خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ اینجا نقطه ای استثنایی در خراسانجنوبی آن هم با قابلیت ها و توانمندیهای ویژه اما آن چه این نقطه را در استان خاص و ویژه کرده نزدیکی آن به مرکز خراسان جنوبی ست چرا که سرریز جمعیت، سرمایه گذاران و هر آن چه که در بیرجند دیگر ظرف آن پر شده به این شهرستان سوق داده می شود.
صحبت از خوسف دیار شعر و ادب، گل نرگس و شهرستان طلایی خراسان جنوبی آن هم با معادن غنی طلا و مس است و باید همکلام شد با عالی ترین مقام دولت در این شهرستان تا روزنه های امید و نور را در افقی که برای توسعه، آبادانی، تحقق مطالبه های مردمی، آشنایی با توانمندی ها و قابلیت ها و... خوسف پیشنهاد، تدوین، در حال اجرا و اجرایی شده و بعد به مرحله اجرا در خواهد آمد قرار گرفت.
باب گفت وگو را با دکتر سید علی حسینی، فرماندار خوسف می گشاییم او هم پاسخ گوی پرسش های ماست.
گره خوردن گل نرگس با نام خوسف
فارس: لطفا آقای دکتر به صورت مختصر اشاره به توانمندی های کشاورزی این شهرستان داشته باشید تا مخاطبان ما بیشتر با این قابلیت ها آشنا شوند.
حسینی: پرداختن به خوسف از چند جنبه حائز اهمیت است هرچند طی سال های گذشته به این توانمندی ها پرداخته شده اما کمتر با نگاه خواهان به این قابلیت ها توجه شده است.
در حوزه کشاورزی بخش جلگه ماژان خوسف از دیر باز یکی از بخش های اصلی زراعت بوده و اکنون نیز است و اگر بخو اهیم در حوزه محصولات مزیت دار خراسان جنوبی نیز به این شهرستان بنگریم عناب خوسف که بیشترین سطح زیرکشت را در خراسان جنوبی و کشور دارد یکی از محصولات استراتژیکی است و می توانیم به عنوان یکی از محصولات با ارزش شهرستان به توجه کنیم.
گل نرگس به هر نقطه ای که پا می گذاریم با نام خوسف گره خورده است که این دو محصول جزو محصولات برند شهرستان است.
شهرک گلخانه ای محمدیه خوسف به طور قطعع موفق ترین و مهم ترین شهرک گلخانه ای این شهرستان است و از طرفی شهرک گلخانه ای ماژان نیز در دست احداث است که جزو آینده دار ترین شهرک های گلخانه ای خراسان جنوبی است.
ایده خوسف شهر گلخانه ای
در حوزه گلخانه حرف برای گفتن بسیار داریم و با توجه به موقعیت جغرافیایی و قابلیت های خوسف ایده شهر گلخانه ای مطرح شد که با توجه به این ایده نه تنها شهرک های گلخانه ای بلکه هر فردی که زمین، آب و توانایی مدیریت گلخانه دارد با فراگیری آموزش های آن می تواند با همکاری جهاد کشاورزی،نظام مهندسی و افراد با تجربه در این حوزه اقدام به راه اندازی گلخانه کند.
به تازگی با شرکت شهرک گلخانه ای محمدیه و مجموعه ای از کارشناسان با تجربه در این حوزه، استادان دانشگاه مدلی با عنوان ایده شهر گلخانه ای را شروع کرده ایم که چندین جلسه هم برگزار شده و اکنون در مرحله کارشناسی است چنانچه در جلسه های کارشناسی به نتیجه برسد مدلی جدید را در خراسان جنوبی و کشور شروع خواهیم کرد تا رونق را به معیشت مردم به واسطه خشکسالی های ۲۲ ساله ای که در منطقه رخ داده و منابع آبی به شدت تهدید می شود برگرداند.
همچنین پنبه مله یا تنها پنبه قهوه ای کشور که فقط در خوسف کشت می شود نیز جزو محصولات ارزشمند کشاورزی این شهرستان است.
۵ بافت تاریخی ثبتی
فارس: قابلیت های میراث فرهنگی و گردشگری خوسف نیز بی نظیر است لطفا در این زمینه نیز به اختصاری کمی از این توانمندی های برای مخاطبان فارس سخن بگویید؟
حسینی: خوسف در حوزه میراث فرهنگی نیز به طور قطع یکی از مهم ترین مقصدهای گردشگری خراسان جنوبی ست چرا که با 5 بافت تاریخی ثبتی در استان رتبه اول را دارد و بافت هر دو شهر آن (خوسف و ماژان) تاریخی است. از همه مهم تر این که خوسف شهر ملی مله بافی است و امیدواریم با توجه به پیگیری های انجام شده به زودی شاهد جهانی شدن شهر مله هم باشیم.
برگزاری جشنواره مله بافی، راه اندازی دبیرخانه، پلاک کوبی اولین کارگاه مله بافی، برپایی نمایشگاه مله بافی که در هفته فرهنگی خوسف شاهد آن بودیم همه این برنامه ها سبب شد تا مله در صدر خواسته ها قرار گیرد و استاندار، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی به این موضوع ورود کرده و معاون صنایع دستی وزارت میراث نیز قول جهانی شدن آن را بدهد.
همچنین در وزارت خانه هم پیگیری ها در این زمینه ادامه دارد و امید است همه این تلاش ها به ثمر بنشیند خوسف اولین شهر جهانی خراسان جنوبی شود چرا که اگر این اتفاق بیفتد همه نگاه ها به خوسف جلب می شود.
بعلاوه خوسف از نظر تعداد آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور نیز رتبه دوم استان را دارد.
در حوزه گردشگری کویر نیز به واسطه نزدیکی به مرکز استان دق اکبرآباد، جنگل نخاب، کویر خور و ... این شهرستان از امنیت بسیار بالایی برخوردار است که در کمتر نقطه ای از استان این قابلیت دیده می شود.
گردشگری مذهبی این شهرستان نیز با وجود مزارهای شاه سلیمان علی، بلنجیر، امام زاده ابوالقاسم نصرآباد بسیار پر رونق است به طوری که این امکان جزو پر زائرترین نقاط استان به حساب می آید.
گردشگری عشایر خوسف
با توجه به زنده بودن محله های عشایری خوسف یکی از حوزه های گردشگری این شهرستان گردشگری عشایر است که گردشگران و دوست داران طبیعت می توانند به این محله ها مراجعه کرده و از آن بازدید داشته باشند.
همچنین با رویش گل های نرگس اواخر آذر و اوایل دی ماه نرگس زارهای این شهرستان نیز می تواند جزو گردشگری مزرعه قرار گیرد در کنار فصل برداشت عناب در تابستان نیز با جلوه های خاصی همراه است که می تواند جاذب گردشگران مزرعه باشد.
با این اوصاف می توان گفت که خوسف در همه ابعاد گردشگری و فرهنگی جزو شاخص ها و سرآمدها ست.
فارس: خوسف با توجه به غنای معدنی و همچنین قابلیت نزدیکی آن به مرکز خراسان جنوبی در حوزه صنعت، معدن و تجارت نیز حرف برای گفتن دارد در این زمینه نیز لطفا کمی برای مخاطبان فارس سخن بگویید؟
حسینی: در حوزه صنعت، معدن و تجارت به توجه به تعداد و غنای معادنی چون طلا و مس در خوسف می توان ادعا کرد قطب معدنی خراسان جنوبی است.
همچنین چون خوسف یکی از بهترین مناطق کشور از نظر ذخایر طلا و مس است سرمایه گذاران بسیاری در گذشته به این حوزه ورود کرده و طی سال آینده نیز سرمایه گذاری ها در این حوزه ها افزایش خواهد یافت.
در حوزه صنعت نیز خوسف دارای بزرگترین شهرک صنعتی استان است که این شهرک تنها به خوسف اختصاص ندارد. علاوه براین شهرک شهید رحمانی خوسف اولین شهرک تخصصی سرمایه گذاری خارجی است که در آن سرمایه گذار چینی ورود پیدا کرده است و اکنون نیز تامین زیرساخت های این شهرک مورد توجه قرار گرفته و این موضوعی ست که در گذشته کمتر به آن توجه شده است.
تامین زیرساخت های شهرک صنعتی
در دولت جدید روشنایی آن تامین و فیبر نوری شهرک متصل شده، بعلاوه ظرفیت برق آن که یکی از مشکلات اساسی شهرک صنعتی خوسف بود ۸۰ تا ۹۰ درصد افزایش یافته است.
دیگر این که جدول گذاری و آسفالت معابر شهرک که یکی از دغدغه های بزرگ سرمایه گذاران بود در این مدت به پیمانکار داده شده تا هر چه سریع تر آماده سازی آن را شروع کند.
افزون براین مصوبه ای برای شهرک صنعتی خوسف توسط شرکت شهرک های صنعتی خراسان جنوبی به تصویب رسیده تا مشکل آب این شهرک از پساب تصفیه خانه بیرجند تامین شود.
موضوع دیگر این است که مطالعات پست ۱۳۲ کیلو ولت شهرک صنعتی خوسف انجام شده و امید است که عملیات اجرایی هم آن پیشرفت خوبی داشته باشد.
از همه مهم تر این که با همکاری خوب شرکت شهرک های صنعتی استان قرار است شهرک خورشیدی خوسف نیز در جوار شهرک شهید رحمانی راه اندازی شود.
شهرک انرژی های خورشیدی
با توجه به قابلیت های خوسف در زمینه انرژی های پاک از جمله خورشیدی سرمایه گذاران فراوانی از هم اکنون برای سرمایه گذاری در این شهرک اعلام آمادگی کرده اند که اگر این موضوع عملیاتی شود به طور حتم رخ مهمی برای استان و شهرستان خواهد بود و افق روشنی را برای آینده در پی خواهد داشت.
در حوزه تجارت هم اگر بخواهیم در نظر بگیریم خوسف یکی از شاهراه های اصلی ترانزیتی شرق کشور و خراسنان جنوبی به لحاظ تردد خودروهای ترانزیتی است.
خوسف گل سرسبد امنیت سرمایه گذاری
فارس: یکی از مهم ترین شاخص های سرمایه گذاری در خراسان جنوبی امن بودن این استان است به طور حتم در خوسف نیز این قابلیت بیش از پیش فراهم است لطفا در این زمینه هم توضیح دهید؟
حسینی: موضوع بسیار مهمی که شاید از نگاه مخاطبان استانی چندان اهمیت نداشته باشد اما برای مخاطبان بیرونی و سرمایه گذاران بسیار حائز اهمیت است موضوع امنیت شهرستان است. علاوه بر این که خراسان جنوبی یکی از امن ترین استان های کشور است آن هم با توجه به مرزی بودنش کمترین مسئله در حوزه معضلات اجتماعی و امنیتی دارد اما خوسف باز گل سرسبد امنیت سرمایه گذاری و جزو بهترین مناطق در شرق کشور و کشور است.
طرح سرمایه گذاری «سلام»
فارس: در حوزه توسعه کسب و کارهای صنعتی و خرد هم برنامه ای در این شهرستان دارید؟ لطفا در این زمینه نیز توضیحاتی را برای مخاطبان فارس بیان بفرمایید؟
حسینی: در محیط کسب و کار نیز به واسطه همراهی و همدلی که بین دستگاه های اجرایی خوسف وجود دارد به زودی از طرح سرمایه گذاری«سلام» در این شهرستان رونمایی می شود. در این طرح سرمایه گذار با یک تماس تلفنی امکان سنجی های اولیه در اختیارش قرار می گیرد و در ادامه با کارگروه تسهیلی که در سه شنبه های صنعتی خوسف تشکیل می شود مسیر را برای سرمایه گذار از نظر کسب مجوزها و استعلام های لازم تسهیل می کنیم و از طرفی آمادگی داریم با همکاری مجموعه دانشگاهی خراسانجنوبی و مشاوران خبره، مشاوره کسب و کار اولیه را به صورت رایگان در اختیار سرمایه گذار قرار دهیم.
طرح سلام می تواند شرایط تسهیل گری را مسیر سرمایه گذاری نه تنها در خوسف بلکه خراسان جنوبی فراهم آورد.
این طرح هنوز رونمایی نشده است مطالعات آن انجام شده و طرح آن هم به نگارش درآمده است و به زودی پوستر آن هم رونمایی خواهد شد.
در اهمیت طرح سرمایه گذاری سلام آن چه مدنظر است این است که حداقل شرایط را برای سرمایه گذار فراهم کنیم قرار نیست کار عجیب و غریبی انجام شود و با اجرایی شدن این طرح شاهد هجوم سرمایه گذاران به خوسف و استان باشیم بلکه آن چه با اجرای این طرح در نظر داریم این است که شرایط را برای سرمایه گذاری امن در شهرستان و استان فراهم شود.
تغییر نگاه ها به حوزه سرمایه گذاری
علاوه براین به دنبال تغییر نگاه ها در حوزه سرمایه گذاری هستیم و دیگر این که در طرح سلام آن چه دنبال می شود این است که سرمایه گذاری که از خارج از استان می آید بداند که مکانی است که می تواند به آن رجوع کند و خارج از رفت و آمد به این اداره و آن اداره در شهری غریب که هیچ آشنایی ندارد امکان سنجی های اولیه را با یک تماس تلفنی انجام دهد. بعد که حضوری مراجعه کرد امکان سنجی های کامل را دریافت میکند.
این اقدام می تواند زمینه ساز یک قابلیت خوب برای شهرستان باشد که شاید آثار آن در کوتاه مدت قابل لمس نباشد اما در میان و بلند مدت می توان نتایج مثبتش را در محیط کسب و کار خوسف و استان دید چرا که با این ایده نگاه سرمایه گذار به شهرستان و خراسان جنوبی و حوزه امنیت کسب و کار تغییر خواهد کرد.
حوزه کسب و کارهای خرد هم قرار است در یک حرکت جمعی با دستگاه های اجرایی دست به اقدامی بزرگ بزنیم اما چون هنوز در حد ایده است نمی شود چندان آن را رسانه ای کرد.
بعلاوه ضرورت دارد در شهرستان شرایط برای اشتغال زایی فراهم شود آن هم با حمایت های تسهیلاتی از که صاحبان کارخانه ها و کارگاه تولیدی و... می شود.
رتبه اول تعهدات اشتغال
همچنین همین حمایت ها از حوزه های کسب و کار و صنایع و کارخانجات سبب شد تا خوسف سال گذشته رتبه اول تحقق تعهدات اشتغال خراسان جنوبی را کسب کند و امسال هم نسبت جمعیت شهرستان 3 برابر تعهد اشتغال را پذیرفته است که به طور حتم امسال نیز رتبه اول را از آن خود خواهد کرد.
موضوع دیگر این است که در حوزه کسب و کارهایی خرد باید به مشاغلی توجه شود که می تواند در کنار شغلی اصلی که هر فرد دارد یک کمک معیشتی با راه اندازی این مشاغل برای او ایجاد شود و در کنار حقوقی که دارد با این شغل زندگیش بهبود یابد.
فارس: به طور حتم مردم این شهرستان مطالباتی دارند آیا این خواسته ها احصا شده است؟
حسینی: هر چند از ابتدای پذیرفتن مسئولیت فرمانداری خوسف همه تلاش خویش را برای ارتباط با گروه های مرجع شهرستان به کار گرفته ام اما این ارتباط باید بیش از این ها افزایش یابد که برگزاری دو جلسه با جوانان و یک جلسه با معتمدان به صورت عام و گروهی و جلسه های اختصاصی بسیاری که با این گروه ها برگزار شده در جریان خواستهها و مطالبه های مردمی این شهرستان قرار گرفته ام اما نیاز است این جلسه های محوری بیش از پیش برگزار شود و افزایش یابد.
رفع تنش های آبی، اولین مطالبه
بعلاوه در دهگردشی ها و حضور در مجالس و محافل مختلف نیز سبب شده تا نسبت به خواسته ها مردم بیش از پیش آشنایی پیدا کنم. اولین مطالبه ای که با حضور من در شهرستان مطرح شد تنش آبی شهر ماژان و ۴۳ روستای جلگه ماژان بود.
در حوزه نهضت ملی مسکن نیز این شهرستان عقب ماندگی عجیبی داشت به طوری که در طرح اقدم ملی مسکن دولت قبل هیچ متقاضی در خوسف نداشتیم اما با حضور آیت الله رئیسی در خراسان جنوبی مصوب شد تا سرریز جمیعت بیرجند در خوسف زمین ویلایی دریافت و خود مردم شهرستان نیز به همین ترتیب از مزایای نهضت ملی مسکن استفاده کنند.
بعد از مصوب شدن این موضوع جمعیت قابل توجهی برای بهره مندی از خانه های ویلایی نهضت ملی مسکن در این شهرستان درخواست دادند به طوری که حدود 2 هزار نفر در سامانه نهضت ملی مسکن خوسف ثبت نام کردند که اکنون نیز در حال انجام قرعه کشی زمین ها و واگذاری آن به متقاضیان هستیم.
همچنین قبل از این قرار بود ۱۱۰ هکتار زمین به شهر خوسف الحاق شود که زمینه های فراهم نشد و گله و نارضایتی مردم را در پی داشت که در این دولت این ۱۱۰ هکتار به خوسف ملحق شد.
اولین سند جوانی جمعیت کشور
اولین سند جوانی جمعیت کشور هم در خوسف به متقاضی آن تحویل شد.
مطالبه دیگر این شهرستان که قدمتی به درازی استقلال و شکل گیری خوسف داشت بی بهره بودن این شهرستان از نعمت بیمارستان بود و تنها شهرستان خراسان جنوبی ست که بیمارستان نداشت.
دیگر خواسته مردمان خوسف به سرانجام رساندن پروژه های ناتمام و بر زمین مانده این شهرستان بود که به عنوان نماد هرگاه از کنار آن عبور می کردند ناامیدانه به آن مینگریستن که چرا به سرانجام نمی رسد و نمونه آن استخر خوسف است که با پیگیری های انجام شده و تامین اعتبار آن به زودی راه اندازی می شود.
مطالبه های روستاییان
در حوزه راه های روستایی نیز چند محور پرتردد از جمله مزار شاه سلیمان علی، کفتار میلان، چاه طالب ، روبیات و عیلکی، ماژان - گیوشاد نیاز به آسفالت داشت که از خواسته های روستاییان خوسف به حساب می آمد.
همچنین روکش نامناسب خوسف به سمت قلعه زری که مشکلات فراوانی داشت و طی سال گذشته اقدامات خوبی در این حوزه ها نیز انجام شد اما در برخی از قسمت ها مشکلات هنوز باقی ست.
در حوزه روستایی آنتن دهی تلفن های همراه یکی از مشکلات و خواسته های مردم روستاهای این شهرستان است که با همه اقداماتی که در این زمینه انجام شده باز هم مطالبه هایی وجود دارد.
بعلاوه می توانیم ادعا کنیم که روستاهای بالای ۲۰ خانوار خوسف تا حدی از پوشش تلفن همراه بهره مند اند اما اغلب روستاهای زیر ۲۰ خانوار این شهرستان از پوشش آنتن دهی نامناسب تلفن های همراه و اینترنت رنج می برند.
مطالبه دیگر در حوزه روستایی آسفالت معابر و احیای قنات ها و منابع آبی است که آسفالت معابر روستایی هم سرعت خوبی دارد و روستاها تا دوسال دیگر به اندازه ای که متقاضی هستند آسفالت می شود.
در حوزه صنعت نیز شهرک شیهد رحمانی خوسف به شدت در زمینه زیرساخت های مشکل داشت که بیشتر چالش های آن در حال رفع شدن است.
جلگه ماژان؛ مهم ترین محور تنش آبی
فارس: به طور حتم برای تحقق این مطالبه ها اقداماتی هم صورت گرفته است لطفا اقدامات انجام شده را در این زمینه بیان بفرمایید؟
حسینی: اگر بخواهیم از تنش آبی شروع کنیم شامل چند محور می شود که یکی از آن هم شهر ماژان و روستاهای بخش جلگه ماژان است و در اولین جمعه مسئولیتم آب شهر ماژان قطع شد و جالب این بود که آب شهر خوسف هم همان روز قطع شد که این اتفاق برای مرکز شهرستان به طور معمول کمتر اتفاق می افتد.
بعلاوه روستاهای خوسف هم بیشترشان به واسطه هجوم جمعیت شهرنشین به این نقاط به طور معمول آخر هفته ها با تنش آبی مواجه می شوند.
مهم ترین محور تنش آبی شهرستان هم جلگه ماژان و روستاهای آن بود که با دستور استاندار، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، مدیرعامل آبفا خراسان جنوبی و یک کار جهادی کمتر از یک تجهیز چاه، خط انتقال شبکه آب ماژان عملیاتی شد.
تنها فقط آن هایی که با این موضوع مرتبط اند می دانند که تامین اعتبار و امکانات و تجهیزات، تا ساعت ۱۲ و یک بعد از نیمه شب کار کردن و... چقدر سخت است اما با دست به دست هم دادن همه دستگاه های اجرایی، صدور مجورهای لازم و... سبب شد تا این اتفاق مهم کمتر از یک ماه رقم بخورد.
در چند حوزه دیگر از جمله روستا براکوه خوسف همین مشکل وجود داشت که به صورت موقت رفع شد ولی مسئله همچنان پابرجاست و در سال آینده نگران هستیم که باز با مشکل مواجه شویم.
البته با دستور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار از اعتبارات استانی برای اجرای شبکه آب این روستا تخصیص یافته است که قرار شده هم لوله های مورد نیاز خریدار و پروژه برای اجرا به پیمانکار واگذار شود.
هر چند با کمی تاخیر این پروژه در حال انجام است اما امیدواریم تا قبل از تنش آبی سال آینده به اتمام برسد.
رفع تنش آبی دیگر روستاها
روستای صمد آباد خوسف نیز دارای تنش آبی بود که با ورود استاندار در همین مدت کوتاه عملیات اجرایی آن به اتمام رسید و دهه فجر هم افتتاح می شود.
روستاهای گلگون و رزگ هم مشکل داشت که عملیات اجرایی آن شروع شده و به زودی به نتیجه خواهد رسید.
روستاهای چاه طالبی و غفاری نیز چون نقاط تک روستایی ست در خود شهرستان مشکل را حل خواهیم کرد.
واقعیت این است که اقدامات انجام شده در حوزه تنش آبی به تنهایی رفع و رجوع آن از عهده شهرستان ساخته نبود خیلی از جاها را استان و خیران پوشش دادند و همین مشارکتی شدن کارها سبب شد تا سرعت کار بیش از پیش افزایش یابد.
در حوزه روستاهای اطراف شهر خوسف به واسطه جمعیت بالایی که پایان هفته پذیرا هستند هنوز مشکل در زمینه تامین آب وجود دارد و اعتباری بیش از ۶۰ تا ۷۰ میلیارد تومان نیاز است تا به سرانجام برسد در این زمینه با استاندار هم صحبت شده و قرار براین است که قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) برای رفع مشکل ورود کند ولی هنوز نمی توانیم تاریخ دقیقی را مشخص کنیم که این مشکل رفع می شود. حداقل کاری که می توانیم بکنیم این است که فشار تنش آبی را در دیگر نقاط کم کنیم تا شرایط برای روستاهای اطراف خوسف نیز بهتر شود.
تامین تجهیزات و نیروهای بیمارستان
فارس: یکی از مطالبه های اساسی مردم این شهرستان به اتمام پروژه بیمارستان آن برمی گشت در این زمینه نیز توضیح دهید که چه اقداماتی انجام شد؟
حسینی: بخش اورژانس بیمارستان خوسف راه و تاحدودی همه تجهیزات و امکانات آن تامین شده همچنین تجهیزات مورد نیاز بخش ها و ۳ متخصص هم طی هفته در بیمارستان حضور می یابند.
علاوه براین آزمون جذب نیروهای بیمارستان برگزار و به زودی شاهد حضور آن ها در شهرستان خواهیم بود.
اتفاق خیلی مبارکی که در این زمینه افتاد این بود که برای پروژه بیمارستان خیلی عقب بودیم و پیش بینی ها با توجه به حجم پروژه نیز این بود که حداقل یک سال دیگر کار به تاخیر بیفتد اما همگی دست به دست هم دادند یعنی از استاندار گرفته تا دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و همه و همه و با کار کردن در جمعه تا اورژانس بیمارستان راهاندازی شد.
بعلاوه استاندار فارغ از اعتبارات شهرستانی به این پروژه بودجه اختصاص داد.
اولین جشنواره مردمی عناب
فارس: فرآوری محصولات استراتژیک شهرستان (عناب و گل نرگس) هم در دستور کار است؟ در این زمینه نیز لطفا برای مخاطبان فارس توضیح دهید؟
حسینی: امسال اولین جشنواره مردمی عناب را با مدل خودمان برگزار کردیم در این جشنواره به دنبال این نبودیم که مسوولان کشوری آمده و نمایش خیلی بیرونی عجیب و غریبی داشته باشد در این جشنواره از مردم و عناب کاران دعوت کردیم و آن را در باغ یکی از کشاورزان در روستای معصوم آباد برگزار کردیم این جشنواره چون مردمی بود استقبال خیلی خوبی هم از آن شد همانند کاری در هفته فرهنگی خوسف انجام دادیم. با این جشنواره شوری بین عناب کاران ایجاد شد و تجربه هایشان را باهم به اشتراک گذاشتند.
علاوه براین رهاورد این جشنواره هم خرید تضمینی عناب بود هرچند قیمت خیلی بالا نبود اما از این زحمت کشید آن ها به دست دلالان و مالخران بیفتد که سودش را ببرند خیلی بهتر بود و جهاد کشاورزی شهرستان هم پیگیر است تا قیمت خرید تضمینی عناب در سال آینده افزایش یابد.
فرآوری عناب به انبوه رسید
نکته مهمی که در این زمینه قابل ذکر است این است که در سال های گذشته مجموعه های مختلفی برای صنایع تبدیلی و فرآوری عناب ورود کردند اکنون باید ظرفیت میزان کشت استان و شهرستان را در این حوزه بسنجیم که آیا متناسب با ظرفیت حوزه فرآوری است.
میوه عناب
اکنون بیش از این که به دنبال سرمایه گذار جدید باشیم که با ورودش دیگر سرمایه گذاران این حوزه را هم تحت تاثیر قرار دهد باید کمک کنیم به مجموعه هایی که در این زمینه تا نیمه راه رفتند و به هر دلیل از ادامه کار بازماندند به ویژه آن هایی که با نگاه دانش بنیان در این حوزه ورود کردند بیشتر حمایت شود تا کارشان را به سرانجام برسد.
بعلاوه پیشنهاد دادیم که تا جشنواره عناب از حوزه شهرستان، استان و شرق کشور خارج شود چرا که عناب در این نقاط به اندازه کافی شناخته شده است باید شرایطی فراهم شود که عناب خوسف را دیگر نقاط کشور به عنوان تازه و خشک ببیند و خریداری کنند.
برنامه ریزی شده که جشنواره های بعدی در دیگر نقاط کشور از جمله پایتخت برگزار شود.
کمبود سطح زیرکشت گل نرگس
مشکلی در حوزه گل نرگس داریم این است که سطح زیر کشت این محصول مزیت دار خوسف و استان کم است و همین سطح زیرکشت کم سبب شده به واسطه کیفیت و مرغوبیت خاصی که گل نرگس خوسف دارد در شهرهای دیگر به ویژه مشتری داشته باشد و با قیمت بالا این گل را خریداری کنند و حتی در شیراز هم گل نرگس خوسف را از گل نرگس شیراز گران تر می خرند.
گلخانه گل نرگس
کمبود منابع آبی سبب شده تا سطح زیرکشت این محصول کاهش یابد و هر شاخه گل نرگسی که در این شهرستان تولید می شود به فروش برسد به همین واسطه افزایش سطح زیرکشت آن در دستور کار است.
بعلاوه یکی از مجموعه ها هم برای اسانس گیری گل نرگس اعلام آمادگی کرده اما وقتی گلی برای اسناس گیری نباشد منطقی نیست که صنایع تبدیلی و فراوری آن هم راه اندازی شود.
حس ختام هفته فرهنگی خوسف
فارس: لطفا در زمینه برگزاری چند و چون جشنواره ملی ابن حسام خوسفی هم برای مخاطبان فارس توضیح دهید؟
حسینی: در هفته فرهنگی خوسف از ۲۳ تا ۲۹ برگزار شد در این هفته مشاهیر و مفاخر این شهرستان برای همه معرفی شدند و در پایان این هفته نیز که منتهی به وفات ابن حسام خوسفی بود یعنی ۲۸ آبان که روز خوسف هم است اولین همایش منطقه ای و مشارکتی این شاعر آیینی خراسان جنوبی با مشارکت جهاد دانشگاهی و نهاد کتابخانه های استان برگزار شد.
برگزاری این همایش منطقه بازخوردهای خیلی خوبی داشت به طوری که سه برنامه تلوزیونی و دو برنامه زنده رادیویی و همچنین همکاری خوب رسانه ها از بازخوردهای رسانه های این رویداد بود.
ه در هفته فرهنگی خوسف این شهرستان به خوبی دیده شد و ابن حسام خوسفی با همه عظمتی که دارد در این سال ها آن چنان که باید و شاید دیده نشده به همین واسطه همایش منطقه ابن حسام خوسفی برگزار شد.
ابن حسام خوسفی محل رجوع مردم بود و از جمله شاعرانی است که بیش از 23 هزار بیت شعر برای ائمه از جمله حضرت علی (ع) سروده است که نمونه ای همچون این شاعر آیینی در کشور نداریم.
رویداد ملی از توس تا خوسف
با پیگیری هایی که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی داشت رویداد از توس تا خوسف آن هم برای معرفی و نشان دادن جایگاه ابن حسام خوسفی برنامه ریزی شد تا این رویداد در قالب کنگره ملی ابن حسام خوسفی با هماهنگی انجمن مفاخر کشور و به ریاست استاندار خراسان جنوبی برگزار شود.
برای اجرای این کنگره حدود ۹ کمیته پیش بینی شده است و باید علاقمندان آثار خویش را در محورهای ۹ گانه تا پایان خرداد سال آینده به دبیرخانه این کنگره ملی ارسال کنندو اختامییه و یا افتتاحیه این کنگره ملی نیز با نگاه شناساندن ابن حسام خوسفی به ایرانیان و جهانیان در پایتخت برگزار شود.
تا زمان برگزاری کنگره ملی ابن حسام خوسفی به طور حتم مرمت و بازسازی مقبره این شاعر گرانقدر نیز در دستور کار است.
با برگزاری این رویداد ملی به طور حتم و قطع خوسف و جایگاه ابن حسام خوسفی نه تنها به خراسان جنوبی ها و ایرانیان بلکه جهانیان نیز شناسانده خواهد شد.
فارس: در پایان اگر نکته ای است با مخاطبان فارس در میان بگذارید بفرمایید؟
حسینی: نکته اساسی که در هفته فرهنگی خوسف برآن تاکید داشته و بارها تکرار کردم این بود که آن چه نیاز مردم یک منطقه است فراهم کردن زیرساخت ها، امکانات و ... نیست بلکه مهم ترین داشته یک منطقه مردم آن هستند و جای سوال است که ما به عنوان مسوول چقدر توانسته ایم در این هجوم بی امان فضای مجازی هویت و میراث فرهنگی یک منطقه را به نسل جوان و آن هایی که فراموش کردن یادآوری کنیم.
مطالبه اساسی مردم خوسف نیز به همین حوزه فرهنگی برمی گردد یعنی هویت و میراث فرهنگی آن ها برمی گردد که لازم است برای تحقق این مطالبه ها رسانه ها نیز همراه مسوولان شوند همانند همان اتفاقی که رسانه ها در هفته فرهنگی خوسف رقم زدند.
پایان پیام/