نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

پارسینه دوشنبه 04 دی 1402 - 00:51
اداره شهرها از جمله مواردی است که مدیریت و سازماندهی آن به عنوان حرفه ای پیچیده محسوب می شود و به همین دلیل مقام شهردار از جمله مسئولیتهای مدیریتی است که مستقیماً ثمره رفتار و عملکرد خود و افراد زیر مجموعه اش بر مردم پوشیده نیست و بسیار شفاف و پوست کنده در برابر نگاه منتقد، مشوق و قضاوت کننده عموم شهروندان و ارباب رجوع قرار می گیرد. گپ و گفتی داشتیم با شهردار جوان شهر آبادان و شنیدن نظرات وی و چگونی عملکردش در حوزه شهری قلب تپنده نفتی ایران خالی از لطف نیست.

علی علیزاده - تحریریه پارسینه| آبادان شهرنفتی و قلب تپنده انرژی در خوزستان است. این شهر به‌دلیل داشتن پالایشگاه نفت و پتروشیمی، راهبردی‌بودن و هم‌مرزی با کشور عراق از یکسو وهمجواری با عربستان وکویت از سوی دیگر، از مهم‌ترین شهر‌های ایران بوده‌است. شاید گفت به دلیل اهمیت ژئوپلوتیکی و جغرافیایی این شهر نه تنها از تاریخ ایران باستان بلکه در زمان معاصر مخصوصاً  از زمان جنگ جهانی دوم یکی از مورد توجه‌ترین شهر‌های استراتژیک ایران محسوب می‌شده است. از نمایی دیگر باید اذعان داشت یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های نفت جهان (پالایشگاه نفت آبادان) در این شهر قرار دارد.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

اداره این شهر که گفته می‌شود قدمت مدیریت شهری نوین آن به یک قرن می‌رسد، از جمله مسئولیت‌های پر فراز و نشیبی است که به راحتی از ویژگی‌ها و دردسر‌های آن نمی‌توان گذشت. آبادان نه تنها داستان‌ها و روایت‌هایی از تاریخ کهن ایران زمین را به همراه دارد، بلکه جلوه‌های معاصر، بیادماندنی و ستودونی آن در هشت سال جنگ تحمیلی، و آنچه بر مردم دلاور و سختکوش و منحصربفردش گذشته هرگز از ذهن تاریخ فراموش نخواهد شد.

با این ویژگی‌ها و تاریخ مختصری که از شهرمنحصربفرد آبادان بیان کردیم از خاکش تا مردمانی که صد‌ها سال در این خطه زیست کرده اند، بی شک شنیدن صحبت‌های فردی که مسئولیت شهرداری این شهر را بر عهده دارد خالی از لطف نیست. شهرداری که حدود یک سال از تصدی این پستش نمی‌گذرد و جوان است و بسیار سخت کوش بنظر می‌رسد.

از شهردار شدن یاسین کاوه پور بیش از یکسال می‌گذرد. زمان حضور این مدیرسختکوش و به باور خود و همکارانش «جهادی» به حادثه دردناک متروپُل پیوند خورده و وی پس از عزل حمیدپور شهردار سابق آبادان، به این سمت به اتفاق اکثریت آرای اعضای شورای شهرآبادان برگزیده شد.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

انتخابی حائز اهمیت از لحاظ سیاسی و استراتژیک در کوران اخباری که از متروپل به سراسر جهان مخابره می‌شد و پس لرزه‌های آن می‌توانست حاشیه‌ها را گسترده و گسترده‌تر کند، این کاوه پور بود که برای ساماندهی اوضاعی که نیاز به مدیریت بحران داشت، بر صندلی ریاست شهری همچون آبادان تکیه کرد و بنظر می‌رسد کارنامه موفقی هم در این مدت کوتاه از خود بر جای گذاشته است.

علی ایحال فرصتی میسر شد تا گپ و گفتی داشته باشیم با شهردارآبادان، آقای دکتریاسین کاوه پور. مردی دوست داشتنی و گشاده روکه دعوت پارسینه را برای مصاحبه‌ای صمیمی پذیرفت و با کمال میل به سئوالاتم در زمان محدودی که داشتم پاسخ داد.

سئوال: لطفاً مختصری از بیوگرافی خودتون توضیح بدید:

پاسخ: اگر قرار باشه سن من با احتساب شب‌هایی که بیدار میمونم محاسبه بشه  قطعاً سنم خیلی بالاست، چون در طول بیست و چهار ساعت شاید نزدیک به چهار تا پنج ساعت بخوابم، بیشتر زمانم صرف کار می‌شود و متولد سال ۱۳۶۶ هستم و آخرین مدرک تحصیلی من دکتری تخصصی در جغرافیا و برنامه ریزی شهری است. قبل از حضورم در شهرداری آبادان، به شکل پیوسته در سیزده سال گذشته در شهرداری‌ها مشغول به فعالیت بوده ام. آخرین جایی که مشغول بودم در شهرداری منطقه یک اهواز بوده و اکنون هم توفیق خدمت گذاری به عنوان شهردار آبادان پس از حادثه متروپل را برعهده دارم.

سئوال: با توجه به سن جوانی که دارید و اون فاصله سیزده سالی که از آغاز بکارتون میگذره در شهرداری، میخواستم بپرسم برای حضوراز ۲۳ سالگی در شهرداری پارتی داشتید؟

اولاً  روز اولی که در شهرداری حضور پیدا کردم قرار نبود در آنجا ماندگار شوم و دلیل حضورم یک پروژه بود، می‌خواستم جای دیگر بروم، اما بعد‌ها منو با اصراردر شهرداری نگهداشتند. وقتی بابت پروژه در شهرداری حضور داشتم می‌خواستند برای من بیمه رد کنند و وقتی میخواستم مدارکم را بهشون ارائه کنم، بنده خدایی که مسئول امور اداری بود گفت: هر کسی یکماه برایش در شهرداری بیمه رد شد، ماندگار خواهد شد و من هم گفتم من جایی دیگر برنامه دارم، و این شد که این ادعا به حقیقت پیوست و بنده در شهرداری ماندم و البته استاد بزرگواری هم داشتم که همیشه می‌گفت برای پیشرفتت تلاش کن که حاصل پیشرفتت همین تلاش هست و اگر هم کم کاری کنی موجب پسرفتت خواهد شد. هر چند امروز این سمت‌ها را در کارم پیشرفت نمی‌دانم لیکن همواره تلاش کرده ام در وظایفم موفق باشم. امروزم که توفیق خدمت دارم و این مسئولیت سنگین است که برعهده من گذاشته شده و امیدوارم به خوبی از پس آن برایم در واقع سنگری است که توفیق خدمت در آن را دارم و بد نیست اینجا به شهید مدافع حرمی هم اشاره کنم که در کشور سوریه به فیض شهادت نائل آمد. فراموش نمیکنم وقتی برای اعزام به محل نبرد با داعش در جبهه سوریه تمایل داشتم حضور پیدا کنم و به شهید مدافع حرم پیامم را انتقال دادم،   شهید حاج علی‌محمد قربانی که از رزمندگان قدیمی خوزستانی هم بود و به عنوان مدیر انقلابی هم شناخته می‌شوند گفتند من در سوریه میجنگم تا تو در کشورمان به مردم خدمت کنی و هر دو این عمل در زمره جهاد در راه حق و خدمت به خلق خداست.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

سئوال: چرا حواشی اهواز نسبت به آبادان کمتر هست و اساساً تفاوت بین اهواز و آبادان در چی هست واگر انتخاب شما بود برای خدمت گذاری کدام شهر را انتخاب می کردید؟

در واقع بواسطه تحصیلات، تخصص و تجربه ام در سالهای اخیر، شهرهای زیادی را سفر کرده و مسائل و موارد تخصصی حوزه مدیریت شهری کلانشهرهایی همچون تهران، شیراز، مشهد و اصفهان تا شهرهای کوچکتر مانند اندیمشک، شوشتر، دزفول، رامهرمز، خرمشهر و... را بررسی کرده ام،هر شهری بواسطه پتانسیل و ظرفیتی که دارد از جهت وسعت، موقعیت جمعیتی، جغرافیایی و توپولوژی یک سری چالشهای خاص خود را دارد، همچنین از نگاه قومیتی گرفته تا شرایط اقلیمی هم شهرها را می توان از دید تأثیرآنها تفکیکشان کرد، اما بواقع جایگاه آبادان به دلیل موقعیت قرارگیری و تاریخی و همچنین از نگاه صنعتی که این شهر را دروازه مدرنیته ایران می دانند و حتی قدمت شهرداری آبادان به یک قرن می رسد امسال از یکصدمین سال تأسیس شهرداری در آبادان عبور خواهیم کرد، همه این ویژگی ها باعث شده نام آبادان به عنوان یک برند شناخته شود و نه تنها اسم این شهر را مردم سراسر ایران شنیده و با آن آشنایی دارند، بلکه در عرصه بین الملل هم بسیاری از مردم در کشورهای مختلف با نام این شهر پرآوازه آشنا هستند.

تمامی این صفات در کنار خصلت استقامت و جهاد مردم شریف آبادان مخصوصاً به گواه تاریخ معاصر، سلحشوری آنها در دوران هشت سال دفاع مقدس که علیرغم محاصره و فشارهای فراوان نگذاشتند شهر سقوط کند،باعث می شود به جنبه های ارزشمند این شهر عمیقاً پی برد و وجه تمایز این شهر و خطه را با سایر مناطق ایران زمین درک کرد.

ذکر این نکته در پاسخ به سئوال شما بسیار ضروری است که من زمانی سکان شهردار آبادان را به عنوان نفر نخست مدیریت شهری بر عهده گرفتم که حادثه غم انگیز متروپل رخ داده بود می توانست هر کسی را برای خدمت در این موقعیت دچار تزلزل و تردید کند، لذا عقبه تاریخی، صفات این شهر، خلق و خوی برجسته مردم این شهر، حمایت مردم و دوستان و میل به کار کردن در شرایط دشوار از یک سو و توصیه یکی از دوستان که حاوی پیام امام راحل مبنی بر اینکه خدمت در آبادان معادل ثواب شهادت میباشد، از سوی دیگر بنده را ترغیب کرد از خدمتگذاری در این سنگر عقب نشینی نکنم و در تصمیمم برای خدمتگذاری به عنوان شهردارآبادان مصمم تر شوم.

فراموش نکنیم شناخت، برنامه ریزی و انگیزه سه عامل و مولفه ای هستند که باعث موفقیت می شوند و در بسیاری از جاها می بینیم وقتی یکی از این عوامل نقص داشته باشد، کارها درست پیش نخواهد رفت لذا در پست شهردار، تکیه به این عوامل و مخصوصاً اشراف به خصوصیات نهان و بارز شهری که حوزه فعالیتتان می باشد از جهات مختلف که قبلاً عرض کردم موجب می شود با خیال آسوده تر و مطلع تردر این حوزه خدمت کنم.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

سئوال: در رابطه با ارتبات با مردم چه رویکردی دارید و بطور کل سامانه ۱۳۷ هم به مانند تهران در آبادان فعال هست؟ سطح دسترسی مردم به شخص شما چگونه است؟

در بحث ارتباط با مردم که ابتدا باید تأکید کنم سامانه137 و چه پلتفرمهایی که مخصوص ارتباط مردم با شهرداری است وجود داشته و فعال است. بجز این هم ما در مساجد و در هم سطح محلات و در جریان سرکشی هایی که دارم با مردم ملاقات دارم و روزهای دوشنبه هم در دفترم معمولاً پذیرای شهروندان هستم اما اگر بخواهم دقیقا بگویم، با حضور در مناطق سعی میکنم ملاقاتهای عمومی را در محل با مردم داشته باشم تا از نزدیک با مشکلات و مسائل حوزه شهری روبرو شوم. هر چند روزانه هم مراجعه کننده دارم. به قول صائب تبریزی: چون وا نمی کنی گرهی، خود گره مشو - ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نیست! اگر هم نتوانم گره  و مشکلی باز کنم دست کم حرف مردم را گوش کنم و پاسخگو باشم و حتی مواردی هم بوده که ربطی مستقیماً به شهرداری نداشته، از جمله آب و فاضلاب، نظام مهندسی، تأمین اجتماعی روشنایی معابر و... اما پیگیر شدم از طریق ارتباطی که با همکاران در بخشهای مختلف و ارگانهای مختلف بوده، تلاش کردم مشکل و درخواست مردم را پیگیری و به پاسخ و اجابت برسانم.

سئوال: آیا آبادان اکنون منطقه آزاد است؟ چنانچه منطقه آزاد است آیا برای شهرداری آبادان نسبت به سایر شهرها امتیاز محسوب می شود و تسهیلاتی برای حوزه مدیریت و سازماندهی شهری از جمله تجهیزات، ادوات و.... فراهم کرده؟

پاسخ: واقعیت این است که نه تنها آبادان و خرمشهربلکه یک سری شهرهای دیگه هم که به عنوان شهر و منطقه آزاد تجاری برگزیده شده اند، در کنار ظرفیت و نقاط قوت، با ضعفها و معضلاتی هم روبرو شده اند که باعث پیدایش چالش هم شده است. در بحث ماشین آلات ممکن است ظرفیتهایی ایجاد کند، هر چند نمیخواهم درباره دوره خاصی و مدیریت های قبلی و نحوه اجرا و عملکردشان صحبتی کنم،یک دو حاکمیتی ایجاد شده و باید این چالش مرتفع شود.

از جمله مواردی که می توان به آن پرداخت تناقض و چالش ایجاد شده از برخورد دو جبهه قوانین و مقررات سرزمین مادری با قوانین و اصول مناطق آزاد است که موضوعی حائز اهمیت بوده و هست و باید نسبت به برطرف کردن آن به شکل اساسی اقدام و باید تعیین تکلیف شود و همین ماجرا باعث شده چالشهای منطقه آزاد در برابر مزایای آن بیشتر باشد.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

سئوال: اگر بخواهیم از نگاه مردمی که در منطقه آزاد زندگی می کنند و این زندگی در این جغرافیا باعث دردسر آنها شده و به نوعی نمی گذارد از مزایای آن بهره مند شوند چیست و از نگاه یک شهروند ساکن منطقه آزاد آنرا بیان کنید:

پاسخ: در بحث شهرسازی، املاک و زمینها و ضوابطی که حاکم بر مناطق آزاد است و مسائل حاکمیتی که سایه آن بر سر این مناطق گسترده شده و دسترسی هایی که می تواند وجود داشته باشد و پاسخگویی ها به مردم بطور مثال اگر مردم با مشکلاتی مواجه شوند، همواره برای دریافت پاسخ در بین سازمان راه و شهرسازی و منطقه آزاد در رفت و آمدند و در حالیکه در موارد مشابه در شهرهای معمولی پاسخگویی و به نتیجه رسیدن درباره معضلاتی از این جنس، بسیار آسانتر و سریع تر است.

از همین رو سرمایه های انباشت شده و بالقوه ای از جمله زمین و املاک در حوزه مناطق آزاد بواسطه قوانین و ضوابط خاص حاکم فرصت تبدیل شدن به حالت بالفعل پیدا نمی کنند و جای توسعه از این منظر همواره خالی و دارای عقب افتادگی هایی است. حتی در بحث نهضت ملی مسکن هم که در دولت سیزدهم به آن توجه ویژه ای شده، متأسفانه نتوانستیم به خوبی کاری انجام دهیم، این بحث دو حاکمیتی در این ماجرا به شدت هویداست بطور مثال اگر قرار است راه و شهرسازی در اینباره ورود کند تا بر طبق دستورات و قوانین نهضت ملی مسکن قدمهای موثری برای شهروندان نیازمند مسکن بردارد، ضوابط حاکم در مناطق آزاد، این پروژه هارا با تناقض و چالش روبرو می سازد.

برای رفع این چالش بنظر می رسد اگر مناطق آزاد و فعالیتهای درون آن منوط به همان فعالیتهای صنعتی و تجاری شود و در منطقه ای تعریف شده محصور شود، و سایر بخشهای شهرها در ذیل قوانین سرزمین مادری فعالیت و توسعه یابد، این پیامدهای منفی و سردرگمی برچیده خواهد و مناطق آزاد هم به درستی به مجموعه فعالیتهای تجاری و صنعتی خود می پردازند.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

سئوال: درباره متروپل چه خبر و امروز صبح که با شما تماس گرفتم، ظاهراً دادگستری بودید و آیا این موضوع حضور شما ربطی به متروپل داره و اساساً وضعیت متروپل به کجا ختم شده و از وضعیت شهردار قبلی هم اگر اطلاعاتی در دست دارید بفرمایید.

پاسخ: اتفاقاً حضور من در دادگستری به همین موضوع ربط داشت و قرار است اتفاقات تازه ای در محل حادثه رخ دهد و امیدوارم ثمره مثبتی داشته باشد. همچنین فضای فیزیکی منطقه حادثه پاکسازی شده و معابر اصلی و خیابان باز شده و دوباره بازسازی انجام شده، متروپل بهرصورت زخمی بود بر پیکره شهر آبادان که موجب زخمی و جریحه دار شدن احساسات مردم کشور مخصوصاً این شهر«آبادان» شد از طرفی هم این تهدید را می توان از منظر تلقی فرصت نگریست ومتروپل از جهات مختلف می توان بررسی و آسیب شناسی کرد که بزرگترین آن مظهری از فساد بود، اما همین حادثه باعث شد سازه های مختلف شهری و مجموعه های مشابه دوباره مورد بررسی ایمنی قرار گرفته و سختگیریها درباره رعایت استانداردها افزایش یابد.

سرنوشت محل وقوع حادثه و عملیات جدیدی که باید در آنجا حادث شود، محل بحث و تبادل نظر است، هر چند پرونده این حادثه بسته شده است، کمیته کاهش ساختمانهای نا ایمن در کشور تکشیل شده و باید فکر کنیم چه شد این حادثه رخ داد، بخشی از آن مربوط به فساد بود و بخش دیگر مربوط به رعایت استانداردها و قوانین اجر ا و نظارتی شهرسازی است که باید بنظر من دوباره مورد بررسی قرار گرفته تا از بروز حادثه های مشابه جلوگیری و از میزان حداقلی آن به شدت کاسته شود.

نقشه شهردار جوانِ آبادان برای توسعه قلب تپنده نفتی ایران/با کمتر از یک درصد از ۳.۵ میلیارد دلار چه کاری می‌توان برای آبادان انجام داد/جای متروپُل چه چیزی سبز خواهد شد؟

درباره آینده متروپل هم چندین پیشنهاد مطرح است چون به قطعیت نرسیده و تصویب نشده، از بیان جزئیات آن معذورم، علی ایحال ممکن است پس از تفکیک زمین در آنجا چندین واحد تجاری مستقل ساخته شود و یا مجتمعی بجای آن بنا نهاده شود که پیشنیاز آن رعایت ابعاد حقوقی و قانونی است و در زمان خودش اطلاع رسانی دقیق خواهیم کرد.

اینکه در این محل سازه ای بنا شود حتمی است و بحال خودش رها نخواهد شد، اما موضوعاتی مطرح هست، از ساخت پارک و پارکینگ طبقاتی تا مجتمع و یا تفکیک شود به پلاکهای مجزا و واگذار شود از طریق مزایده، حتی موضوع فروش کل آن از طریق مزایده هم مطرح بوده که در حال حاضر نتیجه نهایی تصمیم گیری مشخص نیست.

سئوال: از شهردار قبلی هم خبری دارید؟ بنظرتون آقای حمیدپوردر این ماجرا قربانی شدند و یا محکومیت و مجازات وی عادلانه انجام شده است؟

پاسخ: حالا اینکه من نظری بدهم، اولاً در آن جایگاه نیستم، ثانیاً باید به تصمیم قوه قضائیه احترام گذاشت چون از زاویه های مختلف این حادثه را کاملاً و دقیق بررسی کرده، از سوی دیگه شهرداران یه دهه قبل هم برای پاسخگویی احضار شده اند و تقصیرهایی هم متوجه آنان بوده، مجازاتهایی هم برای افراد زیربط حادثه در شهرداری منظور شده که مهمترین آنها انفصال از خدمت شهرداران قبلی بوده است و آنها نمی توانند در مجموعه های دولتی خدمت کنند.

در مورد قربانی شدن افراد مسئول، باید گفت در چنین حوادثی قطعاً تمهیدات لازم ازسوی مدیران ارشد رعایت نشده و بنظر می رسد چنانچه مدیری پیامدهای عدم رعایت ضوابط و قوانین و... محاسبه نکند، قطعاً با چالش و چنین مشکلاتی مواجه خواهد شد.

سئوال : اصلیت شما آقای شهردار کجایی هست؟

پاسخ: من اصالتاً زاده خوزستان هستم و تمام مردم ایران یا آبادانی اند و یا دوست دارند آبادانی باشند. من زاده اندیمشک هستم.

سئوال: همسایگی آبادان با عراق و کویت چه ویژگی و مزیتی برای این شهر داره و قدری درباره مجاورت آبادان با این کشورها توضیح دهید.

پاسخ: ما هم مرز با عراق هستیم و رودخانه خروشان اروند هم آبادان را از خاک عراق جدا می کند. این هم یک چالشهایی داشته به لحاظ اینکه یک رودخانه خط مرزی باشه ممکنه مشکلاتی هم ایجاد کنه و البته از سوی دیگر می تواند به نوعی ظرفیتهایی هم ایجاد کند. از جمله بحث گردشگری.

البته اروند غیر از بحث جاذبه هایش نباید فراموش شود یادآور هشت سال جنگ تحمیلی و شهدای دفاع مقدس است. این رود پذیرای پیکر بسیاری از شهدا بوده که در درون خود جای داده است. یادگار بسیاری از عملیاتها از جمله عملیات والفجر هشت است. همچنین وجود این رودخانه در مسائل توسعه اقتصاد شهری با توجه به جاذبه های توریستی که دارد بسیار حائز اهمیت است.

از جمله چندی پیش درباره احداث یک پل بین آبادان و السیبه صحبت بود و پیشنهاداتی مطرح کردیم، که در حقیقت این پول در نهایت به اتوبان فاو بصره متصل شود.هم این اتوبان متصل هست به بندر در حال احداث در عراق که بزرگترین بندر کشتیرانی خاور میانه تبدیل خواهد شد و با توجه به موقعیت ژئوپلوتیکی و جغرافیایی بسیار مناسب، هم می تواند به رشد گردشگری کمک کند و هم به اقتصاد شهری کمک شایان توجهی کند. از به گذشته هم نگاه کنیم، بندر آبادان از جمله مکانهایی بوده برای تبادل کالا، ته لنجی تا کالاهای ملوانی و... با توجه به این ظرفیت رشد اقتصادی منطقه دور از ذهن نیست.

آبادان از جمله شهرهایی است که قدمت از قدمت تاریخی و موزه هایش گرفته تا جاذبه های بصری و صنعتی مانند پالایشگاه و پتروشیمی ...نه تنها در ایران بلکه در میان کشورها کم نظیر است. بطور مثال قرار گیری مسجد و کلیسا و زیست و عبادات افراد در سایه آرامش در نوع خود بسیار منحصربفرد است. از سوی دیگر قرارگیری آبادان بین دو رودخانه بهمنشیر و اروند هم بر جاذبه های گردشگری این شهر افزوده است.

سئوال: در مورد مسائل زیست محیطی و وضعیت آن اگر نگوییم کشورمان با فاجعه های گوناگون دست و پنجه نرم می کند، اما قطعاً شرایط نامطلوبی دارد که بسیاری از آنها بر گردن عملکرد ناقص و غیر علمی شهرداری ها از جمله مسئله دفع زباله است. شما در حوزه مدیریت شهری آبادان در این باره چه دست آوردی داشته اید؟

پاسخ: خب زباله به عنوان طلای کثیف، موضوع ساده ای نیست که بتوان از آن راحت عبور کرد. بحث تفکیک زباله از مبداء در سطح شهر اجرایی کردیم. همچنین بحث تفکیک زباله در مرکز هم در حال انجام است و تلاش می کنیم پس از این عملیات، چیزی به عنوان پسماند زباله باقی نماند که در مراحل مختلف در نهایت زباله تبدیل به کود و کمپوست شده و دوباره به چرخه طبیعت و بازیافت باز گردد، و این عمل در حقیقت ایده آل ترین عملیات دفع زباله است که به شکل جدی در دستور کار شهرداری آبادان است.

در حال حاضر هم درباره توسعه سرانه فضای سبز هم تلاش داریم سه بوستان در حال احداث را تکمیل کنیم و بحث کمربند سبزرا پیگیر هستیم که به فاز اجرا و بهره برداری برسد. نهضت کاشت گیاهان و درختان مثمر هم با توجه به شرایط اقلیمی در سطح شهر در حال تحقیق تا اجراست تا بتوانیم از نهایت ظرفیت علمی برای بهره برداری در فضای سبز شهری استفاده بهینه داشته باشیم.

سئوال: با توجه به اینکه آثار جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس همچنان بر پیکره شهرهایی که در این جنگ درگیر بودند وجود داشته، مقایسه با توسعه یافتگی کشورهای حاشیه خلیج فارس، عقب ماندگی در زیباسازی و رفع زشتی های بصری، چه اقدامات و یا موانعی در این مسیر انجام و وجود داشته و لطفاً برای ما بگویید شما در این مسیر برای زدودن آثار جنگ و زیباسازی شهر چه تدابیری اندیشیده اید؟

پاسخ: این موضوع از چند بعد قابل بررسی است. اولاً که با توجه به آثار جنگ که اشاره کردید، موزه دفاع مقدس اینجا احداث شده و هم از لحاظ تاریخی و هم از لحاظ بصری، نمونه هایی در این موزه وجود دارد تا بتواند به بهترین وجه دوران و تاریخ جنگی که پشت سر گذاشتیم برای بیننده تجسم کند.

واقعیت امر درباره مشکلات شهری دو موضوع قابل بررسی است، یکی کم کاری هایی است که بواسطه سوء مدیریت در ادوار گذشته از سوی متولیان مربوط رخ داده، بخش دیگر هم که باید در رابطه با آن گفت شهر خوب «ساختنی» است، یعنی به عبارتی به کمک شهروندان تا سرمایه گذاران نیازمندیم تا در امر زیباسازی شهرداری را یاری رسان باشند. در طول یکسال گذشته الحمدالله با توجه به برنامه ریزی هایی که انجام دادیم و انصافاً حمایتهایی که دولت آیت الله رئیسی داشته، نظر مساعد وزیر کشور، استاندار محترم خوزستان، جناب عباس پور فرماندارمحترم آبادان و معاونین محترم در وزارت کشور و سازمان شهرداریهای کشورتوانسته ایم بیش از پانصد خیابان را در  سطح شهر آسفالت کنیم و دویست نقطه را رنگ آمیزی کنیم و بهسازی و نورپردازی را در سطح شهر انجام دهیم، از طرف دیگر هم با انبوه سازان جلسات متعددی داشتیم در خصوص اینکه پیشنهاد دادیم در مسیر نوسازی و بهسازی و ساخت سازه های و مجتمع ها، تسهیلات فراهم و با آنها مساعدت خواهیم کرد تا بتوانیم این مشارکت مردمی را جلب و جذب کنیم، هدف هم همین است که بطور مثال وقتی از دبی صحبت به میان می آوریم اولین چیزی که در ذهن ما نقش می بندد، سازه های مرتفع و برجهایی است که توسط سرمایه گذاران حقیقی و ملت و مردم آنجا ساخته شده، لذا همین مشارکتهاست که در توسعه یک شهر سهم بسزایی دارد. پس این دو اقدام هم شهرداری و هم مشارکت مردم و جذب سرمایه گذاران به توسعه و زیباسازی شهر کمک قابل توجهی می کند.

سئوال: آقای شهردار اگر صندوق و جیبی بود که سه و نیم میلیارد دلار درونش پول بود و به شما می گفتند، ده میلیون دلار از این ثروت سهم آبادان و شهرداری آبادان است، با این پول قابل توجه چه کاری برای مردم آبادان انجام می دادید که باعث تغییرات اساس در چهره شهر شود و به نوعی خودنمایی کند؟

پاسخ: از نگاه اجرایی اگر بخواهیم به این موضوع نگاه کنیم و با توجه به پروژه هایی که برای شهر تعریف کرده ام، به بعضی از دوستان می گویم بیایید آبادان برف بازی کنیم! یک پروژه ای که علاقه دارم در صورت تأمین بودجه به فاز اجرا و بهره برداری برسد، مجموعه تفریحی عظیمی شامل شهربازی مدرن، مجموعه تفریحات آبی مجهز و پارک برفی است که اتفاقاً برآورد اولیه آن چیزی حدود چهارصدو هفتاد میلیارد تومان خواهد شد که تصور کنید اگر چنین پولی در اختیار ما بود این مجموعه را می ساختیم و قطعاً عامل جذب گردشگر می شد، برای مردم آبادان و شهرهای اطراف ثمره خوبی داشت و هم در میان شهرهای اطراف در کشورهای حاشیه خلیج فارس حرفی برای گفتن داشت.

سئوال : اما یکی از کارهایی که شما انجام دادید و قابل تحسین است، مدیریت بحران و از جمله آب گرفتگی در سطح معابر و هدایت آبهای روان بود که از جمله معدود شهرهایی بود آبادان در سیل گذشته،  که از بحران آبگرفتگی و سیل در امان ماند. قدری درباره این موضوع و نحوه مدیریت آن برای ما توضیح دهید که چه کردید در روزهای بحران و طوفانی و بارندگی؟

پاسخ:با توجه به شرایطی که در سالهای قبل وجود داشته واز جمله کم کاریهای که قبلا شده، همچنین موقعیت جغرافیایی و جلگه ای که بعضی شهرهای جنوبی دارد و موقعیت فلت «تخت» که شهرها را در آن احداث کرده اند، و اینکه رودخانه هایی که در اطراف شهرها جاری است، باعث می شود هم نقاط قوت داشته باشیم و هم خطر و ضعف.

این بر می گردد به نحوه تشخیص، تصمیم، برنامه ریزی و عملکردمان به عنوان مجموعه شهرداری و مدیریت بحران. اینکه بخواهیم بعضی از فرایندها را طی کنیم باعث می شود وقت بگذرد و برای مرتفع شدن برخی مشکلات و نتیجه دادن رایزنی ها، مشمول سپری شدن زمان می شود و لذا با توجه به ذیق وقت باید در حداقل ترین زمان ممکن، با رصد شرایط و پیش بینی ها بهترین و موثرترین تصمیم را اتخاذ کرد.

ما باید دو برنامه را در دستور کار قرار دهیم. یکی در بلند مدت در واقع مطالعات اجرای طرح جامع دفع آبهای سطحی را برای شهر آبادان انجام دادیم و تأییدهای لازم را از جمله از دانشگاه جامع مادر تخصصی جهاد علمی را اخذ کرده ایم و اکنون منتظر و پیگیر اختصاص منابع برای اجرایی کردن این پروژه هستیم.

از این مهمتر در حال حاضرما برای اینکه خدای نکرده در شهر بحرانی نداشته باشیم از قبل تمهیدات لازم را اندیشیدیم و نقاط بحرانی را شناسایی کردیم و ارزیابی کردیم هنگام بحران کدام نقاط در معرض آسیب پذیری و انسداد مسیر هستند، لذا به شکل ضربتی و البته موقت برای سالهای پیش رو عملیاتی را آغاز کردیم از جمله لایروبی خطوط قدیمی، لوله گذاری های جدید برای تخلیه و پمپاژ آب، یک سری نقاط با احداث سپتیک برای قرار دادن پمپ جهت تخلیه آبهایی که تجمع کرده اند توانستیم به شکل موفقیت آمیز و با عنایت خداوند از بحران سیل و تجمع فراوان آب جلوگیری کنیم.

البته باید کار اصولی در شهر انجام شود تا برای پنجاه سال آینده از این لحاظ دغدغه ای متوجه شهروندان نباشد. همیشه می گویم نگهداری از احداث واجبتر است. چه بسا در سطح شهرها ممکن است چیزی احداث شود اما به دلیل عدم نگهداری صحیح از بین برود. پس از هر بارندگی دو سه گروه داریم که مرتباً در سطح شهر وضعیت را کنترل و بازرسی می کنند، حتی موارد خرابکاری داشته ایم که چه عمداً یا سهواً سیستم تخلیه و محلهای دفع آب گرفتگی را کورو مسدود کرده و از کار انداخته اند و سریع همکاران ما با توجه به مأموریت تعمیر و نگهداری، وارد عمل شده نگذاشته اند این شیطنت ها و یا ایرادات فنی صدمه قابل توجه و بیانی به شهروندان وارد کند.

ما از ایام تابستان و قبل از بارندگی ها جلسات مربوط به چنین شرایط و مدیریت بحرانهایی از این قبیل را پیش بینی می کنیم و شاید بخاطر همین پیش بینی ها و تمهیدات لازم است که الحمدالله در ایام بارندگی، از جمله بارندگی که اخیراً داشتیم سربلند بودیم.

سئوال پایانی: کار درشهرداری را دوست دارید؟ نقشه راه آینده شغلیتون چیه؟ آیا یک روزی شهرداری تهران بهتون پیشنهاد بشه قبول می کنید؟

پاسخ: سئوال سختی پرسیدید،از اینکه علاقه دارم به کار بله علاقه دارم و در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران سرفصلی داریم که می گوید هر جا بحث خدمتگذاری در میان باشد باید مانند سرباز به شکل جهادی در هر سنگری وارد میدان شد، حتی اگر لازم بود اسلحه به دست گرفت و از نظام و کیان و خاک این سرزمین دفاع کرد. هرجایی که بتوانم انجام وظیفه کنم، قطعاً خدمت می کنم و هر جایی که بر اساس تخصص، تجربه و مهارتم نیاز باشد، در اولویت بنده قرار دارد.

چون خودم در کلان شهر اهواز بوده ام و تجربه کار در این ابر شهررا داشته و شناخت دارم و بازدید تخصصی هم از چندی شهر بزرگ کشور از جمله از تهران داشته ام، فکر نمی کنم مشکل خاصی وجود داشته باشد و چنانچه پیشنهادی درباره سکانداری شهرهای بزرگتر شود می پذیرم و حتی به دوستانم هم به شوخی گفته ام اگر شهرداری بصره هم به من پیشنهاد شود قطعا می پذیرم و علاقه دارم در آنجا هم کار کنم.

در پایان از پارسینه تشکر میکنم بابت این مصاحبه، همیشه میگویم ظرفیتها و پتانسیلهای خوبی درون کشور داریم و ارزشمندترین منابع این کشور و سرمایه های آن مردم خوب کشورمان هستند، همینکه بتوانیم در موضوعات شهری از مشارکت و ظرفیتهای مردمی استفاده کنیم قطعاً می توانیم شاهد توسعه مناسب و پایدار باشیم.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منبع خبر "پارسینه" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.