآور شد: کتابخانه ها پیشانی فرهنگی شهر هستند و شایسته نیست فرسوده باشند.
وی افزود: در این راستا نشستی با مدیر کل کتابخانه های استان در خصوص باز طرحی کتابخانه نجاریان و روحانی داشتیم و برخی طراحی های سه بعدی آن ها هم انجام شده و به تایید رسیده است.
رئیس اداره کتابخانه عمومی شهرستان بابل میزان اعتبار اجرا پروژه باز طراحی کتابخانه شهیدان نجاریان را ۹۵۰ میلیون تومان برشمرد که ان شاالله با مشارکت اداره کتابخانه ها و احیانا خیران میتوانیم از همین فردا وارد فاز اجرایی آن شویم.
وی تصریح کرد: کتابخانه نجاریان در سال ۸۶ افتتاح شد اما امروزه به ساختکده، اتاق علم، بخش کودک، بخش نوجوان و جوان با نیازهای متفاوت نیاز داریم لذا ضروریست فضا کتابخانه بروز و مناسب نیازهای فعلی شود.
اوشیب نتاج ادامه داد: باز طراحی دو کتابخانه بزرگ شهیدان نجاریان و آیت الله روحانی(ره) نیازمند اعتباری حدود ۲ میلیارد تومان است که به امید خدا و وجود فرهیختگان و بزرگان شهرستان قابل انجام خواهد بود تا شاهد کتابخانه هایی در تراز جهانی در شهرستان باشیم.
تبدیل شدن اتاق رئیس به اتاق آموزش کتابخانهها
رئیس کتابخانه عمومی شهرستان بابل بیان کرد: خاکریز ما کتابخانه ماست و باید بیشترین فضا به کار عملیاتی اختصاص یابد، لذا با یک جابجایی فضای اداری را کوچک و فضای عملیاتی را افزایش دادیم.
اوشیب نتاج با اشاره به اینکه برای تخصصی کردن حوزه فرهنگ اقدام به نیازسنجی کردیم گفت: ما با نگاه به اینکه کتابخانه یک پایگاه فرهنگی اجتماعی است اقدام به رفع برخی نیازها نموده ایم.
وی با قدردانی از نگاه مثبت فرماندار ویژه شهرستان بابل افزود: دشمن هزینه و سرمایه سنگینی برای مقابله با فرهنگ ما انجام میدهد و این میطلبد که اعتبارات حوزه فرهنگ نیز متناسب با آن افزایش یابد و حداقل شهرداران ما نسبت به واریز حق السهم کتابخانه ها مطابق با قانون اقدام نمایند.
وی با اشاره به اینکه بودجه کمیته برنامه ریزی با توجه به ۵ پروژه احداثی در شهرستان، علیرغم افزایش آن نسبت به دوره های قبل همخوانی ندارد تصریح کرد: باید در سازمان برنامه و بودجه به این حوزه توجه ویژه شود.
وی از انجام پنج پروژه عمرانی در این شهر خبر داد و یادآور شد: کتابخانه شهید شکری ۱۱ سال قبل کلنگ زنی شد اما فقط۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی ادامه داد: با رایزنی های انجام شده درصدد هستیم شهرداری بابل با حمایت شورای شهر و شهردار با نگاه صد در صد فرهنگی این پروژه را در اختیار بگیرد و آن را به سرانجام برساند و هدیه ای ویژه به فرهنگ این شهر و شهرستان اهدا نماید.
وی با اشاره به اینکه با احداث این کتابخانه غریب به دو هزار متر فضای کتابخانه ای افزایش می یابد گفت: شعاع عملیاتی هر کتابخانه هزار و ۵۰۰ متر مربع است ما فقط کتابخانه شهید نجاریان و آیت الله روحانی را در مرکز شهر و در نزدیکی هم داریم اما برای جنوب شهر کتابخانه ای نداریم که با احداث کتابخانه مرکزی واقع در بوستان شهید شکری این خلاء تا حدود بسیار زیادی جبران می شود.
پنج پروژه کتابخانه های شهرستان بابل نیازمند ۳۰ میلیارد تومان اعتبار
وی ادامه داد: برای تکمیل پنج پروژه مبلغی بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که ۱۶ میلیارد آن هزینه ساخت کتابخانه مرکزی است.
وی افزود: کتابخانه "اله چال" یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، کتابخانه آبادیان ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان، کتابخانه امین آباد و کروکلا یک میلیارد تومان، درزی کلا شیخ چهار میلیارد تومان نیازمند اعتبار هستند.
انتهای پیام